שתף קטע נבחר
 

זה טעים, זה ממאדים

שפים צרפתים מסייעים לסוכנות החלל האירופית לפתח מתכונים ממוצרים שניתן יהיה לגדל בחלל. בין המתכונים: לחם מאדימי עם ריבת עגבניות ירוקות, ותבשיל אצות ספירולינה

לחם מאדימאי וריבת עגבניות ירוקות, Spirulina gnocchi,  ו"תפוח אדמה ועגבניות mille-feuilles, הם שלושה מתכונים טעימים ששתי חברות מזון צרפתיות יצרו עבור סוכנות החלל האירופית, כדי שיוגשו בעתיד בטיסות ארוכות למאדים ולכוכבי לכת אחרים.

 

האתגר של השפים גדול: עליהם לספק לאסטרונאוטים מזון רב טעמים, משביע ומזין, המורכב מכמה מרכיבים בודדים אותם ניתן לגדל על אדמת המאדים. התוצאה היתה 11 מתכונים טעימים, שניתן יהיה להשתמש בהם בטיסות חלל ארוכות.  לפיתוח אחראיות שתי חברות מזון צרפתיות, העוסקות בפיתוח מוצרי מזון גורמה.

 

מרכיבים מוכרים וגם - ספירולינה

 

התפריטים מבוססים על תשעה מרכיבים שמומחי סוכנות החלל האירופית מעריכים כי ניתן יהיה לגדל בחממות במושבה עתידית על מאדים, וכן בכוכבי לכת אחרים. אחת מדרישות הסף של הסוכנות הייתה שהמרכיבים חייבים להכיל לפחות 40% מחומרי המזון הנדרשים לאסטרונאוטים, כאשר שאר 60 האחוזים יכילו ירקות נוספים, עשבי תיבול, שמן, חמאה, מלח, פלפל, סוכר ומצרכים נוספים שיובאו מכדור הארץ.

 

"אנחנו ננסה לפחות בשלב ראשון לספק 40% מתצרוכת המזון של האסטרונאוטים בטיסות ארוכות, למשל למאדים" אומר כריסטוף לוסר, מתאם מערכות תמיכת החיים הביולוגיות האחראי על המיחזור, ייצור המזון, המים והמזון בטיסות ארוכות טווח.

 

באמצעות גידול מספיק צמחים שיוכלו לכסות 40% מהמזון לו יזדקקו האסטרונאוטים, נוכל לקבל בחינם גם חמצן ומים הדרושים לחיים", מסביר לוסר.

 

תשעת המרכיבים שלוסר מתכנן לגדל על כוכבי לכת אחרים כוללים מוצרי מזון אותם כולנו מכירים - אורז, בצל, עגבניות, סויה, תפוחי אדמה, חסה, תרד, וגידול שלישי - ספירולינה - סוג של אצה ירוקה שיכולה לספק חומרים מזינים ובעיקר חלבון (65%), סידן, פחמימון, שומנים (ליפידים) ומגוון ויטמינים כדי לכסות את הצרכים החיוניים של האנרגיה הנדרשת לגוף בסביבות קיצוניות.

 

לא רק מכדור הארץ

 

כיום, המזון לאסטרונאוטים בחלל מובא מכדור הארץ, אך הדבר לא יהיה אפשרי בטיסות ארוכות. למרות שהתוכניות עדיין על שולחן השרטוט, סוכנות החלל האירופית החליטה לראות מה ניתן לגדל על כוכבי הלכת ומהי מערכת תמיכת החיים העצמאית שניתן יהיה להקים על מאדים.

 

בנוסף להיותה מזינה מספיק כדי לשרוד, אוכל טוב יכול לספק תמיכה פסיכולוגית לצוות, הנמצא רחוק מכדור הארץ במשך שנים, מעריך לוסר.

 

השף ארמנד ארנל מ-ADF, אחת מחברות הפיתוח של המזון, אמר כי "האתגר העיקרי היה ליצור מגוון רחב של מתכונים שיספקו את כל מגוון הטעמים, ויכילו רק תשעה מתכונים בסיסיים." יתרה מכך, "היה לנו איסור מוחלט להשתמש במלח, אך יכולנו להוסיף מעט סוכר ושומן, מוצרים חיוניים לליטוש המנה ולהדגשת טעמיה".

 

הכותב הוא עורך אתר "הידען ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה נוכל לגדל על אדמת המאדים?
צילום: נאס"א
מומלצים