שתף קטע נבחר

 

הורשע מנהל שלוחת אוניברסיטת לטביה

אברהם אבן חן, שהיה מנכ"ל החברה המפעילה את אוניברסיטת לטביה בישראל, הורשע שפעל במרמה להענקת תארים אקדמיים תמורת כסף. הוא זוכה מעבירת מתן שוחד לניצב לשעבר, אליק רון, ולאנשים נוספים. השופטת גיליה רביד: "אבן חן לא נרתע מלהפוך את התואר האקדמי למטבע עובר לסוחר"

בית משפט השלום בתל-אביב הרשיע הבוקר (ג') את אברהם אבן חן, ששימש כמנכ"ל החברה המפעילה של אוניברסיטת לטביה בישראל, שפעל במרמה להענקת תארים אקדמיים תמורת כסף. הוא הורשע במתן שוחד, בעבירות של קשירת קשר לביצוע עוון וקבלת דבר במרמה, אך זוכה ממתן שוחד לאליק רון ולחמישה אנשים נוספים. גזר דינו יינתן במועד אחר.

 

השופטת גיליה רביד קבעה כי אבן חן, מי ששימש כמנכ"ל חברת "מודום", שהפעילה את השלוחה בישראל של אוניברסיטת לטביה ושל קולג' ברלינגטון בישראל, פעל במרמה להענקת תארים אקדמיים תמורת כסף לשורה של אנשים שלא היו ראויים להם, ובכך רימה את קולג' ברלינגטון ואת אוניברסיטת לטביה, והפר את האמון שנתנו בו.

 

"כשהוא מונע ברצון להגדיל את היקף עסקיה של 'מודום' ולהפיק רווחים כספיים קלים, לא נרתע מלהפוך את התואר האקדמי למטבע עובר לסוחר, ובכך לרמוס עקרונות בסיסיים הקיימים בעולם האקדמי, באשר לאופן שבו אמורים להתנהל לימודים אקדמיים", קבעה השופטת והרשיעה אותו במתן שוחד לאברהם בן-שבת, ששימש כמנכ"ל הסתדרות המורים, לסגנו אורי גרומן, לח"כ יאיר פרץ, ח"כ עבאד אלואהב דראוושה, ח"כ חוסנייה ג'בארה ולאנשים נוספים.

 

השופטת קבעה כי אבן חן היה אחראי ליצירת הקשר עם האוניברסיטאות הזרות והוא זה שניהל את המשא-ומתן עם נציגיהם והיה אחראי לשיווק הלימודים בארץ, בקרב הסטודנטים פוטנציאליים על-ידי הקמת מערך שיווקי מרשים ורב-היקף שפעל בכל הארץ.

 

"כשהוא מונע על-ידי המטרה לגייס כמה שיותר תלמידים ללימודים בשלוחות, בעיקר מקרב ציבור עובדי המדינה, החל הנאשם פועל באמצעות רכזים במגזרים השונים של ציבור זה. על-פי האסטרטגיה השיווקים שלו, קשרים עם בכירים ובעלי ההשפעה באותם מגזרים היו בבחינת נכס כלכלי שראוי לטפחו. הוא היה נכון לעשות רבות על-מנת שבכירים ומפורסמים במגזר הציבורי ילמדו בשלוחות 'מודום', וכך יהוו כוח משיכה עבור אחרים".

 

עסק במכירות, שכח את ההשכלה

 

בבית המשפט הוכח שאבן חן העניק לאנשי הציבור פטור או הנחות מפליגות בשכר הלימוד, מתוך ציפייה שיסייעו בדרכים שונות לקידום ענייניה של החברה. השופטת הוסיפה כי מתוך ההתעסקות ב"מכירות" שכח כי "מודום" הייתה אמורה לשווק, בראש ובראשונה, השכלה.

 

בכתב האישום שהוגש ביולי 2003 נקבע כי למרות שנאסר על חברת "מודום" לרשום תלמידים חדשים לשלוחת ברלינגטון החל מיולי 99' (על פי הוראת המועצה להשכלה גבוהה) קשר אבן חן קשר עם שניים להונות את משרד החינוך על ידי הנפקת תעודות תואר ראשון למורים מבלי שהיו רשומים בשלוחה לפני יולי 99'. בדרך זו רשמו השניים עשרות מורים ללימודים.

 

מאוחר יותר, על פי הוראותיו של אבן חן, יצרו השניים קשר עם אותם מורים והציעו להם כי בתמורה לתשלום כספי - ימכרו להם תואר ראשון מבלי שיידרשו לעמוד בחובות האקדמיות הנדרשות. אותם מורים שילמו 5000 דולר עבור התארים הפיקטיביים וקיבלו ממשרד החינוך תוספות שכר.

 

בעקבות פרשת התארים המזויפים נשללו ההטבות מאלפי בוגרי שלוחות אוניברסיטאות לטביה וברלינגטון. במרס 2004 החליט בג"ץ שהמדינה חייבת להכיר בבוגרי האוניברסיטה, ולהעניק להם את הטבות השכר המגיעות להם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
אברהם אבן-חן
צילום: ג'רמי פלדמן
מומלצים