שתף קטע נבחר

המתחרה החופשית של אופיס עולה ליגה

בקרוב תשוחרר אופן אופיס 2.0, הגירסה החדשה לחבילת התוכנות המשרדיות החופשית. לקחנו לסיבוב את גירסת האלפא שלה והתרשמנו כי יש למה לחכות. הבאגים תוקנו, התמיכה בעברית שופרה וניכרת קפיצת מדרגה אמיתית בכל הנוגע לנוחות ויעילות השימוש. סוף סוף מתחרה ראוי ל-Office של מיקרוסופט

פחות מדי אנשים מודעים לעובדה כי קיימת חלופה חינם ל-Office, חבילת התוכנות המשרדיות של מיקרוסופט. כמעט שנתיים לאחר ההשקה הרשמית של אופן אופיס 1.1 בעברית, היא נותרה אנונימית למדי כאן. חלק מהמשתמשים שניסו - נכוו וזנחו אותה. אחרים לא מצאו סיבות לעזוב את Office - אם בגלל שלא אכפת להם לשלם עבורה כמה מאות שקלים או כי הם משתמשים בחבילה באופן פיראטי.   

 

אופן אופיס 1.1 לא הצליחה להתחבב גם עלינו, בגלל כמה חסרונות בולטים, כמו עברית לקויה, טעינה איטית, מקשי קיצור דרך שונים, ממשק לא מלוטש ועוד. כתחליף קוד פתוח חופשי ממונופולים, עדיפה AbiWord המצוינת. אולם זו, עם כל הכבוד המגיע לה, אינה חבילת יישומים משרדית, אלא מעבד תמלילים עצמאי.

 

קיבלנו לבדיקה את גירסת האלפא (כלומר, עוד לפני שלב הבטא) של אופן אופיס 2.0 בעברית, שכוללת תמיכה מלאה בשפת הקודש, לרבות בממשק ובכיווניות. על פי ההתרשמות שלנו, למעט כמה גליצ'ים פה ושם, החלופה העברית ברורה, רהוטה וקלה לשימוש. חשוב להדגיש, כי בשלב זה לא ניתן להוריד את התוכנה, והיא עתידה להיות זמינה בסוף ספטמבר.

 

יש פוטנציאל

 

מה נחמד לגלות שדווקא הגירסה האולטרה נסיונית של אופן אופיס 2.0 גרמה לנו לשנות את דעתנו על סיכוייה להפוך לחלופה אמיתית והולמת, בעולם שנשלט כמעט בלעדית על ידי הענקית מרדמונד.

 

כמובן שעדיין יש כמה הסתייגויות כמו העובדה שאין בחבילה החדשה תחליף לאאוטלוק, אולי אחד מהיישומים החשובים ביותר באופיס של מיקרוסופט, לא ניתן לשלוח פקס ישירות מחלון מעבד התמלילים (ה-Writer),

עדיין נעשה שימוש במושגים לא לגמרי ברורים (נטישה במקום ביטול, אתחול במקום החל, הכנסה במקום הוספה וכדומה), לא ניתן לייצא מצגות בעברית לפלאש, אין תמיכה במקרו מבוסס VBA של מיקרוסופט ועוד.

  

תוכנה "כבדה"

 

גירסת האלפא של אופן אופיס 2.0 מופצת עם קובץ ההתקנה ששוקל 76 מגהבייט כשהוא מכווץ. אם תבחרו להתקין את החבילה כולה, תיאלצו להיפרד מלמעלה מ-300 מגהבייט פנויים בדיסק הקשיח. לא מעט. אבל בעולם שבו כל גירסה של משהו – לא משנה מה – מתנפחת ללא רחם, אין מה להלין דווקא על הפרויקט החיובי הזה.

 

התקנה

 

ההתקנה עצמה קלה ומהירה, מתבצעת בעברית ולא עימתה אותנו עם בעיות מיוחדות. אפשר לבחור בין התקנה מלאה או מיוחדת, כאשר התקנה של החבילה המלאה כוללת את Writer (מעבד תמלילים), Calc (תוכנת גיליונות אלקטרוניים), Draw (תוכנת ציור), Impress (עורך מצגות), Base (ישום מסדי נתונים) ו-Math (כלי לעריכת נוסחאות ומשוואות). עוד בחבילה: רכיבים נלווים כמו ממירים גרפיים, כלי בדיקה ,תמיכה בעברית, תמיכה במחשבי כף יד (פאלם ו-PocketPC), הרחבה לדפדפן אינטרנט אקספלורר ועוד.

 

השאלה היחידה שתידרשו לה במהלך ההתקנה היא האם אופן אופיס צריכה לפתוח את קבצי ה-Word (עם סיומת DOC, קובצי Excel (עם סיומת XLS) ו-PowerPoint (עם סיומת PPT) שלכם אוטומטית. לאחר ההתקנה תגלו אייקון חדש במגש המערכת, שכולל תכונת הפעלה מהירה (להאצת טעינת התוכנה), גישה מהירה לכל היישומים בחבילה ואפשרות יצירת או פתיחת קובץ ישירות מהאייקון.

  

יישומי החבילה פועלים היטב יחד

 

לחיצה על כלים-אפשרויות בכל אחת מהתוכנות של אופן אופיס תפתח בפניכם גישה לחלונית הגדרות עמוסת כל טוב: יש 100 אפשרויות Undo, מתוך 999 זמינות, ניתן לקבוע כמה זכרון גרפי יוקצה לפעילות התוכנה, אחרי כמה זמן לנקות אותו, מה יהיה גודל סרגל הכלים, האם הכפתור האמצעי של העכבר ישמש לגלילה או להדבקה,

לקבוע הגדרות הדפסה, לקבוע מנוע חיפוש, להגדיר שרת פרוקסי ולקבל תמיכה במוזילה.

 

האפשרות לבצע את כל ההתאמות והגדרות של החבילה כולה מחלון אחד ראשי, המתייחס גם לחבילה כולה ולגם לתוכנות ספציפיות וההגדרות הרלוונטיות להן נוחה למדי. באופן כללי, ההתממשקות (השילוב) בין כלל היישומים בחבילה ראויה לציון, ונעשית בצורה שקופה למשתמש, כך גם בהוספת גופנים או מילונים מהרשת, בשילוב אובייקטים מתוכנה X בתוכנה Y ועוד.

 

אם תחליטו, תוכלו לבצע המרה מיידית וגורפת למסמכים או קבצים מתוכנות אופיס השונות אל פורמט אופן אופיס, זאת, בעזרת בחירה בקובץ-אשפים-המרת מסמכים.

 

Writer

 

אנחנו שמחים לקבוע כי מעבד התמלילים של אופן אופיס 2.0 כשיר לגמרי להחליף את Word כמעט בקרב כל המשתמשים, מתחילים ומתקדמים כאחד. לאחר שעבדנו עם ה-Writer במשך מספר שעות, על מגוון מסמכים, לרבות כאלו מורכבים, הכוללים שילוב בין עברית לאנגלית, טבלאות, תמונות וכדומה, ומשסיימנו להגדיר את התוכנה בצורה נוחה ומוכרת - לא שמנו לב להבדל בינה לבין Word של מיקרוסופט, וזו, כך נראה, מחמאה גדולה.

 

כמה מהבעיות שהיו בגירסה הקיימת תוקנו (למשל, רשימה ממוספרת מוצגת כראוי במסמך, יש תבניות מסמכים גם בעברית, והממשק מהוקצע בהרבה), ויש כמה יתרונות לעומת ה-Word.

 

התוכנה עובדת עם קבצים בפורמט SXW, אך ניתן לפתוח גם קבצי DOC. בודק האיות משעשע במיוחד, ואת המילה מגהבייט למשל, הוא הציע להחליף ב"שמאהבייך" (!), את "מיקרוסופט" ב"מיקרוסקופ", ולא ניתן להורות לו, כמו ב-Word, לעשות שימוש בכתיב מלא, חסר או מעורב. מה שכן, לעומת מתחרהו, הוא מציע מגוון רחב מאוד של מילים חלופיות, והסיכוי למצוא את האיות הנכון גדול מאוד.

 

השליטה על התפריטים הנפתחים בלתי נסבלת, הם קופצים חזרה וצריך ללמוד לתפעל אותם (תלונה שנוגעת לכל החבילה, לא ל-Writer בלבד). הסתייגות נוספת שיש לנו נוגעת לכיוון הסמן. בניגוד למעבד התמלילים של ענקית התוכנה, כאן אתם עלולים להתבלבל בשפה, מאחר והדרך היחידה להבחין בין עברית לאנגלית היא להציץ בסרגל השפה של Windows.

 

קיצורי הדרך זהים לאלו של אופיס של מיקרוסופט, ואין צורך ללמוד צירופי מקשים חדשים, אולם נסיונות רבים שביצענו במטרה לבצע שינויים בהקצאת המקשים או ביצירת קיצורי מקלדת חדשים העלו חרס, וכל מה שנתקלנו בו היה חלונות מבלבלים. גם קובץ העזרה המקיף (וכך גם ה-Tooltips, אותן חלוניות עזרה מקפצצות) אינו זמין בעברית, וחבל.

 

גם הנסיון לקבוע גופן ברירת מחדל למסמכים עתידיים על בסיס קבוע לא צלח בידינו, גם לא בעזרת ההוראות שהופיעו בקובץ ה-Readme של התוכנה ('כלים' -> 'אפשרויות' -> 'אופן אופיס' -> 'החלפת גופנים'), ולכן נאלצנו לבצע את ההחלפה באופן ידני בכל עם שפתחנו מסמך חדש.

 

אחד היתרונות המרכזיים של Writer הוא התמיכה המובנית ב-PDF ו-XML, שני פורמטים נפוצים במיוחד, שב-word נתמכים רק באופן חלקי, בין אם בגירסאות Pro היקרות בלבד או באמצעות תוסף. מאפיין נחמד אחר הוא השלמת מילים (באנגלית), בדומה לתכונה המשולבת בטלפונים סלולריים, וחוסכת זמן הקלדה. Writer מאפשר גם לשמור מספר מסמכים בבת אחת (שמירה כוללת)

 

Impress

 

תוכנת המצגות שבחבילה נראית כמו תאומה של PowerPoint, ובמרבית המקרים גם מתנהגת כמותה. היא מציעה אשף יצירת מצגות, שילוב תמונות, טקסט, גרפים, תרשימים וכו', בתוספת שימוש באפקטים והנפשות. גם היא, בדומה לתוכנות האחרות, מאפשרת פתיחת קבצי אופיס מקבילים, במקרה הזה, מצגות ב-PPT. הפורמט שהיא עצמה עובדת איתו הוא SXI.

 

ב-Impress החדשה תוקנו כמה בעיות, כמו באג בייצוא מצגות לפורמט HTML בעברית, זאת, למרות שעדיין לא ניתן לייצא מצגת עברית לפורמט SWF של תוכנת פלאש: הטקסט מוצג משמאל לימין. לבד מאלה, מדובר למעשה בתוכנת מצגות פשוטה להבנה וקלה לשימוש, שלמעט שינון של כמה אייקונים חדשים, לא תערים קשיים בפניהם של אנשי שיווק וחובבי PowerPoint אחרים.

 

Calc

 

ונתחיל בבשורה טובה: בניגוד לגירסה הקודמת, אופן אופיס 2.0 מאפשר ליישר טקסט בעברית לימין. היישום דמוי האקסל הזה תומך בצורה מלאה בפעולות מוכרות, כמו שילוב נוסחאות ומשוואות, ניתן לפתוח בו גליונות אלקטרוניים שנבנו במקור באקסל, וגם כאשר מעורבת עברית בעניינים – לא נצפו בעיות מיוחדות.

 

במקום XLS, תקבלו הפעם SXC, הפורמט של אופן אופיס, שמציע חסכון ניכר במקום (קובץ אקסל ששקל 759 קילובייט, הפך אחרי ההמרה ל-14 קילובייט בלבד!). סיבה מספיק טובה כשלעצמה לשקול מעבר לחבילת היישומים המצוינת הזו. אגב, החסכון בנפח לא בא לידי ביטוי רק ב-Calc, אלא גם בכל התוכנות האחרות בחבילה.

 

Base

 

תוכנת מסד הנתונים הזו נכללת לראשונה בחבילת אופן אופיס, ומציעה יכולות דומות לאלו של Access של מיקרוסופט, אותה תמצאו בחבילות ה-Pro בלבד.

 

Base מאפשרת לעבוד עם מסדי נתונים קניינים (dBASE) או נפוצים,

כמו אלו של מיקרוסופט (Access ו-SQL למשל), אורקל ועוד, כמו LDAP, ספרי כתובות של אאוטלוק, מוזילה ו-Windows וכדומה.

 

גם כאן תמצאו תמיכה עברית מלאה, גם בטבלאות ובטפסים וגם בממשק, ניתן ליצור גם שאילתות SQL ויש התממשקות מלאה בין כל חבילות התוכנה, כמו במקרה של ייצור דו"חות ב-Writer, שילוב נתונים מ-Calc וכדומה.

 

תוכנות נוספות

 

תפקידה של Draw, תוכנת הציור הכלולה בחבילה לא לגמרי ברור. מצד אחד, לא מדובר בתוכנת עריכה גרפית, שתחליף את פוטושופ או אפילו את הצייר של Windows. מצד שני, היא לא ממש עושה דברים שונים בהרבה מ-Impress, תוכנת המצגות. מבעיה דומה סובלת Math, שעושה דברים דומים ל-Calc, וניחנה בממשק מבלבל במיוחד.

 

בעיות נפוצות

 

לאופן אופיס ישנן כמה בעיות ידועות, שהמפתחים טורחים להזהיר מפניהן בקובץ ה-Readme המצורף. הנה העיקריות:

 

  • בעיות רבות נגרמות על ידי מנהל ההתקן של כרטיס הגרפי. לרוב, הפתרון הוא לעדכן את הדרייבר, אך ניתן לפתור חלק מהבעיות באמצעות כיבוי התכונה 'להשתמש ב-OpenGL', שב-כלים-אפשרויות-תצוגה-תצוגה תלת-מימדית.

  • העתקה והדבקה דרך לוח הטיוטה (clipboard) בין אופן אופיס 1.0 לאופן אופיס 2.0 עלולה לעורר בעיות בחלק מהמסכים. על מנת לפתור את התקלה, בוחרים בעריכה-הדבקה מיוחדת, ושם בוחרים בצורת תוכן שונה מאופן אופיס.

  • שליחת מסמכים בדואר האלקטרוני עלולה להביא לקריסה של התוכנה, זאת, עקב תקלה בממשק MAPI של Windows. פרטים נוספים תמצאו באתר מיקרוסופט, בכתובת הזו.

 

סיכום

 

יתרונות: התמיכה העברית שופרה פלאים. מרבית התוכנות בחבילה פועלות בצורה כמעט זהה לחלופות של מיקרוסופט. תהליך השחזור מנפילה מהיר ואפקטיבי. הממשק מקצועי יותר.

 

חסרונות: לא כל הבאגים תוקנו. התוכנה קרסה פעם אחת ללא התרעה. עדיין נדרשות מספר שעות כדי להתרגל לשינויים.

 

השורה התחתונה: בהתחשב בעובדה שמדובר בגירסת אלפא נסיונית, התוכנה הפגינה יציבות, והיתה נוחה מאוד לשימוש. יתרה מכך, גם כשהיא עומדת בפני עצמה, ללא השוואות ליריבה. העובדה שהיישומים בחבילה תומכים בצורה חלקה ושקופה במסמכי אופיס "רגילים" (בפורמטים המוכרים) רק הופכת אותה לקלה עוד יותר לשימוש, ולכלי עבודה נוח מאין כמותו. נדמה שגדולתה לאו דווקא בשינויים או בחידושים שהיא כוללת, אלא בעובדה שהיא דומה שתי טיפות מים לאופיס של מיקרוסופט.

 

ציון:

 

גירסה: 2.0 אלפא.

 

גודל הקובץ: 76 מגהבייט.

 

רשיון: קוד פתוח.

 

דרישות מערכת: Windows 98 ומעלה, 64 מגהבייט זכרון, 308 מגהבייט פנויים בדיסק הקשיח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אופן אופיס. תוקנו רבות מהבעיות
מומלצים