שתף קטע נבחר

 

חדש בארץ: שירים לועזיים להורדה בזיל הזול

השבוע עלה לרשת אתר allofmp3.co.il, גירסה ישראלית לשירות מוזיקה הפועל מרוסיה, המציע להורדה קטלוג של 300,000 שירים לועזיים במחיר זול במיוחד. חוקי? לא ממש, אך עונה על צורך קיים

אתר אינטרנט חדש, שהחל לפעול לאחרונה בכתובת allofmp3.co.il, מציע להורדה שירים לועזיים במחירים זולים במיוחד. מדובר בגירסה הישראלית של אתר הורדות המוזיקה allofmp3.com, הפועל ממוסקבה. אמנם, גולשים ישראלים יכלו לרכוש שירים גם מהאתר הלועזי גם לפני כן, אך כעת מוצע השירות בכתובת אינטרנט ישראלית ובדף ראשי ידידותי בעברית.

 

בניגוד לשירותי מוזיקה כדוגמת iTunes, אתר allofmp3.co.com והדומים לו, שאף הם פועלים מרוסיה (למשל, 3MP3.ru ו-MP3search.ru), מאפשרים להאזין לשירים מלאים בטרם הקניה, ולא רק ל-30 שניות, כמו ב-iTunes (אם כי מדובר באיכות האזנה נמוכה).

 

חלק מהאתרים האלה גם מציעים שירים באיכות גבוהה בהרבה מזו הזמינה באתרים החוקיים, וכוללים קטלוג מוזיקלי מגוון, ובו גם מוזיקה שאינה מותרת למכירה בשירותי ההורדות הגדולים. allofmp3.com כולל קטלוג מוזיקלי של כ-300,000 שירים, כאשר כל שיר ניתן להורדה באיכות הקלטה (bitrates) התחלתית של Kbps 128 ועד איכות CD מקורית.

 

מחיר כל שיר משתנה על פי האיכות המבוקשת על ידי הגולש - הורדת שיר באיכות נמוכה (128 קילו ביט בשנייה) היא הזולה ביותר, עלות שיר באיכות גבוהה (192 קילו ביט בשנייה) גבוה מעט יותר ומחיר שיר באיכות CD (320 קילו ביט בשנייה) הוא היקר ביותר.

 

המחירים הממוצעים באתר זולים במיוחד. למשל, מחיר שיר להורדה מהאלבום החדש של קולדפליי, X&Y נקבע ל-כ-40 אגורות באיכות נמוכה, כ-60 אגורות לאיכות בינונית ושקל אחד עבור איכות גבוהה. מחיר האלבום השלם מסתכם בשמונה שקלים עבור איכות של kbps 192. לשם השוואה, מחיר שיר בשירות iTunes הוא 99 סנט (4.5 שקלים) ואילו עלות הורדת שיר מ-songs.co.il הישראלי היא ארבעה שקלים.

 

שלא כמו שירות המוזיקה החוקי המוביל, iTunes של אפל ומתחריו, אתר Allofmp3.com מציע הורדת שירים בפורמט MP3 הפופולרי, מבלי להגביל את אפשרויות ההאזנה וההעתקה של השיר באמצעות מערכת ניהול זכויות יוצרים דיגיטלית (DRM).

 

ניתן לחפש באתר שירים על פי סדר אלפביתי, באמצעות מנוע החיפוש החופשי באתר, על פי סגנון מוזיקה, טבלאות מצעדי הפזמונים באירופה ובארה"ב ועוד. הורדת השירים מתבצעת באמצעות תוכנה ייעודית בשם ALLOFMP3 Explorer. רוב השירים ניתנים להורדה בקידודים שונים, על פי דרישת הגולש, בהם MP3, WMA, OGG ועוד.

 

יש לציין, כי רק הדף הראשי של האתר תורגם לעברית - כאשר גולשים לעומק האתר, דפי האינטרנט המוצגים באנגלית בלבד. "בסופו של התהליך כל האתר יתורגם לעברית", מבטיח מקים האתר הישראלי, גל פאר.

 

פאר, מתכנת במקצועו, מספר כי לפני חודשיים פגש בצ'ט את אחד ממנהלי allofmp3.com, ובעקבות המפגש סוכם כי יקים את הגירסה הישראלית של השירות. עבודתו של פאר עבור allofmp3.com מוגדרת כפרילנס והוא אינו שותף בבעלות על האתר.

 

האתר הושק לפני כשבוע ועד כה זרם המבקרים מעודד, הוא מציין. "השמועה על האתר עברה מפה לאוזן, עדיין לא פירסמתי אותו בשום מקום".

 

בהמשך מקווה פאר כי גם מוזיקה עברית תוצע להורדה באמצעות האתר הישראלי, והוא מדווח על התעניינות של חברות בארץ הפועלות בתחום הבידור האלקטרוני שביקשו לרכוש תכנים עבורן.

 

האם זה חוקי?

 

Allofmp3.com והאתרים המקבילים לו צברו פופולריות בשנתיים האחרונות בקרב גולשים מערביים, בזכות גירסאות שפתחו בשפה האנגלית ובשפות מקומיות. הסיבה העיקרית להצלחה: אתרים אלה מתיימרים להציע תחליף זול לשירותי המוזיקה היקרים ותחליף חוקי לתוכנות שיתוף הקבצים הפיראטיות, המאפשרות להוריד סרטים, שירים, תוכנות. כך, סבורים הגולשים, ייהנו ממוזיקה באיכות גבוהה, נקייה מחשש וירוסים ושאר מזיקים, מבלי לחשוש מתביעות.

 

האמנם? בחודש פברואר דווח כי רשויות אכיפת החוק ברוסיה שוקלות להגיש תביעה פלילית נגד Allofmp3.com בעקבות חקירה שניהלה משטרת מוסקבה. גם הפדרציה העולמית לתקליטים ולקלטות (IFPI) הבהירה היטב מה היא חושבת על האתר. "חזרנו וטענו ש-Allofmp3.com אינו מורשה להפיץ את השירים של יוצרים החברים בפדרציה ברוסיה או במדינה אחרת", אמר בעבר איגור פוזיטקוב, מנהל סניף הפדרציה במוסקבה.

 

לטענת מפעילי האתר, כל הפעולות המתבצעות בו חוקיות, מאחר והוא משלם אגרה ל-Russian Organisation for Multimedia and Digital Systems (או ROMS), גוף מקומי, שמייצג את היוצרים בכל הנוגע לזכויות יוצרים.

בסופו של דבר, משרד התובע במוסקבה החליט כי אין ביכולתו לתבוע את האתר, על אף שהוא פועל מבלי לקבל רשות מבעלי זכויות היוצרים. זאת עקב פירצה בחוק זכויות היוצרים ברוסיה, שאינו מתייחס להפצת שירים באינטרנט. וכך המשיך האתר לפעול.

 

ומה המצב החוקי בישראל?

 

התסבוכת המבלבלת של זכויות היוצרים על יצירות, המשתנות ממדינה למדינה ומוגבלות לאיזורים גיאוגרפיים, גרמה להאטה בפתיחת שירותי מוזיקה חוקיים בינלאומיים ברשת. כיום גולשים ישראלים המבקשים להוריד מוזיקה לא ישראלית באופן חוקי אינם יכולים לעשות זאת. על אף הכוונה לפתוח חנות iTunes מקומית ושירותי מוזיקה שיתחרו בו, כיום מספר שירותי המוזיקה שאינה ישראלית עומד על אפס עגול. גולשים ישראלים אינם יכולים לרכוש שירים לועזיים מרוב השירותים הפועלים כיום, מאחר ואלה מוגבלים לקהל יעד מארה"ב וקנדה.

 

לתוך החלל הזה נכנסו allofmp3.com ומקביליו, המציינים כי הם פועלים על פי חוקי זכויות היוצרים ברוסיה, אך במקביל, קוראים לגולשים שאינם רוסיים "לבדוק את מצב החוק במדינתם". עורכי דין המתמחים בקניין רוחני קובעים באופן חד משמעי כי מדובר בשירות בלתי חוקי.

 

פאר סבור כי גם הגולשים הישראלים יכולים ליהנות מהפירצה בחוק הרובי ולהוריד מוזיקה לועזית מבלי לחשוש מתביעות, מאחר ושרתי האתר פועלים מרוסיה. "אני רק מספק ממשק בעברית", הוא אומר ל-ynet, "זה כמו שארים שלט בחוצות העיר ואכוון את העוברים ושבים לחנות רחוקה. אני לא מספק את השירות בפועל. למעשה, מדובר במנוע לחיפוש שירים, ממש כמו גוגל. אם מתבצעת עבירה, העבריין נמצא ברוסיה ולא כאן".

 

פאר לא מכחיש כי מניעיו לא נקיים משמץ אנרכיזם נגד הממסד המוזיקלי הקיים. הוא מציין כי גירסאות נוספות של allofmp3.com כבר החלו לפעול בצרפת, גרמניה ומדינות נוספות. הוא עדיין לא החליט מה יעשה אם יפנו אליו בעלי זכויות היוצרים בארץ עם אזהרה מנומסת אך תקיפה.

 

היכן האתר פועל?

 

"האם האתר כפוף לדין הישראלי? התשובה על שאלה זו היא פועל יוצא מהשאלה היכן האתר פועל", אומר ד"ר מיכאל בירנהק, מנהל המרכז למשפט ולטכנולוגיה של אוניברסיטת חיפה, "נכון שמדובר בחברה רוסית, אבל ברור שהיא פועלת בישראל - שם המתחם בעברית והאתר בעברית. במקרה הזה זה די ברור שהאתר 'פועל' כאן. עשויה להיות בעיה של העברת כתבי בית הדין לחברה ברוסיה, אבל סדרי הדין האזרחי מאפשרים את זה".

 

באשר לשאלה אם השירות מפר זכויות יוצרים בישראל, סבור ד"ר בירנהק כי רוב הסיכויים כי התשובה היא חיובית. "כאשר מאפשרים לגולשים להוריד שיר - מפעילי השירות שותפים להעתקה על ידי הגולש. מדובר כאן בצעד רצוני, ידוע, והם לא יכולים להיתמם שלא ידעו מה עושים, מה גם שהם למטרת רווח, ומעודדים באופן פעיל את הורדת השירים. בישראל אין איסור כללי על הפצה של יצירות מוגנות (יש איסור על הפצת עותקים לא חוקיים, אבל במדיום הדיגיטלי אין "עותק"), אבל יש איסור על השכרה מסחרית. אפשר לפרש את הפעילות כאן כהשכרה מסחרית".

 

ומה באשר לגולשים המשתמשים בשירות? על פי ד"ר בירנהק רוב הסיכויים שמי שמוריד שירים באמצעות האתר לא עושים שימוש הוגן, אך החוק הקיים לא מספק לשאלה הזו תשובה חד משמעית.

 

פקודת זכות היוצרים (1924) אמנם מעניקה פטור לכל מי שנהנה ממוזיקה לצורך שימוש "פרטי, ביתי שאינו מסחרי", אלא, שהפטור חל על" טביעה ושיעתוק של קלטת". "ההגדרה של 'קלטת' די צרה, ויש ויכוח פרשני, שעדיין לא הגיע לבתי משפט, האם הוא יכול להכיל גם פורמטים דיגיטליים", אומר ד"ר בירנהק, "אם אני מבין נכון, ומדובר פשוט באפשרות להוריד שיר, ולא להפיצו הלאה, הרי בעיניי הדבר דומה להקלטת שיר מהרדיו.

 

ד"ר בירנהק מציין, כי אם וכאשר תתקבל הצעת חוק זכויות יוצרים, שכבר עברה בקריאה ראשונה בכנסת, פעילות האתר הישראלי תהיה גם הפרה של האיסור החדש המוצע שם על "העמדה לרשות הציבור.

 

שירותים שעונים על צורך

 

על אף שהאתר פועל בתחום האפור של החוק, בלשון המעטה, לא נראה כי צפויה תביעה נגדו בזמן הקרוב. אתרי מוזיקה ישראליים פיראטיים הם רק ספיח במפת המוזיקה העולמית. כל פעילות נגדם תיקבע היישר מהוליווד ונציגיה - הפדרציה העולמית לתקליטים ולקלטות, וישראל אינה נמצאת על ראש סדר העדיפויות שלהם. גם אם ייסגר האתר, צפויים לצוץ דומים לו, והוליווד לא תוכל להתעלם לאורך זמן כי שירותי מוזיקה לועזית שפונים לגולשים בכל העולם ולא רק לאמריקנים.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים