שתף קטע נבחר

לטייל ולזכור: שלושה אתרי הנצחה בישראל

ביקור מלומד בשלושה מהאתרים הרבים שמוקדשים לזכר הנופלים ומספרים את סיפורם של החיילים, את גאוות היחידה, את עלילות הקרבות ואת נוראיותה של המלחמה

מאז ראשית ההתיישבות הונצחו חללי מלחמות ישראל בעזרת קירות, חדרי זיכרון, גלעדים או פסלים. כ-900 אנדרטאות מפוזרות היום ברחבי הארץ ומנציחות את מי ששפך דמו למענה. את הפסלים והאנדרטאות מחליפים ברבות השנים אתרי הנצחה, הכוללים לא רק את שמות הנופלים, אלא גם מספרים על פועלה של יחידת האם שלהם, בעבר ובהווה.

 

הביקור באתר הנצחה מסוג זה מאפשר הענקת הכבוד הראוי לנופלים, תוך הרחבת אופקים והעמקת החוויה. במרבית המקרים הוקדשה מחשבה רבה לעיצוב ובניית האתר באופן שימשוך ויתאים למבקרים, ויעצים את חוויתם במקום. הנה סיפורן של שלוש "אנדרטאות מלמדות", הראויות מאוד לביקורי בודדים ומשפחות.

 

אנדרטת חטיבת הנגב

 

אנדרטת חטיבת הנגב הוקמה על ידי הפסל דני קרוון בשנת 1967. קרוון הנציח את נופליה של החטיבה על שטח רחב ידיים, בראש גבעה המתנוססת בפאתי העיר באר שבע וצופה אל מרחבי הנגב.

 

כל חלק מחלקי האתר היפהפה מסמל אירוע בתולדות החטיבה או מאזכר קרבות בהם נטלה חלק. כיוון שכל אחד מחלקי האנדרטה צופן

בחובו הפתעות, הפך המקום אתר עלייה לרגל גם למשפחות ולילדים בני כל הגילאים. סיור באנדרטה יכול להיות ארוך או קצר, כרצון המבקר.

 

על קיר הכניסה המרשים המוביל אל האנדרטה חקוקים סמל החטיבה ושמות חטיבות נוספות שלחמו במערכה לשחרור הנגב. כמו כן ניתן לקרוא בקצרה את תולדותיה של החטיבה עד הכרזת העצמאות. חלק אחר באנדרטה נבנה כמשלט עתיר תעלות חפורות בבטון, בהן ניתן לצעוד ולהבין כיצד לחמו חיילי החטיבה. כדאי לשים לב ל"גרפיטי" המעטר את המשלט, בעזרתו מובעים געגועי הלוחמים הביתה.

 

אמת המים המסתיימת בבאר מסמלת את ניסיונותיהם הנואשים של חיילי החטיבה לשמור על קווי המים ליישובי הנגב. כיכר המבצעים ממוקמת, כצפוי, במרכז האנדרטה. בכיכר הוטבעו תשע מפות קרב המפרטות את מבצעי החטיבה, ביניהם מבצע "יואב" לכיבוש באר שבע, מבצע "לוט" לכיבוש סדום ומבצע "עובדה" לכיבוש אום רשרש, היא אילת.

 

שני מבנים מעניינים נוספים הם "הנחש המבותר" ו"הציפור". הציפור – מבנה שניראה ככנף ציפור, מסמל את עם ישראל, ואילו פס הבטון הארוך והמבותר הוא הנחש המצרי, שניסה לפגוע בציפור אך דרכו לא צלחה.

 

אחד החלקים המרשימים ביותר באנדרטה הוא כיפת הזיכרון. על קירות הכיפה חקוקים שמות הנופלים כמו גם מועדי אירועים ספציפיים

במהלך המלחמה. החורים בתקרה, דרכם חודר לכיפה מעט אור, מזכירים נקבי כדורים אך גם את שמי הנגב זרועי הכוכבים.

 

ברצפת הבטון של הכיפה מכוסה בקוים ישרים המצטלבים זה עם זה ומהווים אטרקציה בפני עצמם. מי שיעמוד על אחד הקווים ויניח את אוזנו על הקיר, ישמע את דבריו של מי שיעמוד בקצהו השני של הקו, וידבר אל הקיר.

 

צמוד לכיכר המבצעים ניצב מגדל גבוה, אף הוא מנוקב כדורים. המגדל מסמל את מגדלי המים בישובים הנצורים וניתן לעלות לראשו, לתצפית יפה על בקעת באר שבע והעיר הפרושה למרגלות האנדרטה. בשעת לילה נשקף מהמגדל נוף אורות מרהיב של באר שבע וסביבתה.

 

  • אנדרטת חטיבת הנגב, על כביש באר שבע - עומר.
  • האתר אינו מגודר והכניסה חינם.

 

אתר ההנצחה של חטיבת הנח"ל וחיל החינוך

 

חדר זיכרון צנוע לחללי חטיבת הנח"ל הוקם לפני עשרות שנים במחנה 80 שבפאתי פרדס חנה, המחנה בו עברו ועוברים מתגייסי הנח"ל לדורותיהם טירונות. בשנת 1982 יזם מפקד החטיבה דאז, תת אלוף יורם גלבוע, את הקמתה של העמותה להנצחת חללי הנח"ל. כשזו חיפשה מקום להקמת אתר הנצחה פנתה באופן טבעי למועצת פרדס חנה שהקצתה לפרויקט שטח בן 100 דונם.

 

מטרת העמותה הייתה אחת: הקמת אתר הנצחה שיכבד את זכר הנופלים אך ישמש גם כמקום "חי, נושם

צילום: טלי חרותי סובר

ופעיל", ואכן כזה הוא המקום, הפתוח לקהל הרחב מאז 1995.

 

אתר ההנצחה עוצב כסמל החטיבה וממעוף הציפור קל להבחין כי מבני הבטון הענקיים מוצבים בצורת המגל והחרב. במרכז האתר מתנוסס מגדל התצפית ("החרב") שגובהו כעשרים מטרים. כדאי מאוד לטפס לראשו כיוון שביום בהיר ניתן לראות ממנו אפילו את החרמון. חלקו התחתון של המגדל הוא כותל השמות, עליו חקוקים בשיש שחור שמות 1,008 חללי החטיבה ועוד כ-50 חללי חיל החינוך.

 

לב האתר הוא אולם ההנצחה בו שוכנים תיקי הנופלים. על אחד הקירות מוקרנות כל העת תמונות מתחלפות ובהן פרטים אישיים של חללים. לאורך הקיר המרכזי תצוגה תלת מימדית של תולדות החטיבה ומורשתה, הכוללת תמונות מן הקרבות השונים, כמו גם מהווי הקמת ההיאחזויות והפעילות הקהילתית.

 

לנוחות המבקרים הוקמו פינות ישיבה סביב שולחנות זכוכית עגולים, שבסיסם עמודי גרנית, שחם ובזלת - כשם גדודי החטיבה. צמוד לאולם הנצחה אודיטוריום גדול המשמש לכינוסים שונים וכבית כנסת.

 

סביב האתר רבה ההמולה. החורשה הגדולה המקיפה אותו מארחת פעילויות שונות של תנועות הנוער וכן של תלמידי חטיבות הביניים מכל הארץ. אלה, כ-8,000 תלמידים בשנה, מגיעים למקום במסגרת פעילויות של"ח לפעילות בת יומיים, לנים באוהלי סיירים, מבשלים וחווים תנאי שטח.

 

בזמן שהותם במקום מקבלים התלמידים הסבר מפורט על חטיבת הנח"ל ומורשתה, ומבקרים באתר. מפעילי האתר מספרים כי פעמים רבות "מאמצים" תלמידים משפחה של אחד מהנופלים (בד"כ משפחה ממקום מגוריהם) וכותבים לה מכתבים. בערב בו לנים התלמידים במקום נערך טקס ב"כותל השמות". לעיתים קרובות מוזמנות משפחות הנופלים לאירוע.

 

צידה השני של החורשה כולל שלוש פינות מוצלות הנקראות פינות הגדודים. החורשה פתוחה לקהל הרחב בכל ימות השבוע, וניתן לערוך בה פיקניקים (ללא מנגלים) ואירועים קטנים, בתנאי ששומרים על כבוד המקום.

 

  • אתר הנצחה לחללי חטיבת הנח"ל וחיל החינוך, 300 מ' אחרי פסי הרכבת למגיעים מצומת פל-ים, פרדס חנה.
  • הביקור ללא תשלום וכולל הדרכה לקבוצות ובודדים במקום. אין צורך בתיאום מראש.
  • ימים ושעות פתיחה: א'-ה', שבת - 08:00-17:00, ו' – 08:00-13:00. בשבתות סגור אולם ההנצחה.

 

אתר הנצחה ומוזיאון גולני

 

האנדרטה הראשונה לזכר חללי חטיבת "גולני" הוצבה מייד בתום קרבות מלחמת השחרור בצומת גולני על ידי לוחמי החטיבה ומפקדיה. על האנדרטה חרוט "לזכר נופלי מערכות סג'רה והגליל התחתון בשנת התש"ח". ב-59' הוקמה אנדרטה גדולה יותר, אחת משש אנדרטאות שהוקמו במדינת ישראל לזכר נופלי תש"ח.

 

במלחמת ששת הימים ויום הכיפורים סבלה החטיבה אבידות רבות, ואז ביקשו הורי החללים להקים אתר

הנצחה שיכבד את זכרם. בשנת 1982 נחנכו אתר ההנצחה והמוזיאון, הנמצאים, באופן טבעי, בצומת גולני.

 

הסיור במקום בנוי כמסלול מרתק המתאר באופן הפיזי ביותר את מורשת החטיבה. המבקר שעולה ב"מעלה הבזלת" המשופע, דורך על אבנים שהובאו מרמת הגולן ופוגש אלמנטים אמנותיים המדמים מסע רגלי של חיילי חי"ר - כולל עצירה לפקודות אחרונות והסתערות. בתום המעלה נתקל המבקר בשדה קרב, הכולל שקי חול, קסדות וכלי נשק. בצד שדה הקרב פורחת חלקת ורדים המדמה את החללים שנקטפו.

 

התחנה הבאה בסיור היא אולם "אחרי", המוקדש למפקדי החטיבה ביניהם מוטה גור, גבי אשכנזי ואחרים. במקום מוצג חזיון אורקולי, שמספר על הקרבות המרכזיים של החטיבה. עוד ניתן לצפות במקום בסרט על מורשת החטיבה.

 

באולם אתרי הקרבות פוגשים המבקרים תמונות מקרבות היחידה במערכות ישראל, תצוגת נשק, מפת מדינת ישראל עם נקודות הכיבוש של החטיבה וגם דגם של בונקר לוחמים המאויש על ידי בובות.

 

לב ליבו של המקום הוא אולם ה"יזכור" המכיל 1,351 אוגדני זכרון שונים, אחד לכל נופל. אוגדני הזכרון מוקדשים לסיפור חייו של כל נופל וכוללים גם תמונות. באולם גם גלעד ממוחשב המספר על החללים, סרטים על החטיבה ומסמכים המתארים את ההיסטוריה הארוכה שלה.

 

לא כדאי לסיים את הסיור במקום מבלי לבקר בדגם מוצב החרמון. הדגם כולל מנהרה בה צועדים המבקרים, ובסופה, ממש כמו 'אור בקצה המנהרה', נשקף עץ זית ענק, שנטע במקום על ידי מפקדה השני של החטיבה והפך לסימלה. 

 

היציאה מן המנהרה מובילה לכר הדשא בו נטוע העץ המפורסם, וממנו בוקעים שני קירות טרפזיים, שמדמים ידיה של אם שכולה זועקת. סביב לכר הדשא עומדים רכבי קרב משוריינים עליהם יכולים ילדים ומבוגרים לטפס. מצד אחד עומדים כלי רכב סובייטים ומהצד השני כלי רכב אמריקנים, ובתווך שדה הקרב.

 

כדאי לשים לב כי כל שבילי האתר ומבניו עוצבו בצורת טרפז. מדריכי האתר מסבירים כי החטיבה משולה למשולש חזק, שבסיסו איתן וראשו פונה לשמיים, אלא שראשו של המשולש קטום בגלל נופלי היחידה, החסרים כל כך, וכך הפך המשולש לטרפז.

 

  • אתר הנצחה ומוזיאון גולני, צומת גולני. טל': 6767215 - 04.
  • ימים שעות פתיחה: א'-ה' – 09:00-16:00, ו' וערבי חג: 09:00-13:00
  • מחירים: 4-10 ש"ח. לחיילי גולני – חינם. מחיר הכניסה כולל הדרכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנדרטת חטיבת הנגב. מבנה מורכב
צילום: משפחת קרוון
מוזיאון גולני. אלמנט הטרפז
אתר ההנצחה של הנח"ל. חשיבות לפעילות
צילום: טלי חרותי סובר
מומלצים