שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

העולם מציע סיוע נדיב - וגם ביקורת

מראות הזוועה מניו אורלינס הצליחו לגשר על המחלוקות בין ארה"ב לשאר העולם. אפילו סוריה ואיראן הביעו תנחומים. מדינות רבות הציעו סיוע על פי יכולותיהן אך ארה"ב נעתרה לפי שעה להצעות בודדות בלבד - מקנדה ומהאיחוד האירופי. גם מישראל תצא משלחת פרטית של רופאים ומחלצים. אך ישנה גם ביקורת, בעיקר על התעלמותו של הנשיא בוש מנושא התחממות כדור הארץ

מראות הזוועה מניו אורלינס הצליחו לגשר על המוקשים הזרועים בדרך כלל באוקיינוס שמפריד בין ארצות הברית לשאר העולם. הצעות סיוע נדיבות זרמו בימים האחרונים מכל קצוות העולם.

 

מחלקת המדינה אישרה שהצעות סיוע התקבלו מ-50 מדינות ברחבי העולם ומארגוני סיוע בינלאומיים רבים. לפי שעה נעתרה ארה"ב רק להצעות ספורות.

 

 

גורמי ממשל אישרו שארה"ב פנתה לשכנה מצפון קנדה בבקשה לקבל מיטות וציוד רפואי. קנדה שלחה לניו אורלינס מטוס עם מים ומזון בסוף השבוע ובשבוע הבא אמורה לשלוח לאזור ארבע ספינות עם ציוד חירום. קנדה גם התחייבה להזרים לארה"ב נפט בכמות של 91 אלף חביות ביום, כדי למנוע מחסור בדלק.

 

ארה"ב ביקשה סיוע גם מהאיחוד האירופי. וושינגטון העבירה בקשה רשמית לקבל ממדינות האיחוד שמיכות, מזון, מיכליות מים וערכות עזרה ראשונה. הנציב לענייני סביבה של האיחוד, סטרבוס דימס, התחייב לסייע לארה"ב בכל בקשה וציין שצוותים מרוב מדינות האיחוד עומדים מוכנים לצאת לאזור האסון. בקשה אמריקנית דומה הועברה לנאט"ו.

 

יצרניות הנפט העולמיות מיהרו גם הן להרתם למאמצי הסיוע. נסיכות קטאר הציע לוושינגטון סכום נדיב של 100 מיליון דולר לסיוע הומניטרי. גם כוויית נרתמה לסייע לארה"ב ותרמה נפט ומוצרי נפט בשווי 500 מיליון דולר. שליט כוויית, שהוא גם ראש אופ"ק אמר כי הקרטל יפעל לייצב את שוק הנפט ולמנוע זעזוע נוסף שעלול להזניק שוב את המחירים.

 

הצעות סיוע הגיעו גם ממדינות כגון סרי לנקה, תאילנד ואינדונזיה, שהן עצמן טרם התאוששו מאסון הצונמי שפקד אותם בשלהי 2004. סרי לנקה למשל, הציעה סיוע סמלי בשווי 25 אלף דולר לצלב האדום האמריקני.

 

אפילו קובה, היריבה הגדולה של ארה"ב הציעה לשלוח ללואיזינה אלף רופאים. השליט פידל קסטרו הושיב 1,500 רופאים על ציודם באולם בהוואנה הבירה ואמר שהם מוכנים לקום ולהגיע מייד לאזור האסון. גם שליט ונצואלה, שבדרך כלל מנגח את ארה"ב ואת הנשיא בוש חדשות לבקרים, הציע לשלוח דלק וסיוע.

 

גם מדינות בהן בדרך כלל שורפים את דגלי ארה"ב בראש חוצות הביעו השתתפות בצער. נשיא סוריה בשאר אסד הביע תנחומים על הקורבנות במברק ששלח לנשיא בוש. "אני מדגיש את הצער העמוק שלנו על קורבנות האסון ובני משפחותיהם" כתב אסד. שר החוץ האיראני הגדיל לעשות ואפילו הציע לשלוח לארה"ב סיוע באמצעות הצלב האדום הבינלאומי.

 

גם ישראל בין המסייעות. בסוף השבוע שיגר ראש הממשלה שרון איגרת לנשיא בוש בה הציע לשגר צוותים רפואיים ומומחי טראומה, ורפואה ציבורית, בתי חולים שדה, ערכות רפואיות וציוד לדיור זמני. 

 

וגם יוזמות פרטיות התארגנו: גל לוסקי, עומדת בראש משלחת של עמותת Israeli Flying Aid לניו אורלינס. "הארגון שלנו הוא לא ממשלתי ומורכב ממתנדבים, אבל אנחנו יוצאים בידיעת משרד החוץ ובשיתוף פעולה מלא איתם", סיפרה ל-ynet. "אנחנו יוצאים ביום שלישי ואמורים לשהות שם בין שבועיים לשבועיים".


בין ההריסות בניו אורלינס (צילום: איי.פי)

 

"המשלחת מורכבת מארבע זרועות - אחת תפעל בסיוע בטראומה לאמריקאים, לילדים ולנוער. זרוע שניה תעזור באיתור וחיפש גופות מתחת למים. זרוע שלישית תהיה חברי יחידת החילוץ ופינוי ההריסות מעל הקרקע וזרוע רביעית - רופאים", סיפרה לוסקי. 

 

"מי שעזר לנו עד כה זה דווקא ארגונים אמריקאים כמו הוועד היהודי-אמריקאי ובני ברית העולמית ועוד ארגון שבחר להישאר בעילום שם, אבל אנחנו צריכים עזרה בתרומות מהציבור הישראלי. קיבלנו טלפונים מאורנג' ופלאפון, וחברת ישראייר תרמו לנו כרטיסי טיסה".

 

שר גרמני: בוש התעלם מהתחממות כדור הארץ

 

אבל לצד רוח ההתנדבות ישנה גם ביקורת, שגם אם היא נכונה לכאורה, באה בעיתוי אומלל למדי. השר לאיכות הסביבה של גרמניה למשל, יורגן טריטין, התעקש ש"קתרינה" קשורה קשר אמיץ לתופעת התחממות כדור הארץ ולסירובה של ארה"ב להצטרף לחתימה על אמנת קיוטו להפחתת זיהום האוויר.

 

במאמר נוקב בעיתון הוא מתח ביקורת חריפה על בוש ש"עצם את עיניו" לסכנות התחממות כדור הארץ והשווה את המצב בלואיזיאנה לסרט האסונות "היום שאחרי מחר".

 

גם העיתון השמאלני "די טאגצייטונג" מתח ביקורת על בוש והאשים את הממשל באפליה גזעית. "הפינוי המהיר והבטוח היה של התושבים הלבנים", נכתב בעיתון. "העניים והשחורים נותרו מאחור. זה נראה כאילו הזמן נעצר מלכת בתקופה הפרעות הגזעיות של שנות ה-60".

 

העיתון מתח ביקורת על שיטת הדמוקרטיה האמריקנית ואמר שהיא "תקועה" בין הבוחרים לשתדלנים של חברות הענק וקרא לפוליטיקאים האמריקנים "להפנות את תשומת ליבם לתמונות מניו אורלינס ולא לסקרי דעת הקהל או התחזיות הכלכליות".

 

בהכנת הידיעה השתתפה רוני גל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הזוועה גישרה על המחלוקות. נזקי הסופה בניו אורלינס
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפגנת כוח? קסטרו הושיב 1,500 רופאים עם ציוד מוכנים לתזוזה בהוואנה
צילום: רויטרס
מומלצים