שתף קטע נבחר

הכותר המושלם: יצירת תקליטור DVD

לאחר שעמלתם על יצירת המופת שלכם, וערכתם סרט וידאו מושלם וראוי לפרסים, הגיע הזמן לאפשר לעולם לצפות. אין דרך יותר מאשר להכין עבורו תקליטור DVD מקצועי

לכתבה הקודמת: אפקטים וסאונד, מוסיפים בשר לסרט

 

יצירת DVD

 

סיימתם לערוך את הווידאו, ואתם רוצים לשתף אחרים ביצירת המופת. כדי שכולם יראו את ההפקה באיכות המרבית אי אפשר לשלוח את הסרט בדואר אלקטרוני או להעלותו לאתר אינטרנט. יהיה עליכם ליצור DVD, אבל לא סתם DVD - אלא כזה שנראה מקצועי, וכולל תפריטים אינטראקטיביים בהם ניתן לנווט כדי להגיע לתוכן הרצוי.

 

הודות לירידת מחירי צורבי ה-DVD, היום ניתן בקלות להפיק תקליטור DVD בבית. גם התוכנות ליצירת DVD השתפרו והתבגרו, וחלקן פונות לקהל המשתמשים הביתיים. אפשר לצרוב מגוון סרטים, תמונות ושקופיות על תקליטור בודד, ולשלב בקלות אפקטים שונים ומוזיקת רקע, המשפרים את חוויית הצפייה. אפשר לחלק סרטים ארוכים לפרקים, ולאפשר לצופים לדלג למקום הרצוי.

 

להרגיש בהוליווד

 

אם יש לכם מצלמת DV התומכת באבחנת 16:9 תוכלו ליצור סרטים למסך רחב, ולהרגיש כמו בהוליווד. תהליך יצירת DVD הפך להיות פשוט: אם אתם יודעים להכין מצגת PowerPoint או להשתמש בוורד, לא תתקשו להוציא תחת ידכם DVD. כדי לבנות תפריטים תוכלו להשתמש בתבניות מוכנות מראש, להתאים את הכותרות, לסמן ראשי פרקים ולצרוב את הסרט.

 

תוכנות בסיסיות מאוד מציעות רק תבניות קבועות, ולא מאפשרות ליצור תתי תפריטים גמישים. הצופים יהיו חייבים לעבור דרך כל התפריטים בדרך, כדי להגיע למחוז חפצם. לעומת זאת, תוכנות מתקדמות יותר מציעות תפריטים הניתנים להתאמה, עם אפשרויות ניווט מתקדמות.

 

מבנה

 

יצירת DVD דורשת קצת תכנון מקדים. באופן כללי, נחלק DVD לשני חלקים - תפריטים ותכנים. התפריטים מקשרים לתוכן אמיתי או לתפריטים אחרים. למשל, התפריט הראשי עשוי לכלול כפתורים שנקראים "אנגליה", "צרפת" ו"אירלנד". לחיצה על "אירלנד" תפתח תפריט אחר בו מפורטים חלקים שונים של הטיול באירלנד. כל חלק מקשר לסרט אחר.

 

כפתורים מסוימים מעבירים אתכם לנקודות שונות בסרט, באמצעות מנגנון זהה לזה שבסרטי DVD מסחריים, בהם ניתן לעבור בין סצינות. עליכם להגדיר היכן מתחיל ומסתיים כל פרק.

 

רצוי לבנות את התפריטים באופן הגיוני, ולשאוף שהם יהיו כמה שיותר פשוטים וקצרים. התוכנות הבסיסיות מגבילות את מספר הכפתורים והתפריטים. התוכנות המתקדמות נותנות חופש פעולה רב יותר, לרבות אפשרות ליצור מעברים בין תפריטים.

 

עצות הפקה

 

  1. למדו את אפשרויות הניווט שמציעה התוכנה. יתכן שתגלו שהתוכנה תומכת באפשרות, שלא ידעתם עליה. לחליפין, אולי היא מוגבלת יותר ממה שחשבתם.

  2. ברגע שתכירו את יכולות התוכנה, רשמו על נייר את שטף הניווט המתוכנן. רישום זה יסייע בבניית תפריטים הגיוניים.

  3. רצוי לחלק סרטים ארוכים לפרקים.

  4. אם יהיה צורך לנווט בתפריטים בזה אחר זה, הגבילו את מספרם לארבעה או חמישה, כדי לא לתסכל את הצופים.

 

תפריטים וכפתורים

 

לא חשוב כמה יפה ערכתם את הווידאו, או כמה מרהיב מופע השקופיות, הרושם הראשוני של הצופים ייקבע על סמך מראה התפריטים. לכן כדאי ליצור תפריטים יפים ואינטואיטיביים. החדשות הטובות הן שמתחילים יכולים לעשות זאת בקלות, באמצעות תבניות מוכנות מראש.

 

תוכנות שונות יפיקו תוצאה שונה, וגם טווח המחירים רחב למדי. האפשרויות להתאמה אישית של תבניות משתנות מתוכנה לתוכנה: חלקן יאפשרו ליצור רקעים שונים, לבחור גופן שונה לכותרות וכפתורים, ולשנות את מראה הכפתורים.

 

עצות הפקה

 

  1. רוב התוכנות ליצירת DVD מאפשרות לוודא שהטקסט אינו גולש מחוץ לאזור הבטוח (safe zone), כדי להבטיח שהתפריטים והכפתורים ייראו בכל טלוויזיה.

  2. אם אתם משלבים תמונה ברקע, גזרו אותה באבחנת 640 על 480, כדי שתתאים לאבחנה של הפרויקט.

  3. לעיתים קרובות יש צורך לבצע כמה התאמות צבע לתמונת הרקע (בתוכנה לעריכת תמונות), כדי שהתפריטים והכפתורים ייראו טוב על גביה.

  4. כפתורים המקשרים לסצינות שונים בסרט הם בדרך כלל תמונה הראשונה של אותה סצינה. במרבית התוכנות ניתן לשנות את התמונה הזעירה באמצעות קליק ימני, בחירה ב-change-thumbnail, ובחירת תמונה אחרת.

  5. רוב התוכנות מאפשרות להזיז את הכפתורים, כדי לא להסתיר אזורים חשובים בתמונת הרקע.

 

אודיו ואנימציה

 

רוב התוכנות מאפשרות להוסיף מוסיקת או קטע וידאו למסך התפריטים, כמו בסרטי DVD הוליוודיים. אפשר למשל להשמיע שיר, או להציג באופן מחזורי קטע וידאו קצר ברקע. אפשר אפילו להציג קטע וידאו בתוך הכפתורים, המקשרים לסרטי הוידאו המלאים.

 

עצות הפקה

 

  1. אודיו ווידאו בתפריטי מולטימדיה תופסים מקום. אם בפרויקט יש סרטים ארוכים, יתכן ויהיה צורך להשתמש בדחיסה, כדי שהכל ייכנס לתקליטור אחד.

  2. אם אורך הוידאו עולה על 80 דקות, הוספת הרבה אודיו ווידאו לתפריטים תחייב לבצע דחיסה משמעותית, שתפגע באיכות הפרויקט.

  3. אם אתם מוסיפים מוזיקת רקע לתפריט, מחזור המוזיקה צריך להיות של דקה לפחות, כדי לא לעצבן את הקהל.

  4. אם אתם מוסיפים רקע וידאו, עליכם לדאוג שהוא לא יפגע בקריאות התפריטים. אולי יהיה צורך לבצע טיפולי צבע ובהירות.

  5. אל תגזימו. בדומה לשימוש יתר באפקטים, יותר מדי אנימציה בתפריטים יכולה לשגע את הצופים. השתמשו באפשרויות באופן אסתטי ובתבונה.

 

תצוגה מקדימה ותוצאה סופית

 

לאחר בניית התפריטים הגיע זמן לצפות בתצוגה מקדימה של הפרויקט. כדי לעשות זאת, השתמשו בשלט רחוק וירטואלי באמצעותו תנווטו בפרויקט. כך תוכלו למצוא ראשי פרקים שלא ממוקמים כהלכה, בעיות איות ותפריטים ללא מוצא.

לאחר התצוגה המקדימה התוכנה דוחסת את התוכן ל-MPEG-2.

 

רוב התוכנות יכולות להתאים באופן אוטומטי את הגדרות הדחיסה. תהליך הדחיסה וההקלטה לוקח זמן רב, וצורך את כל משאבי המערכת. אל תתחילו להקליט אם אתם זקוקים למחשב בקרוב.

 

עצות הפקה

 

  1. אם ניתן, הקפידו להשתמש בקידוד AC-3. הוא מגדיל את קיבולת הדיסק, כמעט מבלי לפגוע באיכות האודיו.

  2. זכרו שאין פורמט שנתמך על ידי כל הנגנים, אולם נגני DVD רבים יותר תואמים לפורמטים של צריבה חד פעמית, -R/+R, בהשוואה לשכתוב -RW או +RW. לכן, גם אם את הבחינות עשיתם על תקליטור שכתוב, את הסרט הסופי נהוג להפיץ בפורמט -R/+R.

  3. למותגי מדיה שונים עשויה להיות תאימות שונה. מצאו את המותג בעל התאימות לה אתם זקוקים.

  4. תוויות נייר על גבי התקליטור פוגעות בתאימות לנגנים שונים. במידת האפשר הדפיסו ישירות על התקליטור. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים