שתף קטע נבחר

ארה"ב לא מוותרת על השליטה באינטרנט

זאת, למרות התחייבות קודמת לאפשר ל-ICANN, הגוף המפקח על מערכת כתובות האינטרנט, להפוך לגוף בלתי תלוי. גורם בממשל: ההצהרה היא תגובה אמריקנית להתגברות איומי האבטחה והתלות הגוברת ברשת לצורכי מסחר ותקשורת

הממשל האמריקני ימשיך לפקח על המחשבים המרכזיים המנהלים את תעבורת המידע ברשת, למרות הקריאות של מדינות מסוימות להעביר את השליטה במחשבים אלה לגוף בינלאומי, כך מסר מקור בכיר בממשל האמריקני ביום ה'.

 

ההכרזה מבשרת על תפנית לעומת המדיניות הקודמת של ארה"ב. עם זאת, מייקל גלאגר, עוזר שר המסחר, המידע והתקשורת בארה"ב, העדיף לכנות זאת "התפתחות". לדבריו, ההצהרה היא תגובה אמריקנית להתגברות איומי האבטחה והתלות הגוברת ברשת לצורכי מסחר ותקשורת.

 

מהם שרתי השורש?

 

המחשבים במוקד הוויכוח הציבורי הם שרתי שורש, מחשבים המשמשים כמעין אינדקס עליון לכל כתובות האינטרנט בדומיינים ברמה העליונה (com, net, org), כמו גם דומיינים של מדינות (il, ru וכו'). המערכת מורכבת מ-13 שרתי קבצים ראשיים, הממוקמים ברחבי העולם, כאמצעי הגנה נגד פגיעה פיזית, ומופעלים על ידי סוכנויות של

הממשל האמריקני, אוניברסיטאות, תאגידים וארגונים פרטיים בארה"ב, בריטניה, שבדיה ויפן.

 

שרתי השורש מסייעים לאיתור כתובות שמיות של אתרי אינטרנט וכתובות דואר אלקטרוני לכתובות המספריות (IP) המקבילות. עם זאת, רוב המשתמשים שמבקשים לגלוש לאתר מסוים כלל לא יופנו לשרת שורש. למשל, כאשר משתמש רוצה לבקר בכתובת מסוימת, כמו yahoo.com, הוא יופנה קודם כל לשרת DNS, שממוקם לרוב אצל ספק האינטרנט. שרת זה יאתר את כתובת ה-IP של יאהו! - 204.71.200.67 ויפנה את המשתמש ליעד המבוקש. רק אם הכתובת המספרית לא נמצאת בשרת ה-DNS, השרת המקומי ינסה להיעזר לשם כך בשרת השורש.

 

על אף שחלק משרתי השורש בבעלות פרטית, כולם נתונים לפיקוח עקיף של הממשל האמריקני. בשנת 1998, משרד המסחר והתעשייה האמריקני העביר את השליטה על שרתי השור ל-ICANN, הארגון המפקח על מערכת כתובות האינטרנט, אך שמר על זכות הווטו על החלטות הגוף. הממשל מסר אז כי יאפשר ל-ICANN להפוך לגוף בינלאומי עצמאי לחלוטין, אם ימלא אחר מספר תנאים. ההצהרה שניתנה אתמול מעידה כי הממשל משאיר בידיו את השליטה בכל מקרה.

 

השלכות מעוררות דאגה

 

גורמים ב-ICANN אמרו כי הם עדיין בוחנים את הצהרת הממשל, שהביע גם אמון ב-ICANN ותמיכה בהמשך פעילותו השוטפת.

 

ההצהרה האחרונה לא צפויה להשפיע בטווח הקצר על גולשי האינטרנט, אך עשויות להיות לה השלכות פוליטיות מעוררות דאגה. פרופ' מייקל פרומקין, מנהל אתר icannwatch.org, ציין כי ההחלטה אינה מפתיעה, שכן תאריך היעד להסרת הפיקוח של הממשל האמריקני נדחה מספר פעמים.

 

לדבריו, חלק מהמדינות עשויות להסיר תמיכתן מ-ICANN, לאחר שהובטח להם בעבר כי בעתיד יוכלו לשלוט על חלק משרתי השורש. מדינות מסוימות דרשו להעביר את הפיקוח על שרתי השורש לגוף בינלאומי כמו איגוד התקשורת הבינלאומי של האו"ם.

 

התרחיש הגרוע ביותר עשוי להתממש אם חלק מהמדינות המסרבות לקבל את המרות האמריקנית יקימו לעצמן מערכת DNS נפרדת ובהם יפעלו אתרי אינטרנט בכתובות מקבילות למערכת הנוכחית.

 

ההכרזה האמריקנית נשמעת מספר שבועות בלבד לפני שהאו"ם אמור להפיץ דו"ח חדש בנושא השליטה באינטרנט, ובכלל זה הפיקוח על שרתי השורש, ולפני הוועידה העולמית של האו"ם בנושא חברת המידע, שצפויה להתכנס בתוניס.

 

דיוויד גרוס, הממונה על נושאי חברת המידע ומדיניות בנושא תקשורת בינלאומית במשרד החוץ, אמר כי מדינות אחרות צריכות לראות בהכרזה האחרונה צעד חיובי בגלל שאי ודאות אינה לטובת האינטרס האמריקני או העולמי". גלאגר ציין כי משרד המסחר והתעשייה תומך בכך שממשלות זרות ינהלות בעצמן סיומות דומיין של מדינות כמו .co.il לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
השליטה נשארת בידי ארה"ב
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים