שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

ניו אורלינס: מתחילים לספור את המתים

פינוי הפליטים מהמקלטים הסתיים, ועכשיו מתפנים צוותי החילוץ למשימה הקשה באמת של ספירת המתים. הם עוברים מבית לבית בסירות ומסוקים ומנסים לאתר ולאסוף את הגופות הרבות, הפזורות בכל מקום. ובישראל: נערכים לשגר משלחת מז"פ ובתי חולים שדה

אחרי שרוב הפליטים פונו מהעיר, בניו אורלינס מתפנים היום (יום ב'), שבוע אחרי האסון, למשימה העגומה של איתור וספירת המתים, לצד החיפוש מלא התקווה אחר ניצולים שנותרו בתוך בתיהם.

 

צוותים של חיילים ושוטרים החלו להתפרש בשכונות העיר ולעבור מבית לבית עם סירות ומסוקים. ההערכות הן שמשימתם תארך שבועות שכן בחלקים של העיר שהוצפו ישנם כ-60 אלף בתים שטרם בוצע בהם חיפוש שיטתי. "זו תהיה משימה קשה ואיומה יותר מכפי שניתן לשער", אמר השר לביטחון פנים מייקל צ'רטוף לרשת פוקס. "אנו צריכים להכין את האומה לחדשות קשות שבוודאי יגיעו". 

   

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הורה הלילה להוריד את כל הדגלים ברחבי ארה"ב לחצי התורן לאות אבל על קורבנות "קתרינה" ועל מותו של נשיא בית המשפט העליון וויליאם רנקוויסט. בוש צפוי לשוב היום לאזור האסון, ולבקר בבאטון רוז', שם הוקם חמ"ל מבצע הפינוי, וכן בעיירה קטנה במדינת מיסיסיפי. הנשיאים לשעבר בוש וקלינטון צפויים לבקר אצל הפליטים שפונו מה"סופרדום" ל"אסטרודום" ביוסטון טקסס.

 

בתוך כך נמסר לתושבים מאחת הקהילות של ניו אורלינס כי יוכלו לשוב לבתיהם לאסוף חפצים ולאמוד את הנזקים. עם זאת, הם יידרשו להציג תעודות מזהות וייאסר עליהם להישאר בבתים אחרי רדת החשיכה.

 

 

משמר החופים האמריקני הופקד על חיפוש האווירי. הם הודיעו בכלי התקשורת לתושבים שאולי מאזינים לרדיו, שעליהם לתלות סדינים או שלטים בולטים על הגגות כדי שניתן יהיה לאתרם בנקל.

 

עד כה חולצו עשרות אלפי תושבים מגגות הבתים בניו אורלינס ובערי החוף של מפרץ מכסיקו, אך גורמים רשמיים סיפרו כי בין הניצולים היו גם כאלה שלא רצו להתפנות והעדיפו להישאר בבתיהם. צ'רטוף אמר כי הדבר בלתי אפשרי. "לא נסכים שיהיו אנשים בבתים במשך החודשים שיקח למפלס המים לרדת. אנשים לא יוכלו לצאת מהבתים למשך זמן ארוך מאוד והם ימותו ברעב ובצמא".

 

איש אינו יודע מי חי ומי מת

 

מניין הקורבנות הרשמי בעיר עדיין לא ידוע אבל הם בכל מקום - הגופות צפות ברחובות, לכודות בסבך של עצים שנפלו או בין הריסות בתים; מושלכות בשטחים פתוחים או שמוטות ראש על כסאות גלגלים לצידי הכבישים; תקועות בעליות גג של בתים או שקועות בחציין בערימות של בוץ ופסולת.

 

שר הבריאות האמריקני מייקל לוויט אמר אתמול ש"ברור למדי שהקורבנות ייספרו באלפים". הוא היה הגורם הבכיר ביותר בממשל שאמר את מה שאמרו לפניו פקידים זוטרים יותר, וביטא במלים את מה שרבים אחרים, בדרגים השונים, לא העיזו לומר עד כה.

 

ראש עיריית ניו אורלינס היה פסימי יותר. "תעשה את החשבון", אמר לאחד העיתונים, "היו בעיר חצי מיליון איש. כ-80 אחוז התפנו לפני בוא הסופה ביום ראשון. פינינו בערך 50 אלף למקלטים. אז נותרו בערך 50 אלף בעיר. מה אתה חושב - 5 אחוז יהיה הגיוני (כמניין הקורבנות)?, 10 אחוזים? אולי 20? בכל מקרה, זה יהיה מספר גדול מאוד".

 

מאחר שהפינוי מהעיר נעשה ללא תיאום, איש למעשה אינו יודע מי פונה מהעיר למקום מבטחים, מי נותר בביתו ומי מת. את הגופות שנאספות בעיר אין לפי שעה אפשרות לזהות משום שאין בעיר מי שיזהה אותן. ההערכות הן שקורבנות רבים שאיבדו את כל קרובי משפחתם יישארו בלתי מזוהים תקופה ארוכה - ואולי אף לעד.

 

גורם רשמי בעיר אמר שאת הגופות שייאספו יעבירו למשאית קירור ולחדרי מתים מאולתרים שהוקמו דרומית לבאטון רוז'. גורמי זיהוי פלילי ינסו שם לזהות את הגופות באמצעות דגימות DNA, צילומי שיניים, טביעות אצבע ותצלומים.

 

כמו אחרי כל אסון, חיפוש הקרובים בשיאו. לוחות המודעות במרכזי הקליטה של המפונים עמוסים פתקים של אנשים המחפשים את קרוביהם ובאתר האינטרנט הפופולרי ביותר בניו אורלינס - NOLA - יש פורום מיוחד לחיפוש קרובים הכולל אלפי הודעות נואשות.

 


גופה צפה ברחוב בניו אורלינס (צילום: איי.אף.פי)

  

הפורענות שפקדה את העיר אחרי הסופה עדיין ניכרת, כמו גם הבילבול והעדר המידע האמין. אמש ירו והרגו שוטרים בעיר לפחות חמישה חמושים שירו לעבר מהנדסים שבאו לתקן פריצה בסכר. תחילה דווח באופן שגוי שהמהנדסים עצמם נהרגו כתוצאה מהירי.

 

משלחת חלוץ מישראל יוצאת לדרך

 

לפי שעה נעתרה ארה"ב להצעות בודדות לקבלת סיוע - מקנדה ומנאט"ו - אך במקביל מגיעות לאזור האסון משלחות שונות כדי לבחון את המצב ולהציע לממשל האמריקני חבילת סיוע מפורטת יותר.

 

בין המשלחות אמורה הייתה להיות גם משלחת ישראלית של אנשי משרד הביטחון ומשרד הבריאות, אך שר הבריאות דני נוה אמר הבוקר כי לא ברור עד כמה האמריקנים רוצים שיגיע סיוע בהיקפים גדולים ממדינות אחרות. "נדע ביממה הקרובה אם תהיה משלחת ישראלית. משלחת כזו בוודאי תהיה מלווה במטוס שייקח איתו גם ציוד ותרופות".

  

ישראל תציע לאמריקנים להקים באזור האסון בית חולים שדה. כמו כן תציע ישראל לשגר לאזור אנשי זק"א לסיוע במלאכת זיהוי הגופות.

 

משלחת נוספת, מטעם ארגון "הצלה יו"ש", תצא לניו אורלינס כבר הערב.

 

בכנס בנושא מערכת הבריאות בתל-אביב אמר שר הבריאות, דני נוה: "מדינת ישראל צריכה לבדוק מהו המענה התקציבי שלה לאסון כמו הסופה 'קתרינה'. זאת, כדי שישראל תוכל להיות ערוכה באופן טוב יותר לאסונות כאלו, אם יפקדו חלילה גם אותנו".

 

צילום וידאו: רויטרס; מיטל יסעור בית אור סייעה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי.פי
הניצולים התבקשו לסמן את מיקומם
צילום: איי.פי
יש ניצולים שלא רוצים להתפנות
צילום: איי פי
מומלצים