שתף קטע נבחר

תפוחים - בריאות טעימה

הם מרחיקים מיגרנות, יעילים במניעת סרטן, מחזקים את הריאות והחניכיים ועשירים בוויטמינים. דברים טובים וטעימים שאפשר לעשות עם תפוחים

"סמכוני באשישות, רפדוני בתפוחים, כי חולת אהבה אני". ("שיר השירים" ב' 5)

 

לא בטוח שהפרי האסור בגן-העדן היה תפוח, כי תפוחים באים במקור מאיזור קווקז, ואילו גן-העדן היה כנראה במקום אחר. זה לא מפריע לישראלים, שמנצחים אפילו את האמריקאים בכמות התפוחים שהם צורכים לנפש. בעונה, הישראלים אוכלים כשני מיליון תפוחים ביום. ועכשיו, בדיוק, העונה.

 

קטיף התפוחים בגליל-העליון ובגולן נמשך עד סוף החודש. ירוקים, אדומים וצהובים, הם יעברו מיון דרך אמבט מים ענקי. מה שלא יגיע לשולחננו עכשיו, יעבור למחסן הקירור כדי לספק את תאוותנו העזה לתפוחים במשך כל השנה.

 

ככל שתפוח טרי יותר, ערכו התזונתי רב יותר. תפוח ממוצע מכיל כ-81 קלוריות, בנוסף לסידן, ברזל, מגנזיום וויטמיני A ,B ו-C. במחקר שנערך ב- 95' באוניברסיטת שיקגו נתגלה שניחוח התפוח הירוק יכול לעזור בהרחקת מיגרנות. מחקר אחר, באוניברסיטת "קורנל" שבניו-יורק, מגלה שתפוח לא מקולף עוזר לחיזוק החניכיים. במחקרים אחרים נמצא שהתפוח מכיל אנטיאוקסידנטים טבעיים שעוזרים למניעת סרטן, וחומרים אנטי- ויראליים ואנטי-דלקתיים. מעשנים, שימו לב: אכילת חמישה תפוחים בשבוע עוזרת לחיזוק הריאות. ולסיום, הסידן בתפוחים ובמיץ תפוחים נספג ב-30 אחוז יותר מאשר הסידן במוצרי החלב.

 

 

סלט תפוחים, אגוזי מלך ורוקפור (בלי מיונז)

 

החומרים:

2 תפוחי גרני סמית, מקוררים

2 תפוחי דלישס אדום, מקוררים

2 כפות חומץ בן יין לבן

1 כוס סלרי קצוץ

3 בצלים ירוקים חתוכים לחתיכות בגודל 1 ס"מ

1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס

100 גרם גבינת רוקפור מפוררת גס

5-4 כפות שמן אגוזי מלך או שמן מקדמיה (ברשתות השיווק)

חומץ בלסמי (אם רוצים) לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את התפוחים ומייבשים. אין לקלף. מערבבים בקערה עם החומץ. מוסיפים סלרי, בצל ירוק, אגוזים וגבינה – ויוצקים פנימה את השמן. מערבבים בעדינות. טועמים ומוסיפים עוד שמן או חומץ בלסמי לפי הטעם. מגישים מיד.

 

 

משקה תפוחים וחלב מרוקאי

 

מתאים לילדים ולמבוגרים כאחד.

 

החומרים (2 מנות):

1 כוס חלב רגיל או דל-שומן (אפשר להמיר ביוגורט)

2 כפיות דבש (או יותר, לפי הטעם)

תפוח גרני סמית או תפוח מוצק אחר, מקולף וקצוץ גס

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים בממחה ומרסקים לפירה קל (אפשר להוסיף 6-4 קוביות קרח). יוצקים לכוסות יין ומגישים קר מאוד.

 

 

רסק תפוחים לא מבושל

 

דרך מהירה להכנת רסק שלא הורס את הוויטמינים (כמו בישול). אפשר לאכול אותו כמות שהוא, להשתמש בו חם כמצע לעוף או בשר, או להגיש אותו על גלידה או עוגה.

 

החומרים:

3 תפוחים בגודל בינוני

1 כפית דבש

1/4 כוס מיץ ענבים או תפוחים

2 כפיות מיץ לימון או תפוז

1/2 כפית קינמון

1/4 כפית אגוז מוסקט או פלפל אנגלי

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים את התפוחים ומוציאים את הליבה. חותכים לחתיכות. שמים את התפוחים ואת שאר החומרים בממחה ומערבלים עד לקבלת תערובת חלקה או עד לסמיכות הרצויה. אפשר להכין חצי תפוחים וחצי אגסים אם רוצים.

 

 

פאי תפוחים מהיר

 

מתכון לא לגמרי "בריאותי" כיוון שהוא עשוי ממוצר מתועש (אבל הוא מעלה את הערך התזונתי של המוצר).

 

החומרים:

3-2 תפוחים גדולים מקולפים

1 כוס סוכר חום בהיר (דמררה)

1 כוס מים או מיץ תפוחים

1 כוס צימוקים

1 כפית קינמון

קורט אגוז מוסקט

2 כפות קמח מלא או סולת מלאה, או 3 כפות נבט חיטה

8 ריבועי בצק עלים (ברשתות השיווק, תוצרת "מעדנות")

 

אופן ההכנה:

  1. שמים תפוחים, סוכר, מים, צימוקים ותבלינים בסיר קטן ומביאים לרתיחה על אש בינונית. מבשלים כ-5 דקות, בבחישה לעיתים קרובות, עד שהתפוחים מתרככים, אך לא רכים מדי.
  2. מוסיפים קמח, סולת או נבט חיטה וממשיכים לבשל עד שהתערובת סמיכה ולא נוזלית. שמים מהמילוי על 4 ריבועים. ב-4 הריבועים הנוספים חותכים 3 חלונות דקים. מהדקים את החלק עם החלון לחלק התחתון בלחיצות אגודל. אפשר גם לסגור עם מזלג. מברישים בביצה טרופה ומפזרים מלמעלה תערובת סוכר דמררה וקינמון.
  3. אופים בתנור שחומם מראש כ-20 דקות או עד שהריבועים מוזהבים. מגישים חם.

 

תפוחים בישראל

 

שימו לב: כמעט כל זני התפוחים, חוץ מהגולדן דלישס הזהוב, מכוסים בשכבת שעווה ("דונג") לא מזיקה, המקשה על הורדת שאריות חומרי ההדברה. לא כדאי לקלף את התפוח, כיוון שהקליפה מכילה ויטמינים וסיבים תזונתיים. כדאי מאוד לשטוף ולקרצף היטב את התפוח לפני האכילה. בין זני התפוחים שניתן למצוא בארץ:

 

  • גרנד גדול – ירוק וחמוץ. מקורו בצרפת. מבשיל בסוף יולי ומתאים במיוחד לבישול ואפייה.
  • יונתן – זן אמריקאי שמבשיל בסוף אוגוסט. קטן, אדמדם, חמוץ-מתוק. פופולרי מאוד בישראל.
  • דלישס אדום – הזן הכי פופולרי בישראל. מבשיל בסוף אוגוסט. 
  • גולדן דלישס ("זהוב") – נראה כמו דלישס אך אינו קרוב משפחה. צבעו צהוב-ירקרק. מבשיל בדיוק עכשיו, בתחילת ספטמבר.
  • אורליאנס – זן אמריקאי אדום כהה, דומה ל"דלישס אדום" אך קצת קמחי. מבשיל בסוף יולי.
  • גרני סמית – זן אוסטרלי גדול וירוק המבשיל בסוף ספטמבר. מצויין לאפייה.
  • גלה – אחד הזנים המבוקשים ביותר בארה"ב. מתוק בלי חמיצות, מוצק ונעים לאכילה.
  • פינק ליידי, בנג'י, ברייבורן – זנים חדשים מאירופה, ניו-זילנד ויפן. קצת פחות יפים וגדולים מהתפוחים הרגילים, אבל טעמם מעולה.

 

  • איך בוחרים תפוח טוב? קודם כל הוא חייב להיות מוצק, בלי קמטים חומים או נקודות רכות. תפוח עם קליפה בעלת קמטים ראה ימים טובים יותר או לא טופל נכון.

 

 

טיפ - לא צריך לזרוק את הקליפות

 

מכינים עוגה או קינוח שדורשים תפוחים מקולפים? עשו כמו הטורקים ומחזרו את הקליפות.

 

מקלפים את התפוחים בפס אחד ככל שאפשר, אוספים את הקליפות של 10 עד 12 תפוחים ומניחים אותם על הרשת שבתנור. אופים ב-100 מעלות כ-4 שעות או עד שהם מתייבשים (תלוי בזן), מצננים ושומרים בכלי אטום עם סגירה הרמטית, במקום יבש לחודשים רבים.

 

איך משתמשים בהם באיסטנבול? בתה, כמובן. קליפות 12-10-מ תפוחים יספיקו לכ-12 כוסות תה:

 

מביאים ליטר מים לרתיחה, מוסיפים קליפות מ-4 תפוחים ומבשלים כ-4 דקות. מוסיפים חצי מקל קינמון (3-2 ס"מ) ו-3 מסמרי ציפורן. מבשלים חצי דקה, מורידים מן האש ושמים בצד לדקה. מסננים וממתיקים בדבש או סוכר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
התפוח: לא בטוח שהוא הופיע בגן-עדן
צילום: סי די בנק
מה שכן, הוא מרחיק מיגרנות, מחזק את הריאות
והכי חשוב - טעים מאוד
מומלצים