שתף קטע נבחר

אפריקה מביטה טוני, אסור לך למצמץ

העולם עסוק באיחוד של פינק פלויד בקונצרט "לייב 8", וכמעט שוכחים את הנושא שלשמו כונסו כל הכוכבים יחדיו: אפריקה גוועת לאיטה תחת עול העוני המחפיר, ובמדינות העשירות רק עכשיו מתחילים להגיב. יוזם המופע, בוב גלדוף, רוצה שמיטת חובות מלאה והכפלה של הסיוע לאפריקה. שותפו למיזם, בונו, אמר בפתח הקונצרט המרכזי בלונדון: "אנחנו לא רוצים צדקה. אנחנו רוצים צדק"

לפני 20 שנה שאל בוב גלדוף את העולם האם האנשים הרעבים באפריקה יודעים שהגיע חג המולד. קונצרט "לייב אייד" שארגן היה מופע צדקה חסר תקדים, שהתנהל על שתי במות במקביל, בלונדון ובפילדלפיה, וגייס כ-200 מיליון דולר למען הרעבים באתיופיה. על מאמציו אף זכה כוכב הרוק בתואר אבירות.

צילום: איי פי

  

כעת חוזר סר גלדוף לבמה העולמית עם מופע במימדים היסטוריים: 150 אמנים יופיעו במהלכו על במות שיתפרשו על פני 10 ערים בארבע יבשות. הפעם, מטרתו של גלדוף אינה איסוף תרומות. גלדוף רוצה להעלות את המודעות וליצור לחץ על מקבלי ההחלטות בעולם לפעול למיגור העוני באפריקה על ידי שמיטת חובות, הכפלת הסיוע הבינלאומי והגמשת מגבלות הסחר.

 

"לייב 8" קוראים לאירוע עמוס הכוכבים, ושמו, כמו גם העיתוי לקיומו משמעותיים: בשבוע הבא מתכנסים מנהיגי שמונה המדינות העשירות (ארה"ב, בריטניה, קנדה, יפן, צרפת, גרמניה, איטליה ורוסיה) לפסגה בסקוטלנד, כשבראש סדר יומם השאלה האם לשמוט את חובותיהן של מדינות אפריקה לבנק העולמי ולמדינות העשירות – חובות של 25 מיליארד דולר.

 

"זה הרגע שלנו, זו ההזדמנות שלנו לעשות את הדבר הנכון. אנחנו לא רוצים צדקה, אנחנו רוצים צדק", אמר הזמר בונו בפתיחת קונצרט ה"לייב 8" בלונדון היום (שבת) אחר הצהריים.

 

"זוהי השנה. זה חייב לקרות השנה אחרת יהיה אסון", אמר לאחרונה גלדוף בראיון לשבועון "טיים". "אני רוצה ליצור את הלובי הפוליטי הגדול בעולם כדי שנשיא ה-G8 (טוני בלייר, ראש ממשלת בריטניה – ר.ב) יגיע לסקוטלנד עם המנדט הענק שיצרנו – יהיו לנו 2 מיליארד איש לפחות. אסור לו למצמץ".

 

"אנשים רבים כלל לא יודעים שה-8G מתכנסת, אבל השנה אנחנו נוודא שכולם ידעו", אמר השבוע במסיבת עיתונאים ג'יימי דרמונד, מנכ"ל DATA, ארגון שהקים סולן להקת 2U בונו לצורך הקמפיין לשמיטת חובותיה של אפריקה (DATA הם ראשי תיבות של Debt, Aids, Trade, Africa – חובות, איידס, סחר , אפריקה – ר.ב). "הפגישה השנה חשובה מכדי שאנשים לא יהיו מודעים לה. הם צריכים לדעת על מה שמונת האנשים האלה מדברים", הוסיף.

 

"הפוליטיקאים הללו עובדים בשבילנו, אבל הם לא יכולים לעשות משהו מבלי שהציבור יבקש זאת", הסביר סליח בוקר, מארגון "אפריקה אקשן". "'לייב 8' הוא רק האמצעי לעורר את תשומת לב הציבור לנושא. אנחנו יכולים לגרום לממשלות לעשות דברים שהם לא רצו לעשות בגלל שהם חשבו שלאנשים לא אכפת. הקונצרט הזה משנה את התמונה".

 

גולת הכותרת של המופע הענק שאירגנו גלדוף ובונו, יהיה איחוד מתוקשר של "פינק פלויד". גלדוף דחה את הביקורת לפיה שיירת הכוכבים הנוצצת גוזלת את אור הזרקורים מהנושא האמיתי שלשמו כונסו כולם. "העניין הזה פשוט עובד. לא הייתי מדבר איתך לולא הקונצרט הזה וזה בדיוק מה שרציתי – להצית את הדיון במקומות שהוא לא נשמע קודם לכן".

 

ואכן, לעומת הנושאים שעומדים במרכז הבמה העולמית – הטרור, הגרעין או התחממות כדור הארץ – על אפריקה מדברים מאחורי הקלעים. אולי כי זה קשה, מעיק ופסימי.

 

כמחצית מ-800 מיליון תושבי היבשת מתפרנסים מדולר אחד ליום; ל-42 אחוז מהאוכלוסיה אין גישה למים נקיים; יותר ממחצית הילדים מתחת לגיל 5 מתים מדי שנה, רובם ממחלות שניתן למנוע על ידי טיפול מתאים. רק 6 אחוז מהילדים לומדים בבתי ספר יסודיים.

 

מחצית מאוכלוסיית היבשת היא מתחת לגיל 17 אבל תוחלת החיים הממוצעת היא 46. ועוד לא דיברנו על איידס, שהרג 2.3 מיליון איש ב-2004, ועל 25.4 מיליון שנושאים את הנגיף, ועל מלחמות אזרחים וילדים לוחמים ושפחות מין ועבדות ושחיתות וגזענות... לא בדיוק הנושאים שמוכרים עיתונים.

 

מלכודת העוני

 

אבל העוני באפריקה, שלדעת כל המומחים הוא לב הבעיה, עמוק מכדי שטיפול תקשורתי יצליח לחסלו. לפיכך התכנסו בשנת 2000 נציגי מדינות העולם בחסות האו"ם, והבטיחו לא לחסוך אף מאמץ כדי לשנות את התמונה. למסמך שהוציאו תחת ידם קראו "יעדי המילניום" והוא כלל שמונה סעיפים עם תאריך יעד – שנת 2015.

 

עד אז רוצים באו"ם למגר את העוני החמור והרעב, להקטין את שיעורי תמותת הילדים, להילחם באיידס, מלריה ומגיפות אחרות, להבטיח חינוך בסיסי ברמה העולמי, להעצים נשים ולגבש שותפות עולמית לפיתוח. ועדת מומחים מונתה לפעול למען היעדים ובראשה הכלכלן ג'פרי סאקס. אם היעדים יושגו, 500 מיליון איש יחולצו מעוני חמור, 250 מיליון מרעב ו-30 מיליון ילדים לא ימותו לפני גיל 5. אך ההתקדמות לעבר היעדים איטית ומגומגמת. על פי הערכת האו"ם, אף אחת ממדינות אפריקה לא תעמוד בהם ב-2015. אולי גם לא ב-2030.

 

סאקס נותר נחוש. "אני לא חוזה את מה שיקרה, רק מסביר כיצד זה יכול לקרות", כתב לאחרונה ב"טיים". הוא סיפר על מסע לכפר קטן במלאווי, וכיצד בדרך לשם הבחין בעשרות ילדים יחפים נושאים מיכלי מים. "אם הכפר היה מלא בגברים, שיכולים לבנות מאגרים לאיסוף מי הגשמים על הגגות או בשדות, המצב לא היה כה חמור. אבל כשהגעתי לכפר לא ראיתי גברים כלל. היו שם רק נשים זקנות ועשרות ילדים שבאו לקבל את פנינו. 'איפה הגברים?' שאלנו, 'בשדות?'. 'לא', השיבו לנו בעצב. הם מתו מאיידס".

 

סאקס מדבר על "מלכודת העוני" – השווקים קטנים מדי, התחבורה יקרה והיבולים מעטים. מגיפות מתפרצות בנקל ומתפשטות במהירות, הטכנולוגיה לא נגישה והסיוע נבזז בלשכות הפקידים המפוארות בערי הבירה. אפריקה, הוא אומר, צריכה "דחיפה גדולה" כדי להחלץ מהמלכודת – מאמץ מקיף ומתואם של שיקום תשתיות פיזיות, תשתיות בריאות, חקלאות וחינוך.

 

מדינות עניות שונות מהעשירות, הוא מסביר, ולא רק בגלל שיש להן פחות כסף. במדינה עשירה האדמה, העבודה וההון מובטחים על ידי זכויות קניין, ומנוצלים באופן יעיל. מאמץ, יוזמה והישגיות זוכות לתיגמול. משקיעים יכולים לסמוך על העתיד. במדינות עניות לעומת זאת, בעלי הקרקעות מחזיקים בצמיתים, ההשקעות אינן מנוצלות ביעילות והשחיתות פורחת. אתה יכול לתת למדינות האלה כסף אבל בניית הכלכלה שלהן וייצובן היא תהליך איטי. זה לא משהו שאפשר לקנות מהמדף.

 

כל שלוש שניות

 

אחת הטענות שמופנות כלפי המדינות העשירות היא שהן נותנות ביד אחת ולוקחות בשניה. זה היה התמריץ לקמפיין שמיטת החובות, שקיבל זריקת עידוד בחודש שעבר בפגישת שרי החוץ של המדינות העשירות. אם בפסגת המנהיגים בסקוטלנד יאמצו את התוכנית שגובשה, יימחקו חובות בסך 40 מיליארד דולר לאפריקה ולמדינות נוספות בעולם.

 

אך המחלוקת בין הצדדים עדיין נוקבת. איך מוותרים על החוב ומגדילים את הסיוע, וגם שומרים על גופי ההלוואה הבינלאומיים מפני קריסה. ואיך עושים את כל זה מבלי לרוקן את הקופה הלאומית ולקפח את "עניי עירך". והאם בכלל כל המהלך הזה ישים קץ לעוני, או שהמלכודת של סאקס חלקלקה מדי.

 

אפשר לדון בנושאים הללו חודשים אבל למנהיגים שיתכנסו בסקוטלנד יש שלושה ימים – זמן מכריע במונחים אפריקנים.

 

לאחרונה שודר בבריטניה סרט טלוויזיה בשם "הנערה בקפה". מסופר בו על פקיד במשרד האוצר הבריטי שלוקח את חברתו לאיסלנד, שם מתקיימת באותה עת פגישת ה-8G. באחת מההפסקות בדיונים מזדמן לצעירה להיקלע לחדר אחד עם שמונת המנהיגים.

 

בסרט, היא מסיטה את מבטה לעברו של ראש ממשלת בריטניה, ומקישה באצבעותיה. המנהיגים החזקים בעולם יושבים סביבה על ספות הקטיפה הרכות וה"קליק" שלה נשמע בחדר בבירור. "הנה עוד אחד הלך", היא אומרת להם. "קליק" – "והנה עוד אחד". ראש ממשלת בריטניה מביט ברצפה. שר האוצר חופן את פניו בידיו. הם כולם יודעים מה המשמעות של כל "קליק". הם יודעים שכל שלוש שניות מת ילד באפריקה מעוני חמור.


פורסם לראשונה 02/07/2005 00:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הקהל בלונדון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
צועדים בסקוטלנד
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
בכל 3 שניות מת ילד
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
האיידס מכה ביבשת
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
מחצית מהילדים עד גיל 5 מתים
צילום: רויטרס
מומלצים