שתף קטע נבחר

צילומים: איי פי, איי אף פי

האופוזיציה במצרים: שליש מהבוחרים - מתים

באופן עקרוני יוכלו בפעם הראשונה אזרחי מצרים להצביע ליותר ממועמד אחד. למעשה, מדווחים אנשי האופוזיציה על איומים שמשגרת מפלגת השלטון כלפי מצביעים פוטנציאליים, ומתריעים מפני הקלות בה ניתן לזייף את ההצבעה

בחירות חופשיות או הצגה? במשך שנים מסתובבת במצרים הבדיחה על אדם שהצביע נגד הנשיא מובארק בבחירות, התחרט וחזר לקלפי כדי לשנות את הצבעתו. "הפעם עשינו זאת במקומך. שים לב בפעם הבאה", אמרו לו בוועדת הקלפי.

  

במצרים ייערכו מחר (יום ד') הבחירות הראשונות בהן ניצב יותר ממועמד אחד – שהוא הנשיא המכהן. אולם למרות חגיגת הדמוקרטיה כביכול, העיתונות הערבית חושפת תמונה שונה.

 

ראשית, נראה כי במסדרונות השלטון אין מתח רב מידי לקראת פרסום תוצאות ההצבעה. העיתון "אל-קודס אל-ערבי" דיווח כי תחת מעטה של סודיות התחילו להכין במצרים את חגיגות נצחונו של הנשיא מובארק. לפי הדיווח, הוראות כבר יצאו למספר גורמים ובהם גם לגנרל עיסמת יחיא, האחראי על החגיגות העממיות.

 


מתמודדים לנשיאות במצרים. שורה עליונה, מימין לשמאל: חוסני מובארק, איברהים טורק, וואליד אל-לוקסורי, אחמד אל-סבחי ואיימן נור. שורה תחתונה, מימין: ממדוח קנאווי, נועמן גומעה, פאוזי רז'אל, רפעת אל-אגרודי ואוסמה שלטוט (צילום: איי.פי)

  

כמו כן דווח כי כבר סוכם עם שורה של זמרים ולהקות עממיות על מופעים שייערכו בימים שאחרי ההכרזה הרשמית. הטלוויזיה המצרית לוקחת חלק רציני בהפקה, ובכיריה כבר החלו בסדרת פגישות כדי לתאם את כל הפרטים סביב המופעים.

 

"האמון בנצחונו של מובארק מניע אותנו. חגיגות שכאלה מצריכות תכנון רב וכעת אין זמן אלא לתכנון מוקדם", אמר בכיר בטלוויזיה המצרית, שאישר ששר ההסברה, אניס אל-פקי, נמצא גם הוא בסוד ההכנות. 

 

עוד על הבחירות במצרים:

 

ומה עם הבחירות עצמן? אם מקשיבים לדבריו של איש ועדת בחירות נראה כי המתח סביבן יתרכז דווקא בזיופים ולא בתוצאות. זאת, לאחר שבימים האחרונים נרשם מתח רב בזירה המשפטית במצרים. ראש ועדת הבחירות המרכזית, ממדוח מרעי, סרב לקבל את החלטת בית המשפט לאפשר לנציגי ארגונים אזרחיים להיכנס למטות של ועדות הבחירות. 

 

אנשי האופוזיציה ופעילים שונים הסבירו כי מדובר בסירוב תקיף לפיקוח בשל החשש מחשיפה של מעשי זיופים. מנהיג מפלגת "אל-וופד" המתמודד בבחירות, נעמאן גומעה, התלונן על כך שמפלגת השלטון היא זו שקבעה את פנקס הבוחרים. לדבריו, רבים מעריכים ששליש מהמופיעים ברשימות הם מתים, נמצאים בחו"ל או בכלא, דבר שמאפשר לממשלה להשתמש בשמותיהם כמי שהצביעו ללא חשש שהדבר ייחשף. כל מפלגות האופוזיציה דרשו לסנן מחדש את רשימות הבוחרים הכוללות כ-32 מליון מצביעים, אולם מפלגת השלטון של מובארק השהתה עד כה את התשובה.

  

אותם גורמים דורשים עוד להטיל את ניהול ההצבעה על שופט או נציג נייטרלי, כדי למנוע תופעות בהן נציגי מפלגת השלטון עושים בקלפיות כבתוך שלהם. למרות זאת מדובר בבקשה לא ריאלית שכן במצרים כ-36 אלף ועדות בחירות לעומת כ-8,000 שופטים בסך הכל. לטענתם, במיוחד באזורים הרחוקים, מצליחים אותם נציגים להעלות בדרכים שונות את אחוז ההצבעה מ-10% ל-55% לפחות. באזורים הכפריים החשש מזיופים גבוה יותר, שכן פעמים רבות אין במקום מסמכים מזהים ואיש ועדת הקלפי מסתפק בכך שהוא מכיר את האדם שמולו כדי לאפשר לו להצביע. כך יכול אותו אדם להצביע פעמיים ויותר במספר קלפיות.

 

פעיל מצרי לזכויות אדם טען כי איכרים רבים קיבלו איומים ישירים ממנהלי משרד החקלאות המצויים במחוזות, שאם לא יצביעו לטובת מובארק – לא יזכו לשום סיוע או הלוואה, דבר שיש בו כדי להסביר את העלייה בשיעור ההשתתפות במחוזות החקלאיים על פני אלה העירוניים.

  

החקלאים אינם היחידים שסובלים מאיומים ישירים. לפי העיתון, פקיד שאיננו מעוניין להשתתף בחגיגת הדמוקרטיה, נאלץ להיזכר כי מינויו עבר במחלקת החקירות – שם שדי בו כדי לגרום לכולם לרעוד.

  

ההשתתפות נמוכה? נשנה את הנתונים

  

אם למישהו עוד נותר ספק, הגיע נציג אחת מוועדות הקלפיות שסיפר על משאל העם שנערך לאחרונה במצרים לתיקון החוקה ולפתיחת הבחירות למספר מתמודדים. "הופתענו לגלות אדם רם מעלה שנכנס לקלפי מייד כשפתחה את שעריה בשמונה בבוקר ודיבר אלינו בנעימות. הוא שאל אם יש בעיות, הזמין אותנו לתה ואחר כך הזמין לנו ארוחה מ'קנטאקי פרייד צ'יקן' – מותרות של ממש לפקיד המצרי הממוצע. הוא הציג את עצמו כאיש מפלגת השלטון, שלף מספר תעודות זהות של אנשים שלא היו מצויים בפנקס הבוחרים, הצביע בשבילם 'בעד', שילשל את הפתקים בקלפי ונעלם". 

 

"בתום יום הבחירות הוא בא להתעניין בשיעור ההצבעה. אמרנו לו שמדובר בפחות מעשרה אחוזים. הוא מיהר לטלפן לבכיר ממנו, והורה לשנות את הנתונים ליותר מחמישים אחוז. הוא חתם אישית על כך", הוא ממשיך.  

 

אנשי האופוזציה מדגישים כי הזיופים נפוצים מאד, ובמקומות רבים אף מונעים אנשי המשטרה מאלה שאינם מחזיקים ברשותם בתעודות חבר במפלגת השלטון, או מפקידים ממשלתיים שנשלחים על ידי מקומות העבודה שלהם, להיכנס לקלפי. למרות כל זאת, עדיין הכל מקווים שבבית הלבן יהיו מרוצים מהבחירות.   

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קהיר כמרקחה לקראת הבחירות
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
ועדת הבחירות המרכזית. חשש מזיופים
צילום: איי פי
מובארק. מועמד מוביל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מועמדים נוספים. יש סיכוי?
צילום: איי פי
מומלצים