שתף קטע נבחר

השקט הופר: קסאם נחת בשדרות

אחרי שבועות של שקט, הופרה הרגיעה בשדרות ורקטת קסאם נחתה בעיר. הרקטה נחתה בשטח פתוח ולא היו נפגעים. גורמים בצה"ל: היא שוגרה מאזור בית חנון. גדודי חללי אל-אקצה נטלו אחריות. ראש העיר, אלי מויאל, לא הופתע: "להערכתי התקופה הקרובה תהיה גרועה יותר. המצב לא ישתפר". מערכת ההתרעה מפני ירי קסאם לא פעלה. שר הביטחון: זהו אירוע חמור. על אבו מאזן לפעול

אחרי שבועות של שקט, הופרה הערב (יום ה') הפסקת האש עם הפלסטינים ורקטת קסאם שוגרה לעבר העיר שדרות. איש לא נפגע ולא נגרם נזק אולם התושבים המבוהלים חוששים מחזרתו של תסריט האימים.

 

רקטת הקסאם נפלה בתוך העיר, בשכונה המערבית מ'-3. כוחות משטרה של מרחב לכיש הוזעקו למקום, איתרו את מקום הנפילה והחלו בבדיקת שרידי הרקטה. גורמים בצה"ל אמרו כי רקטת הקסאם שוגרה מאזור בית חנון שבצפון רצועת עזה. מדובר בעיירה ממנה שוגרו רקטות קסאם רבות לעבר שדרות לפני הרגיעה. מערכת ההתרעה "שחר אדום" לא פעלה והנושא נבדק מול רשויות הצבא.

 

קול הפיצוץ הפתיע מאוד את תושבי העיר, שנדמה כי התרגלו לשקט בשבועות האחרונים. ראש עיריית שדרות, אלי מויאל אמר עם זאת כי לא הופתע וכי אין לו ספק שהשקט הוא שקט מדומה. "מעולם לא חשבתי שכל הסיפור הזה של ירי הקסאמים נגמר", אמר ל-ynet. "במיוחד בעת הזאת. לדעתי הם רק מתחמשים הרבה יותר ומצליחים להגיע לציוד רב".

 

מויאל מציין כי התחמשות הפלסטינים אינה מוסתרת ונאמרת באופן ברור. "לא נכנסנו לאופוריה ואנו נמצאים תמיד עם היד על הדופק בעניין ירי הקסאמים. אני שמח מאוד שהרקטה נחתה בשטח פתוח ואין נפגעים ואין נזק. להערכתי התקופה הבאה תהיה יותר גרועה והמצב בוודאי לא ישתפר, אם כי כבר היינו בתקופות גרועות הרבה יותר".

 

ראש העיר פנה לשר הביטחון בדרישה לבדוק מדוע לא פעלה מערכת ההתרעה"בשבועות האחרונים אנחנו שומעים על כל מיני בעיות וצפצופים במערכת. היא גם פעלה באופן אקראי לפני כמה שבועות כשלא היתה נפילה. כמו כן, צומצם כוח האדם במוקד העירוני ואנחנו דורשים הבהרות בנושא".

 

מויאל אמר כי בכל זאת הוא נחוש בדעתו לנסוע לכנס של ראשי הערים עם עמיתיהם הפלסטינים ביריחו. "אמרתי את זה כבר קודם, גם כאשר נפלו פה קסאמים ונהרגו פה ילדים: אמצה כל סיכוי לשלום. אני אהיה שם ואדבר איתם על ירי הקסאמים, כולל על הירי הנוכחי".

 

נפילת הקסאם האחרונה נרשמה דווקא בגוש קטיף לפני כחודש, ב-11 במרס 2005. הרקטה נורתה אז לעבר יישוב ישראלי בדרום רצועת עזה והיתה השנייה שנורתה באותו שבוע לעבר גוש קטיף.

 

מופז: על אבו מאזן לפעול

 

גורמים בצה"ל העריכו הערב כי מאחורי שיגור רקטת הקסאם עומדות ועדות ההתנגדות שהודיעו כי אינן מחוייבות להסכמי הרגיעה שנערכו עם יו"ר הרשות, אבו מאזן. לדבריהם, הירי הינו איתות ליו"ר הרשות הפלסטינית שעליו לפעול בקרב מתנגדיו.

 

עם זאת, גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של הפתח, הם שנטלו אחריות על הירי. פעיל בארגון אמר ל-ynet כי "חוליית השאהיד מסעוד עיאד ביצעה את הירי בתגובה להפרות הישראליות של הפסקת האש". בתקופה האחרונה הודיעו מספר קבוצות בגדודי חללי אל-אקצה כי הם אינם מחויבים להפסקת האש וכי ישובו לפעול נגד ישראל, אולם מדובר בקבוצות מיעוט בתוך הארגון.

 

בצה"ל מודים כי רקטת קאסם בודדת לא תפר את השקט, אולם שר הביטחון, שאול מופז, התייחס לשיגור בחומרה רבה: "לצערי הרב קיבלנו הערב הוכחה כואבת לכל מה שאנו אומרים בכל התקופה האחרונה - גם בביקורי האחרון בארצות הברית: יש פער בלתי נסבל בין מה שההנהגה הפלשתינית אומרת לבין מה שמתרחש בשטח. זהו אירוע חמור ביותר שמדינת ישראל לא תקבל אותו בשום פנים. אני תובע מאבו מאזן לעשות מיד את כל הדרוש כדי שחלילה זה לא יחזור על עצמו".

 

ב-15 בינואר 2005 נורתה רקטת קסאם לעבר שדרות. הנערה איילה אבוקסיס, שגוננה על אחיה בן ה-10, נפצעה אנושות ומתה מפצעיה כעבור מספר ימים. האירוע הקשה כמעט והביא לפעולה צבאית בעומק צפון רצועת עזה. ראש הממשלה, אריאל שרון, אף הגיע לפגישה עם ראשי צה"ל במחסום ארז, והפעולה הצבאית הייתה רק עניין של זמן.

 

ב-16 בינואר שוגרה רקטה נוספת לעבר אזור קיבוץ נחל עוז ולמחרת נחת קסאם במחסום ארז, בשני האירועים לא היו נפגעים ולא נגרם נזק. כעבור ימים ספורים החלו השיחות בין אבו מאזן לאירגונים הפלסטינים, ופגישות תיאום עם קצינים בכירים בצה"ל והדבר הביא לרגיעה יחסית בכל הקשור לאירועי טרור בכלל ולירי תלול המסלול בפרט.

 

פעמיים הופר השקט באופן בוטה בתוך גוש קטיף, כשנורו מטחי פצצות מרגמה לעבר התנחלויות בדרום הרצועה לאחר שאזרחים פלסטינים נהרגו במספר תקריות. בשדרות, לעומת זאת, החלו לנשום לרווחה. בסוף חודש ינואר נרשם שיגור טיל נגד טנקים לעבר קיבוץ כרם שלום מעבר לקו הירוק, אולם מדובר באירוע בודד.



 

נפילת הרקטה מגיעה דווקא הערב, על רקע המלצת מערכת הביטחון שלא להרוס את בתי המתנחלים ברצועת עזה, אלא למוסרם לפלסטינים. אחרי וויכוח ארוך המליצה מערכת הביטחון שלא להרוס את הבתים.

 

בדיון שנערך בלשכתו של שר הביטחון, שאול מופז, בו לקחו חלק ראשי מערכת הביטחון, השר לביטחון פנים, גדעון עזרא ובכירים במשטרת ישראל, נקבע עוד כי בתי כנסת ובתי עלמין ובסיסי צה"ל יועתקו לישראל.

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
הרקטה בשדרות
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
זירת הנפילה
צילום: צפריר אביוב
צילום: אורי פורת
מויאל. לא אופטימי
צילום: אורי פורת
מומלצים