שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

כוחות גדולים של משטרה החלו בפינוי ניו אורלינס

ראש עיריית ניו אורלינס, ריי נגין, הורה לפנות את העיר מתושביה, גם אם יתנגדו לכך. כוחות גדולים נכנסו לעיר, השוטרים יפנו בשלב ראשון את המעוניינים לעזוב ולאחר מכן, בכוח, את המסרבים. בתוך כך פורסם סקר הטוען שרוב האמריקנים לא מאמינים שניתן יהיה לשקם את העיר ההרוסה. בין המבנים שככל הנראה ייהרסו: אצטדיון הסופרדום, אליו נמלטו הניצולים

כוחות גדולים של משטרה נכנסו הערב (יום ד') לשכונות המוצפות של ניו אורלינס על-מנת לפנות את התושבים שעוד נשארו במקום. מפקד המשטרה באזור, אדי קומפאס, אמר לרשת CNN כי אלפי אנשים עוד מחכים להצלה וכי הפינוי בכוח יתחיל רק לאחר שיפונו כל אלה המעוניינים להתפנות.

 

 

מוקדם יותר הורה ראש עיריית ניו אורלינס, ריי נגין, לפנות בכוח את כל הנמצאים בעיר, מלבד אנשי כוחות החילוץ. זאת, גם בניגוד לרצונם של התושבים ובשל הסכנה הבריאותית שבמים המזוהמים המציפים את העיר. סיבה נוספת היא העובדה שאין מים ראויים לשתייה בצינורות שבעיר.

 

הצבא האמריקני הודיע כי החיילים הנמצאים במקום לא ישתתפו בפינוי, שיבוצע על-ידי המשטרה. רב-אלוף ראסל הונורה, בכיר הצבא במקום, אמר כי הצבא ימשיך לספק מזון ומים לאזרחים שעדין נמצאים בניו אורלינס, אבל לא יקח חלק בפינוי. זאת, משום שהחוק בארצות הברית אוסר על חיילים לקחת חלק בפינוי אזרחי.

 

תושבים רבים סירבו לעזוב את העיר, למרות אזהרות חוזרות ונשנות מצד נגין ואנשיו. חלקם טענו כי אינם מוכנים לעזוב את בתיהם מחשש שייבזזו ואילו אחרים טענו כי הסכנה לא גדולה כל כך, כי הם מסרבים להשאיר את חיות המחמד מאחור וכי הם חוששים שהמצב במקלטים יהיה גרוע יותר מאשר בעירם.  

 

הנשיא בוש ערך סדרת פגישות עם שרי ממשלו, במהלכן אמר כי בכוונתו לשלוח את סגנו, דיק צ'ייני, לאזור. זאת, על-מנת שיפקח מקרוב על מאמצי החילוץ והשיקום. הרמטכ"ל האמריקני, ריצ'רד מאיירס, אמר כי 58 אלף חיילים נמצאים באזור האסון, בהם 41 אלף אנשי המשמר הלאומי ו-17 אלף חיילים בשירות סדיר.

 


נזקי הסופה (צילום: איי.פי) 

 

שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, התייחס למספר הגדול של החיילים שהוזעקו למקום והבהיר כי הדבר לא יפגע במעורבות האמריקנית בעיראק ובאפגניסטן. בשיחה עם כתבים הוא אמר כי "יש לנו את הכוחות, היכולות והכוונה להמשיך את המלחמה בטרור העולמי ובמקביל, להגיב לאסון ההומאניטרי שפקד את ביתנו".

 

בעוד החיילים ושאר אנשי כוחות החילוץ מחפשים אחר גופות וניצולים, שתי משאבות פועלות בעצמה על-מנת להוריד את מפלס המים, שעדיין מכסים כ-60 אחוזים משטחי העיר. מהנדסי הצבא העריכו כי המשאבות יפעלו במשך 24 עד 80 יום, בטרם תיובש ניו אורלינס, שנמצאת ברובה מתחת לפני הים.

 

בינתיים ממשיכים המהנדסים להעריך את הנזקים העצומים שנגרמו לעיר. אחד מהם אף אמר ל-CNN כי אצטדיון הסופרדום, שהווה בית לרבים מהניצולים, ספג נזק גדול כל כך במהלך הסופה ולאחריה, שככל הנראה ייאלצו להרסו כליל. הסופרדום הוא מגרשה הביתי של קבוצת הפוטבול "ניו אורלינס סיינטס". עונת הפוטבול הרשמית מתחילה בסוף השבוע ולא ברור היכן תארח הקבוצה את משחקיה.

 

סקר: העיר לא תשוקם

 

בתוך כך, סקר שערכה חברת "גאלופ" עבור ה-CNN ו-USA טודיי קבע כי מרבית האמריקנים לא מאמינים שהעיר תשוקם אי-פעם. 56 אחוזים מבין 609 הנשאלים המבוגרים טענו כי סופת ההוריקן קתרינה זרעה בעיר הרס אותו לא ניתן יהיה לתקן לעולם. בנוסף, 93 אחוזים מהנשאלים אמרו כי קתרינה היא אסון הטבע הגדול ביותר שפקד את ארצות הברית.

  

42 אחוזים מהנשאלים הגדירו את תפקודו של הנשיא, ג'ורג' בוש, בעת המשבר כ"רע" או "איום ונורא". 35 אחוזים טענו שהוא היה "טוב" או "מצויין". גם תפקוד סוכנויות הסיוע הממשלתיות זכה לאחוזים דומים. כאשר נשאלו את מי יש להאשים במצבה של העיר לאחר הסופה, בחרו רק 31 אחוזים מהנשאלים להאשים את בוש או את הסוכנויות הממשלתיות. 25 אחוזים טענו כי יש להאשים את הבכירים המקומיים ו-38 אחוזים טענו שאין להאשים איש.

   

פותחים את הלב ואת הכיסים

 

הציבור האמריקני פתח את כיסיו והתגייס רובו ככולו לעזרת הניצולים. עד אמש גייסו ארגוני הצדקה מעל ל-500 מיליון דולרים, רובם במזומן. מדובר בסכום הגדול כמעט פי 3 מזה שגוייס בעשרת הימים הראשונים לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר. את מרבית התרומות סיפק הצלב האדום, שגייס מעל ל-409 מיליון דולרים. 51 מיליונים נוספים גויסו על-ידי צבא הישע.

 

סכומי הכסף העצומים, שמזכירים סיוע שמתקבל ממדינות או מחברות ענק, נאספו דולר לדולר אודות לנדיבותם של האזרחים. כך, למשל, ילדה בת שבע שמכרה את צעצועיה וניגשה למוקד איסוף התרומות עם 11 דולרים בידה. תושבי שכונה בלונג ביץ' שילמו 20 דולר לכוס לימונדה במכירה שארגנו ילדי השכונה - הסכום שנאסף: 650 דולרים שהועברו לידי הצלב האדום.

 

מלבד כסף, שולחים האזרחים גם כמויות עצומות של מזון, חיתולים ושאר מוצרים חיוניים. מכיוון שסוכנויות הסיוע הגדולות לא ערוכות להעברת תרומות מסוג זה, ואף ביקשו לא להעבירן לידיהן, התגייסו בתי הכנסת והכנסיות למלאכה, והם מעבירים את הציוד שנאסף היישר אל המקלטים אליהם הועברו הניצולים.

 

לא רק האמריקנים, גם הישראלים התגייסו לסיוע. בין שאר המשלחות שיוצאות מארץ לארצות הברית ישנו גם צוות הכולל שלושה רופאים מומחים, שנשלח מטעם אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בראש המשלחת עומד פרופ' מיכאל אלקן מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטה.

 

פרופ' אלקן וחבריו הצטרפו אל קבוצה שהתארגנה מטעם ארגון IsraAID וכבר ביום שישי הקרוב יהיו בדרכם ליוסטון, טקסס. הקבוצה כולה מונה כ-25 אנשים ומורכבת מצוות רפואי, צוות פסיכולוגי וצוות חיפוש והצלה. פרופ' אלקן, מייסד המכון למחלות מדבקות במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, הוא בעל שם עולמי. בנוסף לאלקן, הצוות כולל את ד"ר אשר מוזר ואת ד"ר הרווארד טנדטר, מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון ושני סטודנטים מבית הספר לרפואה בינלאומית.


פורסם לראשונה 07/09/2005 19:00

 

בהכנת הידיעה סייעו ענת ברשקובסקי ויצחק בן חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
עיר מוצפת
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
המשאבות פועלות
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
בוש מבקר
צילום: איי אף פי
צילום: איי אף פי
איפה ישחקו הסיינטס?
צילום: איי אף פי
מומלצים