שתף קטע נבחר

נכה ונשואה? בואי למבחן בקיפול סדינים

השנה שנת 2005 אבל בביטוח הלאומי עדיין חיים, כך מתברר, בימי הביניים. כל נכה שקיבלה בעבר אחוזי נכות מזומנת עם נישואיה למבחן מחודש. הפעם בוחנים את כישורי המטבח ועבודות הבית."זה משפיל. ביקשו ממני לקפל סדינים ולמלא סיר והורידו לי 40% מהקצבה", מספרת נועה, נכה מדרום הארץ. גברים, מיותר לציין, לא מזומנים לאותו מבחן. המוסד לביטוח לאומי: מנסים לתקן את החוק

מבחן משפיל בקיפול סדינים והפחתה של כ-40 אחוזי נכות - זו "מתנת הנישואים" שקיבלה נועה (שם בדוי), בת 29 מדרום הארץ, הסובלת מנכות נפשית בשיעור של 100%, שנישאה לאחרונה לבחיר לבה.

 

עם חתונתה זומנה נועה למבחן מיוחד. מעתה, כך הסבירו לה, היא אינה מוגדרת עוד "נכה". במקום זאת, עליה לעבור לקטגוריה של "עקרת-בית נכה". המשמעות: מבחן משפיל בקיפול סדינים ובישול, והפחתה של כ-40 אחוזי נכות. "זה משפיל", מספרת נועה בזעם. "מה בין להציע מיטה לבין הנכות הנפשית שלי?".

 

מקורו של המבחן המשפיל הוא בסעיף בחוק לביטוח לאומי. לפי הסעיף, כאשר אשה נכה נישאת היא מקבלת מעמד של עקרת-בית נכה. ככזו, לא נבדקת עוד יכולת ההשתכרות הרגילה שלה כפי שנבדקים גברים ונשים רווקות. מעתה נבדקת יכולתה לתפקד במשק הבית. הבדיקה המחודשת גורמת לנשים רבות לאבד את ההטבות שקיבלו עד לרגע בו נישאו. ההפחתה מ-100 אחוזי נכות עומדת בדרך כלל על 40%. הנשים מקבלות רק 60% קיצבה שהם כ-1,100 שקלים במקום 1,884.

  

המבחן: קיפול מצעים ומילוי סיר במים

 

"הם זימנו אותי לוועדה לקביעת דרגת נכות כעקרת בית, כי אישה נשואה נכה לא נחשבת נכה אלא עקרת-בית נכה", מספרת נועה. "המבחן כלל חלק שבו נכנסתי לחדר עם מיטה ומטבחון. מרפאה בעיסוק שבחנה אותי ביקשה ממני לקפל סדינים ואחר כך להציע את המיטה. אחר כך היא בקשה שאמלא סיר עם מים ואשים אותו על השיש. זה לקח לי מספר דקות ואחר כך היא כתבה את התרשמותה המקצועית.

 

"כל אשה נשואה נכה צריכה לעבור את ההשפלה הזו. זה ממש משפיל. מה בין להציע מיטה לבין הנכות הנפשית שלי? זה לא שאין לי ידיים. ואולי הם רוצים לבדוק איך אני מתייחדת עם בן זוגי?", זועמת נועה. 

 

נועה, שזעמה עם הגילוי על המבחן המפלה, פנתה בבקשת סיוע למספר חברי כנסת. חברת הכנסת זהבה גלאון הרימה את הכפפה והגישה לאחרונה הצעת חוק המציעה לבטל את את ההבחנה הקיימת בין גבר ואשה נכים בעניין זה. לפי ההצעה, הקריטריון לקבלת קצבה ייקבע לגבר ולאישה לפי כושר ההשתכרות בלבד. "ההנחה בבסיס החוק היא שבן הזוג יפרנס את האשה, ולכן לא נבדקת יכולת השתכרותה", אומרת גלאון. "זה חוק שמתאים למדינת ישראל של שנות ה-50, אך אינו עומד במבחן המציאות של ישראל בשנות ה-2000. תפקידה של האשה הוא לא במשק בית. יש כאן אפלייה ברורה על רקע מיני".

 

עניין מהותי של אפלייה

 

שלושה שבועות לאחר שהגיעה נועה לוועדה לקביעת דרגת נכות חדשה התבשרה במכתב שקיבלה מהביטוח הלאומי כי היא מוגדרת כעת כעקרת-בית נכה. "זה אומר שהסכום שאני מקבלת ירד ל-1,132 שקלים. בנוסף, ההטבות שקיבלתי לפני החתונה נעלמו - סיוע בשכר דירה, הנחות בנסיעה בתחבורה ציבורית ועוד הטבות אחרות. וכל זה למה? כי בעלי, סטודנט שעובד בשכר מינימום, אמור לפרנס אותי".

 

עו"ד איילה אנדורן ממשרד זאב-גיא המתמחה בדיני ביטוח לאומי ודיני עבודה מסבירה על הבעייתיות שבחוק. "אני מייצגת את נועה, בחורה חולת נפש. בביטוח לאומי לא לוקחים את הקצבה אוטומטית. במקום זה מפחיתים אותה בדרך מתוחכמת. ברוב המקרים יש הקטנה של הגימלה כי מבחן ההשתכרות לעקרת בית הרבה יותר קל. כל אחד יכול לשטוף מלפפון או רצפה. כדי לא לעבור את המבחן ולקבל בסופו של דבר קיצבה מלאה אשה צריכה להיות במצב של ריתוק למיטה".

 

לדברי עו"ד אנדורן, מדובר בעניין מהותי של אפלייה. "ברגע שאישה מתחתנת מפסיקים פתאום לראות בה אדם רגיל. פתאום משווים בינה לבין אשה שעובדת בבית, ולא אשה שעובדת מחוץ לבית. זאת בעוד שגבר נכה שמתחתן נחשב למפרנס ראשי. משווים אותם לגבר שמסוגל לעבוד למרות שיש גברים שלא עבדו מעולם".

 

דובר הביטוח הלאומי, חיים פיטוסי, אומר כי הנושא נמצא בטיפול. "הנושא הזה יתוקן בעתיד. הביטוח הלאומי עומד להגיש הצעה לשינוי החוק כך שאשה שנבדקה פעם אחת כמשתכרת לא תיבדק שוב כשהיא מתחתנת. בתחילת מושב הכנסת נעביר את הנושא לוועדת הרווחה".

פורסם לראשונה 31/08/2005 23:42

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מבחן בקיפול סדינים (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
צילום: דודו פריד
עניין של אפליה
צילום: דודו פריד
צילום: מאיר פרטוש
הרימה את הכפפה. זהבה גלאון
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים