שתף קטע נבחר

איך הגיע לווייתן לנמל חיפה?

הלווייתן, שאורכו כשבעה מטרים, כנראה עקב אחרי אוניית משא שהגיעה מטורקיה. שרה-לי גרנית, חוקרת במרכז לחקר יונקים ימיים: "הוא רזה מאוד, אך הוא רגוע ואינו מגלה סימני מצוקה"

פחות משבועיים לאחר שעשרות דולפינים מילאו את פתח נמל חיפה, הגיע לבקר במקום גם לווייתן מזיפות ממין "מינקי", באורך של כ-7 מטר, שכנראה הגיע מטורקיה.

 

ככל נראה הלווייתן שחה לצד אוניית משא רוסית שהגיעה לפרוק ולהעמיס סחורה בפתח נמל הקישון. "הלווייתן נראה רזה מאוד, אך רגוע ואינו מגלה סימני מצוקה", דיווחה שרה-לי גרנית, חוקרת דולפינים במחמל"י (מרכז חקר מידע יונקים ימיים בישראל).

 

"נדיר מאוד שלווייתן כזה יגיע לישראל", היא אומרת. "זכור לנו שלפני כשנתיים הגיעה לחוף לווייתן ממין נקבה ללא רוח חיים, אך לא זכור שהגיע לווייתן חי אל חופי ישראל". גרנית ציינה כי לווייתן המזיפות חסר שיניים, וכי הוא ניזון באמצעות הכנסת מים ללוע ובהמשך דחיפת המים בעזרת הלשון. היצורים הזעירים שנשארים על המזיפות (מעין זיפים ארוכים) מהווים את ארוחותיו.

 

ביומיים האחרונים נשאר הלווייתן צמוד לאונייה שאותה ליווה, ובמחמל"י מקווים כי הערב הוא יעזוב את אזור חיפה יחד עם האונייה. אם לא יעזוב – הוא עלול להיות בסכנת חיים בגלל הזיהום באזור ובגלל המחסור במזון. במקרה כזה ימהרו אנשי המרכז לחקר יונקים ימיים להגיש לו סיוע ולחלץ אותו מהמקום.

 

בינתיים גרם הלווייתן להתרגשות גדולה בקרב דייגי הקישון, שחרף נסיונם הרב בים אינם מורגלים בביקורים מסוג זה. "אני נמצא בים 25 שנה, אבל תקופה כזאת אני לא זוכר", סיפר יחיאל אברג'יל, ראש ועד דייגי הקישון. "משהו השתבש לנו בחיפה. קודם כל הקישון נהיה יותר נקי, אחרי זה הגיעו דולפינים ועכשיו לווייתן".

 

אולי זה לא במקרה. אברג'יל מזכיר שלפני שלושה שבועות הגיעו דייגים יהודים וערביים למערת אליהו הנביא בחיפה והתפללו שישלח להם דגים. "צריך ללכת אולי חזרה למערת אליהו ולבקש תיקון. שישלח דגים אחרים, לא חיות מוגנות. מה אנחנו יכולים לעשות עם לווייתן?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
לווייתן המזיפות בנמל הקישון בחיפה
צילום: עמית מגל
צילום: רוני שיצר
גופת נקבת הלווייתן שנסחפה לחופי ישראל לפני כשנתיים
צילום: רוני שיצר
מומלצים