שתף קטע נבחר

צילום: זום 77

משרתי ציבור? משרתי מרכז הליכוד

אנו עומדים בפני מצב של "מדרון חלקלק" בתופעת המינויים הפוליטיים - כך מזהיר מבקר המדינה בדו"ח השנתי המתפרסם היום, שחלקו הועבר ליועץ מזוז. במרכז הדו"ח - שורה ארוכה של מינויים פוליטיים של חברי מרכז. שנה אחרי "דו"ח הנגבי", נראה שהרבה לא השתנה, אבל יש שני שמות חדשים: אלוף המינויים ישראל כץ, וממנה היועצים עוזי לנדאו. הפרקליטות בוחנת את ממצאי המבקר ובקרוב יתקיימו דיונים בשאלה אם לפתוח בחקירה

כמה עבירות על החוק והמינהל התקין יש בסיפור הבא? יועץ בכיר של שר במשרד ראש הממשלה (עוזי לנדאו), שולח מכתבים על נייר רשמי של המשרד - המעודדים פעילות פוליטית נגד תוכנית ההתנתקות (שמוביל ראש הממשלה). היועץ, שהוא עובד מדינה, משגר במקביל מכתבים למוסדות ממשלתיים שונים בבקשה למנות מועמדים "ראויים" לתפקידים שונים. אה כן, והוא גם גם חבר מרכז הליכוד.

 

עוד בדו"ח המבקר: 

 

המקרה הזה ואחרים מוכיח ששרי ממשלת ישראל ממשיכים "לצפצף" על החוק וכללי המינהל התקין בכל הקשור למינוי יועצים ועוזרים במשרדיהם. בדו"ח מבקר המדינה השנתי, שהתפרסם אחר הצהריים (יום א'), פורש המבקר, השופט אליעזר גולדברג, תחת הכותרת של "מדרון חלקלק",

 רשימה ארוכה של שרים שלקחו לעצמם חירות להעסיק על חשבון המדינה עוזרים ויועצים בתפקידים פוליטיים ומפלגתיים. לעתים, שימשו אותם יועצים אפילו כחברי מרכז המפלגה - הגוף הבוחר את השרים, וזאת בניגוד לחוק. במקרים קיצוניים במיוחד, כמו במקרה השר לשעבר, עוזי לנדאו שהובא בתחילה - אף פעל יועצו בניסיון "לדחוף" מועמדים אנשי מרכז הליכוד למשרות ממשלתיות. השר ישראל כץ, עמיתו של לנדאו, מסתמן השנה כ"אלוף" המינויים הפוליטיים של חברי מרכז הליכוד. צחי הנגבי, מאחוריך. מבקר המדינה כבר רמז היום כי הוא מצפה ל"פיטורים בעקבות הדו"ח", בעקבות העברת חלקים ממנו ליועץ המשפטי לממשלה.

 

הפרקליטות בוחנת את ממצאי דו"ח מבקר המדינה בנושא המינויים הפוליטיים במשרד החקלאות. טיוטת דו"ח המבקר הועברה למשרד המשפטים והדיונים בנושא ייערכו בקרוב.

  

הסבר קצר: אחד החוקים החשובים בנוגע לעבודת עובדי מדינה הוא "חוק הסיוג: חוק הבחירות לכנסת", המטיל סייגים ומגבלות על עובדי מדינה בכלל ועל עובדי לשכת שר בפרט, בעיקר כאלה שהם "משרות אמון", כלומר ממונים על ידי השר הספציפי. בין היתר מדובר באיסורים על פעילות בשעות העבודה מטעם מפלגה או למענה, ולגבי עובדים בדרגים הבכירים - איסור על חברות בגוף בוחר של מפלגה. הנימוק ההגיוני הוא מניעת אפשרות של "שוחד פוליטי" לחברי מרכז וכן אפשרות של השפעתם על השר, החושש מכך שלא יבחרו בו. בקיצור: אם הם רוצים להיות יועצים של השר - עליהם להתפטר מתפקידיהם במרכז המפלגה.

 

כל זאת על הנייר, וכך זה נראה בשטח: מבדיקת מבקר המדינה עלה כי מרבית משרדי הממשלה לא אכפו את איסור החברות במרכז המפלגה. ואלה הדוגמאות:

  • במשרד הבריאות של דני נוה מהליכוד - שישה משמונת יועצי השר היו חברי מרכז הליכוד ולא ויתרו על חברותם בו
  • במשרד החוץ של סילבן שלום מהליכוד - שלושה מבין שבעת יועציו של שלום היו חברי מרכז הליכוד
  • במשרד הרווחה, בזמנו של השר זבולון אורלב מהמפד"ל - חמישה משמונת יועצי השר היו חברי מרכז המפד"ל
  • במשרד החינוך של לימור לבנת מהליכוד - שלושה מתשעת יועציה היו חברים במרכז הליכוד
  • במשרד האוצר של בנימין נתניהו מהליכוד - אחד משבעת יועציו היה חבר מרכז הליכוד
  • במשרד התמ"ת של אהוד אולמרט מהליכוד - שניים משבעת יועצי השר ויועץ אחד לסגן השר היו חברי מרכז הליכוד (אחת מהם התפטרה מהמרכז ביולי 2004).
  • במשרד הפנים של אברהם פורז משינוי - שניים מששת יועצי השר ואחת משלושת יועצי סגן השר היו חברי מועצת מפלגת שינוי (בחלק מהזמן שבו כיהנו בתפקידיהם).

 

והיו גם "משחקים" מסוגים שונים, כפי שמוכיח הסיפור הבא: השר עוזי לנדאו מהליכוד מינה לעצמו יועץ בכיר - וזה אף חתם על הצהרה רשמית לפיה הוא אינו מכהן בגוף בוחר כלשהו. במשרד המבקר פישפשו וגילו כי האיש דווקא חבר במרכז הליכוד. במשרד ראש הממשלה, שאליו השתייך לנדאו, טענו כי לא ידעו על כך, ואילו היועץ עצמו הסביר כי הוא ציר בוועידת הליכוד ולא חבר מרכז. במשרד המבקר מבהירים - אין שום הבדל, מדובר בגופים פוליטיים מובהקים הבוחרים את נציגי המפלגה לכנסת.

 

במשרד מבקר המדינה החליטו "לרענן" את ההנחיות בנושא לשרים ולמנכ"לי משרדיהם ופרסמו במהלך הבדיקה חוזר מיוחד בעניין. והנה, הפלא ופלא - במשרדי הממשלה ציפצפו ציפצוף ארוך. איש מיועצי השרים לא התפטר מהגופים הפוליטיים שהיו חברים בהם, ואיש לא נקט נגדם בסנקציות כלשהן. בנציבות שירות המדינה הבטיחו להקים צוות משותף, יחד עם משרד המשפטים, שיגבש המלצות להגברת הבקרה בנושא.

 

פעלת נגד ההתנתקות? תודה ממשרד רה"מ

 

שאלה כבדה לא פחות נוגעת לעיסוקיהם של העוזרים והיועצים לשרים, שגולשים שוב ושוב לתחום הפוליטי - בניגוד לחוק. הדוגמא הראשונה היא האבסורדית מכולן: יועץ בכיר של השר עוזי לנדאו מהליכוד עסק בפעילות פוליטית-מפלגתית, קובע המבקר. בלשכת השר נמצאו מכתבי תודה ששלח היועץ לאנשים שעזרו "בהקמת מטה נגד תוכנית ההתנתקות" - וזאת על גבי נייר מכתבים רשמי של לשכת ראש הממשלה. כלומר, ראש הממשלה פועל למען ההתנתקות ושר במשרדו משתמש בעובדים ובציוד - כדי לפעול נגדה.

 

היועץ טען בתשובתו למבקר כי השר לנדאו הינחה אותו בנושא. ומה אמר לנדאו? "אני רואה במשלוח מכתבי תודה, בין שידעתי אליהם ובין שלא, כסיוע מנהלי לי ולפיכך בגדר המותר... השימוש בטופס של משרד ראש הממשלה נעשה שלא בידיעתי ולא על דעתי".

 

אבל עוזי לנדאו לא היה יחיד, גם חבריו מהליכוד סילבן שלום, לימור לבנת וציפי לבני החזיקו יועצים עובדי מדינה שהיו מעורבים עד צוואר בפעילות פוליטית ומפלגתית. בלשכת שר החוץ שלום שימשו שני יועצים כעוזרים פוליטיים. אחד מהם עסק אך ורק בנושאים מפלגתיים, ובין היתר עסק בנושאים כגון משאל העם בנוגע להתנתקות וכן ריכז בתיקו פניות של חברי מרכז הליכוד ופרוטוקולים של ועידת הליכוד. יועץ אחר ליווה את השר שלום במפגשים פוליטיים.

 

ואילו בלשכתה של שרת החינוך לבנת הוגדרו שתי עוזרות "יועצות פוליטיות", ואחת מהן ליוותה בקביעות את לבנת לכנסים פוליטיים ופגישות עם חברי מרכז. גם בלשכת שרת הקליטה, ציפי לבני, מונה אחד היועצים להיות אחראי על הקשר עם אנשי השטח בליכוד וליווה את השרה בסיוריה הפוליטיים.

 

לבנת טענה בתגובה במכתב למבקר כי עבודת יועציה הסתכמה ב"תיאום פגישות וסיורים וליווי לאירועים פוליטיים". לדבריה, "שר הינו אישיות

 פוליטית ונבחר ציבור, ולכן לא ניתן למנוע ממנו ומאנשי לשכתו לעסוק בנושאים הפוליטיים הקשורים לפעילותו". השרה לבני כתבה למבקר כי הוראות התקשי"ר מאפשרות לעובדים אלה לעסוק בפעילות מפלגתית מסוימת, במסגרת הסיוע המינהלי לשר.

 

היועץ מדגיש בעקבות סקירת מקרים אלה כי העסקת עוזרים ויועצים במשרות אמון נועדה לסייע לשר בניהול המשרד, ולא לקדם אינטרסים פוליטיים ומפלגתיים שלו. "נורמות אלו נגזרו מתפיסת היסוד שיש למנוע פוליטיזציה של שירות המדינה ולשמור על מעמדם הא-פוליטי של משרדי הממשלה", כותב המבקר. הוא מתייחס לטענת השרים לפיה הסיוע הפוליטי הוא חלק בלתי נפרד מעבודתם - ואף לחברי כנסת יש עוזרים פרלמנטרים המסייעים להם בנושא. על כך מעיר השופט גולדברג: "אל מול טענה זו עומד, בין היתר, החשש הכבד מפני 'מדרון חלקלק', דהיינו כי מעורבות של עוזרים ויועצים במשרות אמון בפעילותו הפוליטית של השר ובקשר שלו עם אנשי המפלגה תשליך בסופו של דבר גם על פעולותיו של המשרד ותפגע בהליכים התקינים שעליו לפעול לפיהם". 

 

לנדאו מכה שנית: היועץ מסדר ג'ובים

 

במקרים חמורים, ניסו היועצים להתערב בפעילות השירות הציבורי - למשל "לסדר" משרות למקורבים. ושוב אנחנו חוזרים לשר עוזי לנדאו. יועצו הבכיר של לנדאו פנה בתחילת 2004 במכתבים רשמיים (על נייר של משרד ראש הממשלה...) לגורמים בכירים בבקשות שונות: פנייה לשר הפנים למנות פלוני למנהל ועדת תיכנון ובנייה; פנייה ליועת לשר התחבורה בבקשה לקלוט פלוני אחר כעובד - ועוד שלל ארגון "ג'ובים" שונים. מישהו אמר "מרכז הליכוד"? יפה. מבדיקת המבקר אכן עלה כי מועמד שעליו המליץ היועץ לתפקיד חשב בחברה ממשלתית הוא חבר מרכז, שהיועץ עצמו שלח לו איגרת תודה על "הסיוע בהקמת המטה נגד תוכנית ההתנתקות".

 

היועץ טען להגנתו כי כל הפניות הובאו לידיעת השר לנדאו והכל נעשה "בתום לב ועל פי הנהלים". השר לנדאו מצידו טען כי "לגבי המכתבים ובהם המלצות על מועמדים שונים - חלקם היו בידיעתי וחלקם שלא בידיעתי... למיטב הבנתי, רשאי הייתי להמליץ על מועמדים לעבודה, בין שהם ממפלגתי ובין שלא.. ההמלצות היו גלויות, הופנו לגופים שאינם כפופים לי והמנהלים מערכות עמצאיות של בדיקה ובחינת התאמתם של המועמדים".

 

אבל לחצו של המבקר עשה ככל הנראה את שלו. כחצי שנה לאחר שהחל היועץ לפעול בשירותו של לנדאו, הוחלט על סיום תפקידו ופרישתו משירות המדינה.

 

לסיכום הנושא, קורא המבקר להסדרה מחודשת של כל נושא העסקת עוזרים ויועצים בלשכות השרים, בין היתר על ידי קביעת תקן, לפי פרמטרים שייקבעו, וכן הגדרה ברורה של התפקידים ותחומי העיסוק של היועצים.  

 

אלוף הג'ובים החדש: ישראל כץ?

 

ועכשיו לג'ובים. רק בשנה שעברה פירסם המבקר דו"ח חריף ביותר על המינויים הפוליטיים שחילק השר צחי הנגבי ביד רחבה לאנשי מרכז הליכוד. הגיבור הנוכחי, כך נראה, הוא שר החקלאות ישראל כץ, שלגביו כותב המבקר: "בתקופת כהונתו במשרד נעשו מינויים פוליטיים ומינוייים בלתי תקינים אחרים".

 

דוגמאות? בבקשה. ברשות לפיקוח חקלאי למשל, נקלטו בשנה החולפת 24 עובדים עונתיים. מתוכם היו 11 חברי מרכז הליכוד, 4 בנים של חברי מרכז הליכוד ועובד נוסף היה פעיל בליכוד (שפשוט לא נבחר למרכז...). כלומר, 16 מ-24 העובדים היו בעלי זיקה פוליטית לשר.

 

אבל גם במשרד החקלאות עצמו בוצעו שורה ארוכה של מינויים תוך התעלמות מכללי מכרז ובהעדפה פוליטית ברורה. מכיוון שבמשרד לא מונה יועץ משפטי במשך תקופה ארוכה, קובע המבקר שיש חשש שנוצרו "חללי זמן" שבהם לא היו למעשה שומרי סף במשרד למינויים. כך למשל מונה חבר מרכז הליכוד לתפקיד ברשות לתכנון חקלאי (הסמנכ"לית למינהל הסבירה כי "היתה דרישה מלשכת השר לשבצו לתפקיד"); דוברת המשרד, תפקיד הטעון מכרז, מונתה בעקבות הוראה של יועץ השר למרות שנציבות שירות המדינה לא אישרה את מינויה; לתפקיד קב"ט המשרד מונה חבר מרכז הליכוד שהציע השר, אולם הוועדה האחראית למינוי כלל לא בדקה שני מועמדים אחרים שעברו את תנאי הסף. וכך זה נמשך ונמשך, שורה ארוכה של עוזרים בלשכת מנכ"ל המשרד (חברי מרכז הליכוד או בני משפחותיהם, מינויים פוליטיים במועצת הצמחים, במועצת הלול - ועוד.

 

השר כץ עצמו טען בתשובתו למבקר כי "מעולם לא נתתי את ידי, במישרין או בעקיפין, למינוי פוליטי ו/או בלתי תקין במשרד החקלאות ובתאגידים הסטטורים הכפופים לו על מנת שיפעל למינויו של אדם זה או אחר ומעולם לא הסמכתי אדם אחר שיפנה בשמי ויפעל למינו אדם זה או אחר". 

 

בעקבות תשובתו של השר כץ, מדגיש המבקר כי גם "הצעה" של לשכת השר למועמדים היא משום התערבות פסולה בהליכי המינוי, "משום שהדעת נותנת שעובדי המשרד יפרשו זאת כתכתיב או כהוראת ביצוע מחייבת". בתגובתו למסקנות המבקר אומר השר כץ כי הליקויים שהתגלו "מחייבים את כל העושים במלאכה לשנס מותניים ולעסוק בהסקת מסקנות והפקת לקחים".

 

יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, ח"כ אבשלום וילן, דורש משר החקלאות להשעות עצמו מתפקידו בעקבות דו"ח מבקר, "ואם לא יעשה זאת, על היועץ המשפטי לממשלה להשעותו מייד". לדבריו, השר לא יכול להסתתר מאחורי עוזריו בהתאם לתסמונת הש"ג הנהוגה במחוזותיו.

 

ח"כ גלעד ארדן, מיוזמי הצעת החוק להגדלת משרות האמון, הגיב: "העובדה שמבקר המדינה עושה את מלאכתו נאמנה מבטיחה שלא כל אדם שמונה על ידי פוליטיקאים הוא מינוי גרוע. גישתו של המבקר קיצונית ומוטעית. בהחלט יש לשאוף לכך שרמת עובדי המדינה תעלה ורק הטובים ביותר ישרתו את הציבור. יחד עם זאת, פסילה גורפת והטלת דופי בכל פעיל פוליטי תגרום לכך שאנשים טובים וראויים ידירו את רגלם מפעילות ציבורית ופוליטית וזו עלולה להיות הפגיעה הקשה ביותר בדמוקרטיה ובאמון הציבור".


פורסם לראשונה 08/05/2005 15:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
לנדאו. היועץ ששלח מכתבים
צילום: צביקה טישלר
צילום: חיים זיו
כץ. מלך הג'ובים החדש?
צילום: חיים זיו
צילום: צביקה טישלר
הנגבי. האלוף היוצא...
צילום: צביקה טישלר
צילום: אורי פורת
מרכז הליכוד. חזק בחקלאות
צילום: אורי פורת
מומלצים