שתף קטע נבחר

אי הקסמים

מָדַגְסְקָר, האי הרביעי בגודלו בעולם ואחד העשירים בעולם מבחינה אקולוגית, מושך אליו מדענים וחוקרים מרחבי העולם. מה הפלא, אם כן, שעשו עליו סרט? אבל, בואו נבדוק מה היה קורה במציאות, אם כוכבי הסרט היו מגיעים לפתע למָדַגְסְקָר

אריה, ג'ירפה, זברה והיפופוטמית ברחו מגן החיות של ניו יורק. לאחר שספינתם עלתה על שרטון, מצאו עצמם הארבעה באפריקה, באי ששמו... ניחשתם נכון: מָדַגְסְקָר. זהו, בקצרה, סיפור העלילה של סרט האנימציה החדש "מָדַגְסְקָר". אולם, הסיפור האמיתי, שמסתתר מאחורי מָדַגְסְקָר עצמה, מדהים יותר מכל סרט שרואים בבית הקולנוע. אתם מוזמנים להצטרף לטיול באחד מהמקומות היפים והמעניינים ביותר בעולם.

 

אי ירוק בים

 

מָדַגְסְקָר הוא האי הרביעי בגודלו בעולם (שטחו הוא כ-600 אלף קילומטרים מרובעים – כשטחן של המדינות ספרד ופורטוגל יחד). הוא נוצר בתקופת היורה (לפני כ-165 מיליון שנה), כשמספר גושים, הכוללים את הודו, מָדַגְסְקָר, אנטארקטיקה, אפריקה ודרום אמריקה התפצלו מיבשת גונדוואנה, והתרחקו כל אחד למיקומו הנוכחי.

 

ומכאן, בעצם, ייחודה של מָדַגְסְקָר - בעלי החיים המעטים, שהתנתקו מאפריקה במשך מיליוני השנים שחלפו מאז, התפתחו והצמיחו מאות מינים חדשים. למעשה, בעקבות ההפרדה שחלה בין האי לבין יבשת אפריקה - ניתן למצוא במָדַגְסְקָר מינים רבים של בעלי חיים וצמחים שאינם מצויים באף מקום אחר בעולם, מה שהופך אותה למקום מאוד קסום ומיוחד. את הלֶמוּר (סוג של קוף שמוצאו באפריקה), למשל, ניתן למצוא כיום אך ורק במָדַגְסְקָר.

 

שודדי ים, באובב ויונק קטן

 

הנוף המגוון באי הופך את מָדַגְסְקָר לאחת הארצות העשירות ביותר בעולם מבחינה אֶקוֹלוֹגִית. במרכז האי קיים אַקְלִים ממוזג, אך באזורי החוף וּבַמִּישׁוֹרִים, לעומת זאת, האַקְלִים הוא אַקְלִים טְרוֹפִּי. האדם הלבן גילה את האי בתקופה מאוחרת יחסית (בשנת 1500) במאה ה-17, האי היה מְאוכְלָס בעיקר על ידי למעלה מֵאֶלֶף שׁוֹדְדֵי יָם מֵאַנְגְּלִיָּה, צָרְפַת, פּוֹרְטוּגָל וְהוֹלַנְד, שיצאו מהאי לִפְשִׁיטוֹת על הספינות ששטו בָּאוֹקְיָנוֹס ההוֹדִי ובזמנם הפנוי גם סחרו בעבדים.

 

מָדַגְסְקָר משמשת כיום בית ל-340 מינים שונים של זוחלים, בהם גם למעלה ממחצית ממיני הזיקיות בעולם! מבין 222 מיני בעלי החיים הָאַמְפִיבִּיִּים (החיים גם בים וגם ביבשה) במָדַגְסְקָר, רק מין אחד ניתן למצוא גם במקומות אחרים בעולם. כלומר: את כל שאר המינים ניתן למצוא אך ורק במָדַגְסְקָר!

 

גם העופות במָדַגְסְקָר מיוחדים במינן. באי קיימים למעלה מ-297 מינים שונים של ציפורים, כשכמעט מחצית מהן נחשבות לִמְקוֹמִיּוֹת (ולא ניתן למצוא אותן באף מקום אחר). בין המינים השונים של הציפורים באי קיימים גם כמה המצויים בְּסַכָּנַת הַכְחָדָה. בין המינים שכבר נִכְחֲדוּ (ולא קיימים עוד) היה גם "עוף הפיל" – ככל הנראה העוף הגדול ביותר (גובהו כשני מטרים!) שחי אי פעם.

 

מָדַגְסְקָר גם משמשת בית לכמות מדהימה של מִינֵי צמחים מיוחדים. מדענים מעריכים, כי באי קיימים לפחות 14 אלף מינים של צמחים, כשתשעים אחוזים מהם מְקוֹמִיִּים. מבין הצמחים באי ניתן למצוא גם שישה מתוך שמונה המינים של עץ הַבָּאוֹבַּבּ המיוחד (אתם ודאי מכירים אותו, אם קראתם את הספר "הנסיך הקטן" מאת אַנְטואן דֶּה סֶנַט אקְזוֹפרִי).

 

כשהאריה פגש את הַלֶמוּר

 

האם ידעתם שבמָדַגְסְקָר אין, למעשה, אריות, ג'ירפות, זֶבְּרוֹת או הִיפּוֹפּוֹטָמִים? בעל חיים שניתן לראות אך ורק במדגסקר, לעומת זאת, הוא הלֶמוּר. למעשה, אם על דִּגְלָהּ של מָדַגְסְקָר היה ציור כלשהו – רוב הסיכויים שזה היה ציור של לֶמוּר...

 

הלֶמוּרים הם יונקים עליונים (כלומר: יונקים שיש להם ידיים ורגליים בעזרתם הם יכולים לתפוס דברים) בעלי עיניים גדולות, שמבלים את רוב זמנם על העצים. אגב, גם הקופים ובני האדם נחשבים ליונקים עליונים.

הַפוֹסוֹת הם מהאויבים הבודדים של הלֶמוּרים. מדובר בבעל חיים טורף, קרוב משפחתה של הַנְּמִיָּה, שנראה כמו חתול ויש לו זנב ארוך במיוחד.

 

אולם, האיום העיקרי על בעלי החיים באי הוא דווקא בני האדם. פעילויות "אנושיות", כמו חקלאות, מִרְעֶה, וּבֵרוּא יערות באמצעות שריפות, פוגעות ביערות הגשם הַטְּרוֹפִּיִּים שֶׁבָּאִי, כמו גם ביערות הנמצאים בְּצִדָּהּ הַמַּעֲרָבִי של מָדַגְסְקָר. למעשה, רק כעשרה אחוזים מהיערות המקוריים באי שרדו, ולפחות 15 מינים שונים של לֶמוּרים נִכְחֲדוּ לחלוטין.

אז, מה לדעתכם היה מתרחש אם הדמויות הראשיות בסרט "מָדַגְסְקָר" היו מגיעות לאי במציאות? ובכן, ההחלטה להפגיש בעלי חיים "חדשים", כמו אריות, זברות או ג'ירפות, עם מָדַגְסְקָר עשויה להיות החלטה לא נבונה במיוחד...

 

למרות שכוכבי הסרט "מָדַגְסְקָר" חיים במקור בשטחים הפתוחים של אַפְרִיקָה, ולכן רוב הסיכויים שיצליחו לשרוד גם במָדַגְסְקָר. אולם, נוכחותם באי עלולה לגרום לְאִבּוּד הָאִיזּוּן הָאֶקוֹלוֹגִי העדין, ולנזקים כבדים לצמחייה ולשאר הסביבה.

האריה, למשל, ייאלץ להתחרות עם חבריו הטורפים על כמות מוגבלת של טרף. הג'ירפות יהרסו (בנוסף להרס לו גורמים בני האדם) את עלוות העצים, שבעלי החיים הקטנים, כמו הלֶמוּרים, כה תלויים בה. ללא עצים, שיספקו להם מזון ומקלט, שארית אוכלוסיית הלֶמוּרים תיכחד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים