שתף קטע נבחר

פוטין: איראן גרעינית מפחידה גם אותנו

נשיא רוסיה נועד במשך כמה שעות עם ראש הממשלה, אריאל שרון, והבטיח לו: "כל עוד אני נשיא, רוסיה לא תעשה דבר שייפגע בישראל". לדבריו, "איראן גרעינית מפחידה אותנו לא פחות מאשר אתכם". לאחר הפגישה, ביקר פוטין ביד-ושם. התרגשותו גברה במיוחד כשחזה בתמונות המציגות את שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו על-ידי הצבא הסובייטי

הבטחת הנשיא הרוסי: נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, הבטיח אתמול אחר הצהריים (יום ה') לראש הממשלה, אריאל שרון - "כל עוד אני נשיא, רוסיה לא תעשה דבר שיפגע בישראל". לדבריו, "איראן גרעינית מפחידה אותנו לא פחות מאשר אתכם". לאחר הפגישה שארכה יותר משלוש שעות, הגיע פוטין בלוויית הנשיא קצב לאתר יד-ושם.

 

פוטין אמר: "אנחנו בעלי ברית אסטרטגיים בכל מה שקשור לטרור. אנחנו בודקים אם יש בצעדים של איראן כדי להגיע לפצצה גרעינית. העולם כולו צריך לרכז מאמץ מודיעיני כדי למצוא הוכחות. אמרתי לאיראנים שאנחנו מתנגדים לאמירות שלהם בנוגע להשמדת ישראל, ורוסיה מתנגדת לכך בכל התוקף".

 

ראש הממשלה התייחס לעסקת מכירת הטילים לסוריה והביע דאגה מכך שכלי נשק חדישים ומתוחכמים עלולים להגיע לידי טרוריסטים. הוא הדגיש את המעורבות הסורית בטרור, ואמר כי הבעיה היא לא בעצם מכירת הנשק אלא למי הנשק נמכר.

 

פוטין השיב: "ביטלתי כבר כמה וכמה עסקאות שהיה חשש שיפגעו בישראל. הטילים שנמכרו לסוריה לא יסכנו את ישראל. אחרי שיחת הטלפון בינינו, נקטתי צעדים ושינינו את החוזים. רוסיה פועלת באופן האחראי ביותר, כדי שלא יופר מאזן הכוחות, וכדי שלא יהיה שום איום על ישראל. יש לי חברים רבים בישראל, ואני לא מתכוון לעשות שום דבר שיפגע בחברים שלי". בפגישה עלה נושא האנטישמיות, אך נושא האוליגרכים היהודים כלל לא עלה, בניגוד להערכות מוקדמות.

  

פוטין ושרון סעדו יחד את ארוחת הצהריים. שרון הודה לאורחו על הביקור וציין את קרבתו ליום השנה לניצחון על הנאצים, בו לקח הצבא האדום חלק מרכזי. "אתה כאן בקרב ידידים והיחסים יהפכו חמים אפילו יותר", אמר ראש הממשלה. ופוטין, שהחליף עמו מספר מילים בעברית וברוסית, ביקש לברך את עם ישראל לרגל חג הפסח.

 

פוטין אמר לשרון שהוא נהנה מאוד בביקורו בישראל, ביקור שרצה לקיימו כבר מזמן. בנושא הפלסטיני, ציין ראש הממשלה כי ישראל מחויבת למפת הדרכים והביע תקווה כי הפלסטינים יבצעו את המחויבויות שלהם כדי שתיסלל הדרך להתחיל משא ומתן מדיני על מפת הדרכים. שרון ציין כי ועידה בינלאומית תכונס בתחילת השלב השני של מפת הדרכים ולא לפני כן.

 

הנשיא פוטין הסביר שהתכוון להציע מפגש מקצועי בדרג מומחים על מנת לקדם את התהליך באזור, ובכל מקרה לא דובר על כינוס פורום כלשהו ללא הסכמת ישראל. השניים שוחחו על הצורך בהמשך יישום הבנות שארם ועל הצורך לנקוט צעדים שיחזקו את יו"ר הרשות הפלסטינית. לדבריו, רוסיה תוכל לסייע לכוחות הביטחון הפלסטינים כדי שיוכלו להילחם ביעילות בטרור, בתאום ובהסכמה עם ישראל.

 

ראש הממשלה חזר והדגיש את רצונה של ישראל לתאם אלמנטים שונים בתוכנית ההתנתקות עם הרשות הפלסטינית, וציין כי הטיל על המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, לפעול לגיוס כספים כדי לסייע בשיקום הכלכלה הפלסטינית לאחר יציאת ישראל מעזה. ראש הממשלה ציין כי הפלסטינים נדרשים להילחם בתשתית הטרור ולפרק את הארגונים. הוא הדגיש כי ללא ביצוע מלא של המחויבות הפלסטינית לא תהיה התקדמות מדינית.

 

שני המנהיגים סיכמו להמשיך ולהדק את הקשר בין שתי המדינות בכל התחומים: הביטחוני, הכלכלי והמדיני, כדי שניתן יהיה להגביר את רמת שיתוף הפעולה וההבנה. השנים החליטו לכונן ערוץ קשר ישיר בין הלשכות על מנת להגביר את התיאום בין שני המנהיגים.

  

בתום הפגישה, אמר הנשיא פוטין לראש הממשלה כי הוא מאוד מעריך את עמדתו הנחושה במאבק נגד הטרור ואת מחויבותו בנושא הביטחון. הוא ציין כי אין לוותר לארגוני הטרור ואסור לגלות מולם חולשה. הנשיא סיכם שרוסיה היא בעלת ברית אסטרטגית של ישראל ויש למצות את פוטנציאל היחסים בצורה הטובה ביותר. 

 

פוטין ראה את תמונת שחרור אושוויץ והצטלב

 

לאחר פגישתו עם שרון, הגיע פוטין לביקור במוזיאון יד-ושם בירושלים שארך כשעה וחצי וחתם בספר האורחים: "אני מביע צער עמוק על קורבנות השואה. אני רוצה לומר שטרגדיה מסוג זה לעולם לא צריכה לחזור על עצמה. אנו מודים לכל אלה ששומרים על זיכרון השואה. לא ניתן לשכוח את הנושא החשוב גם למען הדורות הבאים". לפוטין נלווה הנשיא קצב.

 

הנשיא פוטין התרגש והביע עניין רב במצגות שהוצגו בפניו. הוא התעניין במיוחד בחלקים שעסקו בגורלן של המדינות הבלטיות ומדינות מזרח אירופה בתקופת מלחמת העולם השנייה. פעמים רבות במהלך הסיור עצר הנשיא הרוסי ליד תמונות אחדות, תוך שהוא ממלמל "מדהים" ו"נורא".

 

במהלך הסיור שאל שאלות רבות שעסקו במצגת ההיסטורית שראה. מרבית השאלות עסקו בנושא האנטישמיות והשנאה.

 

יושב-ראש הנהלת חבר הנאמנים של יד-ושם, הפרופסור שבח וייס, שליווה את שני הנשיאים בביקורם אמר ל-ynet כי מעולם לא נתקל במנהיג שנראה נרגש כל כך במהלך ביקורו במוזיאון. "ליוויתי כבר עשרות מנהיגים בסיורים ביד-ושם ומעולם לא ראיתי מישהו שהתרגש כל כך כמו פוטין. הוא הביע עניין רב במתרחש ואף העיר מספר הערות הקשורות למצגות.

 

"כאשר עצרנו ליד התמונות שסקרו את חתימת הסכם ריבנטרופ-מולוטוב, העיר פוטין כי צריך היה להתחיל את הפרק ההיסטורי הזה בתמונות של הסכם מינכן ואז לקח אותו יושב-ראש יד-ושם, אבנר שלו, מספר לוחות אחורה והראה לו כי אכן בהסכם מינכן מתחילה המצגת".

 

התרגשותו של פוטין גברה במיוחד כאשר הגיע לתמונות האחרונות שבמצגת, המציגות את שחרור מחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו על-ידי הצבא הסובייטי. פוטין הצטלב ליד התמונה והצטלם ליד תמונה שצילם חייל הצבא האדום אשר תיעד את היחידה ששחררה את אושוויץ ומיידנק. בתום ביקורו, עמדו פוטין ומארחו קצב באוהל יזכור שביד-ושם, הניחו זרי זכרון והרכינו ראש. אחר-כך חתם פוטין בספר האורחים.

  

רייס הסבירה לאמריקנים את הקשר הישראלי-רוסי

 

אפילו מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, התייחסה לביקור פוטין בישראל וציינה כי היא מודעת לאינטרס הגדול שיש לרוסיה במזרח התיכון ולמספרם הגדול של המהגרים הרוסים החיים בישראל. "נדמה לי שראש הממשלה שרון עצמו בא ממשפחה שהיגרה מרוסיה לפני שני דורות. יש הרבה מאוד קשרים תרבותיים וקווי דימיון וכיוון שרוסיה היא כוח עולמי חשוב, לא מפתיע שיש להם אינטרס עמוק במזרח התיכון", אמר רייס בראיון לרשת הטלוויזיה אן.בי.סי.

 

רייס, שהתמחתה בנושא ברית המועצות לשעבר ואף היתה אחראית לתחום במועצה לביטחון לאומי תחת ממשלו של בוש האב, תמרנה בוירטואוזיות בראיון בין התנגדות ארה"ב להצעת פוטין לקיים פסגת שלום בינלאומית במוסקבה, לבין רצונה לשמור על אווירה טובה לקראת ביקורו של הנשיא בוש במוסקבה ב-8 במאי.

 

במהלך אותו ביקור תיוועד רייס עצמה עם שרי החוץ של הרביעייה הבינלאומית (הקוורטט) כדי לדון בתהליך הישראלי-פלסטיני. "שמענו על פסגה בינלאומית פוטנציאלית. אני חושבת שאנחנו צריכים להבטיח שהנסיגה מעזה תהיה מוצלחת ואז נראה מה השלב הבא הנחוץ", אמרה.


פורסם לראשונה 28/04/2005 17:59

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
ולדימיר פוטין ואריאל שרון
צילום: לע"מ
צילום: איי פי
עם הנשיא קצב
צילום: איי פי
צילום: סבסטיאן שיינר
אמש, בכותל
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים