שתף קטע נבחר

פצפונת ואנטון: קסטנר היה שמח, הביקורת - פחות

ספריו של אריך קסטנר עובדו עד היום ל-25 סרטים. כעת מגיעה לארץ גירסה עדכנית ל"פצפונת ואנטון". מה אמרו הביקורות, ומה היה אומר קסטנר

בימים אלה עולה למסכים "פצפונת ואנטון" - עיבוד קולנועי עדכני לספר הילדים הקלאסי של אריך קסטנר. הסרט הגרמני (המדובב לעברית), בבימויה של קרולין לינק, עוסק בפיצפונת – ילדה המוזנחת רגשית בידי אם קרייריסטית ואב קמצן; באנטון – ילד חרוץ ונטול אב (שנטש), העובד מבוקר עד ליל כדי לתמוך באמו החולה; ובחברות האמיצה בין השניים. בגירסה המודרנית נערכו מספר שינויים, ומי שזוכר את פצפונת מוכרת גפרורים בברלין כדי לעזור לאנטון, ימצא אותה כאן שרה ברחובות מינכן. הסרט, שהוקרן לראשונה בפברואר 99' במסגרת פסטיבל ברלין, התעכב כמעט שנה וחצי עד שהגיע לישראל, והוא ממחיש היטב את חולשת מנגנוני ההפצה האירופיים יחסית למפלצות ההפצה ההוליוודיות.

ביקורות צוננות

למרות שזכה פה ושם בפרסים (הבולט שבהם היה פרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל הבינלאומי לסרטי ילדים בשיקאגו), התקבל הסרט באופן צונן למדי בקופות וגם בביקורת. בגרמניה הכניס הסרט למפיקיו רק קצת יותר מ-685 אלף דולר. הפקתו עלתה כמעט פי ארבעה.
בביקורות בעיתונים ובאתרים הגרמניים נכתב, בין השאר, ש"פיצפונת ואנטון אינן אלא דמויות קלישאיות וחד-ממדיות", וש"ההתנהלות של חברות הילדים המעושה מלאה בסטריאוטיפים" (www.spielfilm.de).
ב-"Neue Zuricher Zeitung" גורסים, כי לצורך העדכניות, ויתר העיבוד של לינק על חלקים מן העלילה ומן המוסריות של קסטנר. בסיכום הביקורת, מובעת התהייה האם מישהו היה מרשה לעצמו לעשות עיבוד כל-כך מרוחק ליצירה קלאסית בספרות המבוגרים.

קסטנר אחד, 25 סרטים

ספריו של קסטנר עובדו ל-25 סרטים. את הרשימה אפשר לשיר למנגינת "אחד אלוהינו": שבעה "אורה הכפולה", ארבעה "אמיל והבלשים", שני "פצפונת ואנטון", לפחות שני "הכתה המעופפת" ושני "שלושה גברים בשלג" (ואחד אריך קסטנר). מלבד חמשת הספרים שצויינו (שהפכו ל-17 סרטים), עובדו שמונה יצירות נוספות של קסטנר לקולנוע – כל אחת לסרט אחד. במקביל ליצירה המקורית, קסטנר כתב גירסאות מודרניות לסיפורים קלאסיים ("הרפתקאות גוליבר", לדוגמא). באחת ההקדמות לעיבודים אלה כתב קסטנר: "אחת לכמה זמן יש צורך לספר מחדש את הסיפורים הנצחיים האלה, אחרת – הם ייראו מיושנים לילדים שיקראו אותם, למרות נצחיותם". הסרט, כנראה, אינו הברקה גדולה, אבל קסטנר, שמת ב-1974, בטח מרוצה מתשומת-הלב ומהאכפתיות.

כתבות נוספות:

השנים הרעות של אריך קסטנר; נקודונת בת שבעים פלוס. גם אנטון; סרטים חדשים: גיבסון, קסטנר ובט מידלר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארכיון הקולנוע הגרמני
אורה הכפולה, העיבוד החדש
ארכיון הקולנוע הגרמני
ארכיון
אריך קסטנר. הרבה תשומת לב
ארכיון
ארכיון
אורה הכפולה, גירסת 1993
ארכיון
ארכיון
אורה הכפולה, גירסת 1961
ארכיון
לאתר ההטבות
מומלצים