שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

נחל שרך: המהפך של קיסוסית

ישוב הרוס שבנו הרומים ושיפצו הצלבנים, מערת נטיפים שיצרו מי הגשמים וחלום אחד ישן שעדיין חי וקיים בין עצים עבותים - להיות יפה ולתמיד. אגדה לפסח וטיול לחג, כתבה שניה בסדרה

מיכל ודוד, שני אחים לא זהים: הוא אוהב לטייל והיא מספרת סיפורים, הוא חכם ותם והיא לא מפסיקה לשאול. לכבוד חג הפסח הם נזכרים באגדות ומסלולים שליוו את ילדותם בין שבילי ישראל למחוזות הדמיון. ותודה למדריך בצופים, למורה לשל"ח, לאמא ולכל שאר מספרי הסיפורים

____________________________________________________

 

מה לעשות, אפילו באגדות לא כולן נולדו יפות. מספרים על קיסוסית שהיתה נערה מכוערת מכף רגל ועד ראש. דמותה הגמלונית וריחה הנורא הרחיקו ממנה כל בריה.

 

קיסוסית חיה את חייהָּ בבקתת עץ מעופשת בקצה הכפר. יום אחד הגיעה לתיבת הדואר שלה פרסומת על תחרות לנשים בשם "הפלמינגו". למשתתפות הובטח רמונט כללי – הרזייה מהירה, ניתוחים פלסטיים, עיצוב שיער, סיליקון ועוד תוספות ושִׁפְצוּרים, והכל במטרה להפוך אותן לפיות יפות.

 

קיסוסית החליטה להגיש את מועמדותה (מה כבר היה לה להפסיד). אחרי ימים, אולי שבועות, של מתיחות ושיפוצים, עיצובים וחיטובים, הפכה קיסוסית מברווזון מכוער לברבורית יפהפייה. רק דבר אחד לא הצליח להניס צבא יועצי היופי שגויס למבצע – הפזילה, ולא מדובר בפזילת חן.

 

בערב התחרות עלו כל המתמודדות לבמה. קיסוסית היתה במיטבה, אפילו הצליחה (עם המון איפור ופן) לטשטש את המבט המעוות. לא נשאיר אתכם במתח: היא עלתה לשלב הגמר עם עוד שלוש מכוערות לשעבר. המנחה קצת התבדח עם הקהל ואז פנה והצביע על הזוכה – קיסוסית. הקהל נעמד על רגליו והריעה למלכה החדשה אבל המסכנה חשבה שהמנחה הצביע על המועמדת שלצידה וירדה מהבמה בבכי היסטרי. היא רצה אל מחוץ לאולם ונעלמה בתוך היער שבקצה הכפר, תוך כדי שהיא קורעת את בגדיה ופורעת את שיערה. הסיכות שנפלו מראשה פצעו את עורה והפכו לקוצים, ליבה השבור התנפץ להמוני לבבות קטנטנים.

 

היא המשיכה לרוץ ולרוץ, עד ששערה הסתבך בעצים והיא נפלה מותשת וחבולה, מדממת למוות. מאז גדל המטפס "קיסוסית" בחורשים רבים בארץ. גבעוליו קוצניים, עליו דמויי לב ופירותיו אדומים כדם. זכר לקיסוסית שניסתה לגעת בצמרת וגמרה למרגלות העצים.

 

מחירבת דנעילה אל נחל שרך

 

  • אופי המסלול: משפחתי.
  • אורך המסלול: כ-4.5 ק"מ.
  • משך המסלול: 4 שעות.
  • עונה מומלצת: כל השנה. האתר מוצל ומתאים גם לימי קיץ חמים.
  • לא לשכוח: פנסים, נעלי הליכה למים ושתייה.

 

במשך שנים כיסה חורש טבעי עבות את חורבת דנעילה, שרידי יישוב קדום שהוקם במיקום האסטרטגי שבין נחל שרך ונחל גליל. ההתהלכות בין החורבות, המשתרעות של שטח של 5 דונם ואותרו לראשונה בשנת 1978, מזכירה ביקור בארץ אבודה. במקום שרידים של חמישה בתי בד, חומה ובורות מים, זכר לימים עברו.

 

את מסלול הטיול מתחילים בכביש הצפון, כביש מס' 899. כ- 100 מ' אחרי הכניסה למרכז האיזורי "גרנות הגליל" פונים שמאלה וממשיכים עם השילוט עד לחניון שרך. מרחבת החנייה פונים מזרחה לתוך יער אורנים, בשביל שנפרץ ע"י קק"ל, באמצעותו מגיעים אל חירבת דנעילה.

 

אחרי הסיור בישוב שנבנה עוד בתקופה הרומית הקדומה, הורחב בתקופה הביזנטית, ויושב מחדש בתקופה הצלבנית-ממלוכית, חוזרים אל החניה ונצמדים לסימון השבילים הכחול שמוביל לנחל שרך.

 

בדרך: עצי אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, כליל החורש, אדר סורי, ער אציל וקטלב ששתלה קק"ל, עליהם מטפסים ונאחזים מטפסים שונים כקיסוסית קוצנית, אספרגוס החורש ועוד. לאחר כק"מ, מצד ימין, מערת שרך (אם הגעתם לנקודת המפגש של הנחל עם נחל בצת ועדיין לא הבחנתם במערה - סימן שפספסתם אותה וצריך לעשות "אחורה פנה"). המערה היא מערה טבעית שנוצרה מהמסת סלע הגיר על ידי מי הגשמים.

 

עם פנסים דולקים הולכים במסדרון הצר ל"לובי" המערה, בו ניצבים נטיפים וזקיפים. אפשר להסתפק בזחילה קצרה ויציאה מהמערה אל צידה השני או לטפס בסולם לחדר נוסף, שבצידו העליון מסדרון דרכו זוחלים בעקבות האור אל הפתח שמעל למערה. אחרי הרפתקה קטנה זו, אפשר לחזור בשביל הנחל אל החנייה.

 

אפשרות אחרת היא להשאיר מראש את אחד הרכבים במגרש החניה של קיבוץ אילון ולהמשיך עם ערוץ הנחל עוד כ- 3.5 ק"מ. הבוחרים באופציה הארוכה ימשיכו עם הסימון הכחול עד לעיינות כרכרה (נקודת התרעננות ראשונה) ומשם עד לבריכת בטון, בין עצי האקליפטוס (נקודת התרעננות אחרונה), שם פונים דרומה ומטפסים בכביש אל קיבוץ אילון.

 

  • המסלול באדיבות זאב קדם, קק"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דובי זכאי
נחל שרך. על מטפסים ושאיפות אחרות
צילום דובי זכאי
מומלצים