שתף קטע נבחר

 

עיתונאי סעודי: "איסלאם קיצוני גרוע מנאציזם"

מוחמד אאל אל-שייח אינו מהסס לתקוף את פעילי האיסלאם הרדיקלי ולהשוותם לנאצים במלחמת עולם השניה. בשני מאמרים, המובאים באדיבות ממר"י, הוא קורא להתייחס לקבוצות הג'יהאד השונות כפי שהתייחסו לנאצים ולהתגייס באופן כולל למלחמה באידיאולוגיה אותה הן מקדמות

ביקורת אמיצה מבפנים: לא כולם בעולם הערבי מהללים את אוסאמה בן לאדן ואת קבוצות הג'יהאד השונות. חלקם אף מותחים ביקורת קשה על קבוצות האיסלאם הרדיקלי והאופן בו הן מפרשות את האיסלאם. דברי הביקורת הקשים שהטיח בקבוצות אלה בעל טור סעודי, מוחמד אאל אל-שייח שמו, צפויים להדהד עוד זמן רב.

 

אל-שייח פירסם בעיתון הסעודי "אל-ג'זירה" שני מאמרים בהם תקף את האידיאולוגיה של תנועת "אל-סלפיה אל-ג'האדיה" (כינוי בו משתמשות קבוצות האיסלאם הרדיקלי כדי לתאר את עצמן כממשיכות דרכם של המאמינים הראשונים, בני דורו של הנביא מוחמד, וכמי שדוגלות בחובה להילחם מלחמת ג'יהאד, ר.נ). 

 

במאמרים, המובאים באדיבות מכון המחקר ממר"י, טען אל-שייח כי האידיאולוגיה של תנועה זו דומה לאידיאולוגיה הנאצית ואף גרועה ממנה, וכי יש להתמודד עמה כפי שהתמודדו האירופים עם הנאציזם בשעתו.

 

את מאמרו הראשון, מה-10 ביולי האחרון, פירסם אל-שייח בעקבות שחרורו מהכלא של אבו מוחמד אל-מקדסי, הנחשב למנהיג הרוחני של הזרם הקיצוני ולמורהו של מנהיג אל-קאעידה בעיראק, אבו מוסעב אל-זרקאווי. 

 

"שחרורו של אבו מוחמד אל-מקדסי ומעצרו בשנית על-ידי השלטונות הירדניים מעורר תהיות רבות", כתב. "האיש הוא אחד מאבות הטרור הראשונים והוא זה שהצמיח - באמצעות ספריו ובאמצעות פרשנויותיו הקיצוניות - רבים מאלו המשתייכים לקבוצה המכונה כעת 'אל-סלפיה אל-ג'האדיה', אשר מובילה את הטרור בכל רחבי העולם". 

 

"אומרים שבית המשפט הירדני זיכה אותו מההאשמות המיוחסות לו, ובראשן תכנון פיצוץ מתקנים אמריקנים בירדן, אלא שהיצור הטרוריסטי המסוכן הזה עסק בעצם בדבר חמור יותר והוא 'מיקוש המוחות' וניצול מצב התסכול בו שרוי הנוער המוסלמי כדי להנציח את האלימות, הקטל וההרס. כדי להשריש את רעיון ההתאבדות ולהסית צעירים לבצעו. האם אשמת מיקוש המוחות חמורה פחות ממיקוש הרכוש ולכן הוא שוחרר מכלאו ונוקה מהפשעים שביצע? זהו שורש הבעייה", קבע אל-שייח.

 

"הסלפיה והנאציזם מבוססים על שנאת האחר וחיסולו הפיזי"

 

לטענת אל-שייח, "חיסול הטרור אפשרי רק באמצעות חיסול הרעיון שנוטע אותו בחברה שלנו. אין די בפתרון הביטחוני. יש להתייחס אל מפלגת 'אל-סלפיה אל-ג'האדיה' המודרנית, שאחד ממייסדיה החשובים הוא אל-מקדסי, בדיוק כפי שהתייחסו האירופים אל הנאצים. 

 

"הרעיון העומד מאחורי 'אל-סלפיה אל-ג'האדיה' דומה מאוד לרעיון הנאציזם מבחינת הגורמים והסיבות. אם הקיפאון הכלכלי ומצב התסכול שפקד את העולם בשנת 1930 היוו מניע להתפשטות הנאציזם הרצחני, אפשר לומר שהכישלון הכלכלי והתרבותי הפוקד את המדינות הערביות והמוסלמיות, והתסכול בו שרוי האדם המוסלמי, מהווים גם כן מניע ראשוני להתוויית הרעיון הרצחני הזה. הם מאפשרים לו לצוף על-פני השטח ולמצוא לו חסידים ותומכים בקרב המוסלמים. כמו-כן, המשותף לשני הרעיונות הוא שנאת האחר וביטולו על-ידי חיסולו הפיזי.

 

"לאחר החורבן, ההרס ושפיכות הדמים שגרם הנאציזם לאנושות, חורבן שמספר קורבנותיו הגיע לעשרות מיליונים, קם העולם להילחם נגד הרעיון הרצחני הזה וננקטו כל הצעדים ברמה הרעיונית-תרבותית-מדינית למניעת התפשטות רעיון זה מחדש. נשאלת השאלה מדוע, נוכח הדמיון הרב בין שני הרעיונות הללו, אין אנו מפיקים לקח מהניסיון האנושי הזה, ומדוע אין אנו נלחמים בעמודי התווך שלו - באנשי הדת שלו, בתיאורטיקנים שלו ובמטיפים לו, כפי שאנחנו עושים לפושעים לרוצחים ולשודדים".

 

"הם גרועים מהנאצים"

 

במאמר נוסף, אותו פירסם ב-24 ביולי תחת הכותרת "אדרבא, הם גרועים מהנאצים וסוטים עוד יותר מהדרך", הלך אל-שייח צעד נוסף קדימה לאחר שקיבל ביקורות רבות על מאמרו הקודם. במאמר זה קבע אל-שייח כי "בשנת 1945, זמן קצר לאחר כניעתה של גרמניה הנאצית, נערכה ועידה בפוטסדאם שבגרמניה, שאחד הסעיפים החשובים שנידונו בה היה 'חיסול הנאציזם'. לזכות ועידה זו זוקפים את עקירת התרבות הנאצית מאירופה.

 

"הועידה עוררה את המצפון העולמי נגד הנאציזם עם תום מלחמת העולם השנייה, ביססה את התיעוב כלפיו והעבירה אותו לסטטוס הדומה לזה של פשע, לא רק ברמה המשפטית והפוליטית, אלא ברמה התרבותית, הרעיונית והתקשורתית. כיום, באירופה, די בכך שמאשימים פוליטיקאי בכך שיש לו נטיות נאציות, או שהוא מסית לנאציזם, כדי שהוא יהפוך לכעין שודד. על הסכם זה חתמו בריטניה, ברית המועצות, ארצות הברית וסין, שהיו המעצמות הבינלאומיות החשובות באותו זמן.

 

"שוו בנפשכם שההתמודדות עם גילויי הדעת של 'אל-סלפיה אל-ג'האדיה' היתה כמו ההתמודדות של המערב עם הנאציזם. האם ערוץ, כמו ערוץ אל-ג'זירה למשל, היה מעז להפיץ את הרעיון הזה ולהתייחס אל גילויי הדעת של מנהיגיו ושל המטיפים לו תוך תירוץ של 'חופש הביטוי'?

 

"אני עדיין סבור שאחת המשימות הראשונות של הקהילה הבינלאומית כיום היא לשחזר את ניסיונה עם הנאציזם ולהתמודד עם התרבות הברברית המסוכנת הזו, בדיוק כפי שהתמודדה עם התרבות הנאצית. אם לא ייעשה כן, הימים הבאים עלולים להביא אירועים רבים, שהשלכותיהם על האנושות כולה עתידות להיות חמורות בהרבה מאלו של מלחמת העולם", סיכם אל-שייח באזהרה קודרת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"כמו הנאצים". זרקאווי (ארכיון)
צילום: רויטרס
מלחמת חורמה. היטלר (ארכיון)
מומלצים