שתף קטע נבחר

 

הממשלה אישרה תוכנית דוא"ל מאובטח לכל אזרח

הקבינט החברתי-כלכלי אישר את הצעת שר האוצר להרחבת פרויקט ממשל זמין, במסגרתה אושרה "הכספת", תיבת דואר מאובטחת אישית שתשמש את הממשלה בתכתובות עם הציבור

הקבינט החברתי כלכלי אישר בסוף השבוע בהצבעה טלפונית, את הצעת ראש הקבינט ושר האוצר, בנימין נתניהו, להרחיב את פרויקט הממשל הזמין של ישראל.

 

במסגרת ההחלטה אושר פרויקט "הכספת", מערכת של תיבות דואר אלקטרוניות מקוונות שתשמש את הממשלה לצורך העברת אישורים רשמיים, טפסים חתומים אלקטרוניים, קבלות על ביצוע תשלומים, חשבוניות חתומות ומסרים לעסקים ולאזרחים. בשלב הסופי, הכוונה היא לספק תיבת דואר אלקטרוני אישית מאובטחת לכל אזרח, עבור כל התכתובות עם משרדי הממשלה ואף לצורך קבלת דואר רשום. נוסף על כך, המערכת תכלול מנגנון העברת מסרים, שיאפשר שליחת מסרים מאובטחים לכספת של כל אזרח ועסק.

 

מידע שיידחף לאזרחים

 

במשרד האוצר מסבירים, כי המערכת תיבנה כך שהמידע "יידחף" לתיבות הדואר האלקטרוני של המשתמשים על ידי משרדי הממשלה, או שהמשתמש יגיש בקשה למידע רשמי (באמצעות שרת הטפסים הממשלתי) והמידע ישלח אליו בעקבות בקשה זו.

 

סוגי מידע אפשריים שיועברו למשתמשים בעזרת המערכת הם אישורים רשמיים, כגון טופס ניכוי מס במקור, עוסק מורשה וכו', תעודות בגרות, חשבוניות, אישורי תשלום והעברות כספיות מהממשלה, תלושי שכר של עובדי מדינה, צווי גיוס, מידע אישי כגון פרוט מצבי חשבון ומידע רפואי אישי.

  


הכספת: כך זה יעבוד

 

בשלב ראשון, הכספת תתמוך באחסון של מסמכים בפורמטים טקסט (txt ,PDF, RTF וגם XML ו-HTML (השניים האחרונים ללא יכולת Active script).

 

אישור על מהימנות השולח

 

"הכספת" תתמוך במתן אישור לשולח המסר כי הוא הגיע ליעדו ונקרא על ידי המקבל (Proof of Receipt). כל מסר שישלח יכיל מעטפת עם חיווי על שלמות המסר, אישור זהות שולח המסר, אפשרות להעברתו לצד שלישי, ו"תאריך תפוגה". הכספת תתמוך באימות חתימה אלקטרונית של מסמכים שהתקבלו. עם זאת, לא כל מסמך שישמר במערכת יכלול חתימה אלקטרונית.

 

כדי להשתמש במערכת יידרשו אזרחים ובתי עסק להצטייד בכרטיס חכם, קורא כרטיסים חכמים (שעלותו המוערכת כיום כ-55 שקל) וחתימה אלקטרונית אישית (בעלות של כ-20 שקלים). המתחברים למערכת יוכלו להסתייע בתמיכה טכנית חינם באמצעות הטלפון. השימוש במערכת לא יהיה חובה ומי שיחפוץ בכך יוכל לפנות למשרדי ממשלה בכל אמצעי אחר שקיים היום.

 

במשרד האוצר מצביעים על כך שיישום הפרויקט יביא לשיפור וייעול מתן השירותים הממשלתיים לאזרחים ולעסקים, לקיצור וצמצום תהליכים ביורוקרטים מול הממשלה ולחיסכון בזמן ובמשאבים כספיים, תוך מתן אפשרות לאזרחים לגשת באופן ישיר ומאובטח למידע שבבעלותו .

 

למה צריך את זה?

 

מדוע בעצם להשתמש בתיבה שתדרוש מהגולשים להיכנס אליה במיוחד ולא להסתפק במשלוח מאובטח של מסרים לתיבות הדואר האלקטרוני המשמשות אזרחים ובתי עסק באופן יום יומי? בועז דולב, מנהל פרויקט תהיל"ה, חוות השרתים הממשלתית, ותחום הממשל הזמין, מסביר כי תיבות דואר אלקטרוני בשירותים כמו Gmail או Yahoo או תיבות דוא"ל של ספקי האינטרנט אינן מספקות מנגנון מאובטח ונוח למשלוח דברי דואר מהממשלה.

 

בשלב הניסוי של המערכת, שיחל עוד השנה, ישתתפו עורכי דין ובתי עסק מהצד של הציבור, ובהשתתפות הנהלת בתי המשפט, הביטוח הלאומי ומשרד העבודה בצד הממשלה.

 

ממשל זמין - גם דרך הטלפון

 

נוסף על כך, הקבינט החברתי-כלכלי אישר להקים מערכת מרכזית למענה טלפוני אוטומטי (IVR) למתן שירותי ממשל זמין באמצעות הטלפון, על בסיס המערכות הקיימות כיום. המערכת תאפשר גם לאנשים שאינם בעלי מחשבים ואינם מחוברים לאינטרנט להשתמש בשירותים הניתנים כיום באמצעים מקוונים לרבות תשלומים למשרדי ממשלה. לאחרונה דיווחנו על הכוונה להרחיב בקרוב את שירותי הממשל הזמין גם לאינטרנט הסלולרי.

 

קמפיין פרסומי לממשל הזמין

 

עוד הוחלט, כי המנהלים הכלליים של משרדי הממשלה ייערכו לביצוע תוכנית ממשל זמין בהתאם להחלטות הממשלה והנחיות החשב הכללי במשרד האוצר. שר האוצר, בנימין נתניהו, ציין כי נדרשת תוכנית מרכזית אשר תסייע למשרדים להפעיל מערך ממשל זמין לשיפור השירות לציבור. "כיום, משרדי ממשלה רבים פועלים למתן שירות לציבור באופן מקוון, אולם לא כל המשרדים מפעילים שירותים אלו. נוסף על כך, עקב חוסר תיאום בין המשרדים נוצרות תקלות וכפילויות אשר ניתן למנוע. חוסר האחידות וחוסר הניסיון גורמים לפגיעה בתדמית הממשלה ולצמצום המוטיבציה של הציבור לפנות לממשלה באמצעות השירותים המקוונים השונים".  

  

מחקר שוק שיזם החשב הכללי במשרד האוצר, ירון זליכה, גילה כי חלק גדול מהציבור עדיין אינו מודע לשירותי הממשל הזמין של הממשלה. לכן, יושק בקרוב קמפיין לפרסום כלל שירותי ממשל זמין תחת אתר שער הממשלה בכתובת - www.gov.il.

 

כמה זה עולה?

 

ממשרד האוצר נמסר, כי הרחבת פרויקט הממשל הזמין תתבצע במסגרת התקציב התלת שנתי שנקבע לפרויקט ממשל זמין. ב-15 בספטמבר, 2003, החליטה הממשלה להקצות לתקציב של פרויקט "ממשל זמין" ומרכב"ה (מיחשוב רוחבי של משרדי הממשלה) כ-300 מיליוני שקלים, אשר יתפרשו על פני שלוש שנים (2006-2004). רוב הסכום הזה מוקצה לפרויקט מרכב"ה ו-23 מיליון שקלים מתוכו מוקצים מדי שנה לפרויקט הממשל הזמין (לאחר קיצוץ רוחבי).

 

היקף ההשקעה הכולל בפרויקט הממשל הזמין עד כה מסתכם בכ-84 מיליון שקלים (כולל 2005). סכום זה מתייחס רק למערכות המרכזיות של הממשל הזמין שהוקמו במשרד האוצר ואינו כולל השקעה בפרויקטים לשירות מקוון במשרדי ממשלה אחרים, המסתכמים בכ-46 מיליון שקלים לפחות, על פי הערכות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים