שתף קטע נבחר

"גם פעוט שעבר התעללות לא ישכח אותה"

נשיאת האגודה למען הילד, ד"ר חניתה צימרין, מסבירה כי מהמקרה המצולם של ההורים שהתעללו בבנם התינוק באלעד אפשר ללמוד על הפגיעה רבת המימדים אליה נקלע: "במקום שההורה יספק את צרכי הילד, המצב התהפך. הוא הפך לאמצעי לסיפוק מיני, ולכלי ניגוח שלהם זה בזה". היא אף הדגישה: "גם ילדים קטנים לא שוכחים דבר. הכל נחרט בזיכרון"

"הילד הפך לכלי לסיפוק אמו ולכלי להתנגחות בין ההורים", כך הסבירה הבוקר (יום ו') ל-ynet ד"ר חניתה צימרין, נשיאת האגודה למען הילד (אל"י), ופסיכותרפיסטית המומחית לתחום התעללות בילדים, בנוגע למקרה ההתעללות שנחשף ביישוב אלעד. הורים לתינוק בן 11 חודשים מהיישוב נעצרו לאחר שמצלמות שהתקין האב בביתו תיעדו התעללות מינית קשה שביצעה בו האם.

 

"אי אפשר שלא להזדעזע מהמקרה", הוסיפה ד"ר צימרין, והסבירה כי על פניו ניתן להבחין במספר רבדים של פגיעה בילד במקרה המדובר.  

 

"הרובד הקשה והמרכזי בפרשה הוא ההתעללות בילד. מדובר במצב בו ההורה רואה בילד כלי לסיפוק הצרכים שלו. נוצר מצב של היפוך תפקידים - במקום שההורה יספק את צרכי הילד, הילד מצופה לספק את צרכי ההורה. יחד עם זאת, ההורים רואים בילד אובייקט, הוא שקול לכלי. כך שנעדר האלמנט של האמפתיה, היכולת להבין ולהרגיש את מה שהשני מרגיש - כאב, ביזוי, השפלה, וגם תחושות פיזיות".

 

צימרין הסבירה, כי נראה שההורים הניחו "שזה תינוק, ומכאן הסיקו - מה הוא כבר יכול להרגיש? טעות שרבים עושים כשמדובר בילדים, כשחושבים שהם לא מרגישים ולא מבינים. דבר שהוא כמובן לא נכון".

 

הילד לא שוכח

 

"הילד הוא יצור מרגיש מרגע היוולדו. הוא לא יכול לספר לנו את זה אבל הוא מרגיש את הניצול. הוא חש גם במצוקה פיזית, כיוון שמשחק מיני של מבוגר לא מתאים לילד. מעבר לכך יש גם זכרונות שקשה להגיע אליהם כי הילד אינו מדבר, אבל הילד לא שוכח. הזכרונות האלה נארגים במבנה האישיות, והם עלולים לגרום לכך שהוא יטפח אישיות חסרת אונים, הוא עלול לסבול מחוסר ביטחון עצמי שילווה אותו למשך כל חייו, וכן עלולה להתפתח תחושת פאטליזם - אני חסר אונים וכוחות גדולים ממני מנהלים את חיי. היכולת של ילדים שנוצלו ושהתעללו בהם נפגעת גם לאחר שהם הופכים למבוגרים", הסבירה ד"ר צימרין.

 

היא אף סיפרה כי בעבר טיפלה בילד בן 6, שאמו דיווחה שהוא חולם חלומות שמטרידים אותה, ובהם הוא מתאר התעללות, אך הסבירה שמעולם לא התעללה בו ולא נכחה בהתעללות של אחרים כלפיו. "אבל הילד תיאר במדוייק התעללות, שנגעה למטפלת שהיתה לו כשהיה בן חצי שנה. הזיכרון נחרט בחוזקה ויצא בצורת חלום. כך שלא נכון להגיד שילדים שוכחים ולא קורה להם כלום".

 

צימרין פירטה עוד, כי ישנן רמות נוספות לפגיעה בילד כפי שעולות מתאור המקרה. "הילד משמש כאן ככלי להתנגחות בין ההורים. לטעמי, צריך לנהוג בחשדנות רבה נגד האב, כי הוא ידע מה קורה אבל נזעק לדווח על כך רק כשרצה לצאת נגד אשתו. גם האב הופך פה לפוגע.

 

"זו תופעה שרואים הרבה במקרי גירושים - כשהיתה התעללות של אחד מההורים, ההורה השני מדווח על כך רק כשההורה זקוק למידע נגד ההורה השני. אבל הריב בין ההורים לא צריך להגיע לילד". 

 

לדבריה, יש מקום לשאול מה נגרם גם לאחים או לילדים אחרים במשפחה. "שירותי הרווחה צריכים לשים לב לכך, אם האישה תלד ילד נוסף. אין כלים חוקיים טובים במדינה כדי למנוע את המקרה לגבי הילד הבא שעוד לא נולד, כי המדינה טוענת שהיא לא תובעת אדם על דבר שעוד לא עשה. אבל צריך להגן על ילד לפני שיישברו לו העצמות. ואולי גם האחיינית נפגעה? אולי ילד של שכן? צריך לנצל כל הזדמנות כדי להגיד גם לבני המשפחה של האישה הזו לשים לב למה שקרה.

 

"אני לא מכירה את עברה של האם, אך בוודאי מדובר בהפרעה. אדם בריא בנפשו לא מנצל ילדים למין. אולי זה צורך בשליטה, אולי היא היתה קורבן והפכה לאדם פוגע אקטיבי, להבדיל מקורבן פאסיבי, מצב שבו אולי היתה נתונה. אולי זה צורך בסיפוק מיני שלא בא לידי ביטוי בצורות אחרות, והיא מנצלת את הילד החלש הקרוב אליה לשם כך".

 

צימרין אף העלתה אפשרות כי מדובר בהתפתחות מינית חריגה, "כי התפחתות בריאה לא מאפשרת צורה כזו של פורקן. אולי מדובר כאן בסינדרום מדאה. מדאה רצחה את ילדיה כדי לפגוע בבעל שבגד. אולי זו הדרך שלה לפגוע בבעלה".

 

המטרה: להגן על הילד

 

המקרה באלעד אינו מקרה ההתעללות הראשון בתינוקות, אך לדברי צימרין, מבוגרים ואפילו הורים שמבצעים פגיעות מיניות בילדים, עושים זאת בדרך כלל כשגיל הילד מבוגר יותר. "נדיר גם שאישה פוגעת מינית בילדה, אבל זה לא מקרה ראשון, כמובן", הוסיפה.

 

"כרגע המטרה הראשונה במעלה היא להגן על הילד מפני שני ההורים, להיכנס למערכת אבחון של כל אחד מהם, וכן של הדינמיות המשפחתית. אולי ניתן לשקם אותם, ואולי לא. הוא תינוק ואפשר לתת לו חיים חדשים עם הורים אחרים. הכל בתנאי כמובן שאפשר להגן עליו. לא מחזירים את הילד להורים רק כדי שיהפוך שוב לקורבן". 

 

צימרין ביקשה להדגיש, ש"כדאי שאנשים ישימו לב לסיכונים הקיימים. גם אם מדובר באישה, באם, זה לא אומר שזה לא יכול לקרות. הציבור מוזמן לפנות לאל"י כדי להתייעץ, לבקש עזרה, לספר ולהתלבט".

 

ניתן לפנות לאגודת אל"י בטלפון 1-800-223966.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
"הילד לא שוכח" (אילוסטרציה)
צילום: סי די בנק
מומלצים