שתף קטע נבחר

"מרד המכללות": יכריזו על עצמן כאוניברסיטאות

ההחלטה להקים אוניברסיטה באריאל ובגליל ממשיכה לגרור תגובות קשות. ראשי המכללה למנהל, המכללה האקדמית נתניה והמרכז הבינתחומי בהרצליה התכנסו והודיעו שיכריזו על עצמן כאוניברסיטאות. לטענת ראשי המכללות, הצעד חוקי

אוניברסיטת הרצליה? ראשי המרכז הבינתחומי בהרצליה, המכללה האקדמית נתניה והמכללה למנהל הודיעו הערב (יום ד') כי בכוונתן להגדיר את עצמן באופן עצמאי כ"אוניברסיטאות". ראשי המכללות הללו זועמים על החלטת הממשלה להכיר במכללת אריאל כאוניברסיטה ולהקים בגליל אוניברסיטה חדשה שתאחד תחתיה את המכללות בצפון.

 

את ההודעה על הפיכתן לאוניברסיטאות צפויים ראשי המכללות לבשר חגיגית בישיבה מיוחדת של ועדת החינוך של הכנסת בנושא הסדרת הקריטריונים להקמת אוניברסיטאות חדשות בישראל. המועצה להשכלה גבוהה טרם הגיבה למהלך.

 

ההחלטה להכריז על המכללות כאוניברסיטאות התקבלה בישיבת חירום שהתקיימה במרכז הבינתחומי בהרצליה. בישיבה זו השתתפו נשיא המרכז הבינתחומי, פרופ' אוריאל רייכמן, המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז, פרופ' אמנון רובינשטיין, נשיא המכללה האקדמית נתניה, פרופ' צבי ארד ורקטור המסלול האקדמי של המכללה למנהל, פרופ' יעקב רוזנברג. בשלושת המוסדות האלה לומדים כ-20 אלף סטודנטים.

 

לדעת ראשי שלוש המכללות, הטענה העיקרית שמעלה המל"ג נגד החלטת הממשלה על האוניברסיטאות הנוספות היא בעיקר בנושא ההקצאה של המשאבים הלאומיים באמצעות תקציב מטעם הות"ת. נושא זה אינו רלוונטי באשר למוסדות שאינם מתוקצבים, ואינו יכול למנוע אישור קריאת אוניברסיטה. 

 

רובינשטיין: זו אפלייה בלתי נסבלת

 

פרופ' רובינשטיין, שכיהן בעבר כשר החינוך וכיו"ר המועצה להשכלה גבוהה, אמר ל-ynet: "זו אפלייה בלתי נסבלת, שנובעת מכך שלנו המכללות הלא-מתוקצבות אין כוח פוליטי שמייצג אותנו ליד שולחן הממשלה בעוד שלגליל ולאריאל יש כוח פוליטי". אין בהחלטות אלה שיקולים אקדמיים, אלא רק כוח פוליטי בלבד".

 

לדבריו "מוסדות המחקר האוניברסיטאיים לתואר ראשון ושני אצלנו לא פחות טובים ממכללת יהודה ושומרון או מאוניברסיטה שעתידה לקום בגליל ומהאוניברסיטאות בארץ. אנחנו מוכנים לכל בדיקה עצמאית כדי לבדוק שאנחנו עומדים בקריטריונים. אפליה כלפי המוסדות הלא-מתוקצבים היא בעלת חשיבות שיווקית, שכן עלול להתקבל הרושם בציבור כי ביניהן לבין האוניברסיטאות קיימים פערים איכותיים, שאינם קיימים למעשה".

 

גם בהיעדר הקריטריונים להקמת אוניברסיטה, המועצה להשכלה גבוהה יכולה לאשר זאת בהסכמת חבריה. שרת החינוך, לימור לבנת, מכהנת גם כיו"ר המועצה להשכלה גבוהה. "לשר חינוך שרוצה להיות פעיל בפני המל"ג, יש השפעה גדולה כשם שהיה לי בהיותי יו"ר המל"ג וכשר חינוך", קובע רובינשטיין. "אני לא יודע מה לבנת מתעתדת לעשות. אם להתערב ולהשפיע או לא - הבחירה נתונה בידיה".

 

במכללות אומרים ש"חוק המועצה להשכלה גבוהה" מאפשר להן להכריז על עצמן אוניברסיטאות ללא מניעה חוקית. הסיבה היא היסטורית - מאז נחקק החוק לפני 41 שנה, לא נקבעו קריטריונים כלשהם שמפרטים מהן הדרישות האקדמיות, על מנת שניתן יהיה להכיר במוסד כאוניברסיטה. בנוסף, שלוש המכללות מוכרות על-ידי המל"ג כזכאיות להענקת תואר אקדמי. בכל מקרה נתמכים ראשי המכללות גם בחוות דעת משפטית בנושא.

 

מאז הוכרזה ההחלטה להסב את מכללת יהודה ושומרון לאוניברסיטה נשמעו קולות רבים מצד המתנגדים. ההתנגדות הגיעה לשיאה כאשר מחוץ למכללת יהודה ושומרון נערכה הפגנה של כמה עשרות אנשי אקדמיה וארגוני שמאל שטענו שאין לאפשר הקמתה של אוניברסיטה על שטחי התנחלות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות אומץ לסרב
ההפגנה נגד אוניברסיטה באריאל
באדיבות אומץ לסרב
צילום: זום 77
לשר יש השפעה רבה. רובינשטיין
צילום: זום 77
צילום: סבסטיאן שיינר
לבנת מקדמת אוניברסיטה באריאל
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים