שתף קטע נבחר

מדריך: כך תחסכו דלק וכסף

בשידור חוזר: מחירי הדלק הגבוהים מרתיעים אתכם, גורמים לכם להסס לפני כל נסיעה? אנחנו מסבירים לכם כיצד תוכלו לנהוג בחסכון ולנצל כמה שיותר כל ליטר יקר

זה החל לפני כשנתיים. מחירי הדלק פתחו בנסיקה, שעד היום לא נעצרה, וספק אם תחלש בתקופה הקרובה. בלשון פשוטה - הדלק עולה לנו הרבה יותר כסף מכפי שעלה לפני שנים אחדות, ועמו גם הוצאות הרכב המשתנות ועלות כל נסיעה. היום, יותר מאי פעם, אנחנו שואלים את עצמנו אם הנסיעה הכרחית, ואם אין במקרה אלטרנטיבה כלשהי.

 

התשובה לשאלה הראשונה תלויה כמובן בסדרי העדיפויות שלכם. התשובה לשאלה השניה מקוממת. למרות ההבטחות והשקעות העתק, הפרויקטים והרעש התקשורתי, למעט במקרים מסויימים, מדינת ישראל לא השכילה להציע לאזרחיה חלופה מתאימה לרכב הפרטי. תחבורה ציבורית יעילה ונוחה אין כאן, ועידוד כלי רכב חסכניים נעשה באופן זניח.

 

בינתיים, אנחנו מתדלקים בלית ברירה דלק יקר להחריד, ובמקביל לזיהום הסביבה, מרוקנים את חשבון הבנק. כך שאולי כדאי לכם לעיין שוב במדריך החסכון בדלק, שמציע מגוון אפשרויות לחסוך בדלק ובכסף, בעזרת נהיגה חסכנית, כזו שתאפשר לנו לצבור כמה שיותר קילומטרים מכל ליטר דלק במיכל.

 

מדובר בפעולות מנע שונות, נהיגה בסגנון מסוים ובעיקר חשיבה המעמידה את החסכון בדלק בעדיפות גבוהה יותר. נהיגה והכנה שעשויות להניב צריכת דלק טובה בעשרות אחוזים. הטיפים לפניכם:


איך נחסוך דלק? (צילום: רועי צוקרמן)

 

הכנת רכב ראויה

נפח מנוע: אם אין לכם צורך במכונית בעלת מנוע בנפח גדול, אל תקנו אחת. יש אמנם המון יוצאים מהכלל, אבל כלל האצבע קובע כי מנוע גדול יהיה פחות חסכן ממנוע קטן. כמו שמנוע בעל מגדש טורבו יהיה צמא במיוחד. מנוע ספורטיבי יהיה בזבזן יותר ממנוע רגיל. כאשר אתם רוכשים רכב, בדקו את נתוני צריכת הדלק המוצהרים. הם אמנם אופטימיים מאד, אך יכולים להעיד על כיוון כללי.

 

תיבה אוטומטית או ידנית: אז נכון, תיבות הילוכים אוטומטיות כבר אינן בזבזניות כשהיו, והפער מול תיבות ידניות קטן בהרבה. אבל עדיין, תיבה ידנית (וגם רובוטית) תאפשר צריכת דלק טובה יותר מזו של תיבה אוטומטית.

 

צמיגים ומתלים: שמירה על לחץ אוויר המתאים להוראות היצרן בצמיגים לא רק תאריך את חיי הצמיג ותשפר את הבטיחות הדינמית, היא גם תחסוך בדלק. הרבה דלק. בדקו את לחץ האוויר לפחות פעם בשבוע-שבועיים. כדאי לעשות זאת, בעיקר עם כבישים כה גרועים, ועם חום אספלט שוחק. באותה הזדמנות זכרו לשמור על צמיגים מאוזנים, מערך מתלים מכוון היטב, בולמי זעזועים וקפיצים תקינים. כל אחד מרכיבים אלה, אם אינו תקין, יעלה את צריכת הדלק.

 

טיפולים שוטפים: מסנן אוויר מלוכלך, טיפולים תקופתיים לא במועד, שמן ישן, מזרקי דלק מזוהמים, מנוע לא מכוון, מצתים "גמורים". כל אלה יגדילו משמעותית את צריכת הדלק. שמרו בקנאות על מערך טיפולים מומלץ. השתמשו בחלקים איכותיים - זה יקר יותר אך משתלם. במיוחד לא כדאי לחסוך באיכות שמן המנוע.

 

תא המטען: תתפלאו כמה זבל יכול להצטבר בתא המטען. בדרך כלל זה לא מכביד, אך ברור שעשויים להמצא שם כלים מיותרים, קלסרים עבים, ספרים ממעבר הדירה האחרון. הורידו מהמנוע משקל אותו הוא נדרש לסחוב, והוא יתאמץ פחות.

 

מקדם רוח: ככל שמהירות הרכב גבוהה יותר, תגדל משמעות צורתו האווירודינמית על צריכת הדלק. לכן המנעו משימוש בגג הרכב. "גגון" לבדו עשוי להוסיף כ-10% לצריכת הדלק, וחפצים המונחים עליו יגדילו זאת עוד יותר.

 

לפני נסיעה

הדלק המתאים: אם כלי הרכב שלכם מתוכנן על-ידי היצרן לצרוך דלק באוקטן 95 למשל, אין שום צורך (וגם אין שום תועלת בדרך כלל) בשימוש בדלק באוקטן גבוה יותר.

 

צא בזמן: נהגים מאחרים לפגישה חשובה, לעבודה, לארוחה משפחתית, יהיו בהגדרה נהגים בזבזני דלק. האצות תכופות יהיו פועל יוצא של ניסיון לצמצום נזקי האיחור. ואת זה בדיוק אנחנו רוצים למנוע. נסיעה במצב רוח רגוע תהיה תמיד חסכונית יחסית לנהיגה בעת כעס וחימה.

 

תזמון הולם: תכננו את הנסיעה כך שתמצאו עצמכם נוהגים כמה שפחות בשעות הלחץ הכבדות. נהיגה בתנועה "עומדת" או זזה באיטיות, היא הבזבזנית ביותר. באותה מידה, נסו לצמצם ככל האפשר "נהיגת חיפוש" למקום חניה. גם זו נהיגה איטית, ואף היא מאד בזבזנית.

 

עדכון קבוע: בכל מילוי דלק אפסו את מד המרחק וחשבו כמה קילומטר לליטר "עשיתם" במיכל האחרון. כך תהיו מודעים, ותוכלו לציין עבור עצמכם מה "עשיתם נכון", או לא. עליה בתצרוכת הדלק - בלי שינוי מהותי בתנאי הדרך והנהיגה - עלולה להעיד על תקלה כלשהי ברכב.

 

ניצול מקום: נסו לארגן לעצמכם "קבוצת משתמשים" ממקום העבודה, והשתמשו כל פעם ברכב אחר, המסיע שלושה ואף ארבעה. יש לזה אמנם מחיר בימים בהם אתם מכהנים כנהג תורן, אבל לא צריך להסביר כמה יעילה לצריכת הדלק יכולה להיות השבתת הרכב.

 

כביש משובש: המנעו מכבישים משובשים ודרכי עפר ככל הניתן. זה רע לא רק לצמיגי המכונית ומתליה, אלא גם מגדיל את צריכת הדלק. קחו זאת בחשבון.

 

מצאו את הזולה: מחירי הדלק אינם אחידים. יש תחנות המעניקות הנחה קבועה, יש שמאפשרות תדלוק עצמי במחיר מופחת. נצלו זאת.

 

בזמן הנהיגה

צאו לדרך מיד: לאחר התנעת הרכב - בעיקר בקיץ אך גם בימים קרים יחסית של חורף - אין שום סיבה "לתת לו להתחמם". פעולה זו אינה מועילה, ואף עשויה להזיק. המנוע מתחמם מהר יותר ויעיל יותר כאשר הוא בתנועה.

 

נהיגה עדינה: המנעו ככל האפשר מהאצות חזקות הצורכות דלק רב, ובלימות המאטות את הרכב ו"מכריחות" להאיץ שוב. לאחר שהגעתם למהירות השיוט, השתמשו בהילוך הגבוה ביותר האפשרי - רביעי או חמישי בתיבה אוטומטית, חמישי או שישי בידנית. שמרו על קצב אחיד, עם מינימום האצות. שמרו את דוושת התאוצה בלחץ קבוע, תוך שאתם "מרפרפים" עליה, בדיוק בלחץ הדרוש למהירות הקבועה. כל שינוי במהירות - ובלחץ על דוושת המצערת - מגדיל את צריכת הדלק בסופו של דבר.

 

האצה נכונה: כאשר אתם מתחילים לנוע, טפסו באופן אחיד וזריז מהילוך ראשון להילוך הגבוה ביותר המתאים לתנאי הדרך. בכביש בין עירוני השלב העיקרי הוא בהאצה עד ל-70-60 קמ"ש, אותה מומלץ לבצע מהר יחסית, אחר כך להעביר להילוך חמישי ולהאיץ באופן מתון מאד עד למהירות השיוט.

 

עולים: נהיגה במעלה צורכת יותר דלק. בעת נהיגה במעלה תלול יחסית, בו לא ניתן לנהוג בהילוך הגבוה, דאגו להמצא בהילוך המתאים כל הזמן. הילוך שיאפשר לכם להאיץ את הרכב מבלי לאמץ את המנוע יתר על המידה. זכרו, האצה בהילוך גבוה מדי לא רק תגזול הרבה דלק, אלא גם תקצר את חיי המנוע.

 

ויורדים: כאשר אתם נוהגים בירידה, השאירו את תיבת ההילוכים בהילוך (גם באוטומטי וגם בידני). במנועים מודרניים, המנוע אינו צורך כך דלק. העברת התיבה להילוך סרק ("ניוטרל") בירידה לא רק מסוכנת בטיחותית, אלא גם תדרוש מהמנוע לצרוך דלק כדי לא לכבות. במקום לחסוך, תבזבזו הרבה יותר.

 

סעו לאט יותר: בשורה רעה לחובבי המהירות. לא רק שהמשטרה אורבת, נהיגה במהירות של 130-120 קמ"ש היא לא רק עבירה על החוק, אלא גם צורכת כ-20% יותר דלק ממהירות של 100-90 קמ"ש.

 

עזבו "פתיחות": לא רק בגלל צריכת הדלק, אבל לפחות בגלל זה. זינוקים נמרצים ביציאה מהמקום בכלל ומרמזור בפרט, מגדילים משמעותית את צריכת הדלק. חוץ מזה, גם המצמד סובל, והצמיגים, ותיבת ההילוכים. בקיצור, עזבו.

 

בלי נסיעות קצרות: מנוע הרכב יעיל ביותר (וחסכן יחסית) בטמפרטורת עבודה אופטימלית. במילים אחרות, לאחר שהתחמם. נסיעות קצרות - עד כ-10 ק"מ בערך - עם מנוע קר הן מתכון בדוק לצריכת דלק גבוהה, אך גם לזיהום אוויר ולבלאי מנוע מוגבר.

 

הביטו לפנים: נסו לזהות את מצב התנועה לפני הרכב אחריו אתם נוהגים, ואפילו שתיים-שלוש מכוניות לפניו. הידיעה מה הם עושים תעזור לכם לא רק מבחינה בטיחותית, אלא תאפשר לכם לוותר לעיתים על בלימות והאצות מיותרות. מאותה סיבה, שמרו מרחק הולם מהרכב שלפנים. מהירות שיוט המתאימה ל"גל ירוק" ברמזורים, ברחובות ארוכים, תמנע מכם בלימה והאצה מיותרים בגלל רמזור אדום. כמות הדלק הנדרשת להניע רכב מעמידה מוחלטת, גבוהה פי חמישה מזו הנדרשת להזיזו לפנים כאשר הוא בתנועה איטית.

 

ועוד כמה לסיום

מחיר הקור: השימוש במזגן, המופעל על-ידי מנוע הרכב, מגדיל את צריכת הדלק. אם אין צורך בו, שמרו אותו כבוי. אגב, המזגן משפיע באופן ניכר יותר בנהיגה עירונית, הדורשת האצות ובלימות רבות, ופחות בנהיגה מחוץ לעיר. מצד שני, אם אפשר, שמרו על חלונות סגורים. כאן זה נכון דווקא לנסיעה מחוץ לעיר. כפי שכבר אמרנו, ככל שהמהירות עולה, יש השפעה גדולה יותר לתצורה האווירודינמית של הרכב. חלונות פתוחים מגדילים את הגרר.

 

לא בסרק: במנועי בנזין, עדיף לכבות את המנוע בעת המתנה ארוכה של מעל דקה. התנעה חוזרת צורכת אמנם דלק, אבל פחות מהכמות שהמנוע יבזבז בהמתנה של 60 שניות.

 

בלי גז בסוף: מכירים את לחיצת הגז שמסיימת נסיעה? אם לא, טוב מאד. אם כן, וותרו עליה. אין בה כל ערך. להיפך, היא מקצרת את חיי המנוע וגורמת רק נזק בעת ההתנעה הבאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתן גרפינקל
נהיגה רגועה יכולה לחסוך כסף רב בתחנת הדלק
צילום: מתן גרפינקל
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים