שתף קטע נבחר

הולנד: רוב גדול נגד החוקה האירופית

רוב גדול של 62% מההולנדים הצביעו נגד החוקה האירופית במשאל העם שנערך היום במדינה. נראה כי בניגוד לצרפת, המצביעים ההולנדים לא הביעו אי שביעות רצון ממשלתם - אלא רצו למחות נגד ההתרחבות של האיחוד מזרחה, את התוכניות לצירוף טורקיה, ואת הניסיון של הנהגת האיחוד בבריסל לחתור תחת המדיניות הליברלית שלהם

אחרי צרפת, חוקת האיחוד האירופי ספגה סטירת לחי נוספת - הפעם מהולנד. מספירת כמעט כל הקולות לאחר סגירת הקלפיות במשאל העם שנערך אתמול (יום ד') עולה כי 62% מההולדנים הצביעו נגד החוקה, 38% בעדה. שיעור ההשתתפות היה גבוה ועמד על 62.8% מבעלי זכות הבחירה.

 

"העם ההולנדי אמר הערב את דברו. התוצאות ברורות. כמובן שאני מאוכזב", אמר אמש ראש הממשלה ההולנדי, יאן פטר בלקננדה. תשע ממדינות האיחוד האירופי אישררו כבר את חוקת האיחוד. בינתיים רק הולנד וצרפת דחו אותה.

 

התוצאות היו צפויות למדי. במשך זמן רב הצביעו הסקרים על 60 אחוז למתנגדים. אך לאחר שהצרפתים דחו את החוקה במשאל העם ביום ראשון, רבים ידעו כי הסיכוי שההולנדים יגידו "כן" לחוקה קלוש.

 

כמו בצרפת, גם כאן המבוכה לאיחוד כפולה: לא רק שברור לגמרי שהתוכנית לאשרר את החוקה

בכל 25 חברות האיחוד התרסקה לרסיסים, לפחות לפי שעה, אלא שמדובר גם בעוד מדינה מייסדת של האיחוד האירופי שמפנה לו כתף קרה.

 

אך ה"לא" ההולנדי עומד בפני עצמו והוא נולד מתוך רגשות עזים של תסכול וכעס על האיחוד האירופי. הוא גם מעיד כי המשבר אליו נקלע האיחוד כעת אינו תוצר של "צרפת ההפכפכה" אלא בעיה עמוקה שדורשת טיפול רציני.

 

עוד בנושא:

 

רוב מפלגות הזרם המרכזי בהולנד, הן מהימין והן מהשמאל, וגם הממשלה כמובן, הביעו תמיכה בחוקה וקראו לאזרחים להצביע בעדה. אולם בשונה מצרפת, ההתנגדות לחוקה בהולנד התבססה פחות על רצון לנקום בממשלה, ויותר על חוסר שביעות רצון מהכיוון אליו צועדת אירופה בשנים האחרונות.

 

ההולנדים לא אהבו את ההתרחבות של האיחוד מזרחה, את התוכניות לצירוף טורקיה, את התגברות ההגירה ואת אימוץ המטבע האחיד שהעלה את המחירים והוריד את רמת החיים. ההולנדים גם לא אהבו את הניסיון של הנהגת האיחוד בבריסל לחתור תחת המדיניות הליברלית שלהם בנושאי נישואים חד-מיניים, שימוש בסמים קלים והפלות.

 

הם לא אהבו את העובדה שהם התורמים הגדולים ביותר באיחוד ביחס לאוכלוסיה, אבל הם עדיין חלשים פוליטים לעומת החברות האחרות; הם גם לא אהבו את העובדה שכאשר בריסל ביקשה מהמדינות להדק חגורות, הם פעלו, צרפת וגרמניה התעלמו ויוון ואיטליה שיקרו.

 

המשאל ההולנדי, בניגוד לזה הצרפתי, היה משאל מייעץ בלבד והוא אינו מחייב את הממשלה. עם זאת, ההערכה היא כי ראשי המדינה לא יעזו לאשרר את החוקה האירופית אם העם יביע התנגדות עזה במשאל. ראשי מפלגות פוליטיות ושרי הממשלה כבר הודיעו כי ייענו לרצון הבוחר כל עוד במשאל יקחו חלק למעלה מ-30 אחוזים מבעלי זכות הבחירה.

 

אז מה יעלה בגורלה של החוקה? אחרי הצבעת הנגד הצרפתית פסלו מרבית מנהיגי האיחוד האירופי את האפשרות שהחוקה תידון מחדש. עמדתם הרשמית היתה כי יש להמשיך בתהליך אשרורה בשאר מדינות האיחוד. אחת הסיבות לכך היא העובדה הפשוטה שתשע מדינות, המייצגות קרוב ל-49 אחוזים מכלל 454 מיליון אזרחי האיחוד, כבר אישררו אותה.

 

אך "לא" הולנדי צפוי להוביל את מנהיגי האיחוד לשקול מחדש את המצב. הזדמנות לעשות זאת עשוייה להיות ועידת הפסגה של ראשי האיחוד שתכונס ב-16 ו-17 ביוני. בריטניה, שהתכוננה לקיים גם היא משאל בשאלת החוקה בשנה הבאה, טרם החליטה אם לבטל אותו. על-פי ההערכות היא תמתין להסכמות מנהיגי האיחוד האחרים בעניין, אך תוצאת המשאל בהולנד תהיה מרכיב רב משמעות בהחלטה. לטוני בלייר יהיה קשה מאוד לדרוש מהבריטים להצביע בעד חוקה שנפלה בצרפת והולנד, וקשה אף יותר לשכנע אותם לצאת להצביע כשברור שלחוקה אין כל סיכוי להיכנס לתוקף במצב הנוכחי.

 

ה"לא" הצרפתי הוביל להתפטרותו של ראש הממשלה ראפרן. אולם בלקננדה פוסל תסריט דומה בארצו וכבר הודיע כי לא יתפטר. הוא הדגיש את עובדת היות המשאל ההולנדי משאל מייעץ ואמר כי הפרלמנט הוא שיכריע בסופו של דבר בשאלת החוקה. בחירות כלליות בהולנד לא צפויות לפני שנת 2007.


פורסם לראשונה 01/06/2005 22:10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הצביעה לא. תושבת אמסטרדם מציגה את טופס המשאל
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
לא יתפטר. ראש הממשלה בלקננדה
צילום: איי פי
מומלצים