שתף קטע נבחר

הטרגדיה של קיילי: סרטן השד - מחלה בלי גיל

סרטן השד נחשב למחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם. הסיכון לחלות עולה עם הגיל, אולם בישראל מאובחנות מדי שנה כ-250 נשים בנות 20 עד 39 שלוקות במחלה. הבעיה: קשה לאבחן את המחלה בגילאים אלה, כי בדיקת הממוגרפיה לגילוי מוקדם כמעט ואינה יעילה בקרב צעירות

קשה לקשר בין אישה צעירה ויפהפייה כמו קיילי מינו למחלה קשה כמו סרטן השד. אבל אתמול התברר שוב, כי המחלה שתוקפת אחת משמונה נשים בעולם המערבי, אינה מבדילה בין נשים אנונימיות לכוכבות.

 

ההודעה הדרמטית מטעם הזמרת פורסמה אתמול בבוקר, זמן קצר לפני שהכוכבת האוסטרלית, שתחגוג את יום הולדתה ה-37 בחודש הבא, היתה אמורה לצאת למסע הופעות נרחב באוסטרליה. לשון ההודעה היתה קצרה וממצה: "בעודה שוהה השבוע בבית במלבורן עם משפחתה לפני צאתה למסע ההופעות באוסטרליה, אובחנה קיילי כלוקה בסרטן השד בשלב מוקדם".

 

מינו אמרה בהודעה: "ציפיתי בכל מאודי להופיע בפני הקהל האוסטרלי, וצר לי לאכזב את מעריציי. כולי תקווה שהכל יסתיים בסדר ואהיה שוב עם כולכם בקרוב".

 

מנהלה של הזמרת אמר, כי היא צריכה להתחיל מיד בסדרת טיפולים ולכן לא תוכל לקיים את המשך הופעותיה כמתוכנן. מנהל החברה שמקדמת את הופעותיה של הזמרת, מייקל גודינסקי, אמר אתמול: "הרופאים מצאו את המחלה בשלב כה מוקדם, שאני מקווה ומתפלל שהכל יהיה בסדר. קיילי היא לוחמת אמיתית, וכולנו מחכים ליום שבו היא תחזור לעניינים מחייכת. אבל בינתיים צפויים לה כמה שבועות קשים".

 

על-פי ההערכות, תאושפז מינו בימים הקרובים בבית-החולים על מנת להתחיל בסדרת הטיפולים שתעזור לה לנצח את המחלה.

 

המעריצים בהלם

 

הודעתה של מינו היכתה בהלם את קהל מעריציה בכל העולם, והעלתה אל סדר היום הציבורי את המחלה שכל אישה חוששת ממנה. רק לפני שנתיים נמכרה חזייה של הזמרת ב-2,400 ליש"ט במכירה פומבית בלונדון, שכל הכנסותיה הוקדשו להעלאת המודעות הציבורית למחלה. בעל כורחה, הופכת כעת מינו בעצמה לכוכבת יחסי-הציבור הטובה ביותר של המחלה.

 

קיילי מינו אינה הזמרת הראשונה שדיווחה בגלוי על מחלתה לציבור, וכנראה שגם לא תהיה אחרונה. לפניה עשו זאת שורה ארוכה של כוכבות, האחרונה שבהן היא הזמרת האמריקנית אנסטסיה, שהגידול אובחן אצלה בגיל צעיר עוד יותר – 29 בלבד. גם אצלה התגלה הגידול בשלבים המוקדמים, דבר שמעלה באופן משמעותי את סיכויי ההחלמה מהמחלה.

 

זמן קצר לאחר שהודיעה על מחלתה סיפרה אנסטסיה: "הרופא שלי התעקש שאעבור בדיקת ממוגרפיה במהלך בדיקה שגרתית שעברתי אצלו. לכאורה, הדבר לא היה דרוש כלל. הוא הציל את חיי".

 

אנסטסיה אמרה עוד: "אני מעריכה את הדאגה של כולם מסביב, אבל אומרת: אנא אל תדאגו. אין לי שום כוונה לתת לחדשות על המחלה לדכדך אותי. אני לוחמת מטבעי, ושום דבר לעולם לא ישנה את זה".

 

העובדה ששתי הזמרות המצליחות לקו במחלה בגיל צעיר יחסית, פחות מ-40, אינה מפתיעה את אנשי המקצוע שמתמחים בסרטן. בשנים האחרונות, כך מתרשמים רבים מהם, עלתה שכיחות המחלה – שנחשבת למחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בעולם – בקרב נשים צעירות, בגילה של מינו ואף צעירות ממנה.

 

"הרושם שלנו שאנחנו רואים יותר חולות צעירות כנראה אינו מדויק", אומרת ד"ר שולה ריזל, מנהלת היחידה לסרטן השד בבית-החולים "בילינסון". "אצל החולות הצעירות, גילוי המחלה תמיד מאוד דרמטי, למרות שאצל שתי הנשים, הצעירה והמבוגרת, הקושי זהה.

 

"הדרמה גדולה יותר משום שמדובר באישה בתחילת החיים, שיש לה תוכניות לעתיד, בעל וילדים קטנים. לפעמים היא באמצע הלימודים, ופתאום נופלת עליה בשורה כזו. אצל החולות המבוגרות נושא הגילוי סובב לרוב סביב הפחד למות בייסורים, משום שהן סיימו ברוב המקרים את התפקיד האימהי שלהן. החולות הצעירות דואגות לאחרים".

 

סיכון גבוה

 

השדיים מורכבים מבלוטות המייצרות חלב, מצינוריות המעבירות את החלב לפיטמה, מרקמה שומנית ומרקמת חיבור. גושים בשד הם תופעה נפוצה. ברוב המקרים מדובר בציסטות, שקיקי נוזל שמקורם בבלוטות שמייצרות את החלב.

 

במקרה של גידול ממאיר, כלומר סרטני, בשד, נהוג לחלק את הגידולים לשני סוגים אופייניים: הראשון הוא גידולים המאובחנים בשלב מוקדם מאוד, מהסוג שהתגלה כנראה אצל קיילי מינו. בשלב זה התהליך הממאיר ממוקד מאוד, ולא חדר את הצינורית או הרקמה ולכן אין סיכוי שיתפשט לאיברים אחרים.

 

הסוג השני הוא גידולים חודרניים בעלי יכולת התפשטות ופלישה לרקמות אחרות בגוף, מעבר למקום הגידול הראשוני. הגורמים לסרטן השד עדיין אינם ברורים דיים, אולם נראה שנשים מסוימות הן בעלות סיכון גבוה יותר ללקות במחלה מאשר נשים אחרות.

 

אלו המצויות בסיכון גבוה יחסית הן נשים שיש להן היסטוריה משפחתית של המחלה, נשים שהחלו לקבל את המחזור בגיל צעיר יחסית (לפני גיל 11) והפסיקו לקבל את המחזור בגיל מבוגר (אחרי גיל 55), נשים שלא ילדו מעולם או שילדו בגיל מבוגר יחסית (מעל 30) ונשים הסובלות מעודף משקל.

 

הסיכון לחלות במחלה עולה עם הגיל, אולם למעלה מרבע מהחולות הן בנות פחות מ-50. שישה אחוז הן בנות פחות מ-40. מנתוני משרד הבריאות עולה, כי בישראל מאובחנות בשנים האחרונות מדי שנה כ-250 צעירות בנות 20 עד 39 שלוקות בסרטן השד.

 

לפני שנתיים פנו רופאים המתמחים בטיפול בסרטן למשרד הבריאות ודיווחו כי הם מתרשמים שיש עלייה בתחלואה בסרטן-שד חודרני אצל נשים צעירות, ואצל צעירות מתחת לגיל 40 בפרט. לאור חומרת הטענות והשפעתן האפשרית על בריאות הציבור הוחלט לבדוק את הנושא במחלקה לרישום סרטן, המדווחת על כל מקרה חדש של סרטן בישראל.

 

ממצאי הבדיקה העלו כי אין ממש בטענות כי המחלה הופכת שכיחה יותר בנשים צעירות. דו"ח הבדיקה מגלה כי בקבוצת הגיל הצעירה קיימת יציבות בשיעורי התחלואה בסרטן השד, אולם מתברר כי הגודל הממוצע של הגידול ומספר בלוטות הלימפה המעורבות במחלה קטן לאורך השנים – דבר שמעיד על כך שהמחלה מתגלה כיום בשלב מוקדם יותר מבעבר. כמעט 80 אחוז מהחולות הצעירות נותרות בחיים חמש שנים לאחר גילוי המחלה, לעומת 62 אחוז בלבד מהחולות המבוגרות יותר, בנות 65 ומעלה.

 

"כנראה שנשים צעירות אינן חולות היום יותר מבעבר, אבל אין ספק ששומעים אותן יותר", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "מניסיוננו, חולות צעירות הן פתוחות יותר, מדברות יותר על המחלה וממחקר שערכנו גם שואלות את הרופא יותר שאלות מחולות מבוגרות".

 

דוגמה לחולה כזו היא הזמרת האנגליה אוליביה ניוטון-ג'ון, שהתפרסמה בסרט "גריז", אשר לקתה במחלה לפני 13 שנה, בגיל 44. בתחילה, מודה ניוטון-ג'ון, לא היו לה שום כוונות לפרסם את דבר מחלתה ברבים, אולם לאחר שהצהובונים באנגליה חשפו את סודה, היא בחרה ללכת עם הפרסום עד הסוף והתראיינה על מלחמתה במחלה בגילוי לב.

 

"יש משהו מאוד מרפא בכך שאתה מוציא את הפחדים הקשים ביותר שלך החוצה ומדבר על זה בפתיחות", אמרה אז לכלי התקשורת. "מחלת הסרטן עלולה ליטול את חייך, אבל אני החלטתי שלי זה לא יקרה".

 

לאחר שהבריאה, הקדישה הזמרת לשעבר את כל מרצה וכשרונה להעלאת המודעות הציבורית למחלה ולדרכי המניעה והגילוי המוקדם שלה.

 

להכיר את הגוף

 

באופן טבעי, חולות צעירות מתמודדות עם קשיים שונים מאלה שעומדים בפני החולות המבוגרות. סוגיות כמו מציאת בן-זוג והתמודדות עם נושאים כמו שימור הפוריות, האם לספר לילדים וכיצד לספר להם על המחלה ועוד אופייניים בעיקר לגיל הצעיר.

 

עבור החולות הצעירות פתחה האגודה למלחמה בסרטן קבוצות תמיכה מיוחדות, שמסייעות להן להתמודד טוב יותר עם הבעיות האופייניות לגילן. נכון להיום, הכלי היעיל ביותר במלחמה בסרטן השד הוא האבחון המוקדם.

 

סיכויי ההחלמה מהמחלה גדלים באופן משמעותי ככל שהגידול שנתגלה קטן יותר, ומגיעים עד 90 אחוז בשלבים הראשונים של המחלה. אולם אחת הבעיות העומדות בפני נשים צעירות, המודעות לסכנות המחלה ומעוניינות לשמור על עצמן מפניה, היא יעילותן המוגבלת של בדיקות ההדמיה דווקא בגילאים הצעירים.

 

כלי האבחון הטוב ביותר לאיתור גידולים סרטניים בשד בשלבים מוקדמים הוא בדיקת הממוגרפיה, אולם יעילותה קטנה מאוד בנשים צעירות, משום שרקמת השד שלהן צפופה ולכן קשה להבחין בתהליכים גידוליים בשלבים מוקדמים בדרך זו.

 

כלי אחר הוא בדיקה ידנית על ידי רופא כירורג מדי שישה חודשים, אולם בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שהראו כי גם הרופא המיומן ביותר יתקשה לאתר במישוש גושים שגודלם קטן משני סנטימטרים.

 

בעבר הומלץ לנשים לבדוק את השדיים שלהן מדי חודש בטכניקת בדיקה מסוימת, שמיליוני נשים ברחבי העולם תרגלו אותה בקפידה, אולם גם ההמלצה הזו קרסה לאחר שהתברר כי שיעורי ההישרדות מהמחלה של נשים שהשתמשו בטכניקה זו לאורך שנים לא עלו.

 

כיום, ההמלצה העיקרית של מיטב הגופים המקצועיים בעולם בתחום מניעת הסרטן לכל אישה היא להכיר את גופה ולעקוב אחריו על מנת לאתר בזמן שינויים חשודים: שינוי בצורה או בגודל, ורידים מורחבים או בולטים, גוש או התעבות, שקע או בליטה בעור השד, גירוד עקשני שאינו חולף ואי נוחות או כאבים.

 

סימנים נוספים שמחייבים בדיקה הם הפרשה דמית או שקופה מהפיטמה, פריחה, פטמה ששקעה לאחרונה פנימה או נפיחות בזרוע העליונה או בבית השחי. "ההמלצה הכי טובה לנשים היום, בכל תחומי הרפואה, היא להכיר את גופן", אומרת מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן. "כל אישה מכירה את גופה שלה טוב יותר מכל רופא, ויודעת כאשר משהו לא תקין מתרחש בו. לא צריך טכניקת בדיקה מיוחדת, מספיק רק להסתכל במראה, לפני או אחרי אמבטיה.

 

"אם יש שינוי במראה השד או בתחושה, דימום לא ברור או נפיחות, גשי בדחיפות לרופא, לא משנה מה גילך. הראי לו מה מטריד אותך ואל תוותרי על בדיקה יסודית. אל תקבלי תשובות כמו 'זה לא רלבנטי לגבייך, את עוד צעירה', משום שכבר היו דברים מעולם.

 

"אצלנו באגודה ראינו גם חולות בשנות ה-20 המוקדמות שלהן, שלקו במחלה בניגוד לכל הסטטיסטיקות. כל גוש חשוד מחייב בדיקה נוספת. תהיי קשובה לגופך ואל תוותרי – זה עשוי להציל את חייך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העולם בהלם. קיילי מינו
צילום: רויטרס
אני אתגבר. אנסטסיה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים