שתף קטע נבחר

 

הבנק להגנת הטבע

חושבים שאתם יודעים איך נראית חיטה? תחשבו שוב: רוב הצמחים ובעלי-החיים שקיימים בארץ השתנו או נכחדו מאז תקופת המקרא. בנק גנטי, שמקים בימים אלה משרד החקלאות, ינסה לשחזר דוגמאות גנטיות שלהם

משרד החקלאות ומשרד דע מקימים בנק גנים לכל הזנים והמינים של הצמחים הנכחדים בישראל - שינסה לאתר את הזנים המקוריים. איתור הזנים יתבצע באמצעות שיתוף של מאגרי זרעים באוניברסיטאות ובמכוני מחקר ברחבי הארץ, ובאמצעות יציאה לשטח וניסיון לאתר מינים שידוע על קיומם בתקופה העתיקה. בימים אלה מושקעים שלושה מיליון דולר בבנייה של מבנה מודרני ומצוייד, שישמש את הבנק.

 

בין 400 המינים הנכחידים: המן שהחזיק את אבותינו בחיים במדבר, שטובי החוקרים לא יודעים מה בעצם הוא היה; עצי השיטה והצאלה המקוריים; פרח אדמונית החורש ואפילו הפרה הישראלית המקורית, שכעת מחפשים את צאצאיה בנרות.

 

"בישראל, למרות גודלה הקטן, גדלים כ-2,600 מינים של צמחי בר, שזה המון", אומר ראש מינהל המחקר במשרד החקלאות, ד"ר אלי פוטויבסקי. "בכל סין הגדולה, לשם השוואה, יש רק 5,700 מינים של צמחי בר. לא צריך להסביר לישראלים על בעיות העיור, הגידול האורבני והתפשטות האוכלוסין, וכרגע אנחנו נמצאים במצב שבו אנו עלולים לאבד חלק גדול מהמינים הללו. אנו מקווים שבשנת 2006 הבנק כבר יתחיל לעבוד".

 

ד"ר יהושוע קליין, מומחה לחקלאות מודרנית לפי דיני התורה, הוסיף אתמול כי "בגמרא ובתורה מוזכרים בעלי-חיים שאנחנו לא יודעים מה הם היו. המפורסמת בהם היא חיה הנקראת קַי. אנחנו פשוט לא יודעים מה היא הייתה. גם האתרוג. עולה השאלה מה האתרוג של בית ראשון. בבית שני – אנחנו יודעים שזה האתרוג שלנו. בבית ראשון זה כנראה היה משהו אחר".

 

"גם שבעת המינים הם לא שבעת המינים – החיטה של היום היא לא זו של אבותינו. לנו יש חיטה נמוכת קומה ושופעת זרעים, ולהם הייתה חיטה שמתנשאת לגובה של 2 מטר עם מעט מאוד זרעים".

 

לחוקרים כיום ברור כי כל מיני הצמחים שנשארו בישראל ומשמשים למאכל, כגון גפן, תאנה, רימון וזית, עברו לאורך השנים השבחה גנטית, ועולה חשש כי הזנים המקוריים שהיו בארץ, שאבותינו הכירו – כבר מזמן השתנו בטעמם ובצורתם. "ההתפתחות הטכנולוגית גורמת לדלדול המאגרים הגנטיים ולצמצום השונות הגנטית", מוסיפה מנהלת בנק הגנים, ד"ר רבקה הדס.

 

"כתוצאה מכך קיימת סכנת הכחדה לבתי גידול, וקיימת סכנה של היעלמות מינים. התהליכים הללו מהירים מאוד, ולכן מרכיב הזמן להשלמת תהליך ההקמה של הבנק הוא קריטי".

 

לדברי ד"ר אבי פוטויבסקי, מנהל המכון הוולקני, עיקר הנזק נעשה דווקא ב-50 השנים האחרונות: "מה שהערבים גידלו כאן עד שנת 48' היה קרוב למקור", הוא אומר, "אולם הציונות והפיתוח המואץ הביאו להכחדה איומה של זנים רבים. כך, למשל, היום כל ענף הבקר לבשר בארץ עומד בפני משבר כלכלי קשה כי הכניסו גנים של פרות אירופיות וזרקו את הדם של הפרה הבלאדית הערבית המקומית, שהייתה עמידה לקרציות הישראליות. היום הבוקרים מוכנים לשלם על פרה בלאדית הרבה כסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מי היו אבותיה?
צילום שי גינות ידיעות אחרונות
עץ זית ישראלי
צילום שי גינות ידיעות אחרונות
איך נראה האתרוג המקורי?
מומלצים