שתף קטע נבחר

  • טיול לעבר

עפולה: סיפורה של עיר יזרעאל

מסע אל העבר והפעם אל מרגלות גבעת המורה. אוסף התמונות של יעקב הליבני ז"ל, שנסרק במעבדת "ביתמונה", מתעד את ראשית הקמתה של בירת העמק החוגגת בימים אלו 80 להיווסדה

בשנת 1925 החלו עבודות ההקמה של "עיירת העמק". עפולה היתה היישוב העברי הראשון שתוכנן מלכתחילה כעיר. המתכנן היה ריכרד קאופמן, מהנדס רב פעלים שהועסק מטעם המשרד הארץ-ישראלי בהנהלתו של ארתור רופין. הכוונה היתה שהעיר החדשה תהיה לבירת העמק בו היו כבר מספר ישובים כפריים, ועל כן הוענק לה השם "עיר יזרעאל".

 


 

עיר יזרעאל תוכננה לקום סביב תחנת הרכבת והכפר הערבי אל-פולה שתושביו פוצו ופונו מהמקום. רכישת האדמות מידי האפנדי הלבנוני סורסוק נעשתה בעיקר על ידי חברת "קהילת ציון", שערכה מגביות אצל יהודים בחו"ל טרם עלייתם לארץ, ומכרה להם חלקות קרקע בעיר העתידית.

 

בתמונה: עפולה הנבנֵית על רקע גבעת המורה והר תבור. המבנה מימין, מתחת לגבעת המורה הוא מלון שפירא, מצד שמאל - גג תחנת הרכבת. והמבנה הבולט במרכז הוא ארמון האפנדי סורסוק שהוסב למשרדי "קהילת ציון".

 


 

באדמת העמק הכבדה והשטוחה היו נוצרות מדי חורף ביצות ענק. העבודה הראשונה היתה חפירת תעלות ניקוז ובניית תשתיות. העבודות בוצעו בידי עשרות רבות של חלוצים ואנשי גדוד העבודה. בין עובדים אלו היה גם יעקב הליבני אשר בגיל 20 עלה מפולין לארץ והצטרף לבוני עפולה. בתמונה למעלה: חורף 1926. האזור מוצף עד ברכיים. למטה: אחת מתעלות הניקוז אשר נחפרו ביד ("הדרנג'"). לאחר החפירה נבנתה תבנית עץ ליציקת הבטון.

 


 


 

מראה תעלת הניקוז מבפנים עם תבניות העץ ליציקת הבטון.

 


 

במרכז העיר הנבנית היתה תחנת הרכבת מחיפה לחיג'אז. התחנה היוותה את הקשר של עפולה לארץ ולעולם. בתמונה אפשר לראות את עמוד הטלגרף שהתקין השלטון המנדטורי במקום.

 


 

בעת חפירת הדרנג' גילו העובדים ליד הכפר אל-פולה שרידים של ישוב עתיק וארונות קבורה (סרקופגים), הנראים בתמונה למעלה. מאוחר יותר יערכו במקום חפירות ארכיאולוגיות בניהולו של פרופ' סוקניק.

 


 

כדי לבנות כבישים היה צורך בחצץ שנופץ בעבודה ידנית, בעזרת פטישים. גם בחורות סייעו במלאכה.

 


 

איך סוללים רחוב? חופרים "צורת דרך", שופכים דבש וחצץ, מהדקים עם מכבש ועל כל זה יוצקים אספלט. בתמונה למעלה: סוללים את רח' יהושע חנקין.

 

 


 

תחנת המשטרה הראשונה בעפולה מוקמה על הדרך לירושלים (המבנה הנוכחי של התחנה נבנה בשנות ה-40).

 


 

בשדרה המרכזית של עפולה (שד' ארלוזורוב) הוקם בית המסחר הראשון: בית פינגולד. לאחרונה שופרה חזיתה של השדרה וגם בית זה זכה לטיפול.

 


 

רח' הכנסת, שנת 1927. כך נראה המוסד הכספי הראשון של עפולה, "הלוואה וחסכון", ולידו בית המסחר לכלי זכוכית, פורצלן, אלומיניום ומכשירי מטבח של מ. בריקנר.

 


 

כל הדרכים מובילות לעפולה והדרך המחברת מצפון הארץ לירושלים עברה בעיר. בצילום שיירה בדרך לירושלים עם ליווי צבאי בריטי.

 


 

בטבת שנת תרפ"ז (1927) נערכו בצריף מועצת הפועלים בעפולה בחירות לועידת ההסתדרות.

 

אוסף צילומים זה, פרי מצלמתו של יעקב הליבני ז"ל מתעד את ראשית הבנייה בעפולה. יעקב היה אמן, אשר לצד העבודה בבניין העיר עסק בציור וצילום. האוסף נמסר לא מזמן ע"י בתו לארכיון ההגנה. לאחרונה נפתח בעפולה מרכז מבקרים שמציג לציבור המבקרים את סיפורה של העיר. במרכז צילומים רבים, ביניהם גם תצלומיו של יעקב הליבני ז"ל.

 

הטיולים הקודמים:   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בוני עפולה. קבוצת עובדים
צילום: יעקב הליבני
משאבת המים הראשונה של העיר
צילום: יעקב הליבני
הרכב הציבורי הראשון בקו עפולה-חיפה
צילום: יעקב הליבני
1927. זאב ז'בוטינסקי מגיע לסייר בעיר
צילום: יעקב הליבני
ביקור של רוכבי אופניים מ"מכבי הגיבור" חיפה
צילום: יעקב הליבני
מומלצים