שתף קטע נבחר

אפקטים וסאונד: מוסיפים בשר לסרט

אילו אפקטים כדאי להוסיף לסרט, כיצד עובדים עם כותרות וטקסט, סודות שילוב האודיו בסרטון, האם אפשר לשלב בסרט שקופיות סטטיות, ואיזה אפקט לא מאכזב

לכתבה הקודמת: עריכת DVD, מתחילים בעבודה

 

אפקטים מיוחדים

 

יש שני סוגים של אפקטים מיוחדים. הסוג הראשון הוא אפקטים "אמנותיים", באמצעותם ניתן, למשל, לעבור להילוך איטי, או לגרום לסרט להיראות כמו סרט שחור-לבן אילם. הסוג השני מיועד, למשל, לתקן פגמים בצבע של הסרט. תרומתם עדינה, אבל היא עושה את הסרט איכותי יותר. רוב התוכנות לעריכת וידאו מנהלות ספריה (או bin) של אפקטים, שניתן לגרור לקליפ או לתמונה דוממת.

 

עצות הפקה

 

  1. אל תזלזלו בחשיבותם של צבעים מדויקים. רוב התוכנות מציעות תיקון צבע אוטומטי, לתיקון צילומים עם איזון לבן שגוי. בנוסף, רצוי לתקן גם את הבהירות ואת הניגודיות.

  2. שינוי מהירות יכול למקד את תשומת הלב ברגעים חשובים. אפקטים טיפוסיים נוספים הם שחור-לבן, שיכול להוסיף מגע אלגנטי לסרט, וכן טשטוש וריכוך.

  3. בדומה להתאמה של המעבר הנכון, יש צורך להתאים את האפקטים לאופי הסרט.

  4. נסו להשתמש באותה קבוצת אפקטים לאורך כל הסצינה או הפרויקט. סגנון עקבי ישווה לתוצאה מראה מקצועי יותר. שימוש בכל אפקט שיש בספריה נראה חובבני ורע.

  5. זכרו שהסרט הוא העיקר, והאפקטים הם רק תבלין. יותר מדי יכול להרוס.

 

הוספת כותרות

 

כל תוכנות העריכה כוללת כלים להוספת כותרות טקסט. רצוי לפחות לתת כותרת שתופיע בתחילת הסרט, ובמידת הצורך להוסיף כותרות משנה. אפשר לשלב טקסט גם באופן יצירתי. למשל, אפשר לזהות אנשים או מקומות, ולהוסיף מידע חשוב: "מגדלי עזריאלי" או "הייתי יותר יפה ממה שזה נראה".

 

הכלים בארגז כלי הטקסט מאפשרים לשלוט על הגופן, הגודל, הצבע ותכונות נוספות, של הטקסט.

כמו כן, אפשר לקבוע היכן ימוקם הטקסט. לרוב תמצאו גם תבניות או סגנונות המיועדים לשינוי מהיר של מראה הטקסט, ובחלק מהתוכנות תוכלו ליצור רקע משכנע עליו הוא יוצג.

 

עצות הפקה

 

  1. כשמשתמשים באפשרות tilting (שיפוע טקסט), וודאו שהטקסט אינו גולש מחוץ לאזור הבטוח (safe zone). בחלק ממכשירי הטלוויזיה לא ניתן לראות מה שמחוץ לאזור זה.

  2. גודל הגופן צריך להיות 18 נקודות ומעלה כדי להיות קריא.

  3. רצוי להשתמש בגופנים מסוג Sans-Serif, דוגמת Arial ו-Helvetica שקל יותר לקרוא אותם, ולהימנע מגופני Serif כמו Times Roman או פרנק-ריהל בעברית.

  4. כלל אצבע למשך הצגת טקסט: זמן כפול מהזמן שלוקח לקרוא אותו. רוב התוכנות יציגו את הטקסט באופן אוטומטי במשך זמן מספיק, אך תוכלו למתוח את הכותרות על ציר הזמן כמה שתרצו.

  5. תוכנות רבות מקדישות ערוץ נפרד לכותרות. אם אין ערוץ כזה, גררו את הכותרת לערוץ שנמצא מעל הרקע, כדי שהכותרת תופיע על גבי הקליפ.

  6. כשמוסיפים כותרת, וודאו שקל להבחין בינה לבין הרקע. אם לא, שנו את צבעה, או ציירו מאחוריה מסגרת אטומה או צורה אחרת.

  7. אם אתם משתמשים בכותרת בין סצינות, שקלו לייבא תמונה שתשמש כרקע.

  8. תוכנות עריכה רבות מאפשרות להוסיף מעברים לכותרות, וכך ליצור כותרת עם אפקט fade in או fade out. כותרות עם מעברים נראות בדרך כלל טוב יותר מכותרות שפשוט מופיעות או נעלמות.

  9. כותרות מסוגים שונים משמשות למטרות שונות, ולכן ייראו שונה. כותרת הפותחת את הסרט תיראה אחרת מהקרדיטים בסוף הסרט. חלק מהתוכנות מצוידות בתבניות ליצירת טקסט פתיחה, סיום ועוד.

  10. בדרך כלל תמצאו אפשרות להריץ רשימת תודות וקרדיטים, כמו בסרטים הוליוודיים, או להזרים טקסט מצד לצד.  

 

עבודה עם אודיו

 

בחלק מהמקרים, האודיו שהוקלט בסרט הוידאו הוא חלק בלתי נפרד מהסיפור: הנאום של הבן בטקס הסיום, או המשפחה ששרה שירי יום הולדת. לעומת זאת, אם מצלמים את ירושלים מעל פסגת הר הצופים, או אנשים נפגשים במסיבה - הקלטות הקול לא רלוונטיות.

 

כשהאודיו לא חשוב, שקלו להשתמש במוזיקת רקע או בקריינות, שיכולים להיתווסף לפסקול או להחליפו. מוזיקה טובה היא דרך נהדרת להתחבר לקהל, ולשוות לסרט אווירה מתאימה.

קריינות יכולה להוסיף הקשרים חשובים להבנת הסרט. רוב (אך לא כל) תוכנות העריכה מצוידות בשלושה ערוצי אודיו לפחות.

 

לערוצים אלה אפשר להוסיף מוזיקה או קריינות. כדי להוסיף שיר, יש לייבאו כקובץ MP3, WAV או Windows Media. כדי להוסיף קריינות יש להקליט קובץ אודיו בנפרד, ולייבא אותו לפרויקט.

 

עצות הפקה

 

  1. ברוב התוכנות, יש לייבא אודיו לפרויקט, ורק אז לגרור אותו מה-bin למקום המתאים בציר הזמן.

  2. אפשר לגרור את קצה קובץ המוזיקה כדי לקצרו, ולהורות מתי בדיוק הוא אמור להתחיל. רוב התוכנות מאפשרות לשלב את המוזיקה בעדינות באמצעות fade in ו-fade out, למשל, כדי שהשיר לא יסתיים באופן פתאומי בסוף הסרט.

  3. אם אתם מתכננים להוסיף פסקול מתוחכם, רכשו תוכנה עם שלושה ערוצי אודיו לפחות, כלי עריכת אודיו ומערבל צליל בזמן אמת. כך תוכלו להוסיף קריינות ומוזיקת רקע לפרויקטים, לנקות ולערוך קובצי אודיו, ולשלב את האודיו בעוצמה המתאימה לשאר הערוצים.

 

שקופיות

 

כל התוכנות לעריכת וידאו יכולות להפיק מופעי שקופיות מתמונות דיגיטליות. רובן מאפשרות להפיק פרויקטים מורכבים, עם אפקטי צידוד וזום, מעברים בין תמונות ומוזיקת רקע. הצגת השקופיות יכולה לעמוד בזכות עצמה או להשתלב בתוך סרט הוידאו.

 

עצות הפקה

 

  1. אם אתם משתמשים במוזיקת רקע, משך הצגת השקופית צריך להתאים לה. בשירים קצביים יש להריץ את השקופיות מהר יותר. כלל אצבע: שקופית צריכה להיות מוצגת חמש שניות לכל היותר. אם יש סיבה להציגה זמן רב יותר, הוסיפו לה דינמיות ויזואלית ומוזיקה או קריינות רקע.

  2. אם הוספתם קריינות, הקפידו שהשקופית תוצג כל עוד הקריין מתאר אותה. מאחר שיש להציג את השקופית באופן ממושך, הציגו אותה באופן מעניין, עם תקריבים וצידודים, כדי לא לשעמם את הצופים.

  3. ניתן לשנות את משך הצגת השקופית באמצעות גרירת קצה התמונה למשך הרצוי, בדומה לקיצור קליפ וידאו.

  4. אל תשתמשו כל הזמן באותן פעולות תקריב וצידוד, כדי לא לשעמם. אם עשיתם זום לתוך שתי תמונות ברצף, עשו צידוד לתמונה הבאה, וזום-אאוט לזו שלאחר מכן.

  5. מופעי שקופיות נראים טוב יותר עם מעברים מעניינים בין תמונות כמו dissolve או wipe. תוכנות רבות מאפשרות להוסיף בקלות מעברים למופע שקופיות - מתחילתו ועד סופו. אם אינכם בטוחים איזה מעבר יתאים, השתמשו ב-dissolve, האפקט שאף פעם לא מאכזב.

 

לכתבה האחרונה: הכותר המושלם: יצירת תקליטור DVD

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים