שתף קטע נבחר

ה-FDA מזהיר: תרופות להפרעות קשב מסוכנות

חושבים פעמיים לפני שנותנים לילד ריטלין: מינהל המזון והתרופות האמריקני שוקל להוסיף אזהרות חדשות לתרופות טיפול בהפרעות קשב בעקבות דיווחים על הפרעות פסיכיאטריות חמורות ובעיות לב. פסיכיאטרית ישראלית: התופעות שוליות כשעושים אבחנה מדוייקת בילד

מינהל המזון והתרופות האמריקני מתכוון להוסיף אזהרות חדשות לתרופה קונצרטה, לטיפול בהפרעות קשב והיפראקטיביות, בעקבות עדויות רבות אודות תופעות לוואי פסיכיאטריות קשות אצל המשתמשים. התרופה מכילה את המרכיב "מתילפנידייט", המהווה המרכיב העיקרי גם בתרופה ריטלין. מנגד טוענת מומחית ישראלית כי התרופות בטוחות לשימוש, אם ניתנות לילדים שאובחנו כראוי.

 

מתוך הדיווחים שזרמו אל ה-FDA עולה כי חלק מהמשתמשים בתרופות להפרעות קשב, המכילות את המרכיב מתיל-פנידייט, לקו בהפרעות פסיכיאטריות הכוללות הזיות, מחשבות אובדנות, התנהגות פסיכוטית

והתקפי זעם. התרופה קונצרטה כבר כוללת אזהרות מפני תופעות לוואי פסיכיאטריות, אולם מציינת כי תופעות הלוואי הן קלות, וכי התרופה עלולה רק להחמיר הפרעות נפשיות קיימות.

 

אל ה-FDA הגיעו דיווחים נוספים בדבר בעיות לב וכלי דם בקרב משתמשי הקונצרטה, וביניהם יתר לחץ דם והפרעות קצב לב. עם זאת, לא ברור עדיין האם תופעות הלוואי הללו קשורות לשימוש בקונצרטה.

 

כ-8 אחוז מהילדים בגילאי בית הספר לוקים בהפרעות קשב והיפראקטיביות, טוענת יצרנית הקונצרטה. התרופה אושרה לשימוש בשנת 2000. בשנה שעברה בלבד נמכרו 7.8 מיליון חפיסות של התרופה בארצות הברית. התרופה נמכרת גם בישראל, לצד ריטלין ותרופות נוספות מאותה משפחה.

 

ה-FDA מתכוון לבדוק תרופות מעוררות נוספות לטיפול בהפרעות קשב והיפראקטיביות הכוללות מעוררים ממשפחת האמפטאמינים ובהם התרופה סטרטרה. אשתקד שינה ה-FDA את ההתוויות לתרופה אחרת - אדראל, מאותה משפחה, בשל דיווחים על מוות פתאומי כתוצאה מפגיעה בלב בקרב ילדים הסובלים ממחלת לב שהשתמשו בתרופה.

 

"כאשר האבחנה של הפרעת הקשב היא מעמיקה ומדוייקת, תופעות הלוואי הן שוליות", אומרת ל-ynet ד"ר מירי כץ, פסיכיאטרית ילדים מבית החולים לילדים "ספרא" שבתל השומר, "אצל הרבה ילדים הלוקים בהפרעות קשב והיפראקטיביות יש סימנים להפרעות נפשיות אחרות, אותם אנו מכנים בשם קו-מורבידיות, והתרופות הסטימולנטיות כמו ריטלין וקונצרטה עלולים להעצים את ההפרעה הנפשית החבויה".

 

"במהלך הקריירה הרפואית שלי ב-15 השנים האחרונות, מתוך מאות ילדים הלוקים בהפרעות קשב שבהם טיפלתי, נתקלתי בשני ילדים בלבד שפיתחו הפרעות פסיכוטיות" אומרת ד"ר כץ, "אני מאוד מחמירה במתן התרופה, ועדיין אני סבורה שמדובר בתרופה בטוחה, עם מחקרים רבים מאחוריה בשישים השנים האחרונות, אולי יותר מכל תרופת מירשם אחרת". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
תרופה מסוכנת?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים