שתף קטע נבחר

ישראל - המובילה בצפיפות מיטות בבתי"ח

התפוסה בבתי-החולים עמדה ב-2004 על מאה אחוזים ויותר. בהיעדר מיטות, מטופלים "מגורשים" הביתה מהר. בתוכנית הרפורמה שהוצגה לשר הבריאות, נקבע כי עד 2015 יש להוסיף אלפי מיטות אשפוז וכן להקים שלושה בתי-חולים - באשדוד, בשרון ובקריות

עד לשנת 2015 יש לדאוג להוספת 3,000 מיטות אשפוז לבתי החולים בישראל וכן להקמת שלושה בתי חולים חדשים. אלו הם עיקרי תכנית הרפורמה במערך האשפוז, אשר הוצגה היום (א') אחר הצהריים בלשכת שר הבריאות, דני נוה. רק כך, טוען צוות בדיקה מיוחד לבחינת מצבה של מערכת הבריאות אשר הוקם במשרד, ניתן יהיה להתמודד עם מצוקת האשפוז ההולכת וגדלה בבתי החולים.

 

ישראל, כך עולה מבדיקת הצוות, מחזיקה בשיא המערבי המפוקפק של תפוסת מיטות אשפוז. בשנת 2004 עמדה תפוסת המיטות הכוללת על כ-98%, ובבתי החולים הציבוריים אף חרגה מן המקסימום הקיים ועמדה על 101%. מגמת העלייה בתפוסה נמשכת גם השנה, כאשר בינואר 2005 עמדה תפוסת המיטות בבתי החולים הציבוריים על 112% ובמחלקות הפנימיות לבדן על 133%. לשם השוואה, בנורבגיה עומדת תפוסת המיטות על כ-88.5%, ברוסיה 86%, בבריטניה כ-81%, בגרמניה כ-80%, בשבדיה, צרפת, ספרד, הונגריה, איטליה והאיחוד האירופי בממוצע – כ-77%, ואילו בהולנד על 58.4% בלבד. גם במספר המיטות היחסי נמצאת ישראל הרחק מאחור, עם 2.1 מיטות אשפוז לכל אלף תושבים, כאשר רק פינלנד, שבדיה ובריטניה נמצאות מאחוריה.

 

המחסור במיטות אשפוז גורם לתפוסה הגבוהה כאמור, אך גם לשהייה קצרה בבתי החולים ולשחרורים מהירים. לכן, שיעור האשפוזים הממוצע בישראל הוא מן הנמוכים באירופה. אין זה אומר שתושבי ישראל בריאים יותר, אלא פשוט "מגורשים" לביתם מהר יותר, בהיעדר מיטות אשפוז.

 

על-פי הדו"ח, העומס באשפוז נובע מגידול האוכלוסיה והזדקנותה, ומתוספת קטנה מדי במספר המיטות. כך, למשל, בשנים 2000-2004 נוספו רק 230 מיטות לאשפוז כללי, המהוות גידול של 1.6% במספר המיטות. זאת, לעומת גידול של 10% במספר התושבים הכללי. מן הדו"ח עולה עוד, כי את עיקר העומס באשפוז יוצרים חולים כרוניים וכן תחלואה מרובה. ועוד עולה, כי כמחצית האשפוזים באשפוז הכללי הם של בני 55 ומעלה.

 

הצוות מציע דרכי פעולה לשלושה טווחים שונים: מיידי, קצר ובינוני, עד לשנת 2015.

 

הטווח המיידי - לפי התכנית המוצעת, כבר בחורף הקרוב יוסבו 200 מיטות אשפוז בבתי החולים הגריאטריים לצורך טיפול במאושפזים גריאטריים שהופנו למחלקות הפנימיות בבתי החולים הכלליים. במקביל, יוגדל כח האדם בבתי החולים הכלליים בתקופת העומס. כן יופעלו רוב המיטות בטיפול הנמרץ אשר לא הופעלו עקב מחסור בכח-אדם וכן יופנו חולים מתאימים מחדרי המיון ישירות למרכזים הגריאטריים במקום למחלקות הפנימיות.

 

בטווח הקצר - יש לפעול להוספת 600 מיטות אשפוז בבתי החולים בתוך 3 שנים ו-400 מיטות נוספות במרכזים הגריאטריים. כמו-כן יש לעודד אשפוזי יום באמצעות הוזלת תעריפים.

 

ובטווח הבינוני - עד לשנת 2015 יש לפעול להוספה של 3000 מיטות אשפוז. זאת, בכדי להתמודד עם המחסור הצפוי בעקבות גידול האוכלוסיה עד לצפי של למעלה מ-8 מליון תושבים, כפי שחוזה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. בנוסף, יש להקים 3 בתי חולים חדשים בעלי 300 מיטות אשפוז בכל אחד. בתי החולים החדשים, על-פי התכנית, יוקמו באשדוד, בשרון ובקריות, שם כבר אושרה הקמתו בשבוע החולף בהצבעה בכנסת.

 

אשר לטווח ארוך, ממליץ הצוות להוסיף עוד 2,500 מיטות לאשפוז כללי לאוכלוסיית יעד של 9.3 מיליון, הצפויה לשנת 2025. 

 

השר דני נוה, שיזם את הקמת הצוות, אמר במסיבת עיתונאים במשרדו: "תוכנית האשפוז חיונית לעתיד בתי-החולים והרפואה הציבורית בישראל. כבר היום קיים מחסור במיטות אשפוז, והתוכנית שגובשה תמנע מצב שבתוך כמה שנים לא יהיה היכן לאשפז חולים בחורף. הממשלה צריכה לאשר את התוכנית למען החולים בישראל, שתיצור מפנה חיובי בבתי החולים בארץ".

 

מאגף התקציבים במשרד האוצר נמסר בתגובה כי "תכנון מערך האשפוז לטווח הבינוני והארוך צריך להיות מונחה על ידי ראיה כוללת של מדיניות הממשלה בתחום הבריאות. ההוצאה לאשפוז מהווה כיום כ-50% מהוצאות קופות החולים ועל-כן הרחבה בלתי מושכלת של הוצאה זו עלולה להוציא את מערכת הבריאות משיווי המשקל העדין השורר בה. מימוש ההמלצות שהוצגו בטיוטת המודל והוספת כ-4000 מיטות אשפוז בעשור הקרוב יחייבו את קופות החולים להרחיב את הוצאותיהן לאשפוז בכ-2 מיליארד ש"ח, גידול של כ-20% לעומת ההוצאה לאשפוז בשנת 2004, דבר שיערער לחלוטין את היציבות הפיננסית של מערכת הבריאות ויחייב הזרמת תקציב ממשלתי ניכר לאיזונה".

 

עוד נמסר כי המשרד מציע כי בשלב זה תתמקד הוועדה בתכנון מפורט של סדרת צעדים אותם ניתן לנקוט בטווח הקצר על-מנת לייעל את מערך האשפוז ובכללם ניטרול כשלים המונעים ניצול מושכל של תשתיות האשפוז בבתי החולים הגריאטריים; עידוד פיתוח תחליפי אשפוז; הגמשת מערך האשפוז על-מנת שניתן יהיה להתמודד ביתר קלות עם בעיית התפוסות בחודשי החורף, תוך בניית מחלקות שיפתחו בחודשים אלו בלבד; המרה של מיטות אשפוז במחלקות בעלות שיעור תפוסה נמוך כגון עיניים ועור וסגירה של יחידות ומחלקות מיותרות בבתי החולים וצמצום כפל תשתיות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מיטות במסדרון
צילום: צביקה טישלר
שחרורים מוקדם מהדרוש
צילום: צביקה טישלר
כבר היום חסרות מיטות: נוה
צילום: צביקה טישלר
מומלצים