שתף קטע נבחר

 

צפון קוריאה, כמו לוב, רק רוצה קצת כבוד

ציר הקונגרס היהודי טום לנטוס לא נח. הוא סייע להשיג את עסקת פירוק נשקה הגרעיני של לוב, פועל מול הסורים ומתעניין אצל האיראנים. לאחרונה שב מביקור בצפון קוריאה והוא מאמין שגם המשטר הקומוניסטי והמסוגר יציית להיגיון ויתפרק מנשקו הגרעיני אם רק יתייחסו אליו בכבוד ובהגינות. בראיון מיוחד ל-ynet מנסה ניצול השואה היחיד בקונגרס האמריקני להסביר מה מניע אותו להאבק ברוע המושלם: "אני איש מנוסה מספיק לדעת כיצד מלחמות מסתיימות"

לטקסים לציון שיחרור מחנות ההשמדה, שנערכו השנה בפולין, הוזמנו כל 11 הסנאטורים וצירי הקונגרס האמריקנים הוותיקים שיכולים לספר על המלחמה ההיא ממקור ראשון. עשרה מהם שירתו בצבא ארה"ב באותם ימים; ציר הקונגרס היהודי טום לנטוס היה היחיד מביניהם שחווה את המלחמה מהצד השני של הגדר.

 

לנטוס היה בן 16 כשהנאצים כבשו את הונגריה. הוא נשלח למחנה עבודה אבל הצליח להימלט. הוא הצטרף לשורות המחתרת שלחמה בנאצים והסתתר בבית שהוקם בזכות הדיפלומט השבדי ראול ולנברג. הוא איבד את אמו באושוויץ אבל הוא עצמו שרד את המלחמה, היגר לארצות הברית ומצא את דרכו לפוליטיקה. 13 קדנציות, מאז 1981, הוא מכהן בבית הנבחרים האמריקני כנציג מטעם מחוז הבחירה שלו באזור סן פרנציסקו, קליפורניה, ובשנים האחרונות הוא משמש גם כמנהיג הדמוקרטים בוועדת החוץ של הקונגרס.

 

"כשהאזנתי עם אמי להודעה ברדיו על פרוץ המלחמה, ב-1 בספטמבר 1939, כמובן שלא ידענו כיצד היא תסתיים. עכשיו אני איש מנוסה מספיק לדעת כיצד מלחמות מסתיימות", אומר בראיון מיוחד ל-ynet אחד מאנשי הממשל הבודדים שביקרו בצפון קוריאה, ומשוכנע שיש בכוחו לסייע לפירוק האיום הגרעיני המוחשי ביותר שמעיב כיום על שלום העולם. "אני מאמין שניתן להגיע עם הצפון-קוריאנים לאותו סוג של פתרון שהשגנו עם לוב בנושא פירוק הנשק הגרעיני והטילים".

 

באוקטובר אשתקד הוביל לנטוס בקונגרס את אישור חוק "זכויות האדם בצפון קוריאה", במסגרתו יקצה הממשל האמריקני כ-124 מיליון דולר לשנה (עד 2008) כדי לסייע לפליטים צפון קוריאנים שנמלטו לסין.

 

הצפון קוריאנים זעמו. לא הייתה להם שום סיבה בעולם לרצות לראות את לנטוס כאורחם הרשמי. גם הוא עצמו הופתע כשקיבל את ההזמנה. הוא נועד עם הנשיא ג'ורג' בוש ומזכירת המדינה קונדוליזה רייס לפני צאתו, ושם פעמיו מזרחה.

 

"באתי לדבר תכלס"

 

המסע לצפון קוריאה הקומוניסטית, המסוגרת והמבודדת, היה עבור לנטוס כמו חזרה במנהרת הזמן לשנות ה-30. "מה שראיתי בפיונגיאנג הזכיר לי את הסרט דוקטור ז'יווגו. עוני בסיסי כזה לא חוויתי במציאות, אפילו לא בבודפשט של סוף מלחמת העולם השניה, כשהבתים היו הרוסים והטנקים הסובייטים סיירו ברחובות", סיפר לנטוס.

 

מייד עם נחיתתו הציע לנטוס למארחיו לדלג על כללי הטקס ולהגיע ישר לעניין. "הבהרתי לצפון-קוריאנים מייד שאין לי שום עניין בקבלות פנים ראוותניות קומוניסטיות, ושבאתי לדבר תכלס ולפתור בעיות. לא שהיו לי אשליות ששלושה ימים שלי שם יפתרו את כל הבעיות, אבל קיוויתי שזו תהיה הידברות כנה ועניינית.

 

הוא הציע למארחיו שיפעל לביטול הסנקציות שהטילה ארצות הברית והקהיליה הבינלאומית על המדינה, אם צפון קוריאה תתפרק מהנשק להשמדה המונית שברשותה. "אני מאמין שהם כמהים לכבוד ולדו-שיח תרבותי, דבר שהם לא קיבלו עד היום. דיברתי אתם בגובה העיניים בלי התנשאות, כמו שדיברתי עם קדאפי, אסד והנציגים האיראנים שאתם אני מדבר. עכשיו, כשחזרתי, אני עומד להיפגש שוב עם מזכירת המדינה רייס ולומר לה מהי הדרך שיכולה לדעתי להיות מועילה לקידום הנושא הצפון קוריאני, ואז אחזור לשם".

 

לנטוס פועל בערוץ שאינו עולה לגמרי בקנה אחד עם העמדה האמריקנית הרשמית, שדוחה על הסף שיחות ישירות עם צפון קוריאה ומתעקשת שבכל השיחות ישתתפו מלבדה גם המדינות השכנות דרום קוריאה, יפן סין ורוסיה. אך שלושה סיבובי שיחות כאלה לא הולידו פתרון, ולאחרונה הודיעו הצפון-קוריאנים כי הם פורשים מהשיחות עד להודעה חדשה בשל מה שכינו "עוינות אמריקנית".

 

- תאר את הפגישות שלך שם?

 

"אני יושב שם כנציג של מעצמה חובקת עולם של 11 טריליון דולר ואתי בחדר יושב שר החוץ הצפון קוריאני פיק נאם סון כשלפתע כבו האורות. זה קרה כמה פעמים במהלך השיחה שלנו בגלל בעיות קשות של אנרגיה ממנה סובלת צפון קוריאה. זה היה מאוד מביך עבורו, משפיל ממש, אבל אני המשכתי לדבר בחושך".

 

- מה הם רוצים?

  

"אני חושב שאפשר להביא לפריצת דרך אם נבהיר להם שאין לנו עניין לפעול לשינוי המשטר שם. אם נתמקד במתן בטחונות שאנחנו לא מתכוונים לשנות את המשטר אלא רק את המדיניות שלו, ושאנו רוצים לפתח קשרים ברמות שונות, יהיה ניתן לפתור את הבעיה.

 

"אחד הדברים המרתקים שמצאתי בשיחה איתם היה העניין שלהם בשיחות שקיימתי בלוב. בלוב היו לי שלוש פגישות עם קדאפי ועם בנו, ואני חושב שהמודל הלובי להתפרקות מנשק גרעיני מתאים גם לצפון קוריאה".

 

- צפון קוריאה הצהירה לאחרונה שיש לה פצצות אטום? אתה מאמין או שזה בלוף?

 

"אני לא יודע יותר מכל אדם אחר, אבל אני לא חושב שזה משנה אם יש להם נשק גרעיני כבר שישה חודשים, או שיהיה להם בעוד שישה חודשים. ברור שיש להם תוכנית גרעינית וטילים. הם גם כבר מכרו טילים. לנו יש עניין שהם לא ימכרו טילים למדינות כמו סוריה. כשנגיע להסכם, נדע בדיוק עד לאן הם הגיעו בתוכנית הגרעין שלהם".

 

- איך אתה יכול לסמוך עליהם?

 

"אתה לא צריך לסמוך עליהם. אתה צריך לוודא שהם עומדים בהסכם ויש לנו מומחים בשפע שיכולים לוודא את העמידה שלהם בהסכמים. הצפון-קוריאנים אינם יצורים שלא מהעולם הזה. כמו הרוסים, המזרח-גרמנים או הבולגרים, גם להם אפשר להציע תוכנית כלכלית ותרבותית. זה לא פרוייקט גדול להביא אלף סטודנטים מצפון קוריאה ללימודים במאה אוניברסיטות באמריקה.

 

אם תהיה לנו שגרירות בפיונגיאנג ולהם תהיה שגרירות בוושינגטון, יהיו חילופים מכל הסוגים. הם יעשו בדיקה של כדאיות כלכלית ויגיעו למסקנה שלא כדאי להם להתעסק במכירת טילים למר אסד".

 

- מדוע הלובים והצפון-קוריאנים מדברים אתך?

 

"אין לי ניסיון רב בתרבות של צפון קוריאה או של לוב, אבל לגיל שלי ולניסיון החיים שלי היתה השפעה. המנהיגים במדינות אלה עשו עלי בדיקה לפני שהגעתי. אני לא בטוח שהם סמכו עלי, אבל כל מה שאמרתי להם היה מדוייק. אני מתנהג אליהם כאל אנשים לא פחות אינטליגנטים ממני והתוצאה היא שהפגישות עם קדאפי ובנו בלוב, ועם שר החוץ הצפון-קוריאני די מהר עברו למהלך רציני.

 

"הם יודעים שבגיל 77 אני לא לוקח את אשתי למסע תענוגות אצלם בחורף המקפיא. הייתי מעדיף לנפוש באיי יוון או בפיורדים של נורווגיה. אני מבקש מהם לדלג על כללי הטקס ומגיע לדיבור ישיר ומציאותי בנושאים שעל סדר היום".

 

המטרה הבאה: טהרן

  

בנושאי פנים לנטוס הוא בעל עמדות דמוקרטיות ליברליות אופייניות לציבור בוחריו, אבל בכל הקשור למדיניות חוץ, הוא מאוד מרוצה מהנשיא בוש וממזכירת המדינה רייס.

 

"כמי שחווה את מוראות המלחמה אני מתנגד למדיניות התמימה והלא מציאותית של חברי.... מהניסיון שלי בסוף שנות ה-30 וראשית ה-40, למדתי הרבה על זכויות אדם אבל גם למדתי שאתה לא צריך לנסות ולפייס אנשים מסוגם של היטלר ואוסמה בין לאדן. אנשים כאלה צריך לחסל, להרוס. אסור לפייס אייטוללות".

 

אחרי שלמד להעריך את התרומה של המלך חוסיין ושל בנו המלך עבדאללה לקידום היציבות במזרח התיכון, הוא ביצע פניית פרסה בכל הקשור לעמדתו על ירדן, והפך להיות אחד מתומכיה הגדולים בקונגרס.

 

"במרס 2003 פגשתי את אסד הצעיר בדמשק. אמרתי לו שאשמח לתמוך בסוריה בקונגרס כמו שאני תומך בירדן, אבל הצגתי לו רשימה של שבעה תנאים, ובהם כמובן הנושאים שנמצאים כיום בראש סדר היום - פינוי הצבא הסורי מלבנון ובעיקר סילוק אלפי קציני המודיעין הסוריים מלבנון.

  

"לפני שנה חזרתי לדמשק והצגתי את אותה רשימה לשר החוץ פארוק א-שרע. אני משוכנע שהיום הם מצטערים שלא שמע לעצתי. הם צריכים להבין שמדיניות החוץ של ארה"ב מאוד ברורה; הנשיא בוש הציג אותה בנאום ההשבעה שלו. אני תומך לחלוטין במדיניות החוץ הזו".

 

"ארה"ב סוגרת את פער הצביעות ההיסטורית שבין ההצהרות שלנו לבין המציאות. האבות המייסדים קבעו כי כל בני האדם נולדו שווים אבל היו להם עבדים. מאז העבדות בוטלה ונשים קיבלו זכות להצביע. הנשיא בוש הציב רף גבוה של דמוקרטיזציה. רק טפשים מאשימים אותו שהוא לא יוכל להשיג את היעד הזה מחר בבוקר. מדובר באתגר לכמה שנים טובות. עדיף לתמוך ביעד הזה מאשר לומר שהוא בלתי אפשרי".

 

"תראה את ההבדל בין בוש האב לבוש הבן", הוא אומר. "בוש האב אמר בנאום לאוקראינים שלא יחלמו על עצמאות ובוש הבן תמך ביושנקו. ברגע של אמת, אפילו האירופים הציניים ביותר מתחילים להטיל ספק בציניות של עצמם".

 

לנטוס חוזר לצפון קוריאה, אבל הוא אינו מזניח חזיתות רגישות אחרות. השבוע הוא נפגש לארוחת ערב עם עם מיופה הכוח הלובי והוא מתכוון לפגוש אותו שוב. הוא נמצא בקשר עם שגריר איראן באו"ם ומקווה לפריצת דרך שתביא אותו לטהרן.

  

"אני מאוד מעוניין להגיע לטהרן. אני מקווה שהאיראנים יווכחו שזה יתרום להם. חברי קופי אנאן ניסה להסדיר לי ביקור. הנשיא האיראני תמך, אבל המנהיגות הדתית התנגדה וזה לא יצא לפועל. אני ממשיך לנסות בלי לחץ, כי אם הם לא רוצים לראות אותי אין לי עניין לצאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בלי טקסים וקבלות פנים. ישר ולעניין. לנטוס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הם לא יצורים שלא מהעולם הזה. חיילים צפון קוריאנים
צילום: רויטרס
חצי האי קוריאה
מומלצים