שתף קטע נבחר

אבו מאזן: "הג'יהאד הגדול הוא ג'יהאד הבנייה"

יו"ר הרשות הפלסטינית מבטיח בראיון לעיתון הערבי ישראלי "כול אל-ערב" כי עמו ייאבק למען שלום איזורי ומדגיש כי המשימה העיקרית כעת היא "לבנות מחדש את המולדת" ומדבר על הרצון להימנע מהמשך העימות: "המלחמה איננה מטרה וכל עוד הישראלים התחילו לסגת אין סיבה להילחם". את ערביי ישראל הוא מכנה "הפלסטינים שבפנים" ומעודד להמשיך במאבק לשיוויון

"הג'יהאד הגדול עתה הוא ג'יהאד של בנייה. אנחנו רוצים לבנות מחדש את המולדת ואנו ניאבק למען השכנת השלום. אם יהיה שלום בינינו יהיה שלום בכל האזור והעולם, משום שהעולם כולו רואה בבעיה הפלסטינית כמקור לסכסוך" - כך אמר יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, בראיון שמתפרסם היום (ו') בעיתון הערבי-ישראלי "כול אל-ערב".

 

בראיון התייחס אבו מאזן לסוגיית ערביי ישראל, אותם כינה "הפלסטינים שבפנים". "נגזר עליהם לחיות במקום הזה", אומר היו"ר. "הם נבדלים משאר בני עמם בכך שהם נושאים אזרחות ישראלית ואין זו בושה. ישנם פלסטינים שנושאים אזרחויות רבות ובהן אזרחות אמריקנית, בריטית, ירדנית ואחרות. עשיתם טוב כאשר הנפתם את סיסמאות השלום והשוויון. בכך הגשמתם חלק משאיפותיכם הלאומיות ובכך חלק גדול מכם זכה לעצמאות במדינה עצמאית ומצד שני, חלק אחר פועל להשגת השוויון. אני מייחל לכך שתמשיכו במאבקכם זה".

 

אבו מאזן נשאל גם על סוגיית שיקום מחנות הפליטים ועל הקשר של תהליך זה לזכות השיבה. "ישנם פליטים שחיים בתנאים כלכליים וחברתיים קשים ביותר", מסביר אבו מאזן. "אני תמה עד מתי ימשיכו תושבי מחנות הפליטים לסבול רק כדי לשמור על התירוץ שבעיית הפליטים לא תישכח. לדעתי רגשות ההשתייכות הלאומיים לא ישתנו אם נשנה את מצב המגורים או אם נשפר את תנאי המחייה במחנות הפליטים. אם נשפץ ונשקם את המבנים וקווי הביוב במחנות הפליטים - האם ייעלמו רגשותיהם הלאומיים של הפליטים?! התחלנו להכין תוכניות בנושא זה וזאת באמצעות פגישות באו"ם ובמיוחד אחרי הנסיגה".


מחנה הפליטים בחאן יונס. "חיים בתנאים קשים ביותר" (צילום: דני סלומון)

 

אשר לתוכניותיו ושאיפותיו המדיניות הוסיף אבו מאזן: "אנו דורשים לא פחות ולא יותר ממה שנקבע במפת הדרכים. אנו רוצים שהתוכנית תיושם ככתבה וכלשונה. נקטנו ביוזמת הרגיעה בקרב כל הפלגים הפלסטינים כדי לתת הזדמנות למהלך מדיני ואחת מתוצאותיו הייתה שעזה תהיה בתוך חודש ריקה מהתנחלויות וכוחות צבא. השטחים אותם עזבו המתנחלים יהיו רכושו של העם הפלסטיני והוא ייהנה מפירות אלה".

 

כשנשאל מה לדעתו יהיה השלב הבא אחרי תוכנית ההתנתקות אמר: "אנו חיים כעת בשלב הראשון, שהוא הנסיגה מעזה ומצפון השומרון, אולם אנו מצפים שיהיו צעדים נוספים ונסיגות נוספות משאר חלקי הגדה וירושלים. איננו רוצים יותר ממה שאישר וחלם עליו הנשיא בוש כאשר אמר 'שתי מדינות – ישראל ופלסטין עצמאיות החיות זו לצד זו בשלום', איננו רוצים יותר מזה ולכן נלחמנו בגדר ההפרדה, ובהתנחלויות, אותן אנו מחשיבים כמכשולים לשלום. גושי ההתנחלויות נבנו על אדמה כבושה ומה שנבנה באופן בלתי חוקי לא נכיר בו. כך גם לגבי ירושלים – אנו שוללים כל חלוקה של הרכוש והסמכויות בהר הבית".

 

"אחרי הנסיגה (של ישראל מרצועת עזה) נעבור ליישום כל שאר ההבנות שסוכמו בשארם א-שייח כמו פינוי הערים, שחרור האסירים ואחר כך נעבור למפת הדרכים. בהקשר זה אציין כי ישראל איבדה הזדמנות פז כאשר סירבה ליוזמה הערבית שהתחייבה לנורמליזציה עם ישראל תמורת נסיגה מלאה מהשטחים הערביים".


פינוי הרצועה. אבו מאזן מבטיח: יהיו עוד נסיגות (צילום - איי אף פי)

 

השבוע דווח כי אבו מאזן הורה להכין תוכנית לפירוק הפלגים הפלסטינים מנשקם ברצועת עזה. כשנדרש לכך בראיון אמר: "אין מנוס מכך שתהיה רשות אחת, נשק אחד וריבוי דעות מדיניות שיכללו את כולם. כל הפלגים התחייבו לעיקרון הרגיעה וכאשר אירע הפיגוע בבאר שבע איש לא נטל לכך אחריות, דבר שמעיד על כך שאף אחד לא משחק משחקים. כמו שאצלם (הישראלים) יוצא מתנחל והורג בשפרעם או בשילה, גם אצלנו יש אנשים כאלה. אנו מחויבים להמשיך בדרך של דיאלוג ושכנוע. זוהי בעיה פלסטינית פנימית, תנו לנו לטפל בזה בעצמנו ובדרך שלנו".

 

על השאלה האם המאבק החמוש בישראל וההפסדים והנזקים שישראל ספגה הם אלה שאילצו אותה לסגת מעזה, השיב אבו מאזן: "אנחנו אחרי חמש שנים של אינתיפאדה. אמרתי ואני עדיין אומר שמאזן הכוח איננו לטובתנו וכי דרך ההידברות היא טובה יותר מדרך האלימות משום שאנחנו הצד שניזוק יותר.

 

"המלחמה איננה מטרה וכל עוד הישראלים התחילו לסגת אין סיבה להילחם. כאשר הושפלנו בעבר ואיש לא שמע אותנו - השתמשנו בנשק, אולם אני אומר לכם שהשימוש בטילים פגע רבות בעם הפלסטיני. בית חנון שהייתה 'סל פירות' פלסטיני הפכה מחדש למדבר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אבו מאזן. להמשיך את מפת הדרכים
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
אבן מאזן ושרון בפסגת שארם. עוברים ליישום ההבנות
צילום: איי אף פי
מומלצים