שתף קטע נבחר

למה זה כל כך יקר?

המחיר הגבוה שנקבע בישראל ל-PSP, קונסלת המשחקים הניידת החדשה של סוני, מאיר מחדש בעיה ישנה וכאובה - פערים של עשרות ולעתים אף מאות אחוזים במחירי מוצרים דיגיטליים בארץ לעומת חו"ל. מדוע פערים אלה נשמרים גם בעידן בו כל צרכן יכול בקלות לייבא מוצרים מחו"ל באמצעות האינטרנט? היבואנים מעדיפים להאשים את המסים הגבוהים בארץ

לפני שלושה ימים הושקה בארץ קונסולת המשחקים הניידת של סוני, הקרויה PSP.

תג המחיר שהוצמד לגאדג'ט הנוצץ עומד על 1,900 שקלים. בבדיקה מהירה באתר אמזון הבריטי התברר כי מחיר הקונסולה שם מסתכם ב-179 פאונד (כ-1,465 שקלים). למרות שבריטניה היא מדינה יקרה מאוד, מחיר הקונסולה בישראל חלף על פניה בקלילות.

 

תגובות נזעמות

 

בידיעה שפורסמה ב-ynet ובישרה אודות ההשקה התקבלו עשרות תגובות נזעמות של גולשים. "זו קונסולה לעשירים בלבד", כתב אחד מהם. אחרים, בהם הגולש Joe, טענו כי בחנויות בסינגפור המחיר נמוך עד כדי 945 שקלים בלבד, כאשר המחיר הרשמי של סוני מקביל ל-1,212 שקלים, כולל שני משחקים וערכת הקונסולה (סוללה, נרתיק, כרטיס זיכרון ועוד). 

 

גולש אחר, שמתגורר בהונג קונג, לדבריו, טען כי ה-PSP נמכרת שם עבור 1,800 דולר הונג קונגי, שזה קצת יותר מ-1,000 שקלים. "באופן כללי, כל מוצרי האלקטרוניקה בארץ נוטים לעלות כמעט פי שניים", הוא התלונן.

 

"שי א." העדיף פנייה ישירה ללוני הרציקוביץ', יו"ר ישפאר: "אילו מחיר הקונסולה בשקלים היה נקבע על פי מחירי ארה"ב (250 דולרים) היקף המכירות היה עומד על 150,000 יחידות ולא 25000" (והתייחס בכך לתחזית המכירות לשנה הראשונה של הרציקוביץ'), "במחיר במופרז הנ"ל אני לא חושב שתגיע לכמות היעד, במיוחד כאשר אנשים יעדיפו ל"הבריח" את המוצר. מוזר שלא למדו פה כלום, הרי גם הפריצה הגדולה של הפלייסטיישן בישראל הייתה לאחר ההוזלות". 

 

אין שיוויון במחירים 

 

ברור לחלוטין כי מחירי המוצרים הדיגיטליים ובכלל ישתנו ממדינה למדינה בשל הבדלים ביוקר המחיה, מסים גבוהים ומדדים כלכליים נוספים. מובן גם כי יבואן מקומי רשאי "לגלגל" על גבי הצרכן עלויות נוספות כמו עלות "גיור" הממשק לעברית, תמיכה טכנית, עלויות יבוא ומשלוח ועוד. השוק המקומי קטן מאוד ולעתים מי שמבקש לשרוד פשוט לא יכול להרשות לעצמו למכור במחירי הפסד.  

 

אך דומה כי חלפו הימים בהם ישראל התנהלה כקיסרות סגורה שאיפשרה למפיצים מקומיים לגבות סכומים אשר לעתים גבוהים במאות אחוזים ממחירי המוצרים בארה"ב, המזרח הרחוק ואף אירופה.

 

אם בעבר לא הייתה לצרכנים ברירה אלא להשלים עם רוע הגזירה או להמתין לביקור הבא של אחד הקרובים בחו"ל (בתקווה כי יעבור בנונשלנטיות במסלול הירוק במכס ויימנע מתשלום מס המייקר את מחיר הגאדג'ט עד לסכום הקרוב לעלותו בארץ), הרי שכיום עומדים לרשותנו מבחר ערוצים עבור "יבוא אישי". בין אם מדובר במצלמות דיגיטליות, נגני מוזיקה או מחשבי כף יד, לעתים קרובות ניתן לאתר מוצרים אלה באינטרנט במחירים זולים בהרבה מהמקובל בישראל, ולייבא אותם לארץ בשני קליקים.

 

גם כאשר משתמשים באחד האתרים הישראליים המספק לגולש כתובת מקומית בארה"ב ומקל עליו לייבא לארץ מוצרים גם מאתרים שלא מציעים משלוח לארץ, ומוסיפים את מחיר המכס, עדיין ניכרים הפרשים של עשרות אחוזים בעלות חלק המוצרים.

 

HP סוני ואפל

 

המקרה של ישפאר וה-PSP בהחלט אינו יוצא דופן. לדוגמה, צג דק שטוח של HP מדגם TFT "17 HP Compaq L1702 נמכר היום בארץ במחיר של 2,254 שקל באתר של Computerland. בחיפוש זריז ב-Shopping.com גילינו שהמחיר הנדרש על מסך זהה בארה"ב הוא 237 דולר (כלומר, כ-1,070 שקלים) הפרש של יותר מ-1000 שקלים כאשר בבדיקה דרך אתר מסטופ, בחישוב של עלויות המוצר "עד הבית" בהזמנה מארה"ב (כולל משלוח, מכס ומע"מ), כאשר נבחנו הפרמטרים של משקל המוצר (המגיע לכשישה קילו) יחד עם המחיר (237 דולר) הגיע המחיר המרבי ל-352.79 דולרים (כ-1,600 שקלים) הפרש של יותר מ-600 שקל.

 

גם ה-iPod מיני וה-Mac מיני

 

בבדיקה של ynet התברר כי גם המוצרים הדיגיטליים של אפל נמכרים בישראל במחירים הגבוהים כמעט פי שניים מהמחיר המוצע בארצות הברית. למשל, על פי אתר השוואת המחירים Shopping.com, מחיר נגן ה-iPod מיני בנפח 

שישה גיגהבייט מתחיל ב-226 דולר (כ-1,000 שקלים) ודרך אתר הקניות של ynet המחיר הנמוך ביותר שמצאנו עמד על כ-1,480 שקלים - כ-450 שקלים יותר.

 

בהזמנה מחו"ל באמצעות האינטרנט, בשקלול עלויות המוצר "עד הבית" בהזמנה מארה"ב (כולל משלוח, מכס ומע"מ), כאשר נבחנו הפרמטרים של משקל המוצר (המגיע לכ-100 גרם) יחד עם המחיר (226 דולר) הגיע המחיר המרבי לכ-284 דולרים (כ-1,300 שקלים) הפרש של יותר כ-200 שקל. במקרה זה, חשוב לציין, לא מדובר בהפרש משמעותי.

 

ניתן להבחין בפער מחירים דרמטי יותר במקרה של ה-Mac מיני - המחשב השולחני הקומפקטי של אפל - נמכר באתר buy4less במחיר של 5,550 שקלים. מי שיבקש לרכוש אותו דרך אמאזון.קום ייפרד מ-550 דולר בלבד (כ-2,500 שקלים) בלבד. הפרש של למעלה מ-3,000 שקל.

 

בחישוב של עלויות המוצר "עד הבית" בהזמנה מארה"ב (כולל משלוח, מכס ומע"מ), כאשר נבחנו הפרמטרים של משקל המוצר (המגיע ל-1.32 ק"ג) יחד עם המחיר (550 דולר) הגיע המחיר המרבי ל-712 דולרים (כ-3,228 שקלים) הפרש של יותר מ-2,300 שקל.

 

תגובות היבואנים

 

ציינו כאן מספר דוגמאות בלבד, אך במקרים רבים נוספים ניתן להיתקל בפערים בשיעור עשרות ואף מאות אחוזים כאשר משווים בין מחירי מוצרים בארץ לחו"ל.

 

בחברת ידע, הנציגה, המייבאת ומשווקת של אפל בישראל, הסבירו לנו אפל מחלקת פעילותה בין השוק האמריקני לאירופי ונוקטת מדיניות שונה באשר לשני השווקים האלה, כאשר ישראל כפופה למחירים של השוק באירופה ועל כן גם המחירים באירופה, הדומים למחירים בישראל, גבוהים יותר מן השוק האמריקני.

 

הסיבות לכך, לדברי גורמים בחברה, נעוצות בכך שבארה"ב המחירים מוצגים ללא מיסים וללא מע"מ (תוספת המע"מ אף היא לא מייקרת את המוצרים באופן דרמטי שכן הוא עומד על כ-8.5 אחוז בלבד לעומת 16.5 אחוזים בארץ. סיבה נוספת למחירים הזולים בארה"ב היא בכך שלעתים קרובות המוצרים נמכרים ללא אחריות בינלאומית, אשר בלעדיה יישאר הצרכן הישראלי ללא כתובת אליה יוכל לפנות בעת צרה מבלי לשלם על כך ביוקר.

 

המסים הגבוהים

 

גם בישפאר מאשימים את המיסים בארץ. "כאשר מתייחסים לנושא של מחירי מוצרים המיובאים בייבוא אישי לעומת מוצרים המיובאים על ידי יבואן רשמי מוכר, המספק גם אחריות ושירות, חשוב להתייחס למשמעות של יבוא אישי שלא כולל את העלויות הנלוות ליבוא כדוגמת: משלחים, אניות, העמסות מכולות וכו'", אומרת ענת מילוסלבסקי, סמנכ"ל השיווק של ישפאר הוםטק, נציגת סוני, ג'נרל אלקטריק ולנקו בישראל.

 

"נוסף על כך, המיסים בארץ אינם דומים למיסים בחו"ל בעיקר במקומות בהם קיים הסכם סחר בין המדינות. היבט נוסף מתייחס לעלויות השירות בארץ, שאינן נלקחות בחשבון על ידי הרוכשים בחו"ל, וכוללות עלויות של תיקוני מעבדה ושירותים של מערך טלפוני לתמיכה. כמו כן, מחירי הצרכן בחו"ל נקובים ללא מע"מ ובמעמד הרכישה נוסף המע"מ בארה"ב ובמדינות רבות נוספות באירופה המע"מ הוא כ 9% לעומת 16.5% בארץ. בהתייחס למחירי קונסולות הפלייסטיישן PS2 ו-PSP, בארה"ב ובאירופה מחירי המוצרים פטורים ממיסים ואילו בארץ נקבע מס רכישה בגובה 12%. החיבור של המע"מ ומס הרכישה בלבד מביא לפער של יותר מ-20 אחוז".

 

התגובה שהתקבלה מחברת HP דומה למדי: "על פי רוב, המוצרים והשירותים המסופקים על ידי HP קרובים לאלו בארצות הברית. אם יש הבדלים, יש לזקוף זאת להבדל בשיטות המיסוי במדינות השונות ולעלויות בגין שינוע והובלה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים