שתף קטע נבחר

 

המפכ"ל יבחן את התנהגות השוטרים בת"א; הפגנה בטכניון

רב ניצב קראדי יבדוק את התנהלות השוטרים בהפגנה באונ' ת"א בעקבות פנייה של ח"כ יולי תמיר. חברת הכנסת מלי פולישוק-בלוך: "את התגובה האלימה והתוקפנית של השוטרים כלפי הסטודנטים באוניברסיטה, אני מציעה שיפנו נגד מתנחלים שחוסמים כבישים". בצהריים החלה הפגנת הזדהות בטכניון

מחאת הסטודנטים מתרחבת: סטודנטים בטכניון מקיימים אחר הצהריים (יום ד') הפגנת הזדהות עם חבריהם מאוניברסיטת תל אביב. הסטודנטים נפרשו ברחבי הקמפוס עם שלטים הקוראים להצלת עתיד ההשכלה הגבוהה בישראל.

 

בעקבות המעצרים הבוקר בתל אביב, פנתה ח"כ יולי תמיר (העבודה) למפכ"ל המשטרה, רב ניצב משה קראדי, בבקשה לבדוק את הנושא ואת התנהלות השוטרים במעצרים שנעשו במקום. המפכ"ל השיב כי הנושא ייבחן על ידו, ותשובה תינתן בהקדם.

 

יושב ראש התאחדות הסטודנטים הארצית, אסף שגב, ממארגני ההפגנה, אמר כי: "אנו מגנים בחריפות כל ניסיון לפתור באלימות ובסתימת פיות את מחאתנו המוצדקת על סגירת קורסים באוניברסיטאות, במקום טיפול בבעיות האמיתיות, ובהן שכר הבכירים".

 

ובאונ' תל אביב, מאות רבות של סטודנטים המשיכו בצהריים להפגין נגד תוכנית הקיצוצים במוסד. הבוקר נעלו הסטודנטים את שערי הכניסה לאוניברסיטה ומאות מהם קיימו הפגנה על עתיד ההשכלה הגבוהה סמוך לשער הראשי. נציגת האגודה, גילי שטיין, אמרה בהפגנה "סגרנו את השערים לאוניברסיטה משעה 4:00 בבוקר. אנחנו מרגישים שהגענו למצב שהאוניברסיטה נלחמת בנו. זה התחיל מזה שלא ידענו על מסיבת העיתונאים שבה הודיעו על הקיצוצים וסגירת החוגים. הקיצוצים האלה נוגעים להרבה מאוד סטודנטים".

 

לפנות בוקר הגיעו נציגי הסטודנטים מכל האוניברסיטאות בארץ לאוניברסיטה ברמת אביב והחלו להתעמת עם כוחות משטרה שהוזעקו למקום. "השכלה לא מפריטים", "רוצים השכלה, רוצחים לנו את האוניברסיטה", הם קראו. שוטרי מרחב ירקון פיזרו את המפגינים מהשער הראשי ועברו להתעמת עם הסטודנטים שחסמו את השערים האחרים. שלושה מפגינים, בהם יו"ר אגודת הסטודנטים, יפתח עצמון, נעצרו לאחר שהתנגדו לשוטרים. לאחר שעות בתחנת המשטרה ירקון שוחררו העצורים. כתוצאה מהעימותים נרשמו פקקי תנועה כבדים ברחוב חיים לבנון וברחובות המקבילים לאוניברסיטה.

צילום: ניב קלדרון

 

בועז בן דוד, דובר הסגל האקדמי הזוטר, הביע תמיכה במאבק הסטודנטים ואמר כי "זוהי הפעם הראשונה ששוטרים מוזמנים ונכנסים לקמפוס. גם במאבק הסטודנטים ב-97' המשטרה לא הוזמנה ולא נכנסה לקמפוס. זוהי הפרה של עוד נורמה. זהו מאבק על פניה של ההשכלה הגבוהה בישראל". ארגון הסגל הזוטר באוניברסיטת ת"א הודיע כי לא יוכל ללמד משום שהתלמידים אינם יכולים להגיע לכיתות.  

 

מאוניברסיטת תל אביב נמסר: "לא הזמנו משטרה לקמפוס". לטענת האוניברסיטה, "המשטרה הגיעה ככל הנראה כי נוצרו פקקי תנועה במקום. מבדיקה שעשינו עולה כי הסטודנטים פעלו לפי הנוהל וביקשו אישור להפגין, אולם בקשתם להפגין היתה מיועדת לשעות הצהריים והם חרגו ממנה". עוד נמסר כי האוניברסיטה מציעה סיוע משפטי ליו"ר אגודת הסטודנטים שנעצר. מנכ"ל האוניברסיטה, פרופ' גדעון לנגהולץ, אמר כי נתן הוראה שלא לפנות את הסטודנטים מהמקום. 

 

גורמים במשטרה אמרו ל-ynet כי אם הסטודנטים היו מתאמים עמם מראש את ההפגנה, הם היו סוגרים עבורם את כל הרחוב לתנועת כלי רכב. לטענת הגורמים, "ברגע שהופסקה ההפרעה לציבור, ופעולות המחאה הפכו להיות סבירות, רוב כוח המשטרה שהיה במקום נתן לסטודנטים להמשיך בפעולות המחאה שלהם".

 

פרץ: התנהגות המשטרה מזכירה ימים אפלים

 

יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ, אמר בתגובה לעימותים כי יצר קשר עם מפקד מחוז ת"א, ניצב דוד צור, ודרש מנו לשחרר את יפתח עצמון, יו"ר התאחדות הסטודנטים שנעצר בהפגנות הבוקר. לאחר מספר שעות שוחרר עצמון עם שני הסטודנטים האחרים שנעצרו. ח"כ פרץ דרש מהמשטרה לא להתערב בנעשה בקמפוס ואמר כי "התערבות המשטרה מזכירה ימים אפלים בהם השתמשו בשוטרים כדי לדכא סטודנטים".  

 

יו"ר ועדת החינוך בכנסת, חברת הכנסת מלי פולישוק-בלוך, אמרה: "את התגובה האלימה והתוקפנית של השוטרים כלפי הסטודנטים באוניברסיטה, אני מציעה שיפנו נגד המתנחלים שחוסמים כבישים ראשיים ומשבשים את אורח החיים התקין במדינה". לדבריה, "הסטודנטים בסך הכל דואגים ומביעים חשש לעתידה של ההשכלה הגבוהה במדינת ישראל". 

 

ח"כ אליעזר זנדברג (שינוי) אמר כי "התנהלות המשטרה בהפגנת הסטודנטים - חמורה. נדמה שאת כל החשש והתסכול לקראת תוכנית ההתנתקות פורקים השוטרים על הסטודנטים. האשמים במצב הם מי שדרדרו את האוניברסיטה לתהומות כלכליים ולא הסטודנטים שמגלים אחריות ודאגה למצב.

 

יו"ר סיעת העבודה, איתן כבל אמר: "אני מגנה את אוניברסיטת תל אביב שהזמינה משטרה לתוך תחומי הקמפוס, דבר שהוא יוצא דופן ולא מקובל".

 

ממועצת יש"ע נמסר בתגובה לדברים: "מחאה לא פוליטית ולא אלימה של צעירים שבתיהם הותקפו ב-40 פצצות מרגמה ביום - נענתה בברוטליות משטרתית ואטימות משפטית. אבל כשהפרעה לסדר הציבורי מצד סטודנטים מטופלת בידי המשטרה מייד נזעקים אבירי זכויות האדם. השתקת המחאה של ציבור שלם היא שמזכירה ימים אפלים".


פורסם לראשונה 16/03/2005 11:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
ליד השערים. מבחוץ
צילום: אבי כהן
צילום: אבי כהן
השוטרים בקמפוס
צילום: אבי כהן
צילום: אורי פורת
תמיר. פנתה למפכ"ל
צילום: אורי פורת
צילום: מיכאל קרמר
פרץ. ימים אפלים
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים