שתף קטע נבחר

הפסקות החשמל עלולות לפגוע במחשב: כך תבחרו אל-פסק

רשת החשמל, צינור החמצן של כל מכשיר חשמלי, היא גם המקור לסכנות הגדולות ביותר למחשב: הפרעות בזרם עלולות לגרום לו נזק בלתי-הפיך, כדי שזה לא ייגמר בדמעות, כדאי להצטייד ביחידת אל-פסק שתגן על המחשב שלכם, מהו אל-פסק? אלו סוגים קיימים בשוק, איזה מתאים למי, וכמה זה עולה

לרבים זה כבר הפך להרגל: יוצאים בבוקר מהבית, מי לעבודה ומי ללימודים, ומשאירים את המחשב פועל, און-ליין, במשך כל שעות היממה. הגולש הישראלי, מסתבר, מחזיק בשיא עולמי בשעות החיבור לרשת.

 

הוא מחובר לאינטרנט למעלה מ-200 שעות בממוצע בחודש, פי חמישה לפחות מהמקובל ברוב מדינות אירופה וארה"ב. מאז המעבר לתשלום קבוע ללא הגבלת זמן, יותר ויותר משתמשי מחשב ישראלים כבר לא מנתקים אותו מהאינטרנט, ונשארים מחוברים גם אם אינם יושבים מול המסך.

 

השנתיים האחרונות התאפיינו בעלייה תלולה בהיקף השימוש בתוכנות מסרים מיידיים, כמו מסנג'ר ו-ICQ, בתוכנות טלפוניה כמו Skype, וכמובן בשיתוף קבצים.

 

יישומים כאלה מצדיקים הפעלה רצופה לאורך היום ולפעמים גם מסביב לשעון (בארה"ב אוהבים לקרוא לזה Always On) זה טוב ויפה, אבל להפעלה הרצופה הזו יש מחיר: המחשב נחשף לסיכונים חדשים, כמו התחממות-יתר או נזקים לחומרה בגלל הפרעות שמקורן ברשת החשמל. לכן, כדי להישאר מחוברים ומוגנים, כדאי להשתמש באמצעי בטיחות שונים – והחשוב שביניהם הוא האל-פסק.

 

רשת בהפרעה

 

רשת החשמל, צינור החמצן של כל מכשיר חשמלי, היא גם המקור לסכנות הגדולות ביותר למחשב שלנו. רשת החשמל היא תשתית יציבה וזמינה מאוד, אבל לא נטולת תקלות. הפסקות החשמל הפכו אמנם לנדירות יחסית בימינו, אבל ישנן תקלות אחרות, כמו נחשול מתח (Surge), קפיצת מתח (Spike) ומפל מתח (Brownout או Sag).

 

לפני כשנה פירסמה המועצה הישראלית לצרכנות נתון, שלפיו כ-5,000 צרכנים מתלוננים בכל שנה על נזקים שנגרמו למוצרי החשמל הביתיים שלהם כתוצאה מנחשולי מתח. אף שנקבע כבר תקדים משפטי לפיו על חברת החשמל לפצות צרכנים כאלה, לא הכל עניין של כסף, ולא כדאי להסתכן באובדן המידע השמור בכונן הקשיח.

 

לפעמים קשה להבחין שישנה בעיה

 

הרי שום פיצוי אינו נחמה מספקת על עבודת סמינריון מרובת דפים, שנגוזה מהכונן בדיוק יום אחד לפני מועד ההגשה. עם כל הרצון הטוב של חברת החשמל, שיבושים באספקת הזרם הם תופעה שאי-אפשר כנראה למנוע לגמרי. בין השאר, מפני שאותה רשת משמשת מכשירים רבים בכל בית וצרכנים רבים בכל איזור.

 

הפרעות כתוצאה מצריכת-יתר או ירידה נקודתית בצריכה באזור מסויים, הן שכיחות מאוד – בעיקר בשיא הקיץ ובשיא החורף. כאשר צרכנים רבים מנותקים בגלל תקלה אזורית, למשל, נוצרים נחשולי מתח: מתח גבוה "משתחרר" לתוך הקו ומגיע לצרכנים שעדיין מחוברים.

 

כאשר מחברים את הצרכנים מחדש, בדרך-כלל אפשר לחוש בתופעה הפוכה מפל מתח. אותן תופעות, אם כי בעוצמה נמוכה יותר, מתרחשות גם ברשת החשמל הביתית. למשל, כשמפעילים בסמוך למחשב מכשיר חשמלי בתדר גבוה, או תאורה פלואורסנטית, או כשמחברים לאותו שקע מכשיר פגום.

 

לפעמים קשה להבחין שיש בעיה. לפעמים אפשר להבחין בהבהוב קל, או ב"שלג" על המסך. ולפעמים, המחשב פשוט נהרס. הנזק המצטבר רוב השיבושים באספקת החשמל לא גורמים נזק טרמינלי, אבל כמעט כולם גורמים לנזקים מזעריים, שעלול להיות להם אפקט מצטבר.

 

לבודד מרשת החשמל

 

דווקא תקלות פשוטות וקלות עלולות להיות מסוכנות במיוחד. למשל, נפילת מתח או הפסקת חשמל קצרה, שקוטעת שמירת קובץ, או גורמת שיבוש חמור ברישום הנתונים לדיסק הקשיח. לחומרה אולי לא ייגרם נזק, אבל למידע – בהחלט.

 

והרי המידע הזה הוא מה שחשוב באמת. מה אפשר לעשות? מומלץ לגבות, לנתק את המחשב מהחשמל בזמנים מועדים לפורענות (כמו במהלך סערת ברקים או חמסין מעיק במיוחד), ולהזמין – לפחות פעם אחת – חשמלאי מוסמך, שיבדוק את רשת החשמל הביתית, יתקן שקעים מקצרים ומגעים רופפים, ויצביע על ליקויים אחרים שאפשר לפתור.

  

אבל הדבר הכי טוב שאפשר לעשות כדי להגן על המחשב הוא לבודד אותו מרשת החשמל באמצעות יחידת אל-פסק. מוצרי האל-פסק (בראשי-תיבות באנגלית: UPS) באים במגוון סוגים ובטווח מחירים רחב מאוד, שמתחיל בסביבות 200 שקל ומגיע לכמה אלפי שקלים במוצרים המתקדמים ביותר.

 

כולם מסוגלים להגן עליכם מרוב הסכנות האורבות בזרם החשמל.

 

הגנה מקפת

 

אמצעי ההגנה הכי פשוט על המחשב הוא מפצל עם נתיך מובנה ("מגן ברקים" או Protector Surge). מוצר כזה, שלרוב לא עולה יותר מכמה עשרות שקלים, יכול לספק הגנה יעילה יחסית נגד ברקים ונחשולי מתח. הצרה היא, שהמוצרים האלה מאוד דומים זה לזה, ולא תמיד מספקים אותה רמה של הגנה.

 

אם החלטתם להסתפק ב"מגן ברקים" כזה, מומלץ לבדוק שיש לו תו תקן ת"י 2283 של מכון התקנים, או תקן מקביל של ארגון בינלאומי, כמו IEC. מוצרי האל-פסק מספקים הגנה רחבה יותר, ומתמודדים עם סוגים נוספים של איומים. מקובל להבחין בשלושה סוגים:

 

  • Offline או By Stand: אל-פסק בסיסי, שמגן מפני הפרעות באספקת הזרם, וכולל סוללה מובנית, המשמשת כמקור כוח חלופי. במקרה של הפסקת חשמל הסוללה נכנסת מיידית לפעולה, ומספקת ארכה של מספר דקות כדי לאפשר שמירת מסמכים וכיבוי מסודר של המחשב. המחיר: 250 עד 400 שקל.

 

  • Interactive Line: מוצרים קצת יותר מתוחכמים, שמספקים הגנות דומות, בתוספת של "ייצוב מתח". הם יודעים להגיב גם לשינויים קלים במתח החשמלי ולפצות עליהם, כדי להגן על המחשב מנזקים מצטברים. המחיר: 300-500 שקל למוצר בסיסי, 500-1,000 שקל למוצרים המתקדמים.

 

  • Online: המוצרים היקרים והמתוחכמים ביותר. אספקת החשמל מגיעה למחשב ישירות מהסוללה, שנטענת במקביל מרשת החשמל. המחשב מבודד לגמרי מהרשת, וכלל לא מושפע משיבושים ותקלות. יש הפסקת חשמל? בדרך-כלל הסוללה תספיק למספר שעות שימוש. המחיר: החל מ-650 שקל. 1,000 שקל ומעלה למוצר מקצועי.

 

כ-70 אחוזים מדגמי ה- UPS המשווקים כיום הם מסוג Interactive Line , והם גם הנמכרים ביותר. הם משתלמים למשתמשים הביתיים ויקרים רק מעט יותר מדגמי ה- Offline המוגבלים בהרבה. בשלושת החודשים האחרונים החלו גם המחירים של מוצרי ה-Online לצנוח, וניתן למצוא אותם כיום בחצי המחיר מאשר לפני שנה. מוצרי Online הם הבחירה המומלצת למשרד, לעסק הביתי או למי שמוכן להשקיע בהגנה היעילה ביותר.

 

איך לבחור

 

אלה התכונות העיקריות שכדאי לבדוק לפני שקונים אל-פסק:

 

  • הספק: נמדד ב- VA (וולט-אמפר) ומשקף את ה"כוח" של המכשיר. יותר VA פירושו תמיכה ביותר ציוד (מחשבים או ציוד היקפי) – ו/או זמן סוללה ארוך יותר. ישנם הבדלים בצריכת החשמל של מחשבים, בהתאם לחומרה הספציפית ולעומס העבודה על המחשב, אבל בעיקרון המינימום המומלץ למחשב יחיד הוא 400VA, ועדיף ללכת על 600VA לפחות. כאשר מחברים לאל-פסק יותר ממחשב אחד,מומלץ כמובן להשתמש ביחידה חזקה יותר.

 

  • השקעים: מוצר אל-פסק טוב יכלול מספר שקעים, חלקם עם הגנה בלבד וחלקם עם הגנה וחיבור לסוללה. בזמן הפסקת חשמל לא ממש חשוב אם הרמקולים יפעלו או לא – אבל תרצו, מן הסתם, להגן גם עליהם.

    לכן, רצוי לא להתפשר ולקנות מוצר הכולל גם שקעים לטלפון ולחיבור רשת, כדי לתווך בינם לבין חיבור האינטרנט שלכם. רשת הטלפון לא מסוכנת למחשב כמו רשת החשמל, אבל גם היא עלולה להיפגע ממכת ברק.

 

  • חיבור למחשב: מלבד החיבורים החשמליים, רוב המוצרים כוללים גם יציאת USB, המאפשרת לחבר אותם למחשב. במוצר כזה ניתן לשלוט באמצעות תמיכת ה-Plug&Play של "Windows XP" ו/או בעזרת תוכנה המסופקת איתו. במקרה של הפסקת חשמל, ניתן להגדיר שיתבצע כיבוי אוטומטי של המחשב.

 

  • האותיות הקטנות: חשוב לבדוק שהמכשיר מתאים לתנאי האקלים בישראל – לחות של 80% ויותר, טמפרטורה של 40 מעלות לפחות (בקיץ), ורמת רעש של לא יותר מ-40 דציבל. הקפידו לבדוק את תקופת האחריות (רצוי שנתיים לפחות) ואם היא כוללת את הסוללה. אל תקנו אל-פסק שלא ניתן להחליף לו סוללות, כי זה אומר שתיאלצו לזרוק אותו אחרי שנתיים-שלוש.

 

  • היצרן/המשווק: בתחום הזה פועלים כמה יצרנים ויבואנים מקומיים ותיקים יחסית, כמו אדוויס, גמאטרוניק, APC , איתן הנדסה, סוסטיינר ואחרים. בשנים האחרונות מגיעים ארצה מוצרים של יצרנים נוספים, חלקם פחות מוכרים. בכל מקרה, לפני הבחירה כדאי להתייעץ עם אנשים שמשתמשים כבר באל-פסק ולחפש באינטרנט חומר על החברה ועל המוצר הספציפי שאתם חושבים לקנות.

 

זהירות: חום מסוכן

 

נוח מאוד להפעיל את המחשב ברציפות מסביב לשעון. אמנם כדאי לאתחל, לפחות מדי פעם, כדי לנקות את הזיכרון מ"שאריות" – אבל בסך-הכל הפעלה ממושכת לא אמורה להזיק יותר מהפעלה וכיבוי תכופים. אם תקפידו לכבות את הצג במהלך הלילה, ותפעילו את ניהול ההספק של "חלונות" (Power Options בלוח הבקרה), גם הגידול בהוצאות החשמל יהיה מזערי.

 

פרט לסכנות שמקורן ברשת החשמל, שאפשר להתגונן מפניהן באמצעות אל פסק, יש להגן על המחשב גם משינויי טמפרטורה מסוכנים. הסכנה העיקרית בישראל היא התחממות יתר של רכיבי המחשב, בעיקר של המעבד.

 

הדורות האחרונים של המעבדים מגיעים לטמפרטורות גבוהות במיוחד. אוורור חלש מדי, הצטברות אבק בפנים המארז או חסימת פתחי האוורור של המחשב – כל אלה עלולים להחמיר את המצב. בימים החמים של הקיץ, המחשב מתחמם לעיתים לטמפרטורה גבוהה כדי 10 מעלות ויותר מהרגיל.

 

איך מתגוננים? קודם כל, קונים את המחשב אצל ספק מקצועי ואמין, ומשקיעים במארז איכותי עם מערכת קירור טובה.

 

אמנם, תשלמו כ-200 שקלים יותר בממוצע, אבל תקבלו מחשב שקט וצונן, שלא צובר כמעט אבק. את המחשב שבו אתם כבר משתמשים, כדאי לפתוח ולנקות. אם הוא מהסוג שכן צובר אבק, תוכלו לקנות בכל חנות לאביזרי מחשב תרסיס אוויר דחוס כדי לנקות אותו בקלות. בכל מקרה, כדאי לבדוק אם הטמפרטורות של רכיבי המחשב אינן גבוהות במיוחד.

 

תוכנות עזר

 

ישנן תוכנות המאפשרות לעשות זאת, ויודעות בעת הצורך לכבות את המחשב או להאט את פעולתו ולאפשר לו להתקרר מעט. אם המחשב שלכם מבוסס על לוח אם מתוצרת אינטל, השתמשו בתוכנת "אינטל אקטיב מוניטור" לחצו כאן להורדה. אם לא, אתם יכולים להשתמש בתוכנת HMonitor שמחירה כ-25 דולר. לחץ כאן להורדה או בתוכנה החופשית speedfan 


פורסם לראשונה 17/04/2005 15:39

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים