שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

הרצועה נסגרה, ההתנתקות יצאה לדרך

משק כנפי ההיסטוריה: על מחסום כיסופים הודבקו שלטים בעברית ובאנגלית: "עצור! על-פי חוק, חל איסור על כניסה לרצועת עזה", והוא הורד ונסגר בפעם האחרונה. ב-7:00 בבוקר ייצא לדרך מבצע "יד לאחים": אנשי ביטחון ינקשו על דלתות המתנחלים ויציבו להם אולטימטום לעזוב בתוך 48 שעות. ברגע האחרון בוטלה מסירת הצווים בחלק מהיישובים, מחשש להפרות סדר. סדר הפינוי המסתמן: "מן הקל אל הכבד"

בחצות הלילה זה התחיל: לאחר כמה ניסיונות לא מוצלחים, ירד השער של מחסום כיסופים ונסגר - ומבצע "יד לאחים" יצא לדרך. מרגע זה, נאסרה כניסת אזרחים ישראלים לרצועת עזה. כוחות המשטרה וצה"ל נערכים בשעות אלה לקראת מבצע הנקישה בדלת שיחל ב-7:00 בבוקר, ובמסגרתו יגיעו חיילים ושוטרים לבתי המתנחלים ויציבו להם אולטימטום של 48 שעות, שבסופן יפנו אותם בכוח. במקביל נמשכת יציאת מאות תושבים מגוש קטיף שאינם מוכנים לחוות את הפינוי.

 

 

על המחסום הודבקו שלטים בעברית ובאנגלית בהם נכתב: "עצור! על-פי חוק, חל איסור על כניסה לרצועת עזה ושהייה בה". סגירת המחסום נעשתה בשקט מופתי. במקום לא היו מתנחלים שהגיעו למחות או להביע התנגדות. מאחורי המחסום, לעבר רצועת עזה, נפרסו שוטרים שיצרו מעין "חומת מגן" נוספת על מנת שאיש לא יעבור את המחסום.

 

הורדת המחסום עצמו לא היתה חגיגית כמצופה, בגלל תקלה טכנית קטנה - המחסום שב והתרומם כמה פעמים, ומפעיליו נאלצו להיאבק בו עד שהצליחו להורידו.

 

ראש מטה פיקוד הדרום, תת אלוף גיא צור, אמר לאחר סגירת המחסום כי הוא "מקווה שכוחות הביטחון לא ייתקלו באלימות במהלך הפינוי".

 

 

מבצע "יד לאחים" בוטל בחלק מהיישובים 

 

סמוך לשעה 3:00 לפנות בוקר ייצאו עשרות אוטובוסים ובהם צוותים של חיילים, שוטרים וקצינים לבתי תושבי גוש קטיף ובשעה 7:00 ינקשו על הדלתות. הצוותים של צה"ל והמשטרה יחלו את הביקור בבתי התושבים מצוידים במכתב עליו חתום אלוף פיקוד הדרום, דן הראל. ככלל מיועדים להגיע לכל בית ארבעה אנשי צבא ומשטרה, לפחות אחד מהם בדרגת סרן. הצוות ישוחח עם המשפחה וינסה לשכנעם לעזוב תוך כדי מתן סיוע שיבקשו. בבתי משפחות שיסרבו לפתוח את הדלת, מכתבו של האלוף יוצמד לדלת הכניסה. ביום רביעי בבוקר יחל מבצע הפינוי בפועל.

 

זו, לפחות, היתה התוכנית בצה"ל - אלא שברגע האחרון הוחלט לבטל את מסירת הצווים למשפחות בכמה מהיישובים. בעצמונה, כפר דרום, נצרים, קטיף ונוה דקלים, הנחשבים למעוזים של התנגדות לפינוי, וכן בהתנחלות דוגית, יימסרו הצווים במרוכז למזכירות היישוב, והחיילים לא יעברו מדלת לדלת. זאת, בעקבות החשש שתושבי ההתנחלויות ינסו לסגור את השערים ולמנוע מהכוחות להיכנס פנימה.

 

התושבים: "תפילה המונית תחסום את החיילים"

 

עוד לפני שנודע להם על ביטול מסירת הצווים ביישובם, הודיעו תושבי נוה דקלים כי הם יקיימו תפילה המונית בשערי היישוב, על מנת למנוע את כניסתם של חיילי צה"ל שיבואו לחלק את צווי הפינוי.

 

אמש נערך תדרוך אחרון בנווה דקלים לקראת הגעת החיילים. אלפי בני נוער ומשפחות התרכזו ברחבה שלפני בניין המועצה. אבנר שמעוני, ראש מועצת חוף עזה, אמר בפתח הדברים: "ידענו שהדרך קשה ומפותלת. אנו מגיעים לרגע האמת, ואנו צריכים כוחות רעננים ומסירות נפש".

 

"אני רוצה לראות מיהו זה ואיזהו שיעז לחצות את התפילה ולעקור יהודים מביתם", אמר הרב חנן פורת בתדרוך לתושבים.

 

ראש המועצה האזורית דרום הר חברון, צביקי בר-חי, אמר כי בשש וחצי בבוקר תתקיים תפילת שחרית בשערים המקיפים את היישובים. הוא הוסיף כי בגלל החשש שהצבא יבקש להקדים ולהגיע עוד לפני כן, כ-150 בני נוער יישנו בשקי שינה ליד שערי היישוב. "נעשה כל מה שאפשר על מנת לעכב, לשבש ולעצור את התוכנית", סיכם בר-חי.

 

על דלתות הבתים בנווה דקלים נתלו שלטים ובהם נכתב: "חייל/שוטר יקר, עצור! כאן מתגוררת בשמחה משפחת --- במשך ---- שנים. במידה ותקיש בדלת תהיה שותף ישיר לפשע הנוראי ביותר בתולדות עם ישראל! אל תעשה זאת! אינך חייב לבצע פקודה אכזרית שכזו! אנו לא נגורש מהבית שלנו!! מכאן לא נזוז לעולם!"

 

סדר הפינוי המסתמן: "מהקל אל הכבד"

 

אמש בחצות, נסגרו כל המחסומים המקיפים את הרצועה: מלבד מעבר כיסופים, שמונע את הכניסה ליישובי גוש קטיף ויאפשר מעתה ואילך כניסה רק לכוחות הביטחון ולכוחות העוסקים בפינוי, נסגר ציר קרני-נצרים המוביל להתנחלות נצרים במרכז הרצועה. גם מחסום מגן שלוש עשרה, הסמוך לאזור התעשייה ארז, נסגר - ובכך גם נחסמה הגישה לאזרחים שיבקשו להגיע ליישובי התוחמת הצפונית: ניסנית, דוגית ואלי סיני. בכך השלים צה"ל את סגירת כל האזורים המיועדים לפינוי ברצועה. מחר ומחרתיים עוד יוכלו תושבים לצאת במכוניותיהם הפרטיות במסגרת מבצע "יד לאחים", אולם החל מיום רביעי, גם היציאה החוצה לא תותר באופן עצמאי.

 

הלילה בחצות גם נכנס לתוקפו צו שטח צבאי סגור בצפון השומרון, לאחר שאלוף פיקוד המרכז יאיר נווה חתם על הצו. מחר בבוקר יגיעו כוחות הביטחון גם לבתיהם של התושבים באזור זה, ידפקו על הדלת ויגידו לתושבים שיש להם 48 שעות לעזוב את הבית. 

 

מדיון שהתקיים אתמול בהשתתפות ראש הממשלה אריאל שרון, שר הביטחון שאול מופז, מפכ"ל המשטרה משה קראדי ובכירים במערכת הביטחון, מסתמן כי מהלך הפינוי יחל בהתנחלויות שהוגדרו כ"קלות" לפינוי ויתקדם בהדרגה לעבר ההתנחלויות הנחשבות ל"קשות" יותר. 

 

גורמים ביטחוניים אמרו ל-ynet כי מערכת הביטחון תקבל את ההחלטה לגבי סדר פינוי ההתנחלויות ללא צורך באישור הדרג המדיני.

   

על פי הערכת כוחות הביטחון, שוהים ברצועה עזה כ-5,000 מסתננים והם צפויים להוות את הגרעין הקשה של ההתנגדות. הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, העריך במסיבת עיתונאים בעין השלושה שנוכחותם של המסתננים לא תעכב את פעולת הפינוי של הרצועה.  

 


תושב פאת שדה יעקב מזלטרין שרף את מה שנותר מביתו (צילום: רויטרס)

 

בבוקר תתכנס הממשלה לאשר את פינוי 21 ההתנחלויות שטרם אושר פינוין. רק ביום שלישי בערב תתקבל ההחלטה אילו ישובים יפונו ראשונים. על-פי הערכת צה"ל והמשטרה בכל יום יפונו כשני ישובים, ובתוך כשבועיים וחצי יסתיים תהליך הפינוי. תאריך היעד שנקבע לסוף מבצע ההתנתקות הוא 4 בספטמבר 2005.

 

כ-25 אלף שוטרים, חיילים ואנשי מג"ב משתתפים בפעולת הפינוי על ששת מעגליה. אתמול אויש המעגל השישי ובתוכו הוצבו מחסומים לאורך הצירים המרכזיים במערב הנגב ובדרום מישור החוף, כדי למנוע הגעת מתנגדים להתנתקות.  

 

מחסום כיסופים: מאות עוזבים את הרצועה

 

מאות מתושבי גוש קטיף על ציודם עברו אתמול במחסום כיסופים בדרך החוצה. עשרות רבות של תושבים יצאו בטנדרים עם עגלות נגררות עמוסות. אחדים הוציאו ריהוט, אחרים מוצרי חשמל. כמה מתושבי רפיח ים גררו את הסירות שלהם אל מחוץ לגוש קטיף. בפאת שדה היה מי שהעדיף לשרוף את הריהוט שנשאר, כדי לא להותיר דבר. אחרים עקרו חלונות, הוציאו דודי שמש והכינו את הבתים להריסה.

 

"על כל עשרים יוצאים, יש אחד שנכנס עם ציוד או עם מזון", אמר קצין משטרה ל-ynet. "גם אם אין עדיין יציאת עזה, הרי שבהחלט מדובר כבר בתופעה שראויה לציון".  

 

אחד התושבים בגדיד, שיצא ממחסום כיסופים עם נגרר עמוס בריהוט גן ובשמשיות, אמר ל-ynet: "אין לי ברירה. זה פשוט לא נכנס לא לי במכולה ואנחנו רוצים את זה בחצר. לפי הגודל של הקרווילה, נראה לי שנשתמש בזה הרבה יותר מאשר בסלון".

 

ובתוך הגוש עצמו נמשכת אווירת הימים האחרונים לפני הפינוי הכפוי. רבים מהתושבים נראו גם היום בין בתי הפלסטינים במואסי, מנסים למכור ציוד ישן. כמות המסתננים אל תוך הרצועה פחתה משמעותית, אך עדיין נראו עשרות בני נוער בטמרמפיאדות שבדרך לגוש. כמו כן נמשכה מלאכת האריזה האינטנסיבית. יש גם מי שהכין בקבוקי יין למסיבת ההודיה, אך נראה כי הם המיעוט.

 

בשירת הים, אחד המוקדים שבהם ציפו כוחות הביטחון להיתקל בבעיות, כונסה מסיבת עיתונאים. מזכיר היישוב, יוסי חזות והדוברת חנה פיקאר, הצהירו שלא תהיה אלימות יזומה במהלך פינוי ההתנחלות. עם זאת הדגישו ש-20 המשפחות ומאות השוהים הבלתי-חוקיים במאהלים, אינם מתכוונים לעזוב מרצונם. "החיילים לא יתקבלו כאן בפרחים, אך לא נתעמת איתם", אמר חזות. "זאת כמובן, אם אף שוטר לא ירים יד וינקוט באלימות", הבהירה פיקאר.

 

רבים מתושבי גוש קטיף בילו את יום אתמול בתפילות ט' באב בבתי הכנסת, בשיעורי תורה ובבתים כדי לנסות ולברוח קצת מהחום. בבתי הכנסת נאמרו קינות תפילה על "גירוש יהודי גוש קטיף וצפון השומרון". בין היתר, נכתב בקינה "תינוקות של בין רבן נתלשו מהורתם, ופעוטות וילדי גן הושמו במעצרם". בפתח הקינה נכתב "אז בארצנו, צר מדמנו ומבשרנו, ינק חלב אימנו, התחזה לידידנו, קם עלינו פתע לגרשנו לא הניח הרף לנו זמם לטלטלנו. לעקרנו משורשנו. לחלל שמנו ולחרף אלוקינו, לא חמל".


פורסם לראשונה 14/08/2005 21:06

 

בהכנת הידיעה השתתפו חנן גרינברג, איה בן עמוס, אפרת וייס ורוני סופר. צילום וידאו: חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הקצין והשוטרת שהורידו את המחסום
צילום: איי אף פי
ההודעה שתקדם את פני החיילים
צילום: אפרת וייס
צילום: איי פי
מתקפלים
צילום: איי פי
צילום: רוני סופר
עוזבים את הרצועה
צילום: רוני סופר
מומלצים