שתף קטע נבחר

עיר מקלט בכנסת

אין לח"כים זכויות יתר של אדונים בני אצולה. אולי סוף סוף יחליטו השופטים בעצמם להסיר את חסינותו של גורלובסקי

לפני יותר משלושה חודשים פסק בית-המשפט העליון נגד החלטת ועדת הכנסת, שלא להיענות לבקשת היועץ המשפטי ולהסיר את חסינותו של ח"כ מיכאל גורלובסקי. בית-המשפט קבע כי ההחלטה נגועה באי-חוקיות, ביטל אותה והחזיר את הכדור למגרש הוועדה. אך עתה זו החליטה לשוב ולאמץ את החלטתה הקודמת - חרף, ואולי בגלל פסיקת העליון.

 

יש בהחלטה משום התרסה ברורה כנגד סמכות בית-המשפט העליון לפקח ולהתערב בהחלטות כנסת באשר הן. זהו כנראה קו פרשת המים במערכת היחסים הטעונה שבין הרשות המחוקקת לזו השופטת. אך זה רק צד אחד של הדברים. לטעמי, החלטה זו של ועדת הכנסת - יש בה כדי לשקף פעם נוספת את הכרסום החמור שחל בנושא שלטון החוק במדינת ישראל, ובמיוחד בנושא שוויון הכל בפני החוק. הכנסת הפכה להיות בית-מקלט לחבריה. החסינות הדיונית הפכה למכשיר בידי בעליה, באמצעותו הם חוסמים את אכיפת החוק הפלילי עליהם. 

 

כנסת שאינה רואה עצמה כפופה לפסיקה של בית-המשפט העליון, וחמור מזה - מתריסה כנגד חוקיות פסיקתו, לא רק חורגת מסמכותה ושמה ללעג את מושג הדמוקרטיה ושלטון החוק, אלא גם מהווה דוגמה רעה לחיקוי לאי-כיבוד החוק ופסיקת בתי-המשפט.

  

במסגרת סמכותו, יכול היה העליון לא רק להכריז על בטלות החלטת ועדת הכנסת, אלא גם להורות על ההחלטה הנכונה, דהיינו - שלא נפל כל פגם בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה, משהחליט על הגשת כתב אישום נגד ח"כ גורלובסקי. אלא שהוא העדיף, משיקולים של כבוד לרשות המחוקקת, לאפשר לה לתקן בעצמה את הטעות. נדמה כי ועדת הכנסת פירשה לא נכון ריסון עצמי זה של בית המשפט-העליון.

 

יש להניח שהתנועה לאיכות השלטון, אם לא גופים אחרים, יעתרו גם נגד ההחלטה האחרונה. איני יודע מה יפסוק הפעם העליון. אני יכול רק לקוות שהפעם, יוחלט לא רק לשוב ולבטל את החלטת הוועדה, אלא גם להורות על הסרת החסינות הדיונית של ח"כ גורלובסקי, על מנת שיעמוד לדין פלילי בגין העבירות החמורות המיוחסות לו. 

  

צריך להבין, שהחסינות הדיונית של חברי-הכנסת נועדה לתכלית אחת: מניעת התנכלות פוליטית מצד הרשות המבצעת על-ידי היועץ המשפטי. כל עוד חשש זה לא מתקיים, יש לזכור שחברי-הכנסת הם נבחרי הציבור, ולא אדונים נישאים מעם. הם אינם ממעמד האצולה, בעלי זכויות מיוחדות, אלא אזרחים שנבחרו לייצג אותנו בבית-המחוקקים. כמו כל אדם אחר במדינה, הם כפופים לחוק וחייבים לציית לו, ולא - עליהם לתת על כך את הדין.

 

לסיכום, יש לבחון החלטה זו של ועדת הכנסת בתוך הקשר רחב יותר, של מה שמתרחש כיום לשלטון החוק בישראל. לדעתי, אנו נמצאים כעת בשעה קשה לשלטון החוק, וראוי שאזרחי המדינה ישימו לבם לכך.  

 

פרופ' עמנואל גרוס, מומחה למשפט פלילי באוניברסיטת חיפה

 

ראו גם:

חיים משגב: הטפלון הנצחי

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
לא בן אצולה. גורלובסקי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים