שתף קטע נבחר

שנים אחרי שהופקע: שטח האש הועבר ליישובי ואדי ערה

אחרי שנים של חיכוכים, עימותים והתכתשות העבירה המדינה כ-11 אלף דונם אל שטחי השיפוט של יישובי ואדי ערה. ההחלטה התגלגלה במשרדי הממשלה עוד מאז תקופת רבין כראש ממשלה. דו"חות נכתבו, החלטות נלקחו אולם רק היום בוצע המהלך. בוצע - ונחגג במשרדו של שר הפנים אופיר פינס. ח"כ טיבי בירך: "זהו צעד שאיננו רגילים אליו"

תם ונשלם פרק עכור שהעיב במשך שנים רבות על יחסיה של מדינת ישראל עם אזרחיה הערבים. היום (ד') חתם שר הפנים, אופיר פינס, על הצווים והמפות המרחיבים את שטחי השיפוט של היישובים בוואדי ערה ב-11,500 דונם.

 

יישובי ואדי ערה שזכו לתוספת הם ברובם מועצות מקומיות ערביות ומיעוטם ישובים יהודיים. היישובים גובלים בשטח אימונים של צה"ל המכונה "שטח אש 107". גודלו של שטח האש, העובדה כי גבולותיו המוגדרים לא הובררו מעולם וכן היותו צמוד מאד ליישובים שסביבו גרמו לעיתים קרובות לתקריות מביכות, לעימותים רבים ולחיכוכים בין צה"ל לבין התושבים.

 

התושבים המקומיים השמיעו כלפי צה"ל טענות קשות גם מבחינה היסטורית: מרבית שטחו של אזור האימונים הוקם על אדמות פרטיות של תושבים ערבים אשר הופקעו מהם עוד בשנות ה-60 על ידי המדינה, במרבית המקרים ללא כל תמורה.

 

החיכוכים שנוצרו בין הצדדים הובילו את ראש הממשלה המנוח, יצחק רבין, להודיע כבר ב-1992 כי בכוונתו לבחון מחדש את נושא הקצאת הקרקעות באזור אולם רק ב-1998 החלה הממשלה לדון לראשונה בכובד ראש בסוגיה.

 

תוצאות הדיונים התמהמהו שוב עד אשר בנובמבר 2000, בתקופת ממשלת ברק, הגיעה וועדת השרים לענייני ערבים להחלטה על תיקוני שטח בישובים שבוודאי. השר מתן וילנאי חתם אז בשם הממשלה על מסמך הבנות מול נציגי הוועד הציבורי להגנת אדמות "אל רוחה" והרשויות המקומיות הערביות בוודאי ערה בחודש דצמבר אותה שנה.

 

מסמך ההבנות ביקש ליצור הסדר מוסכם בנוגע לשימוש שיעשה צה"ל בשטח האש על מנת לצמצם למינימום את החיכוכים עם התושבים המקומיים. בעקבות המסמך הוקמה ועדת חקירה, אשר הציגה דו"ח בחודש דצמבר 2002. דו"ח זה, על אף שהרחיב את שטחי השיפוט של הישובים הערביים, גרם להחמרה במצב ולכעסים בקרב נציגי הישובים הערביים. זאת משום שביצע חלוקה מחדש של השטח שהיא מצומצמת בהרבה מכפי שציפו ראשי הישובים. שר הפנים דאז, אבהרם פורז, טען כי בקרב ראשי הישובים נוצרה רמת ציפיות גבוהה בעקבות המסמך שנחתם שנתיים קודם לכן וכי מן הראוי לבחון מחדש את מסקנות הדו"ח. ואכן, בתום שנה נוספת הגישה הוועדה דו"ח נוסף המרחיב כאמור את שטחי הישובים של וואדי ערה בשטח כולל של למעלה 11,400 דונם אשר יועברו משטח האש אל הישובים. מאז הספיק גם השר פורז לעזוב את משרדו והכדור הועבר לידיו של שר הפנים החדש, אופיר פינס, אשר בחן שוב את מסקנות הדו"ח והחליט לחתום עליהן.

 

לא עוד אזרחים סוג ב'

 

אל הטקס שקיים היום בלשכתו הזמין פינס את כל המעורבים בעניין ובהם השרים וילנאי וסנה אשר החלו עוד בתקופת רבין את המו"מ מול נציגי היישובים. כמו כן הוזמנו שר הפנים הקודם, אברהם פורז, נציגי הח"כים הערבים שהיו גם הם מעורבים בהליך וכן נציגי הישובים.

 

השר פינס אמר בטקס כי צעד זה מהווה תקדים ביחסה של המדינה אל אזרחיה הערבים: "מה שמהווה תקדים כאן זה שלראשונה מנהלת המדינה מו"מ עם נציגי הערבים ומתייחסת אליהם כאזרחים שווי זכויות כמו תושבי קיבוצים ומושבים ולא כאל אזרחים סוג ב'", אמר השר. ח"כ פורז אמר כי יש לשאוף שאזרחים הערביים יוכלו להרגיש כמו חלק בלתי נפרד מהמדינה. "יש להחזיר לאזרחים הערבים את מעמדם וזכויותיהם".

 

ח"כ אחמד טיבי שנכח בטקס הביע שביעות רצון ממהלך. "זהו צעד שאיננו רגילים אליו - חלק מהאדמה מוחזר לאזרחים הערבים של ישראל מבלי שיסתמן כהוצאתו אל מחוץ למדינה. יש כאן השבה של זכויות שנלקחו מאיתנו". לדבריו, "זהו שיעור באזרחות עבור אלו שנפגעו כל השנים כעת יש לפעול גם על מנת להכיר בישובים הבלתי מוכרים בנגב".

 

בעקבות החלוקה החדשה יצורפו אל הישוב אום אל-פאחם 3,653 דונם; אל תחום המועצה המקומית כפר קרע יתווספו 1,336 דונם. אל המועצה המקומית ערערה יתווספו 1,037 דונם. אל המועצה המקומית בסמ"ה יתווספו 2,178 דונם. המועצה המקומית מעלה עירון תזכה לתוספת של 3,212 דונם. המועצה המקומית מגידו תכיל מעתה 4,820 דונם. שטחים אחרים ייגרעו מן המועצה האזורית מנשה בסך של 1,323 דונם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
התחיל. רבין
צילום: זום 77
צילום: אטילה שומפלבי
המשיך. ברק
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: טל כהן
בדק. פורז
צילום: טל כהן
צילום: מיכאל קרמר
ביצע. פינס
צילום: מיכאל קרמר
צילום: ניב קלדרון
בירך. טיבי
צילום: ניב קלדרון
מומלצים