שתף קטע נבחר

מדריך: דיסקים קשיחים חיצונייים

אם כבר להוסיף דיסק קשיח למחשב, אז למה שלא יהיה דיסק חיצוני? תמורת 300 שקלים נוספים, תקבלו כוננים ניידים, נוחים לשימוש ובעלי אפשרויות גיבוי ייחודיות. כל מה שצריך לדעת על הלהיט הבא בתחום אחסון המידע

במשך השנים התרגלנו לחשוב שהדיסק הקשיח נייח לחלוטין, נחבא אי-שם במארז המחשב. כשמגיע הזמן לשדרג, פותחים את מכסה הפח ומחליף או מתקינים דיסק קשיח נוסף (לבד או בסיוע טכנאי). אבל למה לחטט בקרבי המחשב כשאפשר לחבר אליו מבחוץ דיסק קשיח חיצוני? הדיסק החיצוני הוא דיסק קשיח לכל הדבר, בדיוק כמו זה שמותקן לכם במחשב, למעט שני הבדלים: הוא מגיע במארז מיוחד משלו, שנמצא מחוץ למחשב; והוא מתחבר למחשב בכבל דרך ממשק USB (או דרך אחת היציאות האחרות). 

 

אל תתנו למראה הסתמי של המארז להטעות אתכם: הקופסה שומרת על הכונן בטמפרטורה נמוכה ומגנה עליו מפני זעזועים. הדיסק הקשיח, חשוב להזכיר, הוא רכיב עדין ורגיש מאוד.

זהו מנגנון מכאני סופר-מורכב, שדי בשיבוש קל בפעולתו או בתנאים הסביבתיים אליהם הוא נחשף כדי לגרום לו נזק בלתי הפיך. לכן, למשל, הדיסק הקשיח שבתוך המחשב מוברג בחוזקה למסילות פלדה, באופן שמונע תנועות חדות, ונהנה מאקלים מקורר היטב בתוך המארז.

 

מארז של דיסק חיצוני אמור להעניק לו הגנה דומה, ואף טובה יותר משל דיסק פנימי, כי אחד השימושים של דיסק חיצוני הוא העברת מידע בין מחשבים, שלפעמים כרוכה בהזזתו ממקום למקום.

 

הדיסק יוצא מהקופסה

 

אם אתם זקוקים ליותר נפח אחסון - דיסק חיצוני הוא הדרך הכי קלה ונוחה לקבל אותו. לא תצטרכו לפתוח את המחשב ולא תזדקקו לעזרה מטכנאי. אחרי שקניתם והבאתם את הדיסק הביתה,

כל מה שנשאר לכם לעשות הוא לחבר אותו למחשב באמצעות כבל. מערכת ההפעלה תזהה אותו אוטומטית (או אחרי התקנה פשוטה של דרייבר, אם מדובר בחלונות 98).

 

מלבד זאת, כל הדיסקים החיצוניים הם ניידים במידה זו או אחרת. אתם תמיד יכולים לנתק אותם מהמחשב העיקרי ולהעביר למחשב אחר, כך שזהו פתרון פרקטי מאוד להעברה של קבצים בנפחים גדולים במיוחד - כאלה שלא מתאימים לצריבה או העברה על התקני Flash Drive (דיסק און-קי ודומיו).

 

יתרון נוסף של דיסק חיצוני הן אפשרויות הגיבוי שהוא מציע. בסיום העבודה אפשר לנתק אותו מהמחשב, ואפילו לנעול אותו בתוך ארון או כספת. אפילו אם המחשב ייגנב, יישרף או יקרוס, המידע שלכם מוגן.

 

תוכלו לחבר את הדיסק החיצוני למחשב אחר, ולהמשיך מאיפה שהפסקתם. חלק מהדיסקים החיצוניים החדשים מגיעים עם תוכנות מיוחדות לגיבוי אוטומטי של הנתונים שלכם. דגמים מסויימים יאפשרו לכם לבצע את הגיבוי בלחיצת כפתור אחת. בקיצור, כפי שכבר שמתם לב, הדיסק הקשיח מציע בעיקר יתרונות.

 

הבעיה היא, שבשביל היתרונות הללו תצטרכו לשלם קצת יותר: דיסק קשיח פנימי חדש עולה כיום בין -500 ל-700 שקל. רוב הדיסקים החיצוניים עולים בין 750 ל-1,000 שקלים. כדי להחליט האם ההוצאה הנוספת, של 200 עד 300 שקלים, כדאית - עליכם לחשוב האם התכונות של הכונן החיצוני (התקנה קלה, גיבוי, העברת מידע, ניידות) חשובות לכם? גם אם כן, אל תמהרו לרוץ לחנות. בידקו האם יש לכם במחשב ממשק USB 2, שיאפשר לכונן החיצוני להחליף עם המחשב מידע במהירות גבוהה (ועל כך נפרט בהמשך).

 

גדול או קליל?

 

בחנויות אפשר למצוא מגוון של דיסקים חיצוניים: ישנם דגמים גדולים ומסורבלים יותר, ודגמים קומפקטיים וניידים. הדגמים הגדולים מבוססים על טכנולוגיית הדיסקים הרגילה, המשמשת גם מחשבים שולחניים, ומציעים נפחי אחסון ומהירויות דומות. כונן כזה מזכיר בגודלו ספר ממוצע, ומשקלו יכול לנוע בין 700 גרם לכ-2 ק"ג.

 

הדגמים הקלים מתבססים על הטכנולוגיה המשמשת את כונני ה-2.5 אינץ' הזעירים, שמוכרים מהמחשבים הניידים. אלו כוננים קצת פחות מהירים, קטנים יותר בנפח האחסון (לרוב 80 ג'יגה או פחות), אבל הם קטנים וקלים מספיק כדי שתוכלו להכניס אותם לכיס ולשאת לכל מקום. בינתיים, הדיסקים החיצוניים הגדולים והנייחים פופולריים ומשתלמים יותר מבחינת התמורה ביחס לעלות. הם אידיאליים לשימוש בתוך הבית או המשרד. הדיסקים הניידים, שמתאימים לנשיאה בכיס או בתיק, מציגים אלטרנטיבה מעניינת לזיכרונות הניידים במימשק USB, משום שהם מגיעים בנפחים גדולים יותר.

 

איזה דיסק לקנות

 

בישראל משווקים כיום כ-30 מוצרים שונים בקטגוריות הדיסקים החיצוניים, כשהיצרנים הבולטים בתחום הם Western Digital ו-Maxtor. כשבאים לבחור ממגוון הדיסקים שעל המדף, חשוב לקחת  בחשבון את הפרמטרים הבאים:

 

נפח אחסון: למרות המחירים הגבוהים יותר של הדיסקים החיצוניים, השקעה בנפח גדול יותר תהיה כמעט תמיד משתלמת, משום שכמו בדיסקים פנימיים, המחיר נוטה לרדת עם העלייה בנפח. במילים אחרות: מכיוון שבאלף שקל ניתן למצוא כונן חיצוני בנפח 160 ג'יגה, נראה לנו שחבל לקנות פחות מזה.

 

ממשק: רוב הדיסקים החיצוניים הנמכרים היום מתחברים למחשב בממשק USB 2. דגמים מסויימים, אם תתעקשו, יעשו את זה בממשק SCSI או Firewire. ישנם גם דגמי USB 1.1, אבל הביצועים שכונן חיצוני יתן לכם כשהוא משתמש בממשק הזה יהיו נמוכים משמעותית.

 

דגמים מסויימים של דיסקים חיצוניים מגיעים עם ממשק אתרנט, שמאפשר חיבור לרשת מקומית. אם אתם רוצים לשתף כונן חיצוני בין מספר מחשבים ברשת זהו פתרון נוח (אם כי לאו דווקא מהיר).

 

דגמים בודדים של כוננים חיצוניים תומכים בממשק SATA, המשמש את רוב הכוננים הפנימיים החדשים. זהו הממשק המהיר ביותר, אבל הכוננים התומכים בו יקרים יחסית, וניתן לחבר אותם רק למחשב שכולל יציאה מתאימה - ויש מעט כאלה.

 

הדגמים הכי נוחים הם אלו שמשלבים בין USB 2 ל-Firewire. הראשון הוא הממשק הנפוץ והנתמך ביותר. השני מספק ביצועים טובים משמעותית למחשבים שתומכים בו.

 

מהירות: הנתון הכי חשוב בהקשר זה הוא מהירות הסיבובים לדקה (RPM). הדגמים החדשים של הדיסקים החיצוניים תומכים במהירות של 7200 RPM. דגמים ישנים יותר תומכים במהירויות של RPM5400 או 4200 RPM.

 

אם אתם מחפשים כונן לשימוש מזדמן, למשל לגיבויים, המהירות פחות חשובה. אם אתם זקוקים לדיסק מהיר שיוכל לאחסן את כל קבצי המוזיקה והסרטים שלכם, אז עדיף ללכת על דגם מהיר יותר.

 

נפח המטמון: המטמון (Cache) הוא רכיב זיכרון שמותקן על הדיסק הקשיח ומתווך בינו לבין המחשב. הוא משמש כתחנת ביניים, שמקצרת את זמן החיפוש של המידע. לכן, ככל שיש יותר מטמון - כך ביצועי הדיסק טובים יותר.

 

הנפחים המקובלים בדיסקים הפנימיים הם 2 מגהבייט ו-8 מגהבייט, ואפשר למצוא את שניהם גם בדיסקים החיצוניים. הפרשי המחירים אינם גדולים. דגמים בודדים מגיעים היום עם מטמון בנפח 16 מגהבייט. הם מיישמים שיטות נוספות לשיפור ביצועים, אבל המחירים שלהם גבוהים קצת יותר.

 

התוכנות המצורפות: בהרבה מקרים התוכנות המצורפות למוצרי חומרה אינן מציעות יתרונות מיוחדים על תוכנות דומות שתוכלו להוריד מהאינטרנט. במקרה של דיסקים חיצוניים ישנם יוצאי דופן, כמו תוכנות ייעודיות שהיצרן מספק לניהול האחסון, גיבוי, סיסמאות והרשאות.

 

תכונות מיוחדות: הרצון להתבלט על-פני המתחרים גורם ליצרנים לשלב בחלק מהדגמים היקרים יותר שיצאו לאחרונה, תכונות שימושיות שאינן קיימות במוצרים הבסיסיים. למשל: חריצים לכרטיסי זיכרון, שיאפשרו לכם להעביר את התמונות הדיגיטליות שלכם ישירות לדיסק. או מערכת גיבוי אוטומטית בלחיצת כפתור, שמקושרת לתוכנה המצורפת לכונן. או אמצעי מידור ואבטחה, כולל הגנה על הדיסק במנגנון לזיהוי טביעת אצבע.

 

אחריות: בניגוד לדיסקים הפנימיים, שאת רובם ניתן לקבל גם עם שלוש שנות אחריות, רוב הדיסקים החיצוניים מגיעים עם שנת אחריות אחת בלבד. לעיתים תקופת האחריות משתנה בהתאם לספק, לכן כדאי לבדוק.

 

תנאי הפעלה מומלצים: יש דיסק שמוצא חן בעיניכם? לפני שקונים, בדקו באתר האינטרנט של היצרן פרטים על התנאים הסביבתיים המומלצים לשימוש. שימו לב לטמפרטורת ההפעלה: חלק מהכוננים יכולים לשרוד בטמפרטורה גבוהה (עד 60 מעלות), ואחרים מעדיפים סביבה קרירה ומוצלת (עד 35 מעלות).

אם המחשב והכונן החיצוני שלכם יישבו בחדר ממוזג, זה פחות חשוב. אם אתם זקוקים לכונן חיצוני שיוכל לטייל אתכם ממקום למקום, העמידות לטמפרטורה גבוהה בחודשי הקיץ היא בהחלט דבר שכדאי לתת עליו את הדעת.

 

עשה במו ידיך

 

אם אתם מעוניינים בדיסק חיצוני, נייח או נייד, רכישה של מוצר ייעודי היא רק אחת האפשרויות שעומדות בפניכם. במקום לקנות דיסק חיצוני תוכלו להשתמש בדיסק מיותר מאחד המחשבים הישנים, אם יש כזה בבית או במשרד. את הדיסק הזה תוכלו להכניס לתוך מארז-דיסק שתרכשו בנפרד, תמורת 80 עד 250 שקל (בהתאם לסוג, לדגם וליצרן).

 

ישנם שני סוגים של מארזי דיסקים:

 

  • מארזים פנימיים, שמותקנים בתוך מארז המחשב ומאפשרים להשתמש בדיסק הקשיח ככונן נשלף. מארז כזה יהיה שימושי עבורכם אם ברצונכם להוציא את הדיסק הקשיח ולאחסן אותו בארון או כספת.

 

 

  • מארזים חיצוניים, שבעצם הופכים דיסק קשיח רגיל לדיסק חיצוני לכל דבר. ההתקנה של דיסק קיים בתוך מארז חיצוני היא לא מסובכת. קרוב לוודאי, שהדיסק שיש לכם הוא בנפח קטן יותר ופחות מהיר מהדיסקים החיצוניים הקיימים, אבל כמובן שזה פתרון זול יותר מאשר לקנות מוצר חדש לגמרי.

    כדאי להביא בחשבון שמדובר בפתרון הרבה פחות אמין. הכוננים החיצוניים מתוכננים להתאמה מושלמת בין המארז והדיסק, כדי להבטיח אמינות מקסימלית. הם שומרים על הדיסק היטב מזעזוע מיותר ומחשיפה לטמפרטורות קיצוניות. מארזי דיסקים חיצוניים אמורים לעשות אותו הדבר, אבל אם תרכשו מארז זול ופחות איכותי, או תתקינו דיסק פנימי בתוך מארז חיצוני לא מתאים, אתם עלולים לקצר מאוד את חייו.

פורסם לראשונה 07/08/2005 16:20

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כונן של מקסטור. מטייל ממקום למקום
צילום: נט מגזין
מומלצים