שתף קטע נבחר

הדיונות האחרונות

יישוב מפוני גוש קטיף בניצנים יגרום ליצירת רצף אורבני מאשקלון לאשדוד, ולחניקת האי הטבעי הגדול האחרון שנותר מחולות מישור החוף

לא בכדי מעוררת היוזמה ליישב את מפוני גוש קטיף באזור ניצנים התנגדות רחבה של כל גופי הסביבה, ממשלתיים ולא ממשלתיים. כל אלו נחלצים להגנה על הגדול שבאיים הטבעיים האחרונים שעוד נותרו מפארם של חולות מישור החוף.

 

לאחר עשרות שנים של בנייה למגורים, כרייה והעברת תשתיות, נותרו רק כמחצית משטחי החולות בהשוואה לאלו שהיו בארץ בראשית המאה ה–20. תוכניות בנייה ופיתוח מאיימות על עוד כ–45% משטחי החולות שנותרו. אם ימומשו תוכניות אלה באופן מלא, תיוותר לאורך מישור החוף רק שישית משטחם לפני 100 שנה.

 

לנוף הייחודי של החולות ערך נופי רב, בצד חשיבות אקולוגית גבוהה: בחולות מישור החוף נמצאים מינים ייחודיים רבים יותר מאשר בכל בית גידול אחר בארץ, ועבור מינים רבים של צמחים ובעלי חיים מהווים החולות בית הגידול הטבעי היחיד שהם מסוגלים להתקיים בו. רק שמירה על רצף חולות בגודל סביר תאפשר לאוכלוסיות אלו להתקיים. אזור זה מזמן מגוון אפשרויות בילוי וטיול. ים החולות הוא אזור טיולים ייחודי, "ארגז חול" עצום, המבטיח טיול מופלא לילדים ומבוגרים גם יחד.

 

בעקבות מאבקי החברה להגנת הטבע לאורך השנים, הוחלט לאחרונה בוועדת התכנון הארצית, כי מרחב זה יוכר כ"מרקם חופי" – המרקם היחיד לאורך החוף שבו התוכנית הארצית לבנייה אינה מאפשרת להקים יישובים חדשים.

 

יוזמי תוכנית ההעתקה של גוש קטיף טוענים כי אין מדובר בהתיישבות על גבי הדיונות עצמן, כך ששמורת ניצנים ופארק החולות לא ייפגעו. אולם לפעולות פיתוח יש השלכות רבות, הרבה מעבר לגבול התוכנית. מימוש התוכנית יגרום ליצירת רצף אורבני מאשקלון לאשדוד, ויותיר את חולות ניצנים כגוש כלוא וחנוק מכל צדדיו.

 

לפיתוח היישובים עצמם יש להוסיף את הפריסה הנדרשת של תשתית חדשה, שגם לה השלכות הרסניות, ובטווח הארוך גם תהליכי הרחבה למגורים ותעסוקה, שגם הם ינגסו בעוד שטחים. השלכות הפיתוח לטווח הארוך יביאו בפועל את הקץ על גוש חולות ניצנים, ויסכנו גם את חולות אשדוד.

 

יוזמת ניצנים איננה החלופה היחידה והמהירה ביותר העומדת בפני מפוני גוש קטיף. ביישובי הסביבה קיימות עתודות קרקע בלתי ממומשות למגורים, הנהנות כבר מהתשתית הנדרשת. דוגמה אחת לכך היא היישוב ניצן, בו מתגוררות רק 100 משפחות, שערוך ומוכן לקליטת מאות משפחות נוספות. בנוסף פתוחה הדרך להקמת יישובים חדשים בנגב ובמקומות אחרים, רגישים פחות, ברחבי הארץ.

 

הניסיון מלמד כי להחלטות חפוזות המתקבלות על רקע מצבי חירום יש מחיר סביבתי יקר ולא מוצדק. יש לזכור כי למקום יישוב יש תחליף. לדיונות – אין.

 

איריס האן, המתכננת הסביבתית של החברה להגנת הטבע

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות החברה להגנת הטבע
ניצנים. יש חלופות אחרות
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים