שתף קטע נבחר

צילום: איי אף פי

14 שעות בתור, ושניות ספורות מול גופת האפיפיור

כמיליון בני אדם מצטופפים בכיכר פטרוס הקדוש וממתינים בתור שעות ארוכות כדי לראות, ולו לשניות ספורות, את גופת האפיפיור המנוח. בלילה הגיע למקום הנשיא בוש, רעייתו, אביו והנשיא קלינטון ועברו על פני הגופה. בינתיים הודיע דובר הוותיקן כי התהליך המסורתי והחשאי לבחירת האפיפיור הבא יחל ב-18 באפריל. עוד אמר כי צוואתו של האפיפיור תפורסם לציבור הרחב מחר ושהוא לא השאיר הוראות לחשיפת זהות "הקרדינל הסודי", שבחר לפני מותו

נשיא ארה"ב, גורג' בוש, הגיע הלילה (יום ה') לוותיקן כשהוא מלווה ברעייתו, באביו ובנשיא לשעבר, ביל קלינטון. הנשיא ופמלייתו, הכוללת גם את שרת החוץ, קונדוליזה רייס, עברו על פני הגופה של האפיפיור, יוחנן פאולוס השני, המוצבת מיום שני במרכז הבזיליקה על מנת שמאות אלפי המאמינים יוכלו לצפות בה, ולו לשניות אחדות.

 

אתמול הודיע דובר הוותיקן בתום פגישה נוספת של המועצה בקריית הוותיקן כי מועצת הקרדינלים תתכנס ב-18 באפריל כדי לבחור את האפיפיור הבא.

 

הדובר, חואקין נבארו-ולס, סיפר כי הקרדינלים קראו את צוואתו בת 15 העמודים של יוחנן פאולוס השני, שנכתבה בפולנית בתקופות שונות של שנות כהונתו, ושהיא תפורסם לציבור הרחב היום. ההערכה היא שרק אז יתברר האם אכן ביקש האפיפיור להיקבר בוותיקן ולא בפולין מולדתו, והאם נכונה השמועה שנפוצה בימים האחרונים לפיה ביקש בכל זאת שליבו ייקבר בכנסיה בקרקוב. בצוואה פרש יוחנן פאולוס, ככל הנראה, את מורשתו הרוחנית ואת המסר שביקש להשאיר אחריו, וכן הוראות אחרות באשר לרכושו.

 

 

אחת השאלות המעניינות שהועלו לקראת הפגישה אתמול הייתה האם השאיר יוחנן פאולוס הנחיות לחשוף את שמו של "הקרדינל הסודי" - בכיר בכנסיה שמונה על ידו לקרדינל באופן חשאי ויתלווה ל-117 הקרדינלים האחרים בכינוס המסורתי והחשאי המכונה "קונקלבה" ("על מפתח", נעול בלטינית) בסיומו ייבחר האפיפיור הבא.

 

נבארו-ולס אמר כי האפיפיור לא השאיר הנחיות שכאלה ולפיכך זהותו של "הקרדינל הסודי" נותרה חסויה. על פי המסורת, מדובר בקרדינל ממדינה בה נמצאת הכנסיה הקתולית במצוקה או תחת דיכוי, אם כי כלל לא ברור האם מדובר בקרדינל שגילו מתחת ל-80 שרשאי להיכלל בכינוס שבוחר את היורש.

 

המתנה של 14 שעות ובסופה שניות מול הגופה

 

בינתיים נמשכת תהלוכת המבקרים המבקשים לצפות, ולו לרגע קט, בגופתו של האפיפיור המנוח. על פי הערכת סוכנות הידיעות האיטלקית "אנסה", כמיליון צליינים מצטופפים בתור ארוך ומתפתל בכיכר פטרוס הקדוש בקריית הוותיקן, וממתינים שעות ארוכות כדי להביט בגופה.

 

גורמים רשמיים בעיריית רומא הפסיקו אמש בשעה עשר בערב (חצות שעון ישראל) לאפשר למבקרים לעמוד בתור, מפני שאין עוד סיכוי שיצליחו לראות את הגופה לפני שתילקח להכנות אחרונות לפני ההלוויה.

 

צילום: איי פי

הרחובות סביב הכיכר והשדרה רחבת הידיים המובילה אליה נסגרו לתנועה ונשטפו בגל אנושי של מבקרים, הלהוטים לחלוק לאפיפיור המנוח כבוד אחרון. על פי הערכות המשטרה, אורכו של התור כ-2 ק"מ וההמתנה אורכת כ-14 שעות בממוצע. בסופה מורשים המבקרים להביט בגופה למשך שניות ספורות בלבד, עד שהסדרנים דוחקים בהם להתקדם לכיוון היציאה ולפנות מקום לאחרים.

 

"זה היה אולי רק כ-15 או 20 שניות עם האפיפיור", אמרה ניקול מייפילד (20) מארה"ב שהגיע ממקום לימודיה באוסטריה לאחר נסיעה של 14 שעות באוטובוס. "זה בטוח היה שווה את ההמתנה וכל הנסיעה רק כדי לחוות את זה", הוסיפה.

 

"לא ציפיתי שזה יקח כל כך הרבה זמן אבל אין לי חרטות", אמר אנדראס צ'נוסטובסקי (36), עובד זר מפולין שגר באיטליה. "מעולם לא ראיתי דבר כזה ברומא", אמרה תושבת העיר ביאנקה מריה ריקוצ'י, בת 66.

 

הגופה מוצגת לציבור הרחב במרכז הבזיליקה מאז יום שני כמעט מסביב לשעון, ולפיכך ישנם מבקרים רבים שהמתינו בתור גם בשעות הלילה המאוחרות, או כאלה שהגיעו בשעות הבוקר המוקדמות כדי לתפוס מקום. רובם באו בקבוצות. חלקם העבירו את השעות הארוכות בתור בשירה או בתפילה, והאחרים עמדו דוממים והביטו קדימה, לעבר הבזיליקה העתיקה. על פי ההערכות, מאז הוצאה גופתו של האפיפיור לציבור חלפו עליה המבקרים בקצב של כ-600 אלף ביום.

 

בלילה קר ובשעות הצהריים קופחת השמש של רומא מעל ראשיהם של הממתינים, ושוטרים רבים האמונים על הסדר במקום נאלצים מדי פעם לפנות לטיפול רפואי צליינים שמתעלפים או סובלים מהתייבשות. הפיצריות הסמוכות וחנויות המזכרות המוכרות תמונות, גלויות ומחרוזות תפילה עם דמותו של יוחנן פאולוס השני "עושות קופה", וכבר היו לא מעט תלונות על הפקעת מחירים.

 

אחת ההלוויות הגדולות בהיסטוריה

 

על פי ההערכות כרגע, ההלוויה ביום שישי תהיה אחת הגדולות בהיסטוריה. שלטונות איטליה העריכו שבין 2 ל-5 מיליון מבקרים יגיעו לרומא. לצורך הלנתם הוקמו מחנות אוהלים באיצטדיונים ומערכת התחבורה תפעל במתכונת חירום מתוגברת. אלפי שוטרים גוייסו למשימות אבטחה ושמירה על הסדר ומערך הבריאות נערך גם הוא לטיפול בהמונים, למקרים קלים של התמוטטות או התייבשות או חלילה למקרה של אסון המוני.

 

עיריית רומא כבר הודיעה כי ביום שישי כל המשרדים הציבוריים יהיו סגורים, וכי הרחובות סביב הוותיקן ייחסמו לתנועה כבר מחצות הלילה ביום חמישי. עוד נמסר כי לא יהיו לימודים בבתי הספר, אבל ממילא מאז יום שני לא הולכים תלמידים רבים ללימודים תוך תקווה שמוריהם יוותרו להם אם יטענו שסיבה ההיעדרות היא הנסיעה לוותיקן.

 

כבר עתה החלו אלפי צליינים מפולין לעשות את דרכם לרומא באוטובוסים. אחרים יבואו בטיסות שכר, ברכבות ובאוניות. ההערכה היא שרק מפולין יבואו להלוויה כ-2 מיליון צליינים.

 

לצידם ישתתפו בהלוויה כ-200 מנהיגי מדינות ומכובדים אחרים. בואם של האח"מים דרש היערכות אבטחה חסרת תקדים מצד האיטלקים. הם פרשו סוללות נ"מ סביב הבירה וספינות מלחמה וביון ישייטו בים התיכון כדי למנוע כל סיכוי של מתקפת טרור.


פורסם לראשונה 06/04/2005 15:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יתכנסו ב-18 באפריל. הקרדינלים
צילום: רויטרס
הערכה: כמיליון מבקרים בוותיקן
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
12 שעות ואז שניות ספורות מול הגופה. מבקרים בוותיקן
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
מחנות האוהלים למשתתפי ההלוויה כבר מוכנים
צילום: איי אף פי
מומלצים