שתף קטע נבחר

גוגל יודעת עלינו יותר ויותר, אך למי אכפת?

היקף השירותים שמציעה ענקית החיפוש, הכולל דואר אלקטרוני, תוכנה להאצת הגלישה, מנוע חיפוש ייעודיים ובקרוב גם מערכת תשלומים - מעורר דאגה בקרב פעילי פרטיות, אך אולי רוב הגולשים כלל לא מוטרדים מפני הפגיעה בפרטיותם

גוגל הוא גם מנוע חיפוש רב עוצמה וגם ספק דואר רשת, שהופך פופולרי יותר ויותר. החברה מפעילה שירות בלוגים, מפתחת תוכנות להאצת הגלישה ויש לה שאיפות להפוך לספריה דיגיטלית. כעת היא מפתחת גם שירות תשלומים מקוון, שיתחרה ב-PayPal.

 

למרות שרבים מגולשי האינטרנט מצפים בכליון עיניים לכל טכנולוגיה חדשה, שמגיעה מגוגל, ההתרחבות המהירה של החברה הזו מעוררת גם חששות. גוגל עלולה לדעת עלינו יותר מדי: מה אנחנו קוראים, לאן אנחנו גולשים או מטיילים, למי אנחנו כותבים.

 

הרבה מידע אישי בסל אחד

 

"גולשים אשר משתמשים בכמה מהשירותים של גוגל מניחים הרבה מידע אישי בסל אחד", אמר כריס הופנגל, יועץ בכיר במרכז המידע לפרטיות אלקטרונית (Electronic Privacy Information Center, "גוגל הופכת לאחד האיומים הגדולים ביותר על הפרטיות ברשת".

 

הופנגל אינו טוען שענקית החיפוש סטתה מהמנטרה שלה, של עשיית כסף "מבלי לעשות רע" (do no evil), אך חלק מתומכי הפרטיות חוששים מהפוטנציאל: עצם העובדה שהמידע קיים - ושמור בצורה נוחה תחת קורת גג דיגיטלית אחת - הופך את גוגל למטרה הראשית של אנשי חוק נלהבים יתר על המידה מצד אחד ועבריינים מצד שני.

 

לדברי המבקרים, עבריינים יוכלו לגנוב מידע מ'גוגל' לצורך ביצוע סחיטה או גניבת זהות, בין אם בעזרת פריצה, ובין אם בעזרתם של עובדים שוחרי רע בגוגל עצמה. פרצות האבטחה שהתגלו לאחרונה במקומות אחרים, מדגישות את הרגישות והפגיעות של מערכות מקוונות, גם כאלה בהן ננקטים אמצעי אבטחה חמורים.

 

במקביל, רשויות החוק מסוגלות להשיג מידע אודות אנשים, שאפילו אינם מהווים יעד לחקירה מסוימת, ובשלב מאוחר יותר, להפכו לנחלת הציבור, במסמכי בית משפט או אמצעים אחרים.

 

מודל לחיקוי

 

"למרות שההגנה על הפרטיות בגוגל טובה כמו ואפילו טובה יותר מזו של מיקרוסופט, יאהו!, אמזון וענקיות אינטרנט אחרות, אך אני חושב שאף אחת מהאחרות מחזיקה במידע אישי בהיקף כמו נרחב כמו גוגל", אמר הופנגל.

 

נוסף על כך, שיטות העבודה של גוגל עשויות להשפיע על יריביה, בהתחשב בשליטתה בשוק החיפוש, ובתחרות הפראית בשוק.

 

"גוגל ראויה כיום למלוא תשומת הלב, לאור העובדה שהיא כל כך חזקה", אמרה לורן וויינשטיין, מדענית מחשבים ופעילת פרטיות ותיקה. "מעשיה נוטים להפוך מודל לחיקוי".

 

"דואגים לפרטיות בשבע עיניים"

 

הדאגות האלה משקפות את חשיבותה ההולכת וגוברת של גוגל. ככל שחברות סטארט אפ גדלות וצוברות יותר עוצמה - כך בוחנים אותן יותר בשבע עינים. גוגל מצידה טוענת שהיא מתייחסת ברצינות לנושא הפרטיות.

 

"באופן כללי, כחברה, אנחנו מתייחסים לפרטיות לאורך כל הדרך, החל משלב התכנון ועד להשקה", אמרה עו"ד ניקול וונג, מהצוות המשפטי של גוגל. "פירוש הדבר הוא, שמנהלי מוצר, מהנדסים ומנהלים - ולא רק עורכי דין - לוקחים בחשבון את ההשלכות של טכנולוגיות ושירותים חדשים הנמצאים בפיתוח על נושא הפרטיות".

 

לדברי וונג, גוגל מבקשת משוב קבוע מקבוצות העוסקות בזכויות האזרח, כמו "המרכז לדמוקרטיה ולטכנולוגיה" וארגון EFF, שמציינות לטובה את גוגל על כך שהיא תמיד מקשיבה לביקורת, גם אם אינה מסכימה.

 

"הכל נתון לבחירה והרשות נתונה"

 

הצהרת הפרטיות של גוגל מציינת כי רק לחלק מעובדי החברה יש גישה למידע אישי של הגולשים - במקרה הצורך - וגישה זו מנוטרת, על מנת למנוע שימוש לרעה במידע. מנכ"ל החברה, אריק שמידט, הסביר שמתקיים איזון בין השמירה על הפרטיות לבין איכות השירות. 

 

גוגל דוגלת בקבלת רשות מהמשתמשים בטרם הם נרשמים לשירות, ולא לחייב גולשים למסור מידע. "תמיד אפשר לא להשתמש בטכנולוגיות הללו, ולהישאר אנונימי", אמר שמידט. כמו כן, החברה מספקת מידע לגורמים חיצוניים, המשמשים כנציגי החברה, אם כי הם מחויבים לפעול על פי מדיניות הפרטיות של גוגל

 

מה זה "מידע אישי"?

 

למה אנחנו מתכוונים כאשר אנו אומרים "מידע אישי"? האם מדובר בשם, כתובת ומספר טלפון או עובדות נוספות כמו כתובת IP, דואר אלקטרוני והעדפות חיפוש?

 

גוגל שומרת את מילות החיפוש שמקלידים אנשים, בצירוף מועד החיפוש, באופן אוטומטי, ומצמידה את המידע הזה לכתובת ה-IP של הגולש ולמספר זהות ייחודי המאוחסן בקובץ ה-cookie שמטמינה גוגל במחשבי הגולשים באמצעות הדפדפן, אלא אם המשתמשים לא אישרו את קבלתם. תוקף ה-cookie יפוג בשנת 2038.

 

כמו חברות אינטרנט רבות, גוגל אומרת שהמידע האישי שבידיה אינו מאפשר זיהוי של הגולשים. אך לעיתים קרובות, ניתן לאתר אנשים באמצעות מעקב אחר כתובת ה-IP שלהם.

 

הנה כמה דרכים שבהן יכולה גוגל לאסוף מידע על משתמשים:

 

  • שירות הדואר Gmail שומר את ההודעות האישיות שלנו "לנצח".

  • תוכנת סריקת הספרים של גוגל דורשת לעיתים שם משתמש, על מנת לשמור על זכויות יוצרים.

  • תוכנת האצת הגלישה של גוגל שומרת נתונים לגבי הגלישה בשרתי החברה.

  • גוגל מספקת גם הנחיות נסיעה, שיתוף תמונות ומסרים מידיים. מאחר והאחסון זול כל כך, ניתן לשמור את המידע המגיע משירותים אלו לעד, וגוגל אינה מציינת כמה זמן בדעתה לשמור אותו.


 

  • גוגל מפתחת מערכת תשלומים, שלדברי המבקרים, יוסיף למידע גם נתונים כספיים.

  • גוגל רמזה בעבר כי היא עשויה לחבר בין המידע שנאסף בשירותיה השונים (כמו דואר אלקטרוני או חיפוש) וליהנות מפרופילים מפורטים מאוד אודות הלקוחות שלה.

 

הפחד מהלא נודע

 

החששות הגדולים נובעים בעיקר מפחד מהלא נודע וגם במובן כלשהו, מהחשש מפני השליטה של הטכנולוגיה בחיינו. "אנשים חוששים מהעוצמה של גוגל, אך מה שעשתה החברה עד כה לא נראה כהפרה כלשהי של פרטיות", אמר דני סאליבן, עורך הניוזלטר Search Engine Watch.

 

אריק גולדמן, פרופ' לדיני מחשבים באוניברסיטת מרקט, מאמין כי הנקודה הקריטית היא האפשרות של רשויות החוק ושל האקרים לקבל גישה למידע המאוחסן בשרתי החברה.

 

"אנו עדיין זקוקים לטכנולוגיה טובה יותר למניעת פריצות, דרושים חוקים, שיהפכו את הפריצה לעברה ואמצעים לריסון  המעקב הממשלתי", אמר גולדמן.

 

עסקת חליפין

 

ואולי רוב הגולשים כלל לא מוטרדים מפני הפגיעה בפרטיותם. אן רובין בת ה-20, סטודנטית באוניברסיטת ניו יורק, המשתמשת במנוע החיפוש של גוגל, בשירות Gmail ובשירות הבלוגים Blogger, אומרת שהאיכות הופכת את החשש מפני הפגיעה בפרטיות למשניות בחשיבותן, וכי היא אינה מוטרדת מכך שהחברה תוכל לבנות פרופיל משתמש שלה, שתכליתו להציג לה פרסומות רלוונטיות יותר.

 

"אני רואה זאת כעסקת חליפין. הם נותנים שירותים בחינם. יש לי השערה שהפעולות שאני מבצעת ברשת אינן לגמרי פרטיות. זה לא מרתיע אותי", היא אמרה.

 

לארי פונמון, יועץ פרטיות, מספר שהמחקר שערך מכון פונמון שבבעלותו, מצא כי גוגל זוכה לציונים גבוהים בתחום האמינות והבטחון באופן עקבי. מיקרוסופט, לעומתה, שהתוכנות שלה קורסות לעיתים, ונפרצות ללא הרף על ידי האקרים, לא זכתה לציונים גבוהים, למרות שפונמון ואחרים, מודעים לשיפור שחל ביחסה של ענקית התוכנה לנושא הפרטיות.

 

"אנשים מבלבלים בין איכות השירות לחובה לשמור על הפרטיות", אמר פונמון. "הטכנולוגיה של גוגל פועלת ללא תקלות, כמעט. לכן, נראה כאילו סולחים לה על הכל".

 

חושפים מידע רק עם צו בית משפט

 

גוגל יוצאת מגדרה כדי להימנע ממונחים משפטיים בהצהרות הפרטיות שלה, כך שיהיו קלות להבנה. אך הן עדיין מעורפלות בכל הנוגע למשך הזמן שבו שומרת החברה על המידע שברשותה.

 

לדברי וונג, גוגל לא קבעה מגבלות זמן בנוגע לשמירה על המידע; החלטות מסוג זה תלויות בצוותי פיתוח המוצרים. המידע על הרגלי הגלישה של הלקוחות מסייע לגוגל לדעת אם היא מצליחה - למשל, אם תוצאות החיפוש הרצויות הופיעו בין חמש, 10 או 100 ההפניות הראשונות. "אנחנו שומרים על מידע, שנאסף מהשירותים, כל זמן שאנחנו חושבים שהוא בעל תועלת", אמרה וונג.

 

לדברי וונג, גוגל אינה מוסרת מידע ללא הזמנה או צו מבית המשפט או ללא צו חיפוש, אך היא לא פירטה בנוגע למספר הבקשות שקיבלה החברה בנושא זה. החוקים הפדרליים בארה"ב אוסרים על גוגל לחשוף פרטים לגבי בקשות למידע, הנוגעות לבטחון לאומי. על כן, טרוריסטים עשויים לבחור לעבור למנוע חיפוש אלטרנטיבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גוגל. חברה סודית
צילום: איי פי
מומלצים