שתף קטע נבחר

במצעד הנחקרים: מנכ"ל סלקום ויבואני רכב

במפלג ההונאה של משטרת תל-אביב העיד מנכ"ל סלקום, יצחק פטרבורג. "סלקום" חשודה שהזמינה מידע על "אורנג'". עוד במצעד הנחקרים בפרשת הריגול התעשייתי: אור שחר ואבנר קז, מיבואנית וולוו והונדה

מנכ"ל סלקום, יצחק פטרבורג, העיד מאז שעות הצהריים (יום א') במשרדי מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב. העדות נמשכה כשלוש שעות. חברת סלקום היא רק אחת מחברות רבות החשודות שהזמינו מידע מחוקרים פרטיים, ששתלו על-פי החשד סוסים טרויאניים במחשבי החברות המתחרות. אחר הצהריים נודע שאמדוקס היא חברת ההיי-טק הישראלית, שעל-פי החשד הזמינה מידע אודות עיתון "גלובס".

 

 

כל הכתבות, הדיווחים והפרשנוית:

 

מנהל המודיעין העסקי של חברת סלקום החשוד בפרשה, עופר רייכמן, שוחרר הבוקר למעצר בית. דוברת החברה מסרה בתגובה כי "החברה פועלת כחוק והיא משתפת פעולה באופן מלא עם חקירת המשטרה".

 

עוד במצעד הנחקרים היום: אור שחר ואבנר קז, מחברת "מאיר" (יבואנית וולוו-הונדה), שנעצרו ושוחררו למעצר בית. אבנר קז, הוא בנו של ישראל קז, מבעלי "מאיר", ומכהן כמנהל אגף וולוו ויגואר. בפועל, הוא מנהל את המותגים של שתי החברות בארץ. אור שחר, בנו של יעקב שחר, הוא מנהל חטיבת המשאיות במאיר. החברה היא אחת היבואניות הוותיקות, הגדולות והרווחיות בענף בישראל.  

 

בשבוע החולף פקדו את מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל-אביב ברחוב הרכבת שבדרום העיר עוד מנכ"לים וסמנכ"לים של חברות גדולות במשק. חוקרי המשטרה פשטו בבוקר יום רביעי שעבר על משרדי חברת "יס" בכפר סבא, ולאחר הפשיטה נעצר סמנכ"ל הכספים כתריאל מוריה, בחשד כי החברה שאבה מידע מחברת "הוט".

 

במקביל נעצרו גם שי רז, מנהל מחלקת מודיעין עסקי ב"פלאפון", וכן עופר רייכמן, מנהל מחלקת מודיעין עסקי ב"סלקום". עוד נעצר עוזי מור, מנכ"ל "מאיר". השניים הובאו ביום שישי להארכת מעצר. גם המנכ"ל של חברת "המפעיל", יורם כהן, נעצר על ידי חוקרי מפלג ההונאה, בחשד שהחברה קיבלה מהחוקרים הפרטיים חומרים מהחברה המתחרה "צילומעתיק".

  

ביום רביעי התלוננה "אורנג'" על כך שהסוס הטרויאני הוחדר למחשביהן של חברות הפרסום שלמור אבנון עמיחי, ראובני פרידן והיחצ"ן רני רהב - שלושתן מחזיקות את התקציבים של החברה. ביום חמישי עוכב לחקירה בכיר בחברת "פלאפון" המתחרה וגם ל"סלקום" הגיעו חוקרי ההונאה כדי לבדוק האם גם הם קשורים לשאיבת המידע מחברת אורנג'.

  

החקירה נמשכה חצי שנה

 

זו החקירה הגדולה ביותר של פשעי מחשב בישראל, שנמשכה כחצי שנה וזכתה לשם הקוד "מירוץ סוסים". חוקרי מפלג ההונאה של משטרת מחוז תל אביב נדהמו במהלך החקירה לגלות כי ריגול תעשייתי הפך לנורמה קבועה. חברות רבות, מהגדולות במשק, נפלו קורבן דרך אותם חוקרים פרטיים - לחברות מתחרות. במשטרה סבורים כי חלק מהחשודים בקבלת המידע האסור, בהם מנכ"לים של חברות ידועות, נמלטו מהארץ בימים האחרונים.

 

איך נחשפה הפרשה? הפרשה החלה להיחשף בנובמבר 2004, עת הגיעו למפלג ההונאה בני הזוג אמנון וורדה רזיאל ז'קונט, וסיפרו לחוקרים סיפור שבתחילה נשמע מוזר. בני הזוג סיפרו כי חלקים מספרו של הבעל הסופר אמנון מופצים באינטרנט, זאת עוד לפני שהספר יצא לאור. לדעת בני הזוג, מה שקרה הוא שפרצו למחשב האישי שלהם והצליחו לשלוף ממנו מידע. בני הזוג העלו חשד לפיו חתנם לשעבר, מומחה למחשבים, קשור לנושא.

 

החקירה הועברה ליחידת המחשב במפלג ההונאה. החוקרים שבדקו את המחשבים של בני הזוג גילו כי במחשבו של ז'קונט הושתלה תוכנה (רוגלה) מסוג "סוס טרויאני", ובאמצעותה נשלחו מהמחשב מסמכים ותמונות לשרת FTP (שרת לאחסון קבצים ברשת). אותו "סוס טרויאני" איפשר למעשה שליטה מלאה במחשבו של ז'קונט, מבלי ידיעתו.

 

צוות המחשבים של מפלג ההונאה הצליח לאתר את יצרן התוכנה - מיכאל האפרתי, בן 41. אז התגלה שחשדם של בני הזוג ז'קונט היה מוצדק - האפרתי, שהיה נשוי בעבר לבתם, נחשד במעורבות בפריצה למחשב האישי שלהם.

 

ומי הזמין את המידע? על-פי החשד, מיכאל האפרתי הזמין מידע על אמנון ז'קונט, חברת מאיר הזמינה מידע על צ'מפיון מוטורס, יס הזמינה מידע על הוט, סלקום ופלאפון הזמינו מידע על רני רהב וסלקום הזמינה מידע על ראובני-פרידן, המפעיל הזמינה מידע על צילומעתיק, אמדוקס הזמינה מידע על גלובס ותמי-4 ביקשה לקבל מידע על מי עדן.

 

כמה עלה התענוג? מחומר החקירה ומבדיקה בחשבונות הבנק עולה כי המחיר של התוכנה היה זול יחסית - כאלפיים ליש"ט (כ-16 אלף שקל) לכל "קורבן" שבו הושתלה, ועל פי החשד היו עשרות כאלה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי כהן
הגיע למשטרה. יצחק פטרבורג
צילום: אבי כהן
צילום שלום בר טל
ישראל ואבנר קז. הבן והאב
צילום שלום בר טל
צילום: צפריר אביוב
הבן נחקר. יעקב שחר
צילום: צפריר אביוב
צילום: אבי כהן
בודקים את המחשבים שנתפסו
צילום: אבי כהן
מומלצים