שתף קטע נבחר

איך בוחרים סורק: המדריך המלא

המחירים הזולים והרצון להמיר את הפילם ונייר הצילום לקובץ דיגיטלי העירה את שוק הסורקים הרדום. אז מה צריך לדעת לפני שקונים סורק?

שנת 2004 חיזקה מגמה ברורה - העולם עובר לדיגיטלי. אם בתחילת המילניום מצלמות דיגיטליות וצגי LCD היו רק תענוג יקר ואיזוטרי, כיום הם נחלת הכלל.

 

בעידן החדש לא רק מצלמים יותר, אלא גם אוספים תמונות וסרטים ישנים וסורקים כדי להוסיף לארכיון התמונות הדיגיטלי, ובתוך כך עולה הפופולריות של סורקים שולחניים. המחירים הזולים והרצון להמיר את הפילם ונייר הצילום לקובץ דיגיטלי העירה את שוק הסורקים הרדום. אז מה צריך לדעת לפני שקונים סורק?

 

חיבור למחשב

 

סורקים נמכרים בשלוש תצורות עיקריות. תצורות אלו הם למעשה אופן ההתחברות של הסורק למחשב. חשוב לבדוק איזה חיבורים יש למחשב שלכם, כדי להתאים לו את החיבור:

 

  1. USB - קיים במחשבי פנטיום 2 ומעלה (בעלי מערכת הפעלה חלונות 98 ומעלה) ובמחשבי מקינטוש: iMac ו-G3 (הגירסה הכחולה) ומעלה. זהו חיבור מהיר (תומך בהעברת נתונים של 1.5 מגה בייט לשניה) וזול יחסית. סורקים (ומחשבים) עדכניים כוללים חיבור USB 2.0 מהיר ביותר.

  2. SCSI - חיבור מהיר (תומך בהעברת נתונים של 10 מגה בייט לשניה) ואמין במיוחד. נחשב לטוב וליקר אך מעט מסורבל. מחייב כרטיס מיוחד המותקן במחשב, ונפוץ במקינטוש, שרתים ותחנות עבודה מקצועיות.

  3. FireWire - החיבור המהיר ביותר, שגם דורש כרטיס מיוחד המותקן במחשב. מצוי כרגע בסורקים מתקדמים בלבד.

 

סורקי FireWire ו-USB 2.0 מהירים ומומלצים יותר למשתמש הביתי.

 

אבחנה (רזולוציה)

 

נמדדת בנקודות לאינץ' ובסורקים היא נחלקת לאבחנה אופקית (מספר נמוך) ואבחנה אנכית (מספר גבוה) למשל 2200x600. יצרנים רבים מרבים להלל ולשבח את האבחנה הגבוהה בה מצטיין הסורק, לכאורה פרמטר חשוב, אולי החשוב ביותר. אולם הניסיון מלמד כי רק לעיתים נדירות נזדקק לאבחנה גבוהה במיוחד. יתרה מזאת, אבחנה גבוהה איננה ערובה לסריקה טובה וההיפך.

 

אבל אבחנה גבוהה מעידה על קדימות טכנולוגית מסויימת, ונדרשת להגדלות משמעותיות. מי שסורק שקופיות ותשלילים יעריך זאת. על כל פנים רצוי להבחין בין שני סוגי אבחנה. הראשונה היא אבחנה אופטית, משמע אבחנה אמיתית המאפשרת לדלות יותר פרטים ממקור הסריקה. השניה היא אבחנה על ידי אינטרפולציה (ניפוח) בה המספר גבוה, אך אינו ביחס ישר לכמות הפרטים שהושגו.

 

סורקים שמתברכים באבחנה של 19200dpi למשל, משיגים זאת בעזרת ניפוח מספר הנקודות לאינץ' ללא תוספת משמעותית באיכות. רצוי לברר מה הרזולוציה האופטית של הסורק - היא תיתן תמונה בהירה יותר על יכולות הסורק.

 

עומק צבע וטווח דינמי

 

נמדד ביחידות סיבית (bit). סורקים מהדור הקודם הסתפקו בעומק צבע של שמונה סיביות לכל אחד משלושת צבעי היסוד (RGB) וביחד, 24 סיביות לפיקסל. כיום, רוב הסורקים השולחניים מפיקים לא פחות מ-48 סיביות לפיקסל. באופן כללי, עומק צבע גבוה מצביע על איכות גבוהה. אך אליה וקוץ בה. עומק צבע גבוה בא לביטוי היטב כאשר הטווח הדינמי של אותו סורק גבוה באותה מידה.

 

טווח דינמי הוא למעשה יכולתו של הסורק להבדיל בין שינויים מזעריים על פני טווח גדול. סורק בעל טווח דינמי טוב יבחין ברשת נמוכה ככמו 5%, ולא יהפכה ל-0%, וכנ"ל לגבי רשתות גבוהות. אזורים מוצללים לא יהפכו לגוש שחור חסר פרטים. הטווח הדינמי נמדד ברמת הדחיסות האופטית.

 

רמה 3 עד 3.4 לדוגמה, היא רמה בינונית ומתאימה לסורקים ביתיים ומשרדיים. לעבודה מורכבת יותר נזדקק לרמה גבוהה יותר (3.6 ומעלה). הבעיה היא שנתון זה לרוב מושמט על ידי המשווקים, לכן שווה להיכנס לאתר היצרן ולחפש את הנתון.

 

איכות הסריקה

 

למרות שאיכות נגזרת מהפרמטרים הקודמים, לא אחת אנו נתקלים בסורקים עם נתוני פתיחה מרשימים ותוצאות גרועות. הסיבה לכך היא שלא כל הסורקים מבצעים הפרדת צבעים מושלמת ולכן אינם מסוגלים לבצע התאמה כרומטית טובה. וכן שלמעטים מהסורקים יש טווח צבעים (Gamut) שמתקרב למעטפת הגוונים של העין האנושית.

 

לכן, בבואכם לרכוש סורק, קחו תמונה צבעונית (מקצוענים יביאו תמונת צבע אליה יצורף מעבר צבעים משחור ללבן) וסרקו אותה בעזרת הסורק המועמד. מומלץ לשמור את התמונה במדיה שליפה ולערוך השוואה מול סורקים אחרים. כדאי גם לבדוק סריקה בגווני אפור ואם יש אפשרות לסריקת שקופיות, כדאי לנסות זאת.

 

אם התמונה יוצאת חדה, שומרת על הפרטים הקטנים ביותר ובעלת צבעוניות נאמנה למקור - זה צריך להעיד על איכות הסורק. למרבה הצער, יש לציין כי מרבית המקומות שביקרנו בהם לא איפשרו בדיקת הסורק במקום. במקרה כזה הקלידו את שם הסורק והדגם במנוע חיפוש וקראו ביקורות. אגב, ודאו שהסורק מצוייד בחיישן סריקה מסוג CCD והתרחקו מחיישני CIS.

 

קלות התקנה והפעלה

 

סורק משוכלל זה טוב, אך אם לא נצליח להתקינו, להפעילו ולהפיק את המיטב, כאילו לא נרכש. מרבית הסורקים קלים להתקנה ובעלי ממשק משתמש נוח והגיוני. אבל לא כל המשתמשים בקיאים בכוונון כל הפרמטרים ולא כל אחד חייב לדעת. לכן, יש סורקים המצוידים בכפתור לסריקה בלחיצה אחת וחלקם כוללים כפתורים נוספים המיועדים למשימות כגון סריקה לפקס, לעיבוד תמונה, לאינטרנט, למדפסת וכדומה (ראוי לציין שרובם אינם זמינים למקינטוש). כמעט כולם כוללים, אגב, אפשרות התאמה אוטומטית של הסריקה ליעדה. רוב הסורקים כיום תומכים בטכנולוגיית Twain, ראשי תיבות של Technology Without An Interesting Name.

 

תוכנת סריקה

 

מאחורי כל סורק מוצלח עומדת תוכנת סריקה טובה. יש חברות שהשקיעו בתוכנות משוכללות, המאפשרות להבהיר את התמונה, להתאים צבעוניות, להגדיל או להקטין, לסובב, לעוות ועוד. נתונים אלה חוסכים הרבה זמן בעיבוד התמונה ומונעים פגיעה באיכות הסריקה. חשוב שממשק המשתמש יהיה ידידותי ככל האפשר ויהפוך את הסריקה לפשוטה. משתמשים מקצועיים יחפשו אפשרויות מתקדמות כגון: סריקת מקור מודפס מכל סוג, הפחתת גרעיניות, הסרת שריטות מהתמונות ועוד. כדאי לבדוק את התוכנה בחנות.

 

תוכנות מצורפות

 

מרבית הסורקים מגיעים עם תוכנות בונוס כגון פוטושופ אלמנטס, פוטודלוקס, פוטואקספרס וכדומה. תוכנות אלו בדרך כלל יקרות ברכישה נפרדת ועשויות להוסיף לכדאיות העסקה.

 

תוכנה לזיהוי תווים - OCR - Optical Character Recognition

 

חלק מהסורקים מגיעים עם תוכנה לזיהוי תווים המאפשרת להפוך תמונה סרוקה לטקסט בר עריכה. תוכנות כמו Presto, TextBridge או Omnipage, נבדלות ביכולת הזיהוי של הגופנים ובמספר השגיאות לסריקה. כדאי לברר אם התוכנה מזהה עברית כראוי. תוכנות כגון ליגטורה מיטיבות עם השפה העברית, אחרות בינתיים לא.

 

מהירות

 

גם כאן למהירות יש ערך. היא חשובה כשיושבים וממתינים לביצוע הסריקה כשבאמתחתכם עוד הרבה סריקות ועבודה. המהירות נמדדת לרוב בדפים לדקה או בשניות לדף. סורקים בממשק 1.1 USB איטיים ולקיצור זמן הסריקה עדיפים סורקי USB 2.0 או FireWire.

 

ספרות מקצועית

 

כדי להכיר את הסורק טוב יותר ולדעת איך למצות את כל יכולותיו, מצורפים בדרך כלל עלונים או חוברות הדרכה. חוברת טובה תלווה, לרוב, באיורים ובדוגמאות ותספק פתרונות לבעיות נפוצות. חוברות בעברית הן תמיד ברכה.

 

גודל שטח סריקה

 

רוב הסורקים מאפשרים סריקה בגודל A4 (של 210*297 מ"מ). סורקים מסוימים מוסיפים שטח סריקה נוסף וסורקים פחות נפוצים הם בעלי שטח סריקה A3 (של 297*420 מ"מ). שטח סריקה גדול מצמצם את מספר הסריקות שיש לבצע כשסורקים מקור הגדול יותר מ-A4. אגב, לפני רכישה כדאי לבדוק את גודלו הפיזי של הסורק, כדי לוודא שלא רכשתם מפלצת.

 

עזרים

 

סורקים מסוימים מגיעים עם עזרים כמזין דפים אוטומטי החוסך זמן בהמתנה להטענת דפים, מתאם לשקופיות המאפשר סריקת שקופיות וסרטי צילום, שנראה כמו מכסה מובנה בסורק ולעיתים כמכסה נוסף המתחבר לסורק, תושבות לשקופיות בגדלים שונים ועוד. סורקים המספקים עזרים אלו כסטנדרט עשויים להעלות את כדאיות העסקה באופן משמעותי.

 

תאימות

 

לפני רכישה רצוי לוודא שהסורק מתאים למערכת ההפעלה שברשותכם (מקינטוש, Windows, לינוקס וכו' ולגירסת מערכת ההפעלה).

מוניטין יצרן

 

כל אחד אוהב לקנות מוצר עם שם ידוע ולו רק לשעת צרה, כשיידרש תיקון. חברות שמכבדות את עצמן דואגות לחלקי חילוף, למעבדות שירות ולתמיכה טלפונית. יצרני הסורקים המובילים בתחום הם Umax, Microtek, Agfa, Kodak, HP, Mustek, Canon ו-Epson.

 

מחיר

 

לעלות הסורק יש משקל רב בייחוד עבור משתמשים ביתיים, שסורקים להנאתם או ליצירת מאגר תמונות משפחתי. אם הסורק מיועד לעסק, לשם סריקת תמונות להוצאה לאור או כתחליף למכונת צילום, כדאי להשקיע בסורק איכותי ואמין שיתן מענה בזמן אמיתי. טווח המחירים רחב ונע בין 250 שקלים לסורק פשוט ועד אלפי דולרים לסורק מקצועי. חשוב לבדוק אם המחיר כולל מע"מ ומהם תנאי התשלום. בדקו מה הזמינות של הסורק, אם הוא נמצא במלאי ומהו זמן האספקה.

 

אחריות

 

למרבית הסורקים יש אחריות של שנה. אחריות ארוכה יותר יכולה להעיד על אמונת היצרן בעמידות הסורק לאורך זמן. כמו בכל תחום המיחשוב, נסו להשיג יותר שנות אחריות גם על חשבון הנחה קטנה. לסיכום, כמו בכל רכישה שווה לבדוק מספר סורקים ולערוך השוואת מחירים בחנויות ובאינטרנט (zap.co.il , d.co.il ואתרים נוספים להשוואת מחירים).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נסו לפני הקניה
צילום: זמן דיגיטלי
בדקו אם התוכנות המצורפות מאפשרות עריכה מוקדמת
צילום: זמן דיגיטלי
איזה חיבור מתאים למחשב שלכם? איורים: יובל רוביצ'ק
צילום: זמן דיגיטלי
מתוך גיליון מספר 4 של זמן דיגיטלי- מגזין ברזולוציה גבוהה
מומלצים