שתף קטע נבחר

לראשונה: מדענים הצליחו לשבט כלב

באמצעות טכנולוגיית "שיבוט רבייתי" הצליחו חוקרים בקוריאה הדרומית לשבט גור כלבים אפגני, שנולד לאם מגזע לברדור. הכלבלב, העונה לשם "סנופי", הוא צעד נוסף לקראת פריצת דרך בתחום הריפוי הגנטי

מדענים בקוריאה הדרומית הודיעו כי הצליחו לשבט כלב באמצעות "שיבוט רבייתי" - טכנולוגיה של הנדסה גנטית. בראש צוות המחקר עומד וו-סוק הוואנג, ויחד עם עובדי האוניברסיטה הלאומית שבסֶאוּל, הצליחו החוקרים לשבט כלב, העונה לשם "סנופי".

 

הכלב המשובט נוצר באמצעות העברה של חומר גנטי מכלב בוגר, לתוך תא ביצית שנלקח מכלב אחר וגרעינו הוסר. שיטה זו נפוצה למדי בשימוש בעת שיבוט של אורגניזמים, והיא שימשה את החוקרים ליצירתה של הכבשה דולי – שהייתה ב-1997 ליונק המשובט הראשון בהיסטוריה.

 

טכנולוגיה זו נקראת "שיבוט רבייתי", ומטרתו - יצירת פרט חדש בעל מטען גנטי זהה לפרט קיים, על-ידי העברה של גרעין תא, עם המטען הגנטי שלו, לתא ביצית שגרעינו הוסר. לאחר מכן גורמים החוקרים לתא הביצית להשתכפל (ללא שהייתה הפריה), על-ידי שימוש בכימיקלים מתאימים ובזרמים חשמליים.

 

סיכוי של 1.6% להצלחה

 

צוות המחקר ששיבט את הכלב התפרסם לפני מספר חודשים בעקבות מחקריו בתחום תאי הגזע העובריים. "המטרה שלנו היא ליצור כלבים משובטים, כדי לעזור לנו להבין מנגנונים המביאים להתפתחות מחלות, לא רק בבני אדם, אלא גם אצל בעלי חיים שונים", אמר הוואנג במסיבת עיתונאים בה דיווחו החוקרים על הישגיהם.

 

השם "סנופי" הוא ראשי תיבות של "Seoul National University Puppy". הוא נולד במשקל של 530 גרם, ב-24 באפריל השנה, לאחר תקופת הריון רגילה לחלוטין. הכלבלב התפתח ברחמה של אם פונדקאית, כלבה בהירה מסוג לברדור.

 

החוקרים ניסו לשבט כלב נוסף, שענה לשם הקוד NT-2, הוא שקל 550 גרם אך מת 22 יום לאחר הלידה מדלקת ריאות. ניתוח שלאחר המוות בגופתו של הכלב הראתה כי הוא לא סבל מפגמים גנטיים כלשהם, ונראה כי מותו היה מקרי ולא קשור לעובדה שמדובר בכלב משובט.

 

כדי ליצור שני הריונות מוצלחים שהסתיימו בלידה, השתמשו החוקרים ב-1,095 עוברים שנוצרו בדרך של הנדסה גנטית, שהושתלו ב-123 נקבות פונדקאיות. אחוז ההצלחה עומד אפוא על 1.6% בלבד.

 

אבא אפגני, אמא - לברדור

 

שני הכלבים נוצרו מתא עור בוגר שנלקח מכלב ציד אפגני זכר. גרעין תא זה הושתל בתוך תא ביצית שגרעינו הוסר, ובאמצעות כימיקלים וזרמים חשמליים, נוצר מעין "עובר" מדומה, שהושתל ברחמן של נקבות. שיטת שיבוט זו שימשה ליצירת כבשים, עכברים, פרות, עזים, חזירים, ארנבות, פרד וסוס.

 

החוקרים אומרים כי מטרת המחקר היא ליצור בעלי-חיים שישמשו לצרכים מחקריים, ולא כחיות מחמד. לדבריהם, שיבוט כלבים יפתח את הדלת לשיבוט של יונקים אחרים, יסביר תהליכים ביולוגיים ואחרים המתרחשים בשיבוט, יאפשר ליצור מינים חדשים, ולסייע לשימורם והצלתם של מיני בעלי חיים נדירים.

 

בנוסף, מקווים החוקרים כי שיטות לריפוי גנטי שינוסו על כלבים יוכלו בעתיד לשמש לריפוי בני אדם. כך ניתן יהיה להילחם במחלות כמו סרטן וסוכרת. "אם נלמד כיצד משפיעות שיטות הריפוי הגנטי על ידידינו ההולכים על ארבע", אמר אחד ממשתתפי המחקר, "נוכל להבין את המשמעויות והסיכונים של טיפולים אלה על בני אדם".

 

  • צילום וידאו: רויטרס.

פורסם לראשונה 03/08/2005 20:41

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
האב הגאה והבן המשובט
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
האם הפונדקאית - והכלבלב המשובט
צילום: איי אף פי
מומלצים