שתף קטע נבחר

מבצע מח עצם: כל 27 אלף המבחנות נאספו

שעתיים לפני מועד הסגירה הרשמי נאספו כל 27 אלף מבחנות מ-80 נקודות האיסוף של "עזר מציון" ברחבי הארץ. חברות מסחריות רבות תרמו כסף במהלך המיבצע, למימון הבדיקות. ומי לא סייע? משרד הבריאות: "חשבתי שתהיה פנייה של המשרד לסיוע, אבל זה לא קרה" אומרת ד"ר ברכה זיסר, מנהלת מאגר מח העצם הארצי. בעוד 3 שבועות נדע אם נמצא תורם מתאים לאומרי הקטן ול-150 חולים נוספים

הערב (ג') בשעה 18:00, שעתיים לפני מועד הסגירה הרשמי, תם מבצע מח העצם, לאחר היענות שיא לה לא ציפו ב"עזר מציון" המארגנת: אלפים צבאו על 80 נקודות ההתרמה, וכבר שעות ספורות אחרי שנפתחו המוקדים כבר אזלו כל מבחנות הבדיקה ונסגרו מוקדים רבים ברחבי הארץ. בסך הכל נאספו 27,000 מבחנות. מבצע התרמה נוסף מתוכנן לאחרי הפסח.

 

"עם ישראל הוכיח את גדלות נפשו, לטובת אלה הזקוקים למח עצם" אמרה ל-ynet ד"ר ברכה זיסר, מנהלת מאגר מח העצם של עזר מציון, "זה היה מרומם ומרגש לראות את רוח ההתנדבות הזו. חשבתי שתהיה פניה ממשרד הבריאות, שיתנו סיוע מסויים אבל זה לא קרה. עם זאת, הרבה חברות מסחריות התקשרו, ושלחו שיקים גדולים ועזרה, בלי פרסום ובלי בלגאן.

 

"חשוב להדגיש שמה שהכי חסר כרגע זה תרומות כספיות" מציינת זיסר, "אם אנשים יתרמו, נוכל לקיים עוד

מבצעי התרמה עם כמויות מבחנות רבות יותר. לא עוזר שיש לנו הרבה דגימות דם אם אין כסף לבדוק את כולן". עלות בדיקה של דגימה - 60 דולר.

 

תרומות ניתן להעביר לאגודת עזר מציון דרך אתר האינטרנט שלהם. ניתן גם לשלוח המחאה למרכז אורנית ברח' קפלן 40 בפתח תקווה. אפשר גם לתרום באמצעות SMS – יש לשלוח את הספרה 5 למספר 4242, משלוח זה תורם 5 שקלים.

 

כיצד התנהל המבצע?

 

עם ההגעה מילאו המתנדבים פרטים אישיים על גבי שאלון קצר. לאחר מכן נלקחה דגימת דם קטנה במבחנה בנפח 5 מיליליטרים, אשר תישלח לבדיקת סיווג רקמות. לאחר כשלושה שבועות תתקבל תוצאת סיווג הרקמות. אם תימצאו מתאימים לאחד מ-150 החולים הממתינים להשתלה, תוזמנו לתהליך התרומה.

 

אם לא נמצאתם מתאימים כעת, אל דאגה: שמכם יתווסף למאגר מח העצם של עזר מציון, ובכל התאמה בעתיד – יצרו עמכם קשר אנשי עזר מציון. כדאי גם להזכיר למי שנבדק בעבר למאגר מח העצם – לא להגיע להיבדק שוב. עלות כל בדיקת מבחנה היא 250 שקלים, ותקציב הבדיקות הנוכחי שהושג בתרומות, הוא מוגבל.


תורמים דגימות דם בפתח-תקוה. היענות אדירה            (צילום: עופר עמרם)

 

אגב, סוג הדם אינו משנה כלל לצורך תרומת מח עצם: כך למשל, מי שסוג דמו B+ יכול לתרום למי שסוג דמו A+, הסיבה היא – המדובר בתאי מח-עצם, תאים יחודיים בעלי פוטנציאל להפוך כמעט לכל רקמה בגוף האדם. מעניין לדעת הוא, שלאחר תרומת מח-העצם, משתנה סוג הדם של החולה שקיבל את התרומה, לסוג הדם של התורם.

 

תרומת מח עצם: כמה שעות על כורסא

 

בניגוד לתרומת העבר, בה שאבו את מח-העצם בהליך כירורגי מהעצם בגוף, כיום תהליך תרומת מח-העצם הוא פשוט. מי שנמצא מתאים לתרום מח-עצם, מוזמן
צילום: עופר עמרם
לקבלת טיפול בתרופה נאופוגן, הגורמת לשגשוג תאי הדם. לאחר הטיפול, מוזמן שוב התורם להליך תרומת מח-העצם המתבצע במשך כ-5 שעות.

 

התורם יושב על כורסא, ודרך צינור דק המחובר לווריד היד, נשאב הדם, עובר סינון במכונה הדומה למכונת דיאליזה. תאי מח העצם נשארים בשקית התרומה שבמכונה, ושאר מרכיבי הדם של התורם מוחזרים לגופו.

 

ההליך הזה מציל חיים, באמת: עד כה נרפאו 160 חולים בזכות מאגר מח העצם של עזר מציון. 40 מתוכם, רק בשנה האחרונה. התאים הסרטניים של החולה העתיד לקבל את מח-העצם מוצאים מגופו, תאי מח-העצם מעורים לדמו, ויוצרים תאי דם חדשים, בריאים לחלוטין. כך מנצח גופו של החולה את מחלת הסרטן.

 

מי יכול לתרום?

 

כאמור, בתום חג הפסח מתכננת אגודת "עזר מציון" לקיים מבצע התרמה נוסף, במטרה להגדיל את מאגר מח העצם הישראלי. כדי לתרום, עליכם לענות על הקריטריונים הבאים, לבטיחותכם ובטיחות מקבל התרומה:

 

  • אנשים בריאים בגילאי 18 עד 50 בלבד
  • החל ממשקל 45 ק"ג ומעלה
  • מי שלא נבדק בעבר לדגימת מח-עצם
  • נשים בהריון רשאיות להיבדק ובמידה ותימצאנה מתאימות תוכלנה לתרום מח עצם לאחר הלידה
  • חולי סוכרת המטופלים באינסולין אינם יכולים לתרום מח-עצם, בשל תופעות לוואי מהתרופה "נופוגן" הניתנת בתרומת מח העצם. עם זאת, חולי סוכרת מבוגרים המטופלים בכדורים יכולים להיבדק ולתרום במידה ונמצאו מתאימים.
  • מי שחולה במחלות סרטן או מחלות דם אינו יכול לתרום מח-עצם.
  • אנשים מצוננים, עם שפעת קלה, חום או מחלה חולפת זמנית אחרת, יכולים לבוא ולהיבדק
  • מי שסובל ממחלה כרונית יכול לברר האם יוכל להיבדק בטלפון 03-927-7777

פורסם לראשונה 12/04/2005 09:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
תורמים דגימות דם. היום בפתח תקוה
צילום: עופר עמרם
צילום: זיו קורן
אומרי. רוצה לחיות
צילום: זיו קורן
יונתן. ניצל לאחר קבלת מח-עצם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים