שתף קטע נבחר

מזוז הקפיא הפיצוי הכספי לחקלאי גוש קטיף

ל-ynet נודע כי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, פסל מנימוקים פרוצדורליים שתיים מהחלופות לפיצוי חקלאי עזה, שעליהן החליטה הממשלה. המשמעות: בינתיים, החקלאים לא יוכלו לקבל פיצוי כספי - אלא אך ורק נחלה חלופית בנגב ובגליל. בין התבלינים, העגבניות והפרחים בחממות, החקלאים אובדי עצות: "אנחנו מפוצים על 66 אחוזים משווי האדמות, לא כולל את עונות הגידול שילכו לאיבוד". ממשרד המשפטים נמסר, כי ייערכו דיונים נוספים לגבי אופציות חלופיות בנושא

הממשלה הבטיחה פתרונות למתנחלים החקלאים בעזה - אבל היועץ מזוז פסל: כשתאריך היעד לתחילת הפינוי מתקרב והולך, קיוו חקלאי גוש קטיף, שאמורים לפנות אלפי דונמים של גידולים וחממות במסגרת תוכנית ההתנתקות, שהפיצוי שהובטח להם לא יאחר לבוא. הם קיוו שיקבלו כבר בתקופה הקרובה את המימון שהובטח, ואת הקרקעות החלופיות המיועדות למשקיהם בתוך שטח ישראל.

 

אולם כעת מתברר ששאיפת החקלאים למזער נזקים כלכליים ולהימנע מהפסד של עונת גידולים, נתקלה במכשול לא צפוי: היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, עיכב בימים אלה את החלטת הממשלה, שתאפשר לחקלאי גוש קטיף פיצוי כספי בתמורה לאדמותיהם. בהחלטתו אישר מזוז רק את החלופה הראשונה, הקיימת בתוך חוק פינוי פיצוי, והיא נחלה בנגב ובגליל - בתמורה לנחלה ברצועת עזה.

 

ממשרד המשפטים נמסר ל-ynet, כי היועץ דחה את ביצוע החלופות המוזכרות בהחלטת הממשלה - אך זאת מסיבות פרוצדורליות, ולא מתוך פסילה עקרונית של מתן פיצוי כספי. במשרד מבהירים, כי ייערכו דיונים נוספים לגבי אופציות אחרות, על מנת להסדיר חלופות שיעמדו בקריטריונים הקבועים בחוק.

 

 

אלא שמסתבר שגם החלופה הראשונה שהוצעה לחקלאים, נחלה חלופית בנגב ובגליל, עדיין אינה בת יישום. רשימת הנחלות הפנויות היתה אמורה להיות מועברת על ידי מינהל מקרקעי ישראל למנהלת ההתנתקות כבר לפני תשעה ימים, אך הרשימה לא הוצגה עדיין לחקלאים המפונים. מינהלת סל"ע הייתה אמורה בתוך שבועיים לגבש רשימת חקלאים מגוש קטיף הבוחרים במסלול זה, אך עד כה, כך טוענים בגוש, טרם גובשה רשימה ראשונית. חלופה זאת, כאמור, נכללה בתוך חוק "פינוי פיצוי" ואושרה על ידי הממשלה והכנסת.

 

החלופות שלא אושרו על ידי היועץ המשפטי מזוז, נתתקבלו בישיבת הממשלה ב-8 במאי, לפני 15 יום. חלופות אלה איפשרו לחקלאי גוש קטיף לזכות באחת מהשתיים: או אדמה חלופית לגידול עצמי בתוך שטחי הקו הירוק בשטחים שיוגדרו לכך במיוחד, או רכישת זכויות קרקע באדמות אלה, כשהממשלה תממן בין 1,500 עד 3,000 דולר לכל דונם שירכשו.

 

כאמור, שתי חלופות אלה לא אושרו. ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "היועץ המשפטי לממשלה העביר את התייחסותו להחלטה האמורה (של הממשלה) לפני מספר ימים, וקבע ביחס לשתיים מהחלופות כי לא ניתן לאשרן בנוסח שהוצע".

 

מנכ"ל משרד החקלאות, יוסי ישי, אמר בשיחה עם ynet שההליך היחידי המתאפשר כרגע הוא המרת נחלה בגוש קטיף, בנחלה הנמצאת בנגב או בגליל. עם זאת תלה המנכ"ל במתנחלים את האחריות על חלק מבעיות הפיצוי והעברת המשקים אל תוך הקו הירוק. "מבחינתנו, למעט החלטת היועץ המשפטי – אנו מוכנים להתחיל בתהליכים", הוא אומר. באשר לטענה שהמגדלים מגוש קטיף עלולים להפסיד שתי עונות גידול חקלאיות עד לביסוס עסקיהם בתוך הקו הירוק, אמר מנכ"ל משרד החקלאות ש"הם יפסידו עונה אחת בלבד".

 

"יש רק מילים"

 

בחממות של גוש קטיף אפשר למצוא הכל. מעגבניות, פירות ותבלינים ועד פרחים וצמחים - חלקם הניכר לייצוא. לאף אחד מהמגדלים לא נמצא עדיין פתרון סביר כלשהו שיענה על מצוקתם. רובם טוענים שגם אם היו רוצים לצאת מהגוש, אין להם עם מי לדבר.

 

"ראש הממשלה מדבר על התנתקות עכשיו, אך בפועל אף אחד אינו נותן לחקלאי גוש קטיף פתרון ישים ומיידי, אם וכאשר ירצו להוציא את עסקיהם החוצה", אמר ל-ynet יוסי צרפתי, יושב ראש הוועדה החקלאית של גוש קטיף.

 

"פחות משלושה חודשים לתאריך היעד - אין להם אדמות להציע, אין פיצויים ראויים ואין שום דרך מעשית להוציא את החממות ואת בתי האריזה לתוך שטחי הקו הירוק. כל מה שיש זה מילים, מילים ועוד מילים".

 

צרפתי מדבר על רקע ים של פרחים ועלים ירוקים במשתלה בעצמונה, אחת הגדולות בארץ. בשלב זה אין כל מגע בין מנהלי המשתלה למינהלת ההתנתקות. "עזוב את כל ענייני הבירוקרטיה ונסה להעריך כמה זמן יידרש רק להקים את בתי החממות והמשתלה שכאן, המשתרעים על פני 70 דונם, וכמה זמן יידרש כדי להעביר את הצמחים הללו במאות משאיות לתוך ישראל?", הוא שואל.

 

"וזה רק עסק אחד מתוך עשרות רבות ברחבי גוש קטיף, ומדובר פה בצמחים", הוא מוסיף, "עוד לא דיברנו על המשקים החיים, מרפתות ועד לולים, שלגביהם העניין הרבה יותר מסובך, וגם לא דיברנו על חקלאים בודדים, שלא נמצאים בקבוצות מסודרות".

 

"שאף אחד לא יבלבל את המוח. החקלאים פה מפוצים על כ-66 אחוזים בלבד משווי אדמותיהם ואף אחד לא ממש מדבר איתם על כל הנזקים העקיפים, מצנרת, קונסטרוקציות של חממות ובתי אריזה שגילם מעל 10 שנים. אף אחד לא נותן לנו פתרון של ממש לאלה וההתנתקות לא תהיה, כי שום דבר לא מוכן לקלוט את החקלאים המפונים מהגוש", הוא אומר.

 

"תראה למשל את כל החממות האלה", אמר ל-ynet אילן לפלר מגני טל. "תראה את בתי האריזה המפוארים שהוקמו כאן. אין לנו מושג איך מוציאים אותם מכאן, שלא לדבר על לאן. מצד אחד מדברים על המהירות הנדרשת לביצוע תוכנית ההתנתקות. אך בפועל, אין לנו מושג מה יקרה עם הציוד, עם השנים שהשקענו כאן ועם מאות אלפי השקלים ששמנו בדיונות. מה שברור הוא, שגם הכל יפעל על פי התוכניות של ממשלת ישראל, שתי עונות גידול הלכו".


פורסם לראשונה 23/05/2005 15:06

 

טל רוזנר סייעה בהכנת הכתבה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מזוז. פסל
צילום: רויטרס
צילום: רוני סופר
שתי עונות הלכו. אילן לפלר
צילום: רוני סופר
צילום: שאול גולן
לא נותנים לנו פיתרון של ממש. חקלאים
צילום: שאול גולן
מומלצים